Vaaleanpunaista höttöä, eli vispipuuro

Muistan edelleen City-lehden ingressin 16 vuoden takaa. Siinä luki: ”Kuka sanoo tahdon on vaaleanpunaista höttöä”. 

Kuka sanoo tahdon on myös yksi lempielokuvistani, enkä häpeile kertoa sitä ääneen.

Ehkä siksi, että olen koko lapsuuteni syönyt vaaleanpunaista höttöä.

reseptit22

Äitini vispasi marjapuuroa niin kauan, että puuro muuttui haalean vaaleanpunaiseksi, ilmavaksi, hattaranpehmeäksi vaahdoksi. Yleiskoneen ympärille käärittiin muovipussi, koska hattaranpehmeys vaati vispilän käymistä 20 minuuttia täysillä.

Joskus 10-vuotiaana lähetin Niksi-Pirkkaan seuraavanalaisen viestin: ”Vatkatessa vispipuuroa kannattaa yleiskoneen ympärille kääriä muovipussi, niin puuro ei roisku pitkin keittiötä.”

Niksiä ei julkaistu. Myöhemmin elämässä minulle selvisi, että ilmeisesti kaikissa perheissä vispipuuroa ei vispata hattarankevyeksi, vaaleanpunaiseksi hötöksi. Joissain perheissä marjapuuro syödään punertavanruskeana puurona. Joissain perheissä marjapuuroa ei syödä.

Tänään minä tein ekaa kertaa itse vispipuuroa, koska omistan nykyään yleiskoneen. Kyllä sitä kai voi tehdä ilmankin, mutta ei meidän perheen tyyliin.

Se tehdään näin:

1 litra vettä

1,5 dl tummia mannasuurimoita

3 dl puolukoita

1 dl sokeria (käytin hippipalmusokeria)

1/2 tl suolaa

Kiehauta vesi ja vispaa joukkoon mannasuurimot. Lisää loput aineet. Kuummenna kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä n. 7 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä kokonaan. Vispaa yleiskoneella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (luja vispaus n. 15-20 minuuttia).

Niksi: Vatkatessa vispipuuroa kannattaa yleiskoneen ympärille kääriä muovipussi, niin puuro ei roisku pitkin keittiötä.

(Siitäs sait, Pirkka.)


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *