Klik klik, siivooja on matkalla

Vaikka en vieläkään osaa snäpätä ja kammoksun Twitteriä, mitä tulee elämää helpottaviin sovelluksiin, olen ehdottomasti early adapter. Olin heti messissä Kutsuplussassa, Uberissa, Airbnb:ssä, Foodorassa ja Woltissa. Jos itselleen voi klikata helpomman elämän, meikäläinen on mestoilla. (Harkitsen vakavasti myös Alepa Kauppakassin kokeilemista – vielä kun sen kauppakassin saisi tilattua Lidlistä…)

Uusimpana tuttavapiiristäni löytyi start-up-firma Freska, jonka kautta voi tilata kotiinsa siivoojan parilla klikkauksella. Eli tervetuloa vaan digiaikaan, kodinhoito!

airbnb-(4-of-11)Pojat pyysivät minua kokeilemaan palvelua ja koska minulla ei ole koskaan käynyt siivoojaa, halusin ehdottomasti tarttua tilaisuuteen.

Freskan kautta siivoojan löytäminen oli helppo nakki – ei tarvinnut lähetellä tarjouspyyntöjä tai säätää kalentereiden kanssa. Hinta on aina sama, 34 euroa tunnilta eli kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70 euroa. (Oman asuntoni siivoamiseen riitti 2 tuntia.)

Nakuttelemalla postinumeron ja asunnon koon sai heti kalenterin näkyviin, josta vain valitsin minulle sopivan ajan. Sitten klik klik ja siivooja olikin jo melkein matkalla.

airbnb-(6-of-11)

Siivooja – kiva tyyppi nimeltä Billy – saapui ja jäi tekemään hommia sillä välin kun minä lähdin toisaalle tekemään omiani. Tekstarilla tuli ilmoitus siitä, kun siivous oli valmis. Vaikka ajattelin, että en välttämättä edes tarvitsisi siivousta, oli aikamoista luksusta palata kotiin kun lattiat oli pesty, hanat kiillotettu ja pyykitkin ripustettu kuivumaan.

Freskan alla toimivat siivoojat ovat yksityisyrittäjiä, mutta tilaaminen ja maksaminen hoituu helposti tuon yhden saitin kautta. Palvelussa pyritään siihen, että asiakkaalla olisi jatkossa aina sama siivooja.

freska2-(1-of-1)

Tuttavapiirissäni siivoojan käyttö silloin tällöin on itse asiassa yllättävän yleistä, vaikka Suomessa tunnutaan vielä ajattelevan, että kunnon ihminen siivoaa itse sotkunsa. Moni tuttavani – varsinkin lapsiperheellinen- vannoo siivoojan nimeen, koska se on vähän kuin ostaisi itselleen lisää vapaa-aikaa. Yksi sinkkukaverini puolestaan kertoi yksinkertaisesti vihaavansa siivoamista niin paljon, että maksaa siitä mielellään jollekulle muulle.

airbnb-(8-of-11)

Siisti koti on minulle tosi tärkeä juttu. Olen huomannut sen vaikuttavan todella paljon sekä mielialaani että tehokkuuteeni – jos kämppä on kaaos, kaikki muukin ajautuu kaaokseen. Olen saamaton töiden suhteen ja syön mitä sattuu.

Vaikka jaksan ihan hyvin itsekin siivota – asun kuitenkin aika pienessä kämpässä eikä minulla ole esimerkiksi lapsia hoidettavana – jatkossa tilaan varmasti silloin tällöin siivoojan. Itse on helppo pitää paikat siisteinä kun joku käy välillä tekemässä kunnon kuurauksen. Kotitalousvähennyksen jälkeen hintaa jäi alle 40 euroa, minusta se ei ole lainkaan paha satsaus silloin tällöin.

airbnb-(5-of-11)

Toivon tälle yritykselle vilpittömästi onnea ja menestystä, hienoa kun palveluiden ostamisesta tehdään näin helppoa. Uskon, että kaikenlaisten palveluiden käyttö yleistyy tulevaisuudessa – kun ihmiset alkavat olla kyllästyneitä tavaranpaljouteen, palveluista, vapaa-ajasta ja elämyksistä tulee sitä todellista luksusta.

Jos haluatte kokeilla – ja suosittelen lämpimästi – koodilla syyssiivous saa syyskuun ajan Freskasta kertasiivouksesta 20 euron alennuksen. Säännöllisen siivoussopimuksen tekevät saavat ilmaisen ikkunanpesun kaupan päälle koodilla ikkunat. Toistaiseksi Freska toimii pääkaupunkiseudulla, mutta tarkoitus on laajentaa koko Suomeen.


