Mukillinen Meksikoa

Ennen kuin kävin Meksikossa, en ollut yhtään kaakaoihminen. Suomessa tarjoiltava kaakao on yleensä öklömakeaa ja varsin maitoisaa (tiedättekö mitä tarkoitan?). Edes hyvissä kahviloissa kaakaoon ei yleensä panosteta yhtään. Ranskassa taas vanhanaikainen chocolat chaud on kyllä ihanaa, täyteläistä ja paksua, mutta muistuttaa enemmän jälkiruokaa kuin juomaa, jota voisi lipitellä harva se ilta.

kaakao-(1-of-3)

Meksikossa aloin älytä homman päälle. Siellä – tai ainakin Oaxacassa – kaakao on tummaa ja täyteläistä, mutta ei liian tuhtia. Se maistuu oikeasti kaakaolle, ei vähän kaakaolla maustetulle kuumalle maidolle. Usein se maustetaan mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla: kanelilla, chilillä, mustapippurilla, appelsiinilla, kahvilla, vaniljalla, mantelilla… 

Meksikossa kaakao tehdään usein tuollaisesta laataksi puristetusta massasta, jossa mausteet ovat valmiiksi mukana. Ostinkin niitä pussillisen kotiin tuliaisiksi. En ole nähnyt vastaavia Suomessa myynnissä, mutta meksikolaistyylinen kaakao onnistuu onneksi myös ihan lähikaupankin aineksilla.

kaakao-(3-of-3)Tykkään tehdä kaakaon mieluummin kasvipohjaiseen maitoon, juuri välttääkseni sitä maitoisuutta. Suosikkini on kookosmaitojuoma. Manteli sopii myös mainiosti, sillä Meksikossa kaakaoon lisätään usein mantelia ihan jauhettujen mantelien muodossa.

Tässä on yksi versio, jota teen yleisimmin – kanelia, vaniljaa ja cayennepippuria, sekä ripaus merisuolaa korostamaan kaakaon makua. Mausteet lämmittävät talvella ihanasti ja auttavat myös flunssaoireisiin. Lisäksi tässä kaakaossa on niin terveelliset ainekset, että sitä voi juoda kupin vaikka joka ilta – viime aikoina tätä onkin sohvallani lipitelty ahkerasti.

kaakao-(2-of-3)

Meksikolaistyylinen kaakao

(yksi mukillinen)

3 dl kookosmaitojuomaa tai mantelimaitoa (toki voit käyttää myös tavallista maitoa)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1/2 tl kanelia
hyppysellinen cayennepippuria
hyppysellinen aitoa vaniljajauhetta
hyppysellinen merisuolaa
hunajaa tai muuta makeutusta maun mukaan

Kaada kaikki ainekset pieneen kasariin. Vispaa tasaiseksi ja anna kiehahtaa. Tarjoile heti.


Kommentit ( 35 )

  • Katjakokko kommentoi 26.1.2016 08:39

    Kiitos ihana <3

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 26.1.2016 09:15

      Hahaa, tää on omistettu sulle! x

      Vastaa

  • Tiina kommentoi 26.1.2016 09:48

    Ihana juoma ja ihana kuppi <3

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 26.1.2016 09:48

      Eikös! Kuppikin on Meksikosta :)

      Vastaa

  • Saaraa kommentoi 26.1.2016 10:53

    Toimiiko tossa raakakaakaojauhe? Mielellään käyttäisin sitä. Tuo näyttää niin ihanan mausteiselle. Tuollaisia kun saisi kahviloista❤ Ja ihana kuppi. Toitko sen meksikosta mukanasi vai tilasitko jostain? Olen muuten aatellu sua ja Meksikon reissuasi usein:)

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:53

      Toimii ehdottomasti myös raakakaakaolla :) Kupit ostin Meksikosta, Pueblan torilta.

      Vastaa

  • Cecil kommentoi 26.1.2016 11:58

    Raakakaakaojauhe toimii kanssa mainiosti. Itse tykkään tehdä kaakaon riisi-hasselpähkinämaitoon. Siitä tulee mahtava pähkinäinen maku.

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:53

      Hyvä vinkki! Mantelit ja pähkinät sopii mainiosti myös kaakaoon.

      Vastaa

  • Babylon kommentoi 26.1.2016 12:49

    Mä aina muutaman vuoden välein unelmoin kaakaon maahantuonnista ja postimerkin kokoisen kaakaobaarin perustamisesta. Kaksi superpehmoista nojatuolia sisään ja jakkaroita kadulle terassiksi. Tuli tästä postauksesta mieleen tämäkin vanha haaves :)

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:53

      Hahaha, olen miettinyt ihan samaa! Mutta jos perustat baarin niin alan kanta-asiakkaaksi :)

      Vastaa

  • Selina / Leijonaa mä metsästän kommentoi 26.1.2016 14:33

    Tästä tuli lämpöinen olo <3

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:52

      Oi, kiva!

      Vastaa

  • Olga kommentoi 26.1.2016 14:52

    Tätä on juotu lähes päivittäin koko talvikauden ajan. :) Cayennepippurin sijaan olen käyttänyt hyppysellisen chilijauhetta ja hunajan sijaan kookossokeria. Ihana, lämmittävä juoma, jota voi muunnella fiiliksen mukaan. Saisipa täältäkin tuollaisia kaakaolaattoja…

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:52

      Tämä sopii talvipäivään kuin nenä päähän. Jostain syystä toimi kyllä yhtä hyvin siellä Meksikon kuumuudessa :)

      Vastaa

  • Tiina S. kommentoi 26.1.2016 15:36

    Hei!
    Yrjönkadulla on Patisserie Teemu & Markus. Tilasin kahvin itselleni ja kakaon lapselleni. Hän meinasi tukehtua ekaan hörppyyn, kun oli kuulemma nin PAHAA. Myyjä siinä juoksi selittelemään, että kakao on aikuiseen makuun ja hänen olisi pitänyt tajuta siitä sanoa, ettei ole mikään Oboy! Lapseni sai mehun maksutta tilalle. Itse en ole kakaon ystävä mutta luulen, että paikan kakao voisi olla sellainen mitä haet.
    Kiitos ihanansta blogistasi. En halua edes ajatella aikaa, ettei sitä olisi.
    Tiina

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:51

      Oooh kiitos Tiina vinkistä, kuulostaa ihan mun kaakaolta ;)

      Vastaa

      • Laura kommentoi 27.1.2016 18:44

        Myös Café Neuhaus Unioninkadulla tarjoaa ”aikuisempaa” kaakaota. Olen kerran käynyt siellä, otin kaakaon. Myöhemmin sisään tuli lapsiperhe: lapsille eivät suostuneet edes myymään ko. kaakaota :)

        Vastaa

        • Eeva Kolu kommentoi 28.1.2016 13:29

          Kiitos vinkistä, kuulostaa mun jutulta :)

          Vastaa

  • Hanna kommentoi 26.1.2016 19:26

    Kaardemummasta kohtuudella tulee myös ihanan pullainen fiba. :) Vaikka se nyt ei kovin meksikolaista olekaan, mutta sellainen fuusio-kaakao!

    Tuli mieleen, että saattaisit pitää Gretchen Rubinin onnellisuutta käsittelevistä podcasteista. Kuuntelen niitä usein kävelyllä, niistä tulee hyvä mieli ja kivoja vinkkejä (muun muassa Nycissä museokortin hankkiminen, ihan paras juttu myös Helsingissä, komppaan sua!!)

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:51

      Kiitos Hanna! Rubinin kirjat olen lukenut, podcasteja en sen sijaan ole kuunnellut.

      Vastaa

  • MarjaH kommentoi 26.1.2016 19:29

    Minäkään en tykkää ”tavallisesta” kaakaosta, ja varsinkin kahviloiden teolliseen suklaakastikkeeseen tekemät on jotain kamalinta ikinä. Myös lapselleni teen kaakaon oikeasta kaakaojauheesta. Mieheni aina nauraa, että lapsi alkaa varmaan jossain vaiheessa vaatia oboyta, kun saa jollakin kaverilla maistaa ja se on ”niiiiin paljon hienompaa kuin äidin tekemä!” :D

    Pari hyvää valmiskaakaojauhetta olen löytänyt, Clipperin liila purkki ja teehetki.fi:stä ostettu 70 % jauhe

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 27.1.2016 08:50

      Hahaha! Tuli mieleen kaveri, jonka poika oli syönyt kaverilla einespinaattilettuja ja pyysi kotona että voisko meilläkin välillä olla sellasia eikä aina niitä itsetehtyjä :D

      Vastaa

      • N kommentoi 27.1.2016 15:50

        Tästä tuli mieleen oma lapsuus. Meillä oli aina äidin tekemää mustikkamehua, mutta serkuillani kaupan halvinta omena- tai appelsiinimehua. Olin serkuilleni niin kateellinen. :D

        Vastaa

  • Kapteenska kommentoi 27.1.2016 10:35

    Mun kaakao-ostospaikka on Whittard of Chelsea nettikauppa, legendaarista ’oikeaa’ kaakaota ja teetä. Suosikkejani 70% Hot Chocolate ja Chili Hot Chocolate. Jasmine Green Tean tilaan myös sieltä. Ei tolkuttoman kallista ja tulee Englannista Suomeen muutamassa päivässä.

    Vastaa

  • Pee kommentoi 27.1.2016 11:53

    Cafe Nopalista (entinen Cholo) sai ennen taivaallista chilikaakaota, kaipaan sitä vähintään kuukausittain.

    Vastaa

  • Verna kommentoi 27.1.2016 12:19

    Ihanaa, että teit kaakaon kasvipohjaiseen maitoon! Ne on kyllä paljon makurikkaampia ja raikkaampia kuin lehmänmaito. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun. <3

    Vastaa

  • Dorit kommentoi 27.1.2016 12:43

    Nyt on kyl kuppien kaunotar!!

    Vastaa

  • Vilma kommentoi 27.1.2016 13:37

    Hahaa, olen siis tietämättäni valmistanut koko talven kaakaoni meksikolaisittain! Blenderi on yllättävän kätevä apuri kaakaon valmistamisessa. Kaakaosta tulee tasaista ja blenderi vaahdottaa mantelimaidosta kevyen harson sen päälle!

    Vastaa

  • lukija kommentoi 27.1.2016 18:21

    Olen joskus saanut Ruohonjuuresta reseptin, jossa oli samantyyppisen kaakaon ohje, eli johonkin kasvimaitoon/veteen raakakaakaojauhetta, ja mausteeksi hunajaa, inkivääriä, kanelia, valiljaa ja chiliä :) Hyvää on!

    Vastaa

  • Saikkis kommentoi 27.1.2016 18:54

    Kiitos tästä! Oli paras juoma-asia pitkään aikaan. :)

    Vastaa

  • Eetu kommentoi 28.1.2016 10:47

    Onpas mielenkiintoinen aihe kaakao!! Tästä aiheesta kun alettiin puhumaan: Työskentelen baristapäällikkönä Cafe Ekbergillä Bulevardilla! Kutsun nyt sinut virallisesti testaamaan kuuluisaa talomme Kaakaota. Aitoa 79% tummaa suklaata ja luomu kermaa. Meillä on nyt muuten kaakaoviikot menossa, ja valikoimassa on kaikkea firball rommi- kaakaosta, klassiseseen minttu kaakaoseen. Tule koska haluat! Sano sopineesi asiasta Eetun kanssa ;) Haastan sinut kumoamaan väitteesi ettei Suomesta saa hyvää Kaakaota ;) Tervetuloa <3 ps. Iiiiiihan mahtava resepti, pakko kokeilla.

    Vastaa

    • Eeva Kolu kommentoi 28.1.2016 13:28

      Kiitos vinkistä Eetu! Tulen varmasti testaamaan ja varaudun olemaan väärässä :)

      Vastaa

  • Viva i colori kommentoi 28.1.2016 11:16

    Oi, enpä ole moisista kaakaonapeista kuullutkaan! Taitavat olla aika luksusta. :) Erityisesti paukkupakkasilla kaakao on juomana ihan ykkönen. Cayennepippuria tai chiliä en ole uskaltanut vielä lisätä, ehkäpä nyt kokeilen. Kun en (useinkaan) jaksa kaivaa kattilaa kaapista kaakaon keittelyä varten, oikaisen hieman: Kiehautan veden vedenkeittimessä, tummaa kaakaojauhetta ja intiaanisokeria mukiin, kiehuva vesi päälle, ja vähän kookosmaitojuomaa jäähdykkeeksi. Intiaanisokeri tuo ihanan säväyksen kaakaohon, ja sopii erityisen hyvin myös kookosmaitoon keitetyn riisipuuron päälle.

    Vastaa

  • Niina kommentoi 28.1.2016 12:32

    Kiitos tästä ohjeesta! Olen kookosmaidon ahkera kuluttaja, mutten miksen ole itse älynnyt käyttää siitä kaakaojuomaan..?
    Blogisi on yksi inspiroivimmista blogeista koskaan, joten harmi, että lopetat. Ymmärrän toki syyn ja toivottelen mukavaa talven jatkoa! <3

    Vastaa

  • Jenni kommentoi 29.1.2016 11:43

    No juuri tuollaista kaakaota teen aina, paitsi ilman makeutusta. En kyllä tiennyt, että se on meksikoilaistyyppistä.

    Juuri nuo mausteesi ovat yksi lempparini, joskus vaihdan cayennen kaardemummaan. Ja joskus kokeilen villejä kokeiluja, joista osa on hyviä ja toiset kummallisia. Ja kookosmaito on minustakin ehdottomasti parasta tähän, mutta monista muistakin kasvimaidoista tulee hyvä, esim. kauramaitokin on ok :)

    Syksyllä oli oikein kaakaokausi, mutta mihin olen nyt sen unohtanut, kun pakkasetkin paukkuivat. Ja nyt raskauden myötä jäi vielä kahvi pois listalta, kun ei vaan tee mieli. Kiitos muistutuksesta – lähdenkin tästä kaakaota keittelemään :)

    Osaatko kuvailla tuon napin sisältöä tarkemmin? Luuletko, että se on tehty kaakaomassasta eli voisiko vastaavaa tehdä laittamalla kaakaojauheen sijasta kaakaomassaa? Vai onko se jotenkin pursitettua kaakaojauhetta ja mausteita?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *