Samaan aikaan Sambiassa…

… Ei keitellä simpukoita, kuumennella glögiä tai lallatella joululauluja, vaan lisätään lisää aurinkorasvaa.

sambia1Terveisiä Afrikasta! Sambiassa asuva lukijani kutsui minut tänne ja tuumasin, että siinäpä loistava idea. Tätä ennen en nimittäin koskaan ollut käynyt Afrikassa (tai no Marokossa, mutta sitä ei lasketa).

Nyt kaksi viikkoa myöhemmin kirjoittelen tätä kuumalta terassilta värikkääseen kankaaseen kääriytyneenä, mangoa napostellen. Tämä lienee se hetki kun voi heittää itsensä kanssa yläfemman hyvin tehdystä päätöksestä. (Ja Pialle tietysti kiitos, kumarrus ja ylistys kutsusta!)

sambia2

Parin päivän perusteella tiedän tämän:

Naiset kantavat oikeasti asioita päidensä päällä. Vesiruukkuja en ole nähnyt, mutta pahvilaatikoita, hedelmälaatikoita ja lentolaukkuja kyllä.

Sateen jälkeen tuoksuu ihanalta. Märältä mutta paahteiselta, jotenkin salaperäiseltä.

Sateesta puheenollen – se saattaa yllättää koska vain, ja kun täällä sataa, silloin sataa. Kojujen päälle vedetään äkkiä pressut, tuolit taitellaan salamannopeasti syrjään ja ihmiset juoksevat katosten alle, missä seistään kylki kyljessä. Kauaa ei tarvitse odotella – kaikki on ohi yhtä äkkiä kuin se alkoikin.

sambia3Afrikassa kaikki muu paitsi sadekuuro kestää kauan, toisinaan käsittämättömän kauan, eikä tehokkuus ole näemmä järin arvostettu hyve. Kaikkialla tykätään jonoista, piiitkistä, hitaasti liikkuvista jonoista. Mitä nopeammin tämän hyväksyy, sitä enemmän matkasta voi nauttia. Itse sain opetukseni jo Etiopiassa, jonka kautta matkustin Sambiaan. Koko kansainvälisellä lentokentällä oli kokonaiset neljä turvatarkastajaa ja infernaaliset jonot. Kun pääsin vihdoin läpivalaisuun 15 minuuttia ennen lentoni lähtöä varmana siitä että lähtöportti on jo suljettu, tarkastaja totesi ”madam, you have plenty of time” ja kehotti minua menemään takaisin jonon hännille. Kiire – mikä kiire?

Kaikki maistuu Sambiassa paremmalta. Jopa kurkku on mehevää ja makeaa. Salainen ainesosa: aurinko.

Mangot ovat sesongissa. Valtavia mangopuita on kaikkialla, talojen pihoilla, teiden varsilla ja virastotalojen edessä. Sopii minulle.

Afrikkalaiset puut ovat juuri sellaisia kuin kuvittelin, matalia, leveitä ja vähän kähäriä. Että nekin ovat osanneet kasvaa juuri oikean mallisiksi mantereella, jossa usein kaipaa piilopaikkaa paahtavalta auringolta.

sambia4

Sähkö ei ole itsestäänselvyys. Sitä saa vain tiettyinä vuorokaudenaikoina – ja milloin, se tulee joka päivä yllätyksenä. Silloin hurrataan, kaivetaan paistinpannut esiin, paistetaan munakas ja rynnätään lataamaan kännykät.

Tämänkin olen oppinut kantapään kautta: myös suihkun ja vessan käyttämiseen vaaditaan sähköä. Vesi katkeaa tietysti juuri, kun on saanut shampoot hierottua päähän. Afrikka opettaa huumorintajua.

Nyt pitää mennä, sillä sähköt ovat päällä ja kuulin juuri mainittavan sanan kahvi.

Iso auringon paahtama pusu Suomeen!


Kommentit ( 35 )

 • emmmm kommentoi 3.12.2015 12:59

  oooh! Ihana elämisen meininki ja aurinko – siellä se siis on. Helsingissä jo hämärtää, koko harmaana päivänä tarjolla on ollut vain jäistä tihkua ja pureaa tuulta. Ilolla odottelen lisäkuulumisia sieltä.

  Kiitos simpukkaohjeesta! Varovasti ehdottelin vanhemmille, josko tänä vuonna korvattaisiin kinkku tällaisella vaihtoehdolla… ;)

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 3.12.2015 23:06

   Simpukat joulupöydässä, loistoidea :) hyvää joulukuuta!

   Vastaa

 • Heli kommentoi 3.12.2015 14:43

  Hei Eeva! Aivan ihana ja aurinkoinen postaus tämän Suomen harmauden keskelle! ? Olen seurannut blogiasi jo pidempään, mutta nyt vasta kommentoin ensimmäistä kertaa. Nyt on pakko! Kiitos ihanasta, mielenkiintoisesta, unelmointia ylläpitävästä, mutta silti myös arkea käsittelevästä blogistasi! Se saa aina niin hyvälle mielelle. ? Odotan jo seuraavaa Afrikka-postaustasi kieli pitkällä.
  T:Heli

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 3.12.2015 23:07

   Kiitos aurinkoisesta kommentista Heli! Netti ja sähkö on täällä tosiaan epävarmaa joten katsotaan tuleeko postailtua täältä enempää, mutta viimeistään sitten Suomessa :)

   Vastaa

 • paulii kommentoi 3.12.2015 19:47

  Ihanaa reissua! Tekstisi toi pilkahduksen aurinkoa tänne Suomen pimeyteen, kiitos.

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 3.12.2015 23:09

   Toivon paljon valoa sinne!

   Vastaa

 • eh kommentoi 3.12.2015 22:06

  Mukavaa että nautit Sambiasta! Huomautettava on kuitenkin näistä:

  ”Afrikassa kaikki muu paitsi sadekuuro kestää kauan, toisinaan käsittämättömän kauan, eikä tehokkuus ole hyve.”
  &
  ”Afrikkalaiset puut ovat juuri sellaisia kuin kuvittelin, matalia, leveitä ja vähän kähäriä.”
  &
  ”Vesi katkeaa tietysti juuri, kun on saanut shampoot hierottua päähän. Afrikka opettaa huumorintajua.”

  Tarkoitit varmaankin että Sambiassa kestää kauan, Sambialaiset puut ja että Sambia opettaa huumorintajua? Tai ehkä Samia ja Ethiopia ja joku muu maa, missä olet ehkä visiittisi aikana käynyt? Muuten vetäisi ehkä vähän mutkia suoriksi ja rajummanpuoleisia yleistyksiä kokonaisesta isosta mantereesta jossa on 54 maata vrt. piskuisen Euroopan 50 (tai 44, laskutavasta riippuen) ja kokoluokaltaan vastaa Kiinaa, koko Länsi-Eurooppaa, Intiaa, Argentiinaa ja koko Pohjois-Amerikkaa yhteenlaskettuna.
  TJEU: http://tinyurl.com/zek69r7

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 3.12.2015 23:05

   Aina kun jossain mainitaan sana Afrikka tämä keskustelu on vääjäämätön :D Tiedän kyllä että Afrikka on iso manner, käytin juuri vuorokauden päästäkseni sen yhdeltä laidalta toiselle :) se, että eurooppalaisia, afrikkalaisia tai vaikka lattareita yhdistää (minun eurooppalaisen ja suomalaisen ja helsinkiläis-turkulaisen kokemusmaailmani mukaan) jotkut asiat, ei tarkoita sitä että jokainen maa ja kansa tietyn mantereen sisällä olisi samanlainen. Eiköhän Afrikan kasvillisuudessa ole koko mantereelle ominaisia piirteitä ihan kuin Euroopassakin, tuskin puulajit katsovat valtioiden rajoja. Ihan joka jutusta ei tarvitse etsimällä etsiä kolonialistista salaliittoa. Minä ainakin olen täällä oppimassa lisää tästä ihmeellisestä maasta ja maanosasta ja suhtaudun kaikkeen näkemääni ihmetyksellä ja uteliaisuudella :) Hakuna matata!

   Vastaa

   • eh kommentoi 4.12.2015 11:56

    Siis ehkä et ymmärtänyt mitä koitin sanoa, koitetaan siis uudelleen.

    Kyse on juuri siitä että niin isosta mantereesta kuin Afrikka, on lähes mahdoton vetää yleismaailmallisia johtopäätöksiä, ihan vaan sen takia että niin iso manner leviää niin isolle alueelle että ilmasto, maaperä ja ekosysteemi muuttuvat väkisinkin, kulttuureista puhumattakaan. Jotain yhteneväisyyksiä joidenkin asioiden välillä voi löytää tottakai, mutta mitä ne ovat missäkin ja minkälaisia yleistyksiä niiden perusteella voi tehdä – noh, sitä voi miettiä.

    Tästä puuasiasta ei todellakaan pitänyt tulla pääpointtia, mutta käyteyään sitä nyt esimerkkinä. Eurooppa ei ole Afrikkaan verrannollinen yhäkin silkan kokonsa takia, sitä koitin juuri sanoa: jos Euroopan kasvillisuudesta voikin tehdä jotain johtopäätöksiä, johtuu se siitä että niin pieni alue sattuu olemaan suhteellisesti samaa ilmastoa ja maaperää.

    Afrikan luonnolla tai puulajeilla ei ole mitään yleisiä ”ominaispiirteitä” vaan näitä ”ominaispiirteitä” on tietyillä alueilla, jotka riippuvat ekosysteemistä: siis tarkasta maantieteellisestä sijainnista, maaperästä ja ilmastosta, ei siitä että onko osa tiettyä manteretta ja niiden verrokit löytyvät ympäri maailman paikoista joissa on samat olosuhteet. Sademetsiä, savannia, tundraa, havumetsiä, hiekkaista autiomaata yms löytyy kaikkia Afrikasta kuten myös Pohjois-Amerikasta, Aasiasta, Etelä-Amerikasta, jne.

    Vaikea nähdä että samanlaisia johtopäätöksiä vedettäisiin esim. Pohjois-Amerikasta tai Aasiasta – tosin jos koet että tällaisia johtopäätöksiä voi vetää Etelä-Amerikasta, niin okei. Ehkä meillä on tässä näkemysero. Oletin kuitenkin ehkä alunperin, että kyseessä oli virhe tms.

    En koita ”etsimällä etsiä” kolonialistista salaliittoa tai olla vmäinen, vaan kitkeä älyllistä epärehellisyyttä ja asiavirheitä täysin fiksujen ja kykenevien ihmisten kirjoituksista.

    Hyvää reissua ja kovaa menoa sinne! Syö niitä mangoja minunkin puolestani!

    Vastaa

  • Johanna K kommentoi 4.12.2015 13:54

   Kyllä mullakin tää kieltämättä pisti silmään. Ehkä ihan vaan sen takia, kun eräs lapsena monta vuotta Senegalissa asunut ja sittemmin työn kautta monissa eri Afrikan maissa oleillut ystävä usein puhuu asiasta. Tai siitä kuinka tietynlainen yleistäminen häntä harmittaa. Tämän ei nyt ole tarkoitus olla missään määrin kielteinen kommentti, halusin vain kertoa ystäväni kokemuksen. :) Tosi mielenkiintoinen pointti tuokin, jonka Anna L. tuolla myöhemmin kirjoitti omista työkavereistaan. Ja uskon kyllä senkin, että aika kieli keskellä suuta saa kirjoittaa, että tekstiin ei tulisi joku sellainen kohta, joka jollakulla pistää silmään. Tai siis tarkoitan vaan sitä, kuinka kirjoitettu teksti on kuitenkin aina vähän eri asia kuin kasvotusten tapahtuva vuorovaikutustilanne. No joo, eiköhän tää pointtini tullut tässä jo esiin. :D Mukavaa reissun jatkoa!!!

   Vastaa

 • Hedelmähiiri kommentoi 4.12.2015 03:20

  Itse opin tärkeän jutun veden tulosta aikoinaan Ugandassa: Silloin kun sitä tulee, se pitää kerätä sankoihin myöhempää pesuhetkeä varten. Ja joskus hanasta tuleva vesi oli jääkylmää, toisinaan kiehuvan kuumaa. Siksikin oli kätevintä kerätä se joko jäähtymään tai lämpiämään. :D
  Sademetsässä puut oli järjettömän korkeita ja niissä oli viikunoita heitteleviä simpansseja ja apinoita. Sade oli ihanan pehmeää ja se tuoksu oli huumaava. Ja Ugandan ananakset ovat parhaimpia mitä olen ikinä maistanut, joten ymmärrän hyvin tuon mangofiilistelyn! Ihanaa reissua, odotan innolla lisää matkakirjoituksia!

  Vastaa

  • Eeva Kolu kommentoi 4.12.2015 11:23

   Joo, täällä oppii varmasti äkkiä kaikenlaiset selviytymisniksit :) Toivottavasti minäkin näen vielä apinan tai pari!

   Vastaa

   • Melia kommentoi 6.2.2017 03:45

    Your cranium must be prnctteiog some very valuable brains.

    Vastaa

 • Sanni kommentoi 4.12.2015 04:55

  (samaa mieltä yleistämisestä kuin Eh) Mutta ah miten mahtavaa, Sambia! En tiedä Sambiasta mitään, ihanaa että olet siellä! Ja että me saamme lukea matkastasi! Elämä on maagista! Rakastan sitä fiilistä kun aivoissa aktivoituu kaikki-on-mahdollista-elämä-on-niin-jännittävää -nystyrä ;) kun joku tekee jotain inspiroivaa ja yllättävää, niin kuin nyt! (Olisi tosi mielenkiintoista lukea myös Piasta ja mitä hän Sambiassa tekee, siis jos hänellä ei ole mitään sitä vastaan; minua niin kiehtoo ihmiset jotka lähtevät maailmalle :) ) Ihana blogi, Eeva! <3

  Vastaa

 • Marie kommentoi 4.12.2015 06:27

  Oi sinä onnekas! Itselleni on ikuisesti jäänyt mieleen eräältä Afrikan reissultani botswanalaisen pastorin leppoisat sanat aikatauluista hötkyillessäni: ”We are in Africa – there is no hurry, no worry.” Tämän kun palauttaa mieleen kiireen keskellä, tasaa se kivasti hengityksen, vaikkei olisikaan fyysisesti missään Afrikan maassa. Rentoa ja rikastuttavaa reissun jatkoa sulle Eeva!

  Vastaa

 • Kivimäen Jenni kommentoi 4.12.2015 07:44

  Ai tällainen kuvio tämän ihanan reissusi taustalta löytyy. Saatiin todiste siitä, että sinulla tosiaan on parhaat lukijat. :) Samaa mieltä Sannin kanssa, haluaisin ehdottomasti kuulla Piasta lisää. Kera sinun ottamien ihanien henkilöpotrettien, olet niissä niin taitava. :)

  Mutta ihmiset, ottakaa iisisti! Tokihan meillä kaikilla on mielikuvat paikasta, jossa emme ole ikinä käyneet, ja ihanaa on huomata, että ne voivat olla totta (siis positiivisella tavalla). Ei se tarkoita, että olisi niin ummikko, että kuvittelisi koko mantereen olevan samanlainen. Löysätkää vähän pipoja, herranjestas. :)