Kommentit ( 33 )

 • Lotta kommentoi 6.9.2015 08:36

  Moi! Kiitos vinkistä, täytyypä testata :).
  Kovasti kiinnostaa mistä noi sinun olkkarin hyllyköt kera pyörien on hankittu? Just tuommosia olen etsinyt…

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 08:49

   Heippa, suosittelen :) Hyllyköt on vanhat vintage-hyllyt, joihin on itse porattu pyörät. Olen ostanut ne kaverilta.

   Vastaa

   • Lotta kommentoi 6.9.2015 20:21

    Voih, näin arvelinkin! :)

    Vastaa

 • emzi kommentoi 6.9.2015 09:50

  Mahtavaa että tuommoinen palvelu löytyy :D

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 14:14

   Sanos muuta!

   Vastaa

 • Maiju kommentoi 6.9.2015 10:40

  Kuulostaa oikein hyvältä palvelulta! Mä olen vaan hölmönä usein miettinyt, että miten toi kotitalousvähennys käytännössä toimii… siis saako sen alennetun hinnan jo siinä palvelua maksaessa vai tuleeko vasta sitten verotusta tehdessä niihin vähennyksiin? Silloinhan se hinta on siinä maksamisvaiheessa kuitenkin toi korkeampi.

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 14:15

   Joo, kyllä mun käsittääkseni se pitää aina hakea sitten verotuksessa. Eli maksamisvaiheessa hinta on tuo korkeampi, mutta merkittävän osan siitä saa myöhemmin takaisin.

   Vastaa

 • Sanna kommentoi 6.9.2015 12:42

  Kuulostaa erittäin lupaavalta! Prisman kauppakassi on niin parasta luksusta autottomalle perheelliselle. En edes halua ajatella arkea ilman sitä…

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 14:16

   Mä en tiennyt että Prismallakin on tuollainen! Kuljettaiskohan ne tänne keskustaankin… :D

   Vastaa

   • Pusse kommentoi 6.9.2015 16:28

    Keskustassa se on just Alepa kauppakassi, sit kauempana (lähempänä Prismaa) voi valita Prisman :) Suosittelen kyllä Alepan kauppakassia, pelasti tämän punavuorelaiselämän etenkin talvella, kun olis pitänyt raahata kaikki maidoista kissanhiekkaan neloskerrokseen…

    Vastaa

   • paulahelena kommentoi 8.9.2015 10:54

    Me taas käytetään citymarketin nettikauppaa ruokatilauksiin, juurikin autottoman lapsiperheen pelastus!

    Vastaa

 • Alexandra kommentoi 6.9.2015 16:12

  Hallitus leikkaa kaikesta muusta paitsi tuollaisesta keskiluokkaisten piika-avustuksesta. Olen sanaton.

  Vastaa

  • Murkinamasu kommentoi 6.9.2015 16:19

   Ei kyse ole piika-avustuksesta, vaan siitä, että tukemalla tällaisia palveluja (remontti-, siivous- ja lastenhoitopalveluita) luodaan uusia työpaikkoja, kun ihmiset tilaavat palveluja, joihin heillä ei välttämättä muuten olisi varaa tai halua. On halvempaa tukea näitä palveluja kuin maksaa työttömille ihmisille korvauksia. Saadaan raha kiertämään ja ostovoima kasvuun.

   Kuinka kauan nuo yllä mainitut alennuskoodit ovat muuten voimassa?

   Vastaa

   • annuli kommentoi 6.9.2015 18:30

    Niin ja eiks tämä mahda olla erityisesti pimeän työn vähentämiseksi tehty juttu myös!

    Vastaa

  • Essi kommentoi 6.9.2015 16:32

   Kuten Murkinamasu totesikin, kyse ei todellakaan ole ajateltu hallituksessa päällimmäiseksi eduksi palvelun hankkijalle (vaikka toki onkin iso helpotus!) vaan nimenomaan sen tuottajalle – muussa tapauksessa tosi moni palvelualan pienyrittäjä jäisi ilman asiakkaita ihan vain siitä syystä, ettei ”keskiluokkaisilla” (eli sillä suurimmalla asiakasryhmällä!) ole varaa palkata ”piika-apua”.

