The trees were tall but I was taller

Luin reissussa Cheryl Strayedin kirjan Wild (kiitos kaikille, jotka suosittelitte!). Tiesin heti ensimmäisistä sanoista – niistä jotka ovat tämän kirjoituksen otsikossa – että tulisin rakastamaan kirjaa, ja niin rakastinkin.

Wild (käännetty suomeksi nimellä Villi vaellus, ygh) on muistelmateos Strayedin vaellukselta Pacific Crest Traililta Kaliforniasta Oregoniin. Strayedin elämä oli äidin kuoleman ja avioeron myötä suistunut raiteiltaan ja vaellus oli Strayedin tapa etsiä sille uutta suuntaa.

IMG_7351

Kuva caminolta omasta ”the trees were tall but I was taller” -tilanteestani.

Strayedin vaellus tapahtui vuonna 1995, mikä tuo kirjaan aivan oman kiehtovan lisänsä. Ei kännyköitä, ei GPS:ää, ei nettiä, josta voisi etsiä tietoa. Strayedin täysi kokemattomuus vaeltajana, heikko valmistautuminen ja hölmöt valinnat ovatkin kirjan läpi toistuva teema, mutta juuri se, mikä tekee kirjasta niin mahtavan. Elämässä – tai erämaassa – voi pärjätä mainiosti, vaikka ei olisikaan järkevä harkitsijatyyppi vaan tunnepohjalta toimiva heittäytyjä.

Kirja on kerrassaan mainiosti kirjoitettu, niin mainiosti että se näemmä ylittää myös kielimuurit. Yhdessä majatalossa hehkutin sitä eräälle brittiläiselle naiselle, kun vastapäätä istuva mies kysyi ranskaksi puhunko tästä kirjasta. Mies ei puhunut sanaakaan englantia, mutta oli tunnistanut kirjailijan nimen puheestani ja halusi välttämättä osallistua keskusteluun, joten siinä me sitten nyökkäilimme:

C’est un bon livre!
Formidable!
Magnifique!
Oui!


Kommentit ( 8 )

 • Halina kommentoi 28.9.2015 09:17

  Pidin kirjasti kovasti ja kolahti omaan elämäntilanteeseen täysillä. Oli jotenkin helpottavaa huomata, että joku toinenkin on etsinyt itseään samalla tavoin kun minä nyt!:) ja aloin oikeasti miettimään pitäisikö itsekin toteuttaa samanmoinen reissu itseensä. Olen tehnyt sen lyhyemmällä vaelluksella, mutta silloin ehdin Keskittyä ainoataan fyysisiin asioihin , joita cherylkin kuvailee kirjan alussa runsaasti. Matka ei ollut tarpeeksi pitkä muille henkisille oivalluksille kuin sille, että pärjään ilman suihkua ja vessaa :DD

  Vastaa

  • Halina kommentoi 28.9.2015 09:23

   Ps. Eniten rakastin kirjassa sitä että Cheryl oli juuri sellainen ihana toheloija, ja pystyin samaistumaan häneen täysin :D

   Vastaa

 • Pee kommentoi 28.9.2015 13:02

  Ihana keskustelu, nauratti mua ääneen! Oui! Lukulistalle kyllä.

  Vastaa

 • Marie kommentoi 28.9.2015 13:28

  Hei Eeva! Kiitos kirjavinkistä, oon lähdössä itse hieman vaatimattomammin viikoksi Lappiin vaeltelemaan ja tuo kuulostaa juurikin kaipaamaltani matkaseuralaiselta. Jos sulla on muita vastaavia vinkkejä niin ilolla otetaan vastaan :) Kiitos muuten vielä edellisestä kauniista ja rohkeasta kirjoituksestasi! Osui niin samoihin mietteisiin, joita itsellä ja lähipiirillä on viime aikoina ollut. Hehkutin kirjoitustasi poikaystävälleni, joka totesi että niin, kunpa muistaisikin myös arjessa että koko ajanhan sitä ollaan eräänlaisella pyhiinvaellusmatkalla. Sitä tässä itse kukin harjoittelee… Lämpöinen halaus sinun syksyysi!

  Vastaa

 • Maiju kommentoi 28.9.2015 15:57

  Pitää varmaan lukea tuo kirjakin, koska tykkäsin leffasta todella paljon. Suosittelen muuten sitä sullekin!

  Vastaa

 • Milla kommentoi 28.9.2015 16:51

  Kirjan luettua ja siinä vauheessa jo yhden kerran caminolla kävelleenä, tuntui kertomus mukaansa tempaavalta. Leffan kävin jälkikäteen katsomassa ja se olikin sitten pettymys. Usein näin on kun on kirjan ensin lukenut niin elokuva ei enää kolahda.

  Vastaa

 • sannero kommentoi 29.9.2015 19:36

  Oon nähnyt mainoksia leffasta mutten ikinä oikeesti selvittänyt mistä se kertoo, mut täähä kuulostaa mahtavalta! oon itse just reissun päällä, en villillä vaelluksella vaan reilillä halki Euroopan ja haussa uutta junalukemista, joten tänks vinkistä, luotan sun makuun :)

  Vastaa

 • Milla kommentoi 1.10.2015 12:21

  Wild oli leffana pettymys mutta jotain samanlaista henkeä huomattavasti paremmin toteutettuna olis toi Tracks. Upea kuvaus Australian aavikon läpikävelleestä naisesta kameleineen!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *