You put together two things that have not been put together before, and the world is changed

Pidin todella paljon Julian Barnesin edellisestä romaanista The Sense of an Ending (suom. Kuin jokin päättyisi). Siksi nappasin Levels of Lifen mukaani kun törmäsin siihen kirjakaupassa.

(Nyt tämä muuten kuulosti siltä kuin näpistelisin kirjakaupoissa. Menin kassan kautta.)

levelsoflife

”You lose the world for a glance? Of course you do. That is what the world is for: to lose under the right circumstances.”

Levels of Life ei ollutkaan romaani vaan jotain ihan muuta. En edes tiedä miksi kirjaa voisi kuvailla – mitä tulee kirjallisuuden rakenteiden rikkomiseen, se rikkoo niitä kaikkia. Osittain historiallinen kertomus, osittain fiktiivinen tarina kahdesta todellisesta historiallisesta henkilöstä, osittain omakohtainen muistelmateos. Se oli myös ehkä kaunein ja totuudenmukaisin kirja surusta, jonka olen lukenut.

”So why do we constantly aspire to love? Because love is the meeting point of truth and magic. Truth, as in photography; magic, as in ballooning.” 

Barnes kietoo tarinat ja kirjan teemat – rakkaus, menetys, suru, valokuvaus ja kuumailmapalloilu – yhteen nerokkaasti, sanomatta yhtään liikaa (kirjassa on vain vähän reilu sata sivua). Lopussa niin kauniisti, että viimeisen lauseen jälkeen tekee mieli nousta pystyyn ja taputtaa.


Kommentit ( 1 )

  • Jaana / Keittiössä, kaupungissa kommentoi 31.5.2015 19:20

    Kuin jokin päättyisi on yksi parhaita kirjoja, joita olen lukenut viime vuosien aikana. Rakastan sitä tunnetta, kun hyvää kirjaa lukiessaan nostaa katseensa tekstistä ja maailma näyttää erilaiselta kuin vielä hetki sitten. Tämä lähtee siis ehdottomasti lukulistalle, kiitos vinkistä :)

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *