Ruoka & juoma

Gulassi!

10.2.2020

gulassi (1 of 3).jpg

Yleensä ajatukset seuraavat aasinsiltoja. Näen tai kuulen jotan, mistä tulee mieleen jotain, mistä tuleekin mieleen jotain…

Mutta joskus niiden alkuperä on täysi mysteeri. Kuten yhtenä päivänä, kun kesken ei-mitään päähäni pomppasi jostain aivan tyhjästä ajatus:

GULASSI!

Ajatus oli juuri tuollainen – pelkästään yksi sana, ja sen perässä ehdottomasti huutomerkki.

En muista milloin olisin viimeksi syönyt saati tehnyt gulassia, mutta siitä täytyy olla vuosikausia. En edes muista milloin olisin viimeksi ajatellut gulassia tai ylipäätään kuullut koko sanan.

Mutta jostain se nyt pläjähti päähäni, ja sitten ajattelinkin sitä kaksi viikkoa melkein taukoamatta.

gulassi (3 of 3).jpg

Viime viikolla ensimmäisten pakkaspäivien kunniaksi tein sitten vihdoin padallisen gulassia. Oi kuinka se olikin hyvää, ja paljon yksinkertaisempaa tehdä kuin muistin.

Jos gulassi ei ole jollekulle tuttu, kyseessä on unkarilainen pataruoka, joka voidaan tehdä joko muhennoksena tai keittona. Sen kaksi olennaisinta ainesosaa ovat paprika – tietenkin, kun on unkarilaisista kyse! – ja naudanliha.

Luin netistä muutaman eri version reseptistä ja tein niiden perusteella oman, aika simppelin versioni. Käytin gulassiin naudanpaistia, jonka leikkasin suikaleiksi. (Voit ostaa tietenkin lihan myös valmiiksi suikaloituna.) Gulassin voi hyvin tehdä myös muunlaisesta patalilhasta, mutta silloin kannattaa ottaa huomioon, että tietyt palat saattavat tarvita pidemmän haudutuksen.

Gulassiin käytetään paprikaa sekä tuoreena että kuivattuna jauheena. Laitoin itse lisäksi joukkoon savustettua paprikajauhetta, joka antaa minusta moniin ruokiin hyvän, hieman syvemmän maun. Savupaprikajauhetta löytää nykyään kaikista vähänkään paremmin varustelluista marketeista.

gulassi (2 of 3).jpg

Gulassi

(4 annosta)

700 g naudanpaistia
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
2 tomaattia
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 dl valkoviiniä
3-4 dl vettä (tai lihalientä)
oliiviöljyä paistamiseen
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun:

smetanaa

Paloittele liha. Viipaloi sipuli, valkosipuli, paprikat ja tomaatit.

Kuumenna padassa reilu loraus oliiviöljyä ja ruskista lihat pinnalta. Siirrä odottamaan.

Lisää tarvittaessa pataan lisää öljyä ja kuullota sipulia, valkosipulia ja paprikoita muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää pannulle liha, tomaattipyree ja paprikajauheet. Paista pari minuuttia.

Lisää sitten pataan tuore tomaatti, valkoviini ja vesi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpö keskilämmölle ja anna porista kannen alla vähintään tunnin ajan. Voit lopuksi kiehutella pataa ilman kantta, jos haluat gulassiin vähemmän lientä.

Tarjoile smetanan kanssa.

Ihan ihme leipä
Tammikuun murusia

Saattaisit pitää myös näistä