Ruoka

Ihana kvinoapuuro

20.8.2015

Viimeisen vuoden sisällä elämääni on tullut paljon uusia asioita, ja yksi niistä on NÄLKÄ.

Alituinen nälkä.

Koko ajan nälkä.

Aina nälkä ja koko ajan jano.

kvinoapuuro-(3-of-3)Olen koko elämäni ollut pieniruokainen, silloinkin kun kävin ahkerasti ryhmäliikuntatunneilla. Vasta nyt viimeisen vuoden aikana, kun olen alkanut tehdä enemmän lihastreeniä, olen saanut tuta, miltä Nälkä tuntuu.

Koska en haluaisi syödä ylenmäärin lihaa enkä vehnää – jotka tuntuvat olevan ainoat asiat, jotka oikeasti vievät minulta Nälän – olen yrittänyt löytää ruokavaliooni uusia kasviproteiinin lähteitä, mikä ei olekaan omalla kohdallani ihan helppo juttu.

kvinoapuuro-(1-of-3)

Kuulin jokin aika sitten kärsiväni ärtyneen suolen oireyhtymästä (eli toisinsanoen ruuansulatus ei handlaa tietynlaisia hiilihydraatteja), ja siksipä kaikenlaiset pavut, herneet ja linssit ovat ehdottomien ei ei -asioiden listalla.  (Niin olisi muuten myös tuo kuvassa näkyvä avokadokin, mutta en vaan pysty kokonaan luopumaan siitä…) Maitoa voin käyttää vähän, mutta mikään rahkapurkkien päivittäinen kiskominen ei tule kuuloon. Soijaa en halua syödä.

Jäljelle jää… pähkinät ja kvinoa. Olenkin yrittänyt nyt opetella kokkaamaan kvinoaa vähän kiinnostavammilla ja maukkaammilla tavoilla, itsessäänhän se ei maistu oikein miltään.

kvinoapuuro-(1-of-1)Yksi suosikeistani on tämä ihanan kermainen, vähän makeakin kvinoapuuro. Siinä on jotain tosi lohdullista ja lämmittävää. Rakenne on peruspuuron sijaan vähän rakeinen, ei ehkä kaikkien mieleen, mutta itse rakastan tätä!

Olen kokeillut tehdä puuroa pelkästä kvinoasta, mutta lopputulos jää jotenkin vellimäiseksi. Kaurahiutaleet sitovat rakennetta kivasti.

Kaurapuuron keitän aina veteen, mutta tähän suosittelen maitoa, mantelimaitoa tai kookosmaitoa, kvinoan oma maku kun on aika vaatimaton. 

kvinoapuuro-(2-of-3)

Kvinoapuuro

(2 annosta)

1 dl kvinoaa
2 dl vettä
2 dl maitoa tai mantelimaitoa (tai esim. Alpron kookosjuomaa)
1 dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa
1/2 tl kanelia
aitoa vaniljaa myllystä tai jauheena

banaania
marjoja
pähkinöitä
vaahterasiirappia (tai hunajaa)

Huuhtele kvinoa huolellisesti siivilässä. Lisää kasariin kvinoa ja vesi, kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Lisää joukkoon maito, kaurahiutaleet, suola sekä mausteet. Kiehauta ja keitä koko ajan sekoittaen 5 minuuttia. Jos neste haihtuu liian nopeasti, voit lisätä tässä vaiheessa vähän vettä.

Tarjoile lämpimänä siivutetun banaanin, marjojen ja pähkinöiden kanssa. Kruunaa koko hoito lorauksella vaahterasiirappia tai hunajaa.

Aamiaisella kirjan kanssa
Yllättävän ei-yllättävä: kahvitonic

You Might Also Like

 • Reetta V. 20.8.2015 at 12:26

  Oi nam! Itse olen tunkenut aamupuurooni heraproteiinia tai kananmunia (ensimmäinen maistuu ikävälle, jälkimmäinen on yllättävän ok), mutta huomenna voisin kokeilla tätä!

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 12:57

   Joo proteiiniyllätykset kaurapuurossa toimivat yllättävän hyvin 🙂 Mun tulee laitettua smoothieen aina proteiinijauhetta niin puuron pidän naturellina, en usko että niitä jauheitakaan on hyväksi liikaa syödä.

 • marketta 20.8.2015 at 12:52

  Me tehdään puurot aina kauramaitoon, jos sitä vaan kaapissa on. Siitä tulee aivan superhyvää! Lemppari tällä hetkellä on kaura-tattaripuuro ja siihen kasa marjoja ja hunajaa. 🙂 Myös chiasiemenet laitetaan turpoamaan kauramaitoon. Oikke hyvä.
  t. toinen aina-nälkä-ja-aina-jano -ihminen

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 12:56

   Itse en tykkää kauramaidosta, mutta chia-siemenet puurossa ovat kyllä huippuja! Ihanan täyteläistä 🙂

 • Jennie 20.8.2015 at 12:59

  Oletkos kokeillut miten hirssipuuro toimisi?

  • Kieppis 20.8.2015 at 1:14

   Oi hirssiuunipuuro (hirssisuurimoista) maitoon on niin hyvää! Pitkä ja lempeä haudutus uunissa ja hirssin luonnollinen makeus tulee esiin. Kylkeen ihan perinteinen marjakiisseli. Suosittelen.

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 2:47

   Ai onko hirssissä jotenkin reilusti proteiinia? Pitääpä tutkia!

 • Minni 20.8.2015 at 1:12

  Tää resepti menee kokeiluun! 🙂 Kurjaa kuulla että sullakin on toi ärtynyt suoli, mutta kiva että kirjoitit asiasta, tuntuu että monet ei halua siitä puhua vaikka vaiva on yleinen. Lohdutuksen sanana, että oireet voi vaihdella paljonkin elämäntilanteen ym. mukaan, joten pavutkin voi vielä sopia sulle jonakin päivänä. 🙂 T: oireyhtymän kanssa vuosia kamppaillut, nykyään jo ihan hyvällä menestyksellä

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 2:56

   Hmm, itse en ole törmännyt tuollaiseen ajatukseen että IBS:stä ei voisi puhua, eihän se ole sen mystisempi vaiva kuin keliakia tai allergiakaan. Itse olin pelkästään helpottunut kun selvisi että jotain (okei, harmillisen monia hyviä ja terveellisiä) ruokia välttämällä ei tartte enää sietää viiltävää kipua vatsassa!

   Tsemppiä kohtalotoverille!

 • Pin 20.8.2015 at 1:22

  Kiitos uudesta ideasta! Saanko kysyä kuinka sinulla diagnosoitiin ärtyvän suolen oireyhtymä? Millaisia tutkimuksia takana? Olen käynyt usean vuoden ajan kunnallisella ja ärtyvää suolta on epäilty, mutta mitään kummempia tutkimuksia ei ole tehty keliakian poissulkemista lukuun ottamatta.

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 2:57

   Heippa, en tiedä onko tuohon mitään varsinaista testiä… Keliakia poissulkemalla ja oireiden perusteella se kai lähinnä todetaan. Kannattaa alkaa noudattaa FODMAP-ruokavaliota ja katsoa paraneeko olo, sillähän se selviää 🙂 tsemppiä!

 • Sss 20.8.2015 at 2:09

  Ärtynyt suoli on ns. pepusta. Sinä kohtalotoverini kun osaat ruokahommat, olisi siistiä, jos jakaisit enemmänkin suoliystävällisiä reseptejä vaikka oman täginsä alla. Kokeilisin jokaista.

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 2:58

   Ehkä pitää aloittaa Suomen eka FODMAP-ruokablogi 😀

   • Reetta 20.8.2015 at 5:41

    Todellakin pitäis! Itse olen myös miettinyt fodmappia, mutta en ole saanut aikaiseksi, koska olen toivoton kulinaristi… :/

   • Sarim 20.8.2015 at 6:04

    Tällainen fodmap-ruokavalioon perustuva blogi on ainakin omalla lukulistalla ollut jo jonkin aikaa 🙂 http://vatsanvapaapaiva.blogspot.fi

    • Eeva Kolu 20.8.2015 at 8:35

     Hei kiva, kiitti vinkistä!

    • Sinni 22.8.2015 at 12:10

     Kiitos Sarim tuosta blogivinkistä. Sain kesäloman aikana suolistoni ärtymään kunnolla. Kokeilin aloe vera -geelijuomaa (aamulla tyhjään vatsaan 30 ml) ja suolisto rauhoittui parissa päivässä. En vain tiedä, kauanko rauha kestää – pullo loppuu reilun viikon päästä…

     • KatriElina 23.8.2015 at 8:51

      Aloe vera todellakin on vatsan ja suoliston paras ystävä! Itsellä ollut pari vuotta päivittäisessä käytössä osana ruokavaliota enkä pois jättäisi. Suosittelen kokeiltavaksi sitä aina ja kaikille, ihan huippu 😀

     • Eeva Kolu 24.8.2015 at 2:43

      Heippa, mitä aloe vera -juomaa olette käyttäneet? Kaupoissa on tosi monia erilaisia tarjolla, kokeilisin mielelläni hyväksi havaittua 🙂

   • Fodmappaaja 25.8.2015 at 2:02

    Suomenkielisiä IBS- ja fodmap-aiheisia blogeja löytyy jo useampikin, ja niissä on hyvin perehdytty aiheeseen. Kannattaa tutkailla 🙂

 • kohtalotoveri 20.8.2015 at 3:41

  Tuttuja ongelmia! Minulle ravitsemusterapeutti suositteli riisiproteiinijauhetta täydentämään proteiinin saantia. Ja kertoi myös, että kypsissä säilykelinsseissä ja kikherneissä on vähemmän fodmapeja, koska osa niistä on liuennut säilytysliemeen. Kannattaa siis kokeilla noita hyvin huuhdeltuna, voivat pienissä määrin sopia ainakin alkuvaiheen jälkeen, jos/kun on saanut tilanteen rauhoittumaan vatsassa.

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 8:37

   Joo, riisiproteiini on mullakin käytössä, on kyllä hitsin kätevä nyt kun hera on fodmapin takia mustalla listalla. Olen kuullut tuon saman kikherneistä ja siksi toisinaan uskaltaudun syömään ruokalusikallisen hummusta 😀

 • Jenni 20.8.2015 at 6:10

  En ole fodmappiin perehtynyt, mutta kävisikö pähkinöiden ja quinoan joukkoon myös siemenet? Esim auringonkukan- ja kurpitsansiemenet sopii hyvin puuron tai jogurtin joukkoon.

  Eihän niissä nyt ihan valtavasti ole proteiinia, mutta huomaan kyllä eron aamujogurtin täyttämättömyydessä, jos siellä ei ole ollut siemeniä ja onhan ne muutenkin ravinteiikaita ruoka-aineita.

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 8:34

   Joo toki! Miellän ne jotenkin samaan kategoriaan pähkinöiden kanssa vaikka ovat tietty ihan eri asia. Siemenissähän on itse asiassa 100 grammaa kohden hurjasti proteiinia, mutta syödyt määrät jää vaan kovin pieniksi. Mutta kun lisää paljon tuollaisia juttuja lautaselle pitkin päivää niin pikkuhiljaa proteiinin määrä kyllä salakavalasti kasvaa!

 • Hay 20.8.2015 at 6:41

  Miksi et halua syödä soijaa? Kiitos ohjeesta!

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 8:33

   Soija on vaan musta superepäilyttävää eikä edes maistu hyvältä (paitsi edamame-pavut, joita en kyllä muutenkaan saisi ibs:n vuoksi syödä). Mulla ei ole asiasta niin paljoa tietoa että haluaisin sen enempää kellekään muulle julistaa, mutta itse olen valinnut näin 🙂

 • Juu 20.8.2015 at 8:14

  Ja tässä ajankohtainen puuro-ohje: http://paleokeittio.fi/2015/08/10/vispipuuroa-punaherukoista-ja-kvinoasta-g/
  Ja hyvää tuli 🙂 Vispipuuroa, nams!

  • Eeva Kolu 20.8.2015 at 8:29

   Nyt on niin ihanan kuuloinen resepti että ihan pakko kokeilla! Ra-kas-tan vispipuuroa…

   • Juu 21.8.2015 at 6:03

    Muistaa ekan tehosekoitemyllytyksen jälkeen jäähdyttää kunnolla jääkaapissa. Sitten lisätä vettä/maitoa/kookosmaitoa ja pyöräyttää tehosekottimella. Lorautin vähän vaniljakastiketta ja tuoreita marjoja vielä ennen tarjoilua. NAM! Ps. Korvasin osan herukoista mustikoilla, tuli hyvää!

 • Kisulainen 21.8.2015 at 3:52

  Hei joo, FODMAP-hommia kehiin! Joka päivä saan kärsiä mahakivusta ja muista vatsan sirkusesityksistä. Noudatin FODMAP-ruokavaliota taannoin, mutta nyt taas lipsunut ja sen kyllä h u o m a a (+kuulee +tuntee). On vaan niin paljon kaikkea mitä haluaa syödä, esim omput. First world problems.

 • Emmi 21.8.2015 at 4:55

  Venäläisten arki- ja juhlaruoan lahja maailmalle…tattari (proteiinia yli 10 %). Keitä rouheet, voita ja syö. Toimii myös puurona, mutta Suomesta en ole löytänyt yhtäkään herkullista hiutalevarianttia.

 • Jaana / Keittiössä, kaupungissa 21.8.2015 at 6:56

  Onpa hyvä idea lisätä kaurahiutaleita quinoapuuroon! Oon kokeillut pari kertaa keitellä pelkästä quinoasta, mutta siitä ei kyllä tuu oikein mitään.
  Mullakin on ollut IBS noin vuoden verran. Kaikkea sitä saakiin stressillä itselleen aiheutettua 🙁 Onneksi nyt tilanne on suhteellisen OK, ja voin syödä taas aika vapaasti kaikkea – kunhan kohtuudessa pysytään.

 • Suvi 21.8.2015 at 8:13

  Protskuvinkkinä ajattelin mainita vielä katkaravut! Herkullinen vaihtoehto kasvis- ja lihakategorioiden välistä. 🙂

  • katska 21.8.2015 at 7:14

   Katkarapujen ja muidenkin rapujen kanssa kannattaa olla tietoinen mitä ostaa. Suurin osa maailman sivusaaliista aiheutuu juuri katkarapujen troolauksesta. Suosittelen kaikkia perehtymään katkarapujen eettisyyteen tai jättämään ravut kauppaan. Oma paheeni on rapujuhlat, mutta sen sallin itselleni kerran vuodessa. 🙂

 • eveliina25 21.8.2015 at 11:40

  Hei Eeva, ootko kokeillut esim ruohonjuuresta saatavaa kotimaista quinoaa, siitä saa ihan yksinään kunnon puuron kun on nimenomaan puuroutuvaa. Ihan veteenki tehtynä mun mielestä tosi herkullista. Mut just maitoon yms tietty vielä täyttävämpää. Ja kotimaisuus tietenkin kaikinpuolin plussaa. Meidän quinoavillitys kun on tainnu viedä ruuat monien paikallisten suusta.

 • Amanda 22.8.2015 at 5:57

  Minun ravitsemusterapeutti (minullakin on Ibs) sanoi että puolikas avokado käy, ehkä ei joka päivä mutta voithan kokeilla joka toinen päivä tai joitain semmosta! Tuntuu oudoluta että näin monilla on ibs, olen aina luullut että olen yksinäinen.

 • Sanna 22.8.2015 at 8:04

  Tein tätä tänään perheelleni aamiaiseksi ja hyvin maistui kaikille. Jatkoon. Kiitos reseptistä!

 • Sanna 7.1.2016 at 10:09

  Mitä suosittelisit tuon kauran tilalle, kun itselläni on kaikki viljat nounou-listalla?
  Harmittaa suunnattomasti, kun kaurapuuroa kiskoisin erittäin mielelläni joka aamu helpoksi aamupalaksi, mutta kokeilen tuota kvinoa-puuroa kyllä pikimmiten. IBS taitaa vaivata täälläkin, koska fodmapin soveltaminen on auttanut..

 • Lily 8.1.2016 at 7:18

  Aivan ihanaa puuroa 🙂
  FODMAP-asiaa kommentoidakseni suosittelen tutustumaan Monash Universityn tekemään tutkimustyöhön, ellei se ole jo tuttua.
  Käytönnön vinkkinä: olen itselleni löytänyt sopivaksi kasvisproteenin, tempen. Siitä voi valmistaa monenlaisia ruokia, ja sitä valmistetaan muustakin kuin soijasta.