   Alexandra on sanaton, ja mä olen ehkä suorastaan yllättyneen järkyttynyt tuosta kommentista. En ollut koskaan edes ajatellut että joku tosiaan voisi nähdä asian näin. Mun mielestä on vain upeaa, että yrittäjyyteen ja työllistymiseen panostetaan, mutta eikös se ole erityisen tärkeää silloin, kun muutenkin valtiolla menee taloudellisesti huonosti? Eihän tämä ole kuin win-win situation.

   Vastaa

   • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 17:11

    Niinpä! Lisäksi samalla ehkäistään harmaata taloutta, kannustetaan siihen, että ihmiset teettävät remonttinsa ja kotitaloustyönsä veroja maksavilla yrittäjillä eivätkä pimeänä. Pimeänä teetetyistä duuneista kun ei luonnollisestikaan saa kotitalousvähennystä :)

    Todetkaamme siis että kannattaa ottaa asioista selvää eikä aina ajatella ensimmäisenä sitä vaihtoehtoa, jossa kaikki ovat pahoja ja ahneita.

    Vastaa

    • Eliisa kommentoi 7.9.2015 12:29

     Kotitalousvähennyksen maksimimäärää laskettiin vuosi tai kaksi sitten, eli on jo leikattu tästäkin. No worries! :D

     Tapasin viisi vuotta sitten miehen, jonka luona kävi siivojaa joka toinen tiistai. Moni asia on sen jälkeen muuttunut, mutta yksi parhaista asioista arjessamme on edelleen joka toinen tiistai käyvä siivooja. Välillä funtsin, oltaisiinko paljonkin enemmän riidelty ilman siivoojaa…

     Huonoin puoli: joka toinen maanantai (tänäänkin!) koittava oma siivouspäivä, kun tavarat on pakko saada paikoilleen ja vaatekaaos taltutettua. Paras puoli: huomenna pääsen töistä siistiin kotiin. Hykerryttävintä: äiti neuvoi, ettei isoäidille sitten kerrota että käy siivoja. Kahdella aikuisella! Eikö mistään enää itse selvitä!

     Vastaa

 • Lipasto kommentoi 6.9.2015 17:29

  Koska kotitalousvähennystä tässä nyt mainostetaan useampaan otteeseen, olisi ihan reilua mainita myös se, että kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä on vuodessa oltava vähintään 225 euron edestä, ennenkuin vähennyksestä on mitään iloa. 45% on vähennyskelpoista ja lisäksi on omavastuu 100 euroa. Harhaan johtavaa markkinointia kaupitella palvelua kotitalousvähennyksen jälkeisellä hinnalla.

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 17:42

   Hyvä huomio! Itse olen käyttänyt kotitalousvähennystä kahtena vuonna remonttitöiden suhteen, joissa kaikki minimirajat paukkuu, joten en ole joutunut tuota miettimään.

   Muuten olen kanssasi eri mieltä, musta on fiksua että yrittäjät muistavat mainita hinnoissa kotitalousvähennyksen, se on kuitenkin monelle todella merkittävä tieto päätettäessä ostaako palvelun vai ei ja monen yrittäjän toimeentulo on siitä hyvin riippuvainen, joten musta sitä kannattaakin kuuluttaa ja mainostaa.

   Vastaa

   • Lipasto kommentoi 6.9.2015 17:54

    Toki kannattaa mainostaa, että työ on kotitalousvähennyskelpoista. Harhaan johtavaa on tuoda esille, että hinta olisi 18,70 kun se ei sitä ole, ellei sitten ole teettänyt jo aikaisemmin jotakin työtä niin, että omavastuu on ylittynyt. Toivottavasti yrityksessä myös pidetään huolta siitä, että työtä tekevät yrittäjät kuuluvat kaikki ennakkoperintärekisteriin, koska muuten oikeutta vähennykseen ei ole. Vastuun kantaa tilaaja.

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 18:11

     Asiakasta laskuttaa Freska, ei yksittäinen siivousyrittäjä. Eiköhän siellä ole mietitty tuo niin että tilaaja saa tehdä kotitalousvähennyksen, kun sitä kerran erikseen mainostetaan :) jos jokin mietityttää niin kannattaa toki olla yhteydessä suoraan yritykseen.

     Vastaa

     • Maija kommentoi 6.9.2015 18:52

      Tämä osui sopivaan saumaan kun juuri olin tilaamassa muuttosiivousta mutta varausta tehdessä en löytänyt mistään kohtaa mihin laittaa tuo yllä mainittu alennuskoodi.