  Eeva, jatka nauttimista! <3

  Vastaa

  • Sanni kommentoi 4.12.2015 12:33

   vertaa että sambialainen tulee Suomeen ja kirjoittaa ”eurooppalaiset puut ovat juuri sellaisia kuin kuvittelin..” mikä saattais huvittaa meitä aika paljon ottaen huomioon että luonto on hyvin erilaista eri puolella Eurooppaa. Niin kuin Afrikassakin. Itse olen asunut Yhdysvalloissa ja yhtenään sain kuulla miten eurooppalaiset ovat sellaisia ja tälläisia ja asiat on siten ja täten Euroopassa. Me eurooppalaiset kuitenkin koemme että maiden välillä on suuria eroja mitä tulee luontoon ja mentaliteettiin etc, vaikkapa Suomen ja Italian välillä. Silloin ajattelin että heille Eurooppa on tuntematon alue, rykelmä samanlaisia maita, aivan kuten Afrikka monelle eurooppalaiselle. Ei kai se niin vaarallista ole, mutta ihan oleellista huomioda, miksi se koetaan niin uhkaavana? Sanottakoon myös että minä itse en kiinnittänyt huomiota kyseiseen asiaan ennen kuin Eh kommentoi asiaa, mutta minun mielestä se on oleellinen eikä tarkoita sitä että pitäisin Eevaa moukkana, päinvastoin, nautin postauksesta ja tykkään lukea Eevan inspiroivaa blogia! <3 mutta ois kiva joskus lukea kun joku esittää eriävän mielipiteen että blogisti vastaisi tyyliin: "ymmärrän pointtisi" eikä tyyliin "Ihan joka jutusta ei tarvitse etsimällä etsiä kolonialistista salaliittoa" (kuka niin on tehnyt?) ja muut komppaavat "löysätkää vähän pipoja, herranjestas." Rauhaa ja rakkautta <3

   Vastaa

   • Kivimäen Jenni kommentoi 4.12.2015 14:11

    Minäkin olen matkustellut Yhdysvalloissa, enkä kokenut mitenkään loukkaavana tai uhkaavana sitä, että Eurooppa oli sikäläisille tietynlainen käsite tai että siitä oli heillä tietynlaiset mielikuvat. Asioista on aina kiva keskustella. Miksei Amerikasta, Afrikasta, Aasiasta tai Australiasta saisi olla vastaavia mielikuvia? Miksi pitäisi eritellä ”Johannesburgista 100 km säteellä” tai jotain muuta vastaavaa? Ihmisethän ajattelevat käsitteillä ja muodostavat isompia ajatuskokonaisuuksia ennen kuin oppivat yksityiskohtia esim. vierailemalla paikan päällä. Minä tarkoitin pipon löysäämisellä sitä, että eiköhän meille kaikille ole jo peruskoulussa opetettu, että eri maanosissa on monipuolinen luonto ja kulttuuri, jotka vaihtelevat alueittain. Ei sitä tarvitse lukijoiden tulla erikseen korostamaan, jos blogisti omassa tekstissään oikaisee tai korostaa löytäneensä matkalta omia mielikuvia vastanneita asioita. Ei kai blogistin tarvitse joka tekstissään erikseen muistuttaa tietävänsä ja tuntevansa kaikki maailman asiat, jotta kukaan lukijoista ei loukkaantuisi tai ettei joku ehkä puuttuva asia tarttuisi liikaa silmään? Eikö me jokainen voida omalla yleissivistyksellämme paikata aukkoja, joita lukemissamme teksteissä on (oli media mikä tahansa)? Tarvitseeko lukijan osoitella puutteita? Mitä sillä saavutetaan, jos osoiteltu asia kuitenkin yleisesti on kaikkien tiedossa?

    Minullakin on oikeus ilmaista mielipiteeni muiden kommentteihin ilman, että sitä korostetaan blogistin komppaamisena. Olen niin väsynyt siihen, että kaikkiin asioihin saadaan nykyään ympättyä tai kommentoitua jotakin negatiivista. Siksi sanoin jopa, että herranjestas. Hymiön kera toki, koska ei tämän pitäisi olla näin vakavaa. :) Siihen en ota kantaa, miten blogisti itse vastaa saamiinsa kommentteihin.

    Vastaa

   • Eeva Kolu kommentoi 5.12.2015 12:51

    Tjaa, mä taas identifioudun ehdottomasti eurooppalaiseksi JA suomalaiseksi ja ymmärrän täysin mitä esim. amerikkalainen tarkoittaa puhuessaan ”eurooppalaisista”. En ajattele että he kuvittelisivat Suomen ja Italian olevan samanlaisia maita (ainakaan jos kyseessä nyt on yhtään seiväänpäätä sivistyneempi henkilö) vaan he puhuvat niistä yhteneväisyyksistä jotka erottavat meidät joissain asioissa heistä itsestään. Kyllä mä koen monissa asioissa että eurooppalaisia yhdistää tietynlainen mielenlaatu ja kulttuuriset seikat, ja samalla tavalla esim. lattareita yhdistää tietyt jutut vaikka Chile ja Meksiko ovat täysin erilaisia maita.

    Täällä olen törmännyt siihen että paikalliset puhuvat ”afrikkalaisuudesta” ja Anna L. on omassa kommentissaan hyvin tiivistänyt mistä on kyse.

    Ehkä joillain lukijoilla on nyt poliittisesti korrektit silmälasit liiankin tiukasti päässä, tai sitten osa on ymmärtänyt kirjoitukseni aivan eri tavalla kuin olen sen tarkoittanut. Harmi, että tästäkin tuli nyt niin monille paha mieli! You can’t win them all :)

    Vastaa

    • eh kommentoi 6.12.2015 11:52

     Ei mulle ainakaan tullut paha mieli, enkä loukkaantunut vaan huomautin sulle ihan selkeästä asiavirheestä sun tekstissäsi.

     Kritiikki ei automaattisesti tarkoita mielensäpahoittamista – olet aivan yhtä vapaa kirjoittamaan ihan mitä haluat jatkossakin, samoin kuin yleistämään ja viljelemään asiavirheitä teksteissäsi, mutta voi olla että joku saattaa niistä aina välillä huomauttaa :)

     Tuon perusteella mitä kirjoitit ”eurooppalaisuudesta” ja ”amerikkalaisuudesta”, koen että mun on ehkä turha koittaa selittää tai avata tätä tän enempää – on ehkä sen verran suuri ero lähtökohdissa ja/tai ymmärrätyksessä, ettei sen pidempi puinti näin blogikommenteissa voi olla kovin hedelmällistä.

     Hyvää reissua sinne! :)

     Vastaa

   • Anna1234 kommentoi 6.12.2015 11:54

    Mun ajatukset kulkee juuri samoja ratoja kuin Sannin. On ihana lukea Eevan kirjoituksia kokemuksistaan mutta Ehin kommentti oli munkin mielestä ihan validi, ja olisin ilahtunut toisentyylisestä vastauksesta blogistin puolelta. No, inhimillistä tuokin on. Peace :).

    Vastaa

 • Maix kommentoi 4.12.2015 10:39

  Kiitos simpukkaohjeesta! Tein tänä vuonna ensimmäistä kertaa itse simpukoita, oli yllättävän helppoa. Miksi edellisessä postauksessa kommentointi on kielletty?

  Vastaa

 • Anna L. kommentoi 4.12.2015 11:11

  Ihana kirjoitus – nauti auringosta!

  Pakko kommentoida vähän myös tähän ”Afrikka” nimikkeen käyttöön…työskentelin vuosia työyhteisössä, jossa työkavereinani oli ghanalaisia. He puhuivat itse aina ”Afrikasta”, ja kun asiasta kysyin, he korostivat sitä, että sanalla viitataan nimenomaan tietynlaiseen mielentilaan ja kokemukseen paikasta, eli niinkään koko mantereeseen (eikä siis mitään kolonialistista ole tavassa puhua Afrikasta tähän tapaan). Tutuksi tuli myös ”african way”, jolla ystäväni viittasivat toisaalta kiireettömyyteen, toisaalta sellaiseen vaikeasti määrittyvään, säännöistä ja byrokratiasta piittaamattomaan kekseliäisyyteen ja monen asian yhtäaikaiseen (sählingintäyteiseenkin!) puuhaamiseen, rentoon asenteeseen ja jokainen-on-oman-onnensa-seppä -ajattelumalliin. (Joulunaikaan liittyen vielä anekdootti: samaiset työkaverit kommentoivat hämmentyneinä ja huvittuneina meidän turkulaisten sotaisilla marssilauluilla ja karvalakkipäisellä pönötyksellä ryyditettyä joulurauhanjulistusta: ”In Africa we would dance!”)

  Vastaa

 • Kapteenska kommentoi 4.12.2015 13:55

  Hieno postaus, ihana tunnelma. Nyt sanon kriittisille kiusallanikin, että tunnen ihan Afrikan tuoksun, tarkennuksena ’päiväntasaajan Afrikan’ +/- 15 astetta koordinaateissa. Okranpunainen maa, kypsät hedelmät, bougainvilleat, kaupungeissa pakokaasu, savannilla kasvit ja kukat, pesemätön iho niin itsellä, kuin kaverillakin (se sähkö..).
  Olen asunut toista vuotta Keniassa ja matkustellut itä- ja keski -Afrikan maissa. Sambiassa en ole käynyt, mutta nyt pääsen matkassasi sinnekin. Kiitos.

  Vastaa

 • j kommentoi 4.12.2015 15:02

  Noh, laitampa omankin lusikkani tähän :)
  Minä luin kyseisen postauksen sillä tuntumalla, että se oli juuri pimeästä pohjolasta lähes ensi kertaa kyseiselle mantereelle pöllähtäneen matkaajan ihmettelevää kuvausta kokemastaan ja näkemästään, joilloin tuo yleistävä ”Afrikka” jopa tietyllä tavalla sopi tyylillisesti käytettäväksi, korostaen ikään kuin sellaista pienen ihmisen ymmyrkäistä näkökulmaa hieman itseironisella/humoristisella tavalla. Jos joku nyt sai kiinni, mitä tarkoitan…joku toinen varmasti luki/koki erilailla ja sekin on ok. Tuo esitetty kriittinen näkökulma ”Afrikka”-sanan käyttöön oli silti kiinnostava.

  Vastaa

 • Mia K. kommentoi 4.12.2015 15:11

  L u o n t o♡♡♡
  Voiko mikään täällä olla ihmeellisempää. Ei… hmm.. paitsi ehkä lentokone, joka v i e meidät tähän ihmeellisen keskelle ;)!

  Vastaa

 • K kommentoi 4.12.2015 17:09

  Hahaa! Mielenkiintoista keskustelua ja Eevan kirjoitukset on aina ihania <3
  Kerran eräs mies olisi tahtonut viedä minut "mukanaan Afrikkaan". Jäin miettimään tätä, että pitääkö mies minua/meitä eurooppalaisia pilkkanaan, mutta ehkä kyse oli tuollaisesta Anna L.:n mainitsemasta afrikkalaisesta mentaliteetista ja kokemuksesta xD.
  En tiedä, en lähtenyt mukaan.

  Vastaa

 • Kaoka kommentoi 5.12.2015 17:47

  Oi, ihailen kyllä rohkeuttasi ottaa ja lähteä noin extempore! Nautiskelehan auringosta koko pimeän lopputalven edestä!

  Tutulta kuulostaa tuo odottelu ja kiireettömyys, itse olin pari vuotta sitten Ugandassa muutaman viikon :) Siellä ei tosin sähköttömyys juuri haitannut kun majoituttiin paljon telttailualueilla, joilla suihku toimi ihan vaan painovoimalla :D

  Tuohon Afrikkayleistysasiaan pitää sanoa, että aika monet sikäläiset käyttävät itsekin ”This is the Africa!” -fraasia kun eurooppalainen ihmettelee jonkun asian toimimista (tai toimimattomuutta…). Tietysti on hyvä tajuta että erojakin on valtavasti maiden välillä, mutta varmaan suuri osa ihmisistä tajuaakin :)

  Vastaa

 • Hedelmähiiri kommentoi 5.12.2015 20:49

  Minäkin muistan Ugandasta sen ainaisen ”Madam, this is Africa” -kommentin kun ihmeteltiin milloin mitäkin. Usein se lyhentyi myös ytimekkäästi muotoon T.I.A. :) mutta tosiaan, tuntuivat yleistävän itse ihan surutta.

  Vastaa

 • Elina kommentoi 8.12.2015 19:37

  Minusta tuntuu, että nämä Afrikka-termin väärinkäytöstä nillittävät ovat suhteellisen nuoria kieli- ja korrektiuspoliiseja. Olin itsekin tuollainen nuorempana. Matkustelin paljon Afrikassa ja provosoiduin, kun joku Suomessa mielestäni yleisti tyhmästi, vaikka kyseessä olisi ollut aivan selvä tyylillinen valinta, niin kuin nyt tässä Eevan kirjoituksessa.

  Minä kyllä ymmärrän, mitä tarkoittaa, kun haltioituu Afrikasta ollessaan ensimmäistä kertaa Afrikassa. Silloin haltioituu kaikesta siitä vieraasta mutta samalla tutusta, jonka me yhdistämme Afrikkaan, emme niinkään esim. Sambiaan. Se on ehkä naiivia eksotismia – mutta olkoon, elämä on lyhyt liikaan hiusten halkomiseen! Nauti, Eeva, ja jatka sanoilla maalailua!

  Vastaa

  • Kivimäen Jenni kommentoi 9.12.2015 06:35

   Just tätä yritin selittää. :) Aina ei vaan ilmeisesti pysty tuottamaan riittävän selkeää tekstiä. :) Kiitos siis sinulle! <3

   Vastaa

 • Minniina kommentoi 8.12.2015 21:49

  Eeva, tykkään sun kirjoituksista ja Afrikasta. Kiitos jälleen.

  Vastaa

 • Hoo kommentoi 9.12.2015 04:04

  Kiitos kirjoituksestasi, josta tuli niin hyvä mieli. Kaduttaa vain se, että menin vielä lukemaan ihmisten kommentit. Tuo kaikki nillitys kyllä latisti taas.

  Vastaa

 • tiima kommentoi 9.12.2015 19:58

  Hei! Hyvää keskustelua, en tulkitsisi tätä nillitykseksi. Sanat määrittelevät myös ajatuksia, ja joskus niitä on tosissaan hyvä purkaa. Afrikkalaisista maista tulevat ystäväni puhuvat juuri tuota TIA-läppää. Joskus pohdin, ovatko he itsekin puhevallan ”uhreja”. Minusta se on aiheellinen kysymys. Jos suomesta aina puhuttaisiin pohjoismaana, eikö se muuttaisi ymmärrystämme identiteetistämme ja toistaisimme itse pian samaa tarinaa pohjoismaalaisuudesta. Ei sillä, siinä tarinassa ei varmasti ole mitään vikaa, mutta kyllä se varmasti identiteettiin vaikuttaa ja tunteeseen siitä, miten paljon voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä

  Vastaa

  • Elina kommentoi 10.12.2015 20:40

   Minä luulen, että meille suomalaisille tekisi ihan hyvää, jos enemmän ajattelisimme olevamme pohjoismaalaisia sen sijaan, että niin kovasti ajattelemme olevamme suomalaisia, prkl :)

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *