Matkat

Matkavinkkejä Santorinille

23.6.2015

santorinivinkit-(4-of-47)

santorinivinkit-(25-of-47)

Yleisön pyynnöstä: viime syksyn vinkit Santorinille!

Olin viime lokakuussa saarella tekemässä juttua Elleen. Tässä yleisiä vinkkejä Santorinille sekä herkkupaloja, jotka eivät mahtuneet lehden juttuun.

santorinivinkit-(39-of-47)

santorinivinkit-(6-of-47)

Yleistä

Suosittelen matkustamaan kuumimman sesongin ulkopuolella, eli keväällä, ihan alkukesästä tai syksyllä. Santorinin kadut ovat kapeita ja vielä lokakuussakin suosituimmissa turistipaikoissa oli melkoinen tungos – voisin kuvitella, että heinä-elokuussa olisi jo ahistanut.

santorinivinkit-(45-of-47)

Liikuntarajoitteiselle tai erittäin huonokuntoiselle Santorini on hankala kohde lukuisten portaiden vuoksi. Korkeuserot ovat huikeita, tiet kapeita ja mukulaisia ja portaat paikoitellen tuhansien ihmisjalkojen sileiksi hiomia. Suosittelen ihan suosiolla jättämään korkkarit kotiin.

Hintataso vastaa Suomen hintatasoa, joskin tietyissä tavernoissa voi syödä mieletöntä ruokaa hämmästyttävän edullisesti.

santorinivinkit-(5-of-47)

Jos suinkaan löydät budjettiisi sopivan vaihtoehdon, yritä majoittua ylhäällä kallioilla eli esim. Oian, Imeroviglin, Firostefanin tai Firan kylissä. Maisemat ovat uskomattomat!

santorinivinkit-(23-of-47)

Ruoka

Kreikkalainen ruoka on ihanaa! Suosittelen erityisesti mereneläviä, grillattuja vihanneksia, kaikkia mahdollisia dippejä ja tahnoja sekä erilaisia juustoruokia. Aamiaisella kreikkalainen jugurtti ja hunaja on aivan must.

Santorini tunnetaan erityisesti merenelävistä, tomaateista ja valkoviinistä. Kannattaa ehdottomasti juoda paikallisia viinejä – saaren alkuperäinen rypälelajike on Assyrtiko. Ja tietysti aperitiivina ouzoa!

santorinivinkit-(14-of-47).jpg

viini

Santorinilla voi syödä myös huonoa ruokaa kalliilla hinnalla. Pahimmat sudenkuopat tuntuivat vaanivan Oian ja Firan kylien näköalaravintoloissa.

Pöytävaraus ei ole huono ajatus, etenkään jos reissaat pidemmän matkan päästä syömään.

Näitä paikkoja voin suositella lämpimästi:

santorinivinkit-(37-of-47)

Taverna Nikolas (Fira): Tämä oli lempiravintolani koko saarella. Jos diggaat fiinistä meiningistä niin kierrä tämä paikka kaukaa, mutta jos rakastat konstailematonta, hyvistä raaka-aineista tehtyä kotiruokaa niin rakastat myös tätä paikkaa.

Ihastuimme tähän kuvaajan kanssa niin että viimeisenä iltana söimme melkein koko listan läpi. Uskomaton hinta-laatu-suhde, mieletön tsatsiki, ihana tunnelma ja äkäinen omistaja, jonka lopulta voitimme puolellemme. Onnistuin jopa saamaan maailman parhaan tomaattikastikkeen salaisen reseptin…

santorinivinkit-(35-of-47)

Taverna Dionysos (Fira): Toinen konstailematon, edullinen taverna. Täällä on viihtyisä iso sisäpiha, jossa lounaansa voi syödä granaattiomenapuiden varjossa. Saaren parhaat grillatut vihannekset.

Avokado (Imerovigli): Taas kerran varsin viihtyisä taverna, joskin hieman hinnakkaampi. Erinomainen grillattu kala.

santorinivinkit-(40-of-47)

Aktaion (Firostefani): Taas tosi hyvää, perinteistä kreikkalaista ruokaa. Hieman hintavampi, mutta Suomen tasoon nähden edelleen kohtuuhintainen. Valkosipuli-sitruuna-anjovikset olivat kuolettavan hyviä.

Metaxi Mas (Exo Gonia): Toinen Santorinin ruokakohokohdista. Tätä paikkaa minulle oli suositellut parikin tuttua, eikä suotta!

Tunnelmaltaan aivan ainutlaatuinen paikka keskellä pientä hiljaista kylää. Myös paikallisten suosiossa, joten pöytävaraus kannattaa. Suosittelen illallista pimeän jo tultua, sisäpiha on tuolloin todella tunnelmallinen. Ihana ruoka, todella edullinen laatuun nähden.

santorinivinkit-(16-of-47)

santorinivinkit-(41-of-47)

Kapari Restaurant (Imerovigli): Ihanan Kapari-hotellin ravintolassa kannattaa käydä, vaikka et yöpyisi hotellissa. 20 euroa maksava aamiainen on aivan mieletön ja sen saa nauttia huikeissa maisemissa. Illalla fine diningiä kohtuuhinnalla. Hyvä viinilista.

santorinivinkit-(20-of-47)

santorinivinkit-(21-of-47)

Suosittelen retkeä Ammoudi-niemeen, joka on maisemiltaan mukavan erilainen korkealla sijaitseviin kyliin verrattuna.

Rannassa on vieri vieressä monta hyvää, tuoreita mereneläviä tarjoilevaa ravintolaa. Suosittelen lämpimästi ainakin Dimitris-ravintolaa, joka on ihan kiinni rannassa – hyvät tuoreet kalat, mainio tunnelma ja aivan ihana henkilökunta. Kuuluisa erityisesti hummeripastasta!

santorinivinkit-(18-of-47)

santorinivinkit-(24-of-47)

Ravintoloiden jälkeen voi seikkailla kallioita pitkin pieneen poukamaan, jossa pääsee myös uimaan. Ravintoloiden takaa lähtevät portaat, joita pitkin voi kävellä (tai halutessaan ratsastaa aasilla) Oian kylään.

santorinivinkit-(30-of-47)

santorinivinkit-(31-of-47)

santorinivinkit-(29-of-47)

Santorini tunnetaan auringonlaskuistaan, ja yleisenä pidetyn totuuden mukaan kauneimmat ovat Oian kylässä. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että niitä on siellä jokunen muukin katsomassa – ryysis auringonlaskun aikaan on kreisi.

Oian kylä on kuitenkin huikean kaunis auringonlaskun aikaan, joten shoppailu- tai ravintolakierros Oiaan kannattaa ajoittaa alkuiltaan ja haahuilla kaduilla upeassa pastellivalossa.

santorinivinkit-(42-of-47)

santorinivinkit-(43-of-47)

Suosittelen varaamaan iltapäivä-iltaristeilyn, jossa kierretään katamaraanilla kalderassa tulivuoren ympäri. Auringonlasku merellä on ihan omaa luokkaansa.

Samalla reissulla näkee Vlichadan sataman, pääsee uimaan meressä ja näkee veneestä kaikki upeat kalliomuodostelmat sekä eriväriset rannat. Plus, veneessä nyt vaan on aina kivaa.

santorinivinkit-(46-of-47)

santorinivinkit-(47-of-47)

Rannoista puheenollen – olimme niin auttamatta rantasesongin ulkopuolella liikenteessä, että en ikävä kyllä osaa sanoa niistä mitään!

Kävimme itse ainoastaan Perivolos-rannalla, joka oli ihan kiva, mutta ei mitenkään ihmeellinen ja lokakuussa siellä oli jo täysin hiljaista. Ehdottomasti positiivista oli kuitenkin se, että vielä lokakuussa meressä pystyi uimaan ilman hypotermiaa!

santorinivinkit-(12-of-47)

santorinivinkit-(8-of-47)

Myöskään Santorinin hippakulttuurista en ikävä kyllä osaa sanoa mitään. Sesongin ulkopuolella kaikkialla oli jo tosi hiljaista, mutta voi olla, että kesällä saarelta löytyisi kunnon bileetkin.

Santorinilla on paljon häämatkalaisia ja lemmenlomalaisia, joten jos ahdistut pariskuntameiningistä tai etsit kuumaa lomaromanssia, Santorini ei välttämättä ole oikea osoite.

santorinivinkit-(13-of-47)

santorinivinkit-(44-of-47)

Santorinilla pääsee halvalla liikkumaan paikallisbusseilla, jotka kulkevat isoimpien kylien ja rantojen väliä.

Sesongin aikana takseja voi olla vaikea saada, sillä niitä ei ole saarella tarpeeksi turistien määrään nähden. Jos haluat reissata vapaammin bussiaikatauluista välittämättä, kannattaa vuokrata auto tai mönkijä.