     • Eeva Kolu kommentoi 6.9.2015 19:00

      Koodin voi laittaa siihen ”minulla on lahjakortti”-kohtaan. Se on vähän harhaanjohtava kyl!

 • Sarppa kommentoi 7.9.2015 04:16

  Vinkkinä kyseiselle firmalle…äkkiä Ouluun…täällä olisi yksi asiakas jo odottamassa :D !!! Olen päättänyt hankkia siivoojan…ihan vain oman mielenterveyden tähden ( tarkoittaen sitä, että perheestä löytyy lapsi, yrittäjä aviomies ja minä, joka käytän paljon mieluummin aikani johonkin muuhun kuin siivoamiseen…asuintilaakin on melkein 100, joten ei oo helppoo ei) :)…Olen selaillut oululaisia siisvousfirmoja ja niitä on paljon!!! Otappa niistä sitten selvää, mikä on paras ja helpoin :)!

  p.s. Minäkin olisin kysynyt noista hyllyistä, mutta vastaus jo tulikin…ne on iiiiihanat! Pitää kai taas selata tori.fi sivustoa :D

  Ihanaa syksyä sulle ihana Eeva <3

  Vastaa

 • Anna kommentoi 7.9.2015 05:16

  Sama helppo palvelu Turkuun, kiitos! Lapsiperhe arvostaisi

  Vastaa

 • Murkinamasu kommentoi 7.9.2015 06:38

  Yritin tuossa ylempänä kysyä, että kuinka kauan nuo alennuskoodit ovat voimassa? Tälle vuodelle minulla ei ole sinällään tarvetta, kun olen vielä kotona lapsen kanssa, mutta kun työt alkavat ensi vuoden alussa, niin olen jo ajatellut hankkia siivoojan.

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 7.9.2015 06:54

   Syyskuun ajan :)

   Vastaa

 • I May Say kommentoi 7.9.2015 09:34

  Piika-avustus.. Jaa-a.. Minä koen sen niin että tuolla avustuksella voin ostaa yrittäjältä palvelua, en niinkään että minua piiotaan. Mutta ehkä tuo piikominen on jonkun käsitys siivousalan yrittäjyydestä.
  Minulla on käynyt siivooja kohta 2 vuotta ja joka toinen torstai on onnen päivä, kun tulen töistä kotiin. Helpottaa arkea kummasti. Pitäisin siivoojan, vaikken saisikaan siitä verohelpotusta.

  Vastaa

 • Mimmi kommentoi 9.9.2015 10:53

  Kiitos Eeva kivasta blogista, olen tätä pitkään lukenut ja täällä on aina ihania ja viisaita kirjoituksia. :)

  Tämä kirjoitus kuitenkin herätti minussa vähän ristiriitaisia tuntemuksia ja oli pakko osallistua tähän keskusteluun, kun Alexandran kommentti sai niin tyrmäävän vastaanoton. Minulla on kokemusta aikanälästä, joka saa ihmiset ostamaan apua kotitöihin, vaikka en itse ole vielä niin tehnytkään. Mutta samalla olen vähän huolissaan, että millaista piikayhteiskuntaa ollaan luomassa, kun keskiluokkaiset, hyvin toimeentulevat naiset teettävät nämä ”naisten työt” alempiluokkaisilla, usein köyhemmistä maista saapuvilla naisilla. Samalla keskiluokkainen työ määritellään arvokkaammaksi ja kotityö vähempiarvoiseksi, joka voidaan tuottaa tällaisella uudenlaisella palvelusväellä. Kotityö, siivous ja hoiva on myös matalasti palkattua työtä.

  Siivousalan yrittäjän tai työntekijän näkökulmasta en oikein osaa sanoa, kun on sinänsä arvokasta, että heidän työllistymismahdollisuuksiaan kotitalousvähennyksen kautta parannetaan ja harmaata taloutta torjutaan. Kotitalousvähennyksellä tämä keskiluokan käytäntö oikeutetaan ja sitä lujitetaan, jolloin näin myös naisten töiden eriarvoistumiselle ja naisten väliselle työnjaolle annetaan siunaus. Eli aika ristiriitainen asia, josta on hankala muodostaa yksiselitteistä mielipidettä ja ymmärrän hyvin myös Alexandran älähdyksen, mikäli hän tarkoitti jotain tämäntapaista ilmaista.

