Ruoka

Mehevät uunibataatit

9.11.2015

uunibataatti-(1-of-1)-2

Bataatti on vihannes, jota kohtaan tunnen tasaisin väliajoin himoa kuin suklaaseen konsanaan. Tiedä sitten mitä hivenainetta kehoni halajaa, vai onko kyse vain sen makeasta ja pehmeästä mausta, mutta joskus keittiössäni vallitsee bataattipakko. Niin tänäänkin.

uunibataatti-(2-of-2)


Uuniperunan tietävät kaikki, mutta oletko kokeillut uunibataattia? Tein täytteen jo parhaat päivänsä nähneestä lehtikaalista, joka uuvahtaneena huuteli vihanneslokerosta, että nyt olis mun aika jo mennä. Kvinoalla ruuasta saa vieläkin täyttävämmän.

uunibataatti-(1-of-1)

Tässä ohjeessa bataatit paahdetaan ensin pehmeiksi, täytetään ja sitten paahdetaan vielä uudestaan täytteen kera.

Kehoni ja mieleni on viime aikoina vaatinut kasvisruokaa, mutta halutessaan täytteen voisi terästää chorizolla, sopisi tähän varmasti hyvin.

Kvinoalla ja lehtikaalilla täytetyt uunibataatit

(kahdelle)

2 keskikokoista bataattia (á n. 250 g)

1/2 dl kvinoaa

2 isoa lehtikaalin lehteä
1-2 kevätsipulia
1 valkosipulinkynsi
reilu loraus neitsytoliiviöljyä
chilihiutaleita maun mukaan
suolaa
mustapippuria myllystä

parmesania

tarjoiluun: ranskankermaa

Pese bataatit. Paahda kokonaisia bataatteja 175-asteisessa uunissa noin tunnin verran (käytä kiertoilmaa, jos sellainen löytyy). Kun bataatit ovat hieman pehmentyneet, pistele niihin haarukalla reikiä räjähdysten välttämiseksi.

Bataattien paahtuessa leikkaa tai revi lehtikaali pieniksi paloiksi. Leikkaa kevätsipuli ja valkosipuli pieniksi viipaleiksi. Säästä pieni osa kevätsipulin vartta myöhemmäksi. Kuumenna pannulla reilu loraus oliiviöljyä. Kuullota lehtikaalia, sipuleita ja chilihiutaleita pannulla, kunnes sipuli on pehmennyt.

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää lehtikaalin ja sipulin joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Täytteestä voi tehdä melko suolaisen, sillä bataatissa itsessään ei ole suolaa.

Kun bataatit ovat paahtuneet noin tunnin verran, ota ne pois uunista ja tee kumpaankin keskelle syvä pitkittäinen viilto. Paina bataattien keskelle täyte (älä menetä uskoasi – pienempäänkin bataattiin mahtuu yllättävän paljon!) ja raasta päälle reilusti parmesania. Laita takaisin uuniin 10-15 minuutiksi.

Tarjoile ranskankerman ja silputun kevätsipulin kera.

Pikkujoulukauden korkkaus: Baileys-piparijuustokakku
Sunnuntai

Saattaisit pitää myös näistä

  • Aino 9.11.2015 at 3:00

    Kuulostaa todella hyvältä, menee tän viikon ruokalistalle. Kiitos monin tavoin inspiroivasta blogista!

    • Petra 9.11.2015 at 3:11

      Yhdyn edelliseen puhujaan! 🙂

    • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:45

      Kiitos Aino ja Petra!

  • heikki 9.11.2015 at 8:04

    Vaikka julkaiset reseptejä aika harvakseltaan, ne ovat sitäkin parempia ja vaikuttavat herkullisilta jo pelkästään lukemisen perusteella. Kiitos siitä – ei se määrä vaan laatu 🙂

    • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:46

      Kiitos palautteesta Heikki! 🙂 Aika harvoin tulee tehtyä mitään mistä edes kehtaisi julkaista ohjeen (yleensä teen niin simppeliä safkaa nykyisin), mutta kiva että silloin kun ohje tuntuu julkaisemisen arvoiselta se on sitä muidenkin mielestä!

  • alina 9.11.2015 at 9:39

    Vegaani kiittää! Laitoin reseptin talteen 😉

    • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:47

      Kiva, kerro mitä tykkäsit!

  • Kapteenska 10.11.2015 at 7:31

    Namskis. Meilläpä syödään tänään täytettyjä bataatteja. Kiitos Eeva.

    • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:47

      Toivottavasti maistui 🙂 x

  • NW 10.11.2015 at 10:18

    Hei, kiitos mukavasta blogista!
    Julkaisit joskus vuosia sitten Tredissä aivan mahtavan mustapapupihvireseptin, jonka olen valitettavasti hukannut. Olisiko mahdollista että julkaisisit sen blogissasi? Olisin todella kiitollinen.

    • Sss 10.11.2015 at 11:54

      Ja paistettu riisi, sen ohjeen kun saisi uudestaan!

      • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:42

        Kiitos, koetan kaivella sen jostain 🙂

    • Eeva Kolu 11.11.2015 at 11:45

      Heippa, en oo ihan varma löytyykö reseptiä omalta koneelta enää (tein sen ihan tota lehteä varten, joten en muista enää ulkoa…) Jos löytyy niin julkaisen mielelläni, lehteä en ikävä kyllä ole säästänyt.

    • heikki 18.11.2015 at 4:18

      Meitsin reseptiarkistoista löytyi sattumalta tää Trendissä ollut pihviohje 🙂 Se menee näin:

      Mustapapupihvit

      2 tölkkiä mustapapuja
      1 sipuli
      3 valkosipulinkynttä
      1 tuore vihreä chili
      1 tl paprikajauhetta
      1 tl juustokuminaa
      1/2 tl korianteria
      1/2 dl korppujauhoja
      1 muna
      suolaa
      mustapippuria
      1/2 dl vehnäjauhoja
      oliiviöljyä

      Survo huuhdellut pavut karkeaksi massaksi. Pilko silpuli, valkosipuli ja chili pieniksi paloiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja kuullota sipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli ja chili ja kuullota noin minuutti. Lisää sen jälkeen mausteet ja kuullota minuutti. Lisää seos sekä korppujauhot ja kananmuna papujen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Muotoile massasta 4 pihviä ja pane ne jääkaappiin kohmettumaan puoleksi tunniksi. Jauhota pihvit ja paista niitä kummaltakin puolelta noin 3 minuuttia.

  • Yonna 10.11.2015 at 11:12

    Voi nam! Tässä yhdistyy kaikki mun lempiasiat. Kokeiluun absoluut!

  • Lk 10.11.2015 at 7:09

    Kiitos! Oli hyvä resepti, joskin ilman chorizoa voisin kuvitella, että lopputulos on aika tylsä omaan makuuni. Kvinoaa oli vain hitunen, niin käytin myös punaisia linssejä. Ensi kerralla valitsen kyllä vähän pienempiä bataatteja, nyt tyyliin 2 x 500g bataattia uunissa. Tuo ranskankerma ja jalapeno-viipaleet kruunasi koko setin! Yllätyksekseni parmesanikin mahtui sinne johonkin väliin aika kivasti.

    Kokeilkaa ja ostakaa sitä chorizoa!

  • mustikkamehu 13.11.2015 at 3:58

    Oli pakko kokeilla! Tuli hyvää, vaikka kevätsipulin puutteessa käytin tavallista sipulia ja lehtikaalin tilalle silppusin parsakaalia (se huusi jääkaapin vihanneslaatikosta). Tuo täytemäärä mahtui hyvin yhteen isoon bataattiin, tosin siitä tuli kyllä aikamoinen jööti! 😀

  • Jenny 21.11.2015 at 8:03

    Entä löytyisikö jostain vielä itämaisen kalakastikkeen resepti (muistelen olleen tällä nimellä)? Ohje oli Trendissä joskus, ehkä vuonna 2012. Se oli todella herkkua 🙂