Saarella on paljon hyviä patikointimahdollisuuksia, joten kannattaa ottaa mukaan hyvät kengät ja mahdollisuuksien mukaan kävellä taksin ottamisen sijaan.

santorini2-(1-of-1)

Santorini ei ole mikään shoppailijan paratiisi, mutta jos tykkäät kierrellä pikkuputiikeissa niin saat päivän tai pari oikein hyvin kulumaan Oian ja Firan sokkeloisilla kaduilla.

Karkeasti eroteltuna Oiassa on enemmän laatua kun taas Firassa määrää. (Molemmissa kannattaa kuitenkin käydä putiikkikierroksella ja toki muutenkin!)

santorinivinkit-(7-of-47)

Tulet löytämään ainakin seuraavaa:

– Valkoisia pellava- ja puuvillakaftaaneja, -mekkoja ja -paitoja
– Perinteisiä nahkasandaaleja ja -laukkuja (erittäin edullisia, mutta valikoima on suppea)
– Kreikkalaista luomukosmetiikkaa
– Koruja (paljon koruja – kaikkea timanteista euron rihkamaan)
– Sisustustekstiilejä
– Paikallisia herkkuja: oliiviöljy, aurinkokuivatut tomaatit, viini, hunaja jne.

santorinivinkit-(1-of-47)

santorinivinkit-(2-of-47)

Santorinilta päällimmäiseksi jäi mieleen auringonvalon, valkoiseksi kalkittujen rakennusten ja kirkkaansinisen meren väri- ja valokombo. Sellaista valoa en muista nähneeni missään muualla. Parasta olivat uskomattomat out of this world -maisemat, auringonlaskut ja ruoka silloin kun se oli hyvää.

Isoin pettymys olivat oliivit – ne olivat hyviä vain yhdessä paikassa.

santorinivinkit-(3-of-47)

santorinivinkit-(34-of-47)

Ja toisekseen: Santorini on kuitenkin pääasiassa turistikohde ja ainakin itseäni se alkoi vaivata parin päivän jälkeen. Vaikka ravintolat tarjoilevatkin paikallista ruokaa ja arkkitehtuuri ja maisemat ovat uniikkeja, pelkkien muiden turistien ympäröimänä oleminen sai väkisinkin aikaan fiiliksen fabrikoidusta todellisuudesta, kuten ystäväni asian ilmaisi.

Uskomattomat maisemat, arkkitehtuuri ja kaiken kauneus jaksaa pökerryttää muutaman päivän, mutta sen jälkeen alkaa haikailla jotain vähän aidompaa meininkiä.

santorinivinkit-(38-of-47)

Suosittelen ehdottomasti matkaa Santorinille, mutta uskoisin, että useimmille muutama päivä tai yksi viikko saarella riittää hyvin. Jos lähtisin itse nyt, liittäisin Santorinin osaksi laajempaa island hopping -reissua Kreikassa, olisin muutaman päivän Santorinilla ja pari päivää jollain toisella saarella.

Santorini oli ensimmäinen matkani Kreikan saaristoon, mutta toivottavasti ei jää viimeiseksi. Olisi kova hinku tutustua Kreikan saariin laajemminkin – pitäisiköhän opetella purjehtimaan…?

Kuvat Mikko Rasila & Eeva Kolu

Yksin matkustamisesta
Suerte, dinero, amor

Saattaisit pitää myös näistä

 • Morsio 23.6.2015 at 10:40

  Olemme purjehtineet useamman kerran Kroatiassa ja kerran siirtäneet yhden veneen Kreikasta Italiaan. Kreikasta pienen kokemuksen ja huhujen mukaan satamien palvelutaso on tosi kökkö – eli suihkua tai sähköä&vettä on turha toivoa suurimmassa osassa paikoista. Eli ehkä Kreikan island hopping on turvallisempaa suorittaa muilla paateilla 🙂

 • Rebekka 23.6.2015 at 11:30

  Kiitos Eeva uudelleenpostauksesta! Tallensin tämän artikkelin aikanaan Feedlyn kautta, mutta linkki ei enää toiminut, kun osoitteesi vaihtui. Santorinille ollaan menossa syyskuussa siskon ja äidin kanssa, enkä malttaisi enää odottaa. Jumalaiset maisemat, lämmin meri ja kreikkalainen ruoka – taivas maan päällä.

 • Anniina 23.6.2015 at 5:17

  Hei aivan mahtava juttu, kiitos vinkeistä! Varsinkin ravintolavinkit otan ylös. Olen lähdössä tuonne elokuussa (sesonki ja kuumuus pelottaa) muutamaksi päiväksi. Toinen puoli viikosta ollaan kreetalla. Munkin eka kerta kreikassa, odotukset korkealla 🙂

 • al 23.6.2015 at 5:19

  Kaunistahan tuolla on….itseäni häiritsevät nuo joihinkin kuviin jääneet täplät, liekö objektiivi pölyinen vai onko pöly sisempänä kamerassa ? Kai se on sitä, että on tottunut tässä blogissa laadukkaisiin ja mietittyihin kuviin, niin tuollaiset sinänsä pikkuseikat saattavat häiritä. Itse olen joskus käynyt Mykonoksella, syyskuussa, siellä oli myös tuo sinisyys ja valkoisuus ja hieno valo..mentiin vielä laivalla sinne, ihana saaristo..

 • mia k. 23.6.2015 at 6:09

  Tuo valon väri jos mikä, on utua ja unenomaista jossa todellisuuden hämärä raja siivilöityy horisontin taa

 • Marisha 23.6.2015 at 7:37

  Ihania kuvia!! Jotenkin nuo valkoiset rakennukset näyttävät ihan epätodellisilta ja valkoista ja meren sinistä vasten kaikki värit jotenkin erottunvat niin hyvin. Upean näköinen saari, ilmeisesti Aasiaa myöten käydään tuolla ottamassa hääkuvia, vai sinäkö siitä peräti laitoit silloin…
  Mutta kyllä turisti-fiilis on varmaan väistämätön. Paikallisilla itsellään on varmaan taloustilanteen takia hyvin ristiriitainen olo. Turisteille pitää hymyillä, vaikka monella on todella vaikeaa talouden kanssa. Ehkäpä turistiolo karisisi, jos voisi tuollaiset asiat ottaa jonkun paikallisen kanssa reissussa puheeksi, mutta toisaalta haluaa olla hienotunteinen. Vaikea kuvitella, että tuollaisissa maisemissa kenelläkään olisi ongelmia tai huolia. Huokaus.

 • A 24.6.2015 at 6:39

  Sinne siis! Voisin syödä kynsiäni koko kesän jos saisin viikoksi sellaista ruokaa… Miten maailma voi olla täynnä niin erilaisia kulttuureja? Sinun lomakuvat voivat olla joillekki ihan sitä basic life. Kyllästyiskö sellaiseen koskaan?

 • Kivimäen Jenni 24.6.2015 at 7:13

  Äääää, lomakuume!!! Huokailin jo silloin reissusi jälkeen, että nämä maisemat ja puitteet ovat ihanat! Millä tuonne Santorinille pääsee kätevimmin? 🙂

 • doc 24.6.2015 at 10:04

  postausta mad maxista? 🙂

 • heheb 24.6.2015 at 11:00

  Minäpä olin Santorinilla toukokuussa, ja voin paikata baarien ja rantojen osalta:

  Paras ranta on Kamarissa. Mustaa hiekkaa, hyvät aurinkotuolit ja -varjot, sekä tärkeimpänä kaikista beach boy, joka huolehtii juomatarjoilun jatkuvuudesta. Perissa on melkein yhtä hyvä, mutta vähän ränsistyneempi, sillä huonolla tavalla. Jotkut tykkäsivat Red Beachista, mutta minun makuuni se oli turhan tyhjä ja karu. Kamarissa oli myös näistä paras ravintolatarjonta.

  Baarit löytää helposti. Volyymitaso on kymmenkertainen Suomeen verrattuna, ja ovet yleensä selällään. Metelin perässä löytää perille varmasti. Firassa kivoja – hiljaisempiakin – baareja löytää maleksimalla Kalderan sivua eteenpäin kunnes sopiva osuu kohdalle. Sivistyneille drinkeille käy Tango, koko yön tanssimiseen 2 Brothers. Jälkimmäiseen suosittelen Peltoreita mukaan.

  Ellei tarkoituksena ole vain maata rannalla koko aikaa, suosittelen majoittumaan Firassa, joka on koko saaren joukkoliikenteen hubi. Kaikki bussit menevät vain Firan ja jonkin muun kylän väliä, eli kylästä A ei pääse kylään B kulkematta Firan kautta, vaikka se moninkertaistaisi matkan pituuden.

 • Lora 24.6.2015 at 12:11

  Ihania kuvia joista tulee mieleen oma Santorini visiitti noin nelisen vuotta sitten . Oltiin ihanan ystävän kanssa tyttöjen reissulla Kreetalla ja teimme päiväretken Santorinille. Itseltäni löytyy samanlainen tuolikuva 🙂

  Tässä on muuten Helsinki- vinkki, vaikkapa tällaiselle sateiselle päivälle: Hakasalmen huvilan Musiikkia! Kaupungin soivat muistot -näyttely, todella viihtyisä. Hauskoja hetkiä tuli koettua näyttelyn viimeisessä huoneessa tanssin muodossa 😀

 • Minttuiitu 24.6.2015 at 4:26

  Ai hyvän tähen…kelasin kuvia alaspäin ja piti palata takasinpäin että näinkö mä oikein…no en nähny. Alastomat ihmiset hyppimässä laiturilta mereen olikin jotain lonkeroista ..XD

 • Oona 24.6.2015 at 7:20

  Voi Eeva mihin saumaan tämä tulikaan! Olen parasta aikaa Santorinilla, täällä on ihanaa! Sinivalkoista, valoisaa ja pehmeää, kyllä! Kiitos kovasti vinkeistä! Tänään tuli herkuteltua Firan Nikolaksessa, saatiin isäntä jopa vähän hymyilemään! 😉

  Iloo ja valoo kesään!

 • Katjakokko 25.6.2015 at 3:46

  Pakko kommentoida Eeva! Tämä postaus aiheutti sen, että ajauduin kaikkien suomalaisten matkatoimistojen sivuilla tutkailemaan lento+hotelli -paketteja, josko tooodella pitkästä aikaa heittäytyisin hurjaksi ja lähtisin lomalle yksin. Sisilian kohteita selatessani sain todella voimakkaan mielikuvan äidistäni Sisiliassa, joka johti siihen, että seuraavana päivänä avasimme äidin kanssa yhteisen säästötilin ja päätimme lähteä ensi kesänä kahdestaan Sisiliaan. Elämäni toinen ulkomaanreissu vain äidin kanssa! Joten kiitos! x

 • Emma 25.6.2015 at 5:21

  Kreikan saaret, kyllä! Olin sillon pari vuotta sitten, ja tajusin, miksi jengi matkaa joihinkin paikkoihin vuosikymmeniä vuosi toisensa jälkeen.

  Meidän varsinainen kohde oli Koufonissi, jota voin suositella lämpimästi ja varauksetta. Ihan täydellinen paratiisisaari – tosin sinne oltiin rakentamassa just jotain isompaa laituria, ja nyt paikka on saattanut muuttua jonkin verran. Naxos oli myös jees.

 • Nae 25.6.2015 at 10:53

  Hei, jos kaipaat Kreikan saaristovinkkejä, niin Karkkipäivä-blogissa niitä on reilusti, kirjoittaja on reissannut siellä muutamaan otteeseen. Kannattaa ehkä katsastaa se, jos samantyyppisestä reissusta haaveilet 🙂

 • Reissukosmetiikkaa | Katja Kokko 29.6.2015 at 11:03

  […] kesäistä Helsinkiä, mutta mökkikaipuuni tuntuu jo aivan sydämen pohjassa saakka. Ja kiitos Eeva Kolun Santorini-vinkkien, haaveilen myöskin loppukesällä pikkureissusta johonkin Euroopan ihanaan kohteeseen. Eevan […]

 • me 31.12.2015 at 1:10

  Moi Eeva ! Täällä lueskellaan Santorini-juttea uudestaan, kiitos super-vinkeistä 🙂 Olisin kysellyt missä hotellissa yövyitte ja oliko suosittelun arvoinen? Kiitos kovin jos kerkeät vastailla ! -meri

  • Eeva Kolu 1.1.2016 at 1:18

   Heippa, me oltiin parissakin eri hotellissa. Niistä suosittelemisen arvoinen on Kapari Hotel (muut eivät niinkään). Siellä oltiin pari yötä ja se on ihanin hotelli, jossa olen koskaan ollut, mutta kieltämättä tosi kallis.

 • me 1.1.2016 at 8:56

  Kiitos vinkistä. Kapari näyttää huikealta – voisi olla edes yhden yön treat jos ei budjetti muuhun veny.