Ruoka

2 x helppo ohje vappupiknikille

27.4.2015

vappuohjeet-(9-of-13)

 Yhteistyössä Crème Bonjour

Vappu on lempijuhlani. Kyllä, sää on yleensä aina kamala, bileet pettymys, ihmiset liian humalassa ja taksijono ihan liian pitkä, mutta mikään ei meikäläistä lannista: vappu on kaikkea mitä rakastan, kuplia ja keveyttä ja merkki lähestyvästä kesästä.

vappuohjeet-(7-of-13)

 Tänä vuonna Crème Bonjour ehdotti, että kehittelisin pari reseptiä vappupiknikille. Vappupiknikit? Ne meikä osaa!

Tämä on ensimmäinen vappuni Helsingissä enkä tiedä vielä, tuleeko vappupiknikeistä täällä minulle perinne. Turun vappupiknikit sen sijaan tulevat mielessäni aina olemaan legendojen ainesta. Turkulaiset, antakaa perjantaina Vartiovuorenmäelle pusu puolestani.

vappuohjeet-(11-of-13)

Tein kaksi ohjetta, suolaisen ja makean. Molemmat ihan iisejä, mutta erityisesti suolaisista mini-quicheista selviää kuka vain vaikka vuosisadan vappukohmelossa.

Piknikillä porukka on yleensä aika kirjava ja monimuotoinen, joten nämä quichet ovat siinäkin mielessä näppärä eväs, että niillä saa kuitattua monta erikoisruokavaliota: gluteeniton, kasvis… ja vähähiilarinenkin.

vappuohjeet-(2-of-13)

vappuohjeet2

Makeampaa evästä edustaa banaanileipä eli klassinen amerikkalainen banana bread, joka on nimestään huolimatta oikeasti kakku. Hyvä piknik-herkku – ihanan helppo kääräistä voipaperiin ja pakata mukaan.

Tämä on muuten hyvin perinteinen banaanileipä, mutta halusin siihen pienen jekun, joten leivoin sen sisään sitruunaisia tuorejuustosattumia.

(Eilen nauratti, kun postasin leivän/kakun/leipäkakun Instagramiin ja kaikki bodarit ja terveyshipit kävivät tykkäämässä kuvasta. Sori hanit, tämä on niin kaukana siitä kuuluisasta paleo-banaanileivästä kuin olla ja voi. S o k e r i a – sitä tämä tyttö tarttee juhlien jälkeisenä aamuna.)

vappuohjeet1

(Kitchen hack: tee taikina isoon kannuun, niin saat siististi kaadettua sen muffinsivuokiin.)

 Minikokoiset kasvis-quichet

(10 kpl)

6 munaa
200 g Crème Bonjour Aurinkokuivattu tomaatti -tuorejuustoa

1 dl parsakaalia pieneksi kuutioituna
1 dl paprikaa pieneksi kuutioituna
1 dl kesäkurpitsaa pieneksi kuutioituna
2 rkl tuoretta timjamia silputtuna

1/4 tl suolaa
chilijauhetta maun/tulisuuden mukaan
mustapippuria myllystä

2 dl parmesania raastettuna

Ota tuorejuusto pehmenemään huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kuin aloitat valmistamisen. Sekoita keskenään tuorejuusto ja kananmunat. Lisää joukkoon vihannekset, suola ja mustapippuri sekä puolet juustoraasteesta.

Käytä kevyesti rasvattua muffinsipeltiä tai jaa taikina 10 tukevaan muffinsivuokaan (silikoniseen tai ”amerikkalaiseen”, jos käytät paperisia). Ripottele loppu juustoraaste taikinan päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut. Sopii tarjoiltavaksi kylmänä ja lämpimänä.

vappuohjeet-(13-of-13)

Banaanileipä tuorejuustosattumilla

taikina:

2 isoa, hyvin kypsynyttä banaania
1 muna
1 1/2 dl ruokosokeria
2 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl maustamatonta jugurttia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa

täyte:

1 muna
100 g Crème Bonjour Maustamatonta tuorejuustoa
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
1/4 dl sokeria
3 rkl vehnäjauhoa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Muusaa banaanit haarukalla.

Sekoita keskenään kananmuna, sokerit, öljy ja jugurtti. Lisää joukkoon muusattu banaani.

Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää kuivat aineet banaaniseokseen ja sekoita kevyesti käännellen vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin.

Sekoita täytteen ainekset keskenään (tämä on helpointa tehdä sähkövatkaimella pienellä nopeudella).

Voitele ja jauhota suorakaiteen muotoinen leipävuoka. Laita leipävuokaan reilu puolet kakkutaikinasta ja tasoita pinta. Kaada päälle tuorejuustotäyte. Kaada täytteen päälle loput kakkutaikinasta. Älä stressaa, jos et saa tasaisia kerroksia tehtyä – paistuessa ne menevät kuitenkin sekaisin.

Paista n. 45-55 minuuttia, kunnes pinta on kauniisti ruskistunut ja taikinaan painettu hammastikku tulee puhtaana ulos. Varo paistamasta liian kuivaksi.

Torni, joka tekijänsä ahneuteen romahti
Take away

Saattaisit pitää myös näistä

  • AnnaA 27.4.2015 at 7:49

    Ei oo kakku, ihan legitiimi aamupala on baananileipä… Melkein yhtä terveellinen kuin kananrinta rahkalla ja chia-acai-kuorruttella. Lalalalala..eeeen kuuntelee noita kakkupuheita.. lalalalaa 🙂

    • Eeva Kolu 27.4.2015 at 7:53

      Todellakin, just hyvä aamupala – banaani on HEDELMÄ!

  • mirao 27.4.2015 at 8:18

    Haha, kiitos Eeva, taysrepeaminen banaanileivasta instagramissa tykanneille ”hipeille ja bodareille” 😉 Noi muffinit nayttaa niin herkulliselta etta on pakko kokeilla.. Vappu on hullun kreisi ja villi mutta ihana ja sita on kylla ulkomailla vahan ikava!

    • Eeva Kolu 27.4.2015 at 12:40

      Ulkomailla on niin hassua olla vappuna, sitä on ite ihan karnevaalifiiliksellä (se tulee väkisin, juhlittiin vappua tai ei!) eikä kukaan muu ymmärrä mistä on kyse 🙂

  • Dinner4u2 27.4.2015 at 11:15

    Olipa kivat ohjeet, kiitos kaunis! Näitä pitää testata :).

    • Eeva Kolu 27.4.2015 at 12:38

      Kiitos, kerro jos kokeilet 🙂 x

  • Janica 27.4.2015 at 11:43

    Oi vitsi nyt herahti vesi kielelle! Tosi hyvän kuuloisia reseptejä, pitääkin ottaa talteen. Suolaiset muffinit/quichet yms. ovat kyllä toimivia picnic-eväitä. Jee, kohta vappu! 😛

    • Eeva Kolu 27.4.2015 at 12:38

      Oi kiva, toivottavasti innostut testaamaan 🙂

  • Anna 27.4.2015 at 4:06

    täytyypä testata noi suolaiset heti vappuna. mitä luulet, voisiko ne valmistaa jo edellisenä päivänä? toisaalta kuulostavat aikas nopeilta valmistaa, ja tuore on aina tuore… kivoja nää sun reseptit, ikinä en ole kokeillut yhtäkään, mutta ah niin monta kertaa ajatellut, että tota ja tota olis niin kiva testata. jo oli aikakin!! jee!

    • Eeva Kolu 28.4.2015 at 6:54

      Voi valmistaa jo edellisenä päivänä, tosin niihin varmasti kertyy jääkaapissa jonkin verran kosteutta. Kiva jos innostut testaamaan 🙂

  • m 27.4.2015 at 4:46

    haha, itse asun Ranskassa tällä hetkellä, mutta vapuksi on pakko päästä Suomeen. Monet ulkomaalaiset ei ymmärrä sitä, ei kyllä kaikki suomalaisetkaan. Onneksi hengenheimolaisiakin on! Vappu ja vapun mahtava keveys ja ilo on parasta!

    • Eeva Kolu 28.4.2015 at 6:55

      Joo, tämä on selkeästi niitä juttuja, että joko on vappuihminen tai ei. Se on vaan se fiilis joka tulee, vaikka usein tosiaan itse juhlinnat on ihan pettymys ja katastrofi 😀

  • anskusiili 27.4.2015 at 9:12

    Oi oi, miltä nuo sattumat banana breadin sisällä näyttävät! <3

  • Ulla 28.4.2015 at 7:55

    Suolaiset laitetaan testaukseen! Meillä on myös ensimmäinen Helsinki Vappu edessä. Viimeiset 10 vuotta olemme heilutelleet Puolalanmäellä. Jännittävää!

  • amoretto 28.4.2015 at 12:43

    Vihdoinkin banaanileipä ohje ilman kaikkea ”super terveellistä”… Rakastan kaikkea terveyshömppää, mutta olen nyt italiassa ja täällä kaiken terveellisen raaka-aineen hankkiminen on yhtä tuskaa verrattuna suomeen jos kyseessä on vähänkin erikoisempi juttu!! Kiitos siis, meillä syödään tätä huomenna aamupalaksi jos en onnistu kaasu-uunissa polttamaan 😀

  • Tiia 28.4.2015 at 2:20

    Oi, luulen että teen näitä oikeasti perjantain piknikille! Sun edellinen banaanileipäohje (kandeeratulla inkiväärillä) on ollut käytössä jo pitkään ja tämä vaikuttaa ihanalta versiolta, varsinkin kun olen erityisen perso kaikelle sitruunaiselle!

  • Laura - Made by me 28.4.2015 at 5:42

    Kuulostaa ja näyttää niin hyvältä, että näitä on ehkä pakko kokeilla! En vaan taida nyt vappuviikon kiireissä ehtiä leipomishommiin, mutta ehkä näitä voi vapun jälkeenkin nautiskella? Piknik-kelithän ovat vasta aluillaan… 🙂 Pistetään vinkki muistiin siis myös kesän piknik-koreja ajatellen!

  • veronica 29.4.2015 at 11:27

    Banaanileipäsi Voisilmäpeli-aikoilta on jo pitkään ollut meidän talouden lemppari, nyt aion kuitenkin kokeilla tätä! Mitäs tuumit, voiko leipää (”leipää”) tehdä valmiiksi pari päivää ennen vappubrunssia? 🙂

    • Eeva Kolu 29.4.2015 at 11:52

      Heippa, päivää ennen voi tehdä ja säilyttää jääkaapissa folioon tai kelmuun käärittynä, kauhean montaa päivää ennen en tekisi, ettei pääse kuivahtamaan.

  • Satu 30.4.2015 at 9:59

    Kiitos näistä, hyvältä näyttää ja taitaa mennä kokeiluun molemmat! 🙂 Nopeasti vilkaisin tuota banaanileivän ohjetta ja luin vahingossa että 11,5 desiä sokeria 😀 ajattelin, että joo todellakin taitaa olla paha sokerintarve aamulla 😀

  • mai 2.5.2015 at 9:29

    Sattuipa sopivasti jääkaappiin puolikas paprika, kesäkurpitsa ja parsa edellisiltä kokkailuilta. Testattua tuli ja kommentti ” oot sitten laittanut munakkaat muffinssivuokaan” 😀 Tosiaan munakkaalta maistui 😛

  • Mahtava banaanikakku – Ginger Sunshine 2.5.2015 at 8:26

    […] kotiinvietäväksi ja reseptiä kyseli lähes jokainen maistaja. 🙂 Alkuperäinen ohje siis täältä. Tässä mitä mainioin aamukahvin piristäjä kun haluaa tehdä viikonloppuaamuna jotain tuoretta […]

  • Eeva Kolun kasvis-quichet – Ginger Sunshine 3.5.2015 at 12:28

    […] Muffarivuokiin tehtävät miniquichet olivat helpot tehdä jopa unisilla silmillä ja näitä tulee varmasti tehtyä toistekin nyyttäreihin ja kesäiltojen piknikeille. 🙂 Alkuperäinen resepti löytyy täältä. […]

  • Mehevä ja raikas banaanikakku – Ginger Sunshine 3.5.2015 at 9:19

    […] kotiinvietäväksi ja reseptiä kyseli lähes jokainen maistaja. 🙂 Alkuperäinen ohje siis täältä, minun versiostani tuli gluteeniton. Tässä mitä mainioin aamukahvin piristäjä kun haluaa […]

  • Hanna 4.5.2015 at 4:16

    Banaanileipä pääsee reseptikokoelmaan, hyvää oli! Sitruuna toi just sopivasti tasapainoa makuihin. Kiitos!