  Vastaa

  • MM kommentoi 13.9.2015 12:48

   Kotitalousvähennys on siitä poikkeuksellinen etuus, että mielestäni sen kautta voidaan suoraan lisätä työllistymistä – ja tämä on ehdottoman hyvä asia. Veikkaisin, että kotitalousvähennystä käyttävät sekä hyvätuloiset, mutta myös ihan tavalliset ihmiset.

   Mimmillä ja Alexandralla sen sijaan on aika surullinen näkemys nykyajan palveluista ja naiseudesta. Newsflash: enää ei ole naisten töitä ja tavallisen palvelun ostamisen motiivina tuskin on kenenkään orjuuttaminen. Jos M&A:n logiikkaa seurattaisiin, niin eihän tässä voisi enää kulkea bussilla (tuotetaan tällainen kuljetuspalvelu köyhemmistä maista tulevilla mamuilla) tai käydä kampaajalla (teetetään tällainen itsetehtävä homma pienipalkkaisella naisella).

   Kaikki hyötyvät mitä enemmän palveluita tarjotaan ja käytetään. Omaa arkeaan kannattaa helpottaa mikäli se vain on mahdollista. Lopussa ei jaeta mitaleita kellekään kotitöiden hoitamisesta.

   Vastaa

   • Mimmi kommentoi 14.9.2015 05:12

    Tarkoitin ”naisten töillä” lähinnä sitä, miten sekä kotisiivouspalveluiden tilaajista että ostajista valtaosa on tilastollisesti naisia sekä sitä, miten nk. naisten kaksoistaakka eli se, että ajankäyttötutkimusten mukaan naiset palkkatyön päälle hoitavat miehiä enemmän sekä kodin että lasten hoitamiseen liittyviä tehtäviä, on yhä todellisuutta. Toki kotityönjaossa on tapahtunut tasa-arvoistumista, mikä on hieno juttu!

    Ei, en tarkoita, etteikö bussilla voisi matkustaa tai kampaajalla käydä enkä tarkoittanut sitäkään, etteikö kotityöpalveluita voisi teettää. Olen vain huolissani luokkayhteiskunnan repeämisestä ja siitä, millä ehdoilla työtä teetetään ja siitä, ettei maahanmuuttajataustaisille ole Suomessa korkeasta koulutuksesta huolimatta sellaisia mahdollisuuksia, kuin heidän koulutustasonsa edellyttäisi. Katsanto, jossa maahanmuuttajat toivotetaan tervetulleeksi tekemään matalasti palkattua, rutiininomaista työtä, synnyttää eriarvoisuutta, jossa ”etnisyys”, luokka ja myös sukupuoli kietoutuvat yhteen monimutkaisilla tavoilla. Ongelmallisena pidän nykyistä talouspolitiikkaa, jossa kansallisen kilpailukyvyn ja tuottavuuden nimissä vaaditaan lisää matalapalkkatyötä ja annetaan näin siunaus tuloerojen repeämiselle.

    Kotityöpalveluiden ostajat myös ovat useammin hyvätuloisia. Karkeasti sanottuna siivojalla itsellään välttämättä ei ole varaa teettää kotitöitään muilla. Oman arjen helpottaminen sekä työllistymisen ja yrittäjyyden lisääminen ovat sinänsä ihan positiivisia juttuja myös minun mielestäni enkä siksi tarkoittanut tuomita kotisiivouspalvelujen ostajaa saati työntekijää – orjuuttaminen tuskin on kenellekään keskeinen motiivi. Tarkoitin vain kiinnittää huomion eriarvoisuuteen liittyviin ongelmiin, mutta ehkä MM lähestyn kanssasi eriarvoisuutta hieman eri vinkkelistä.

    Vastaa

 • Jans kommentoi 11.9.2015 05:00

  Onpas hyvä idea, toivottavasti leviää nopeasti muuallekin Suomeen! Mutta on kyllä tosi harhaamjohtavasti ilmaistu tuo kotitalouvähennyksen jälkeinen työn hinta. Tuosta saa kuvan niin kuin olisi sama asia, kuin esimerkiksi Kela-korvaus, joka on automaattinen ilman omavastuuosiota.

  Vastaa

 • Nimetön kommentoi 1.4.2020 10:22

  Aika helppoa saada siivooja kotiin. Ja jos vain kaksi tuntia riitti siivoamiseen, niin ei paljoa tule maksamaan. Itse en ole koskaan kokeillut kotisiivousta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *