“Ai tällaistako mä toivon… joo, kyllä! Tätä mä toivon!” “Ai kauheeta, saako näin paljon edes haluta?” Tällaisia ajatuksia risteili mielessäni, kun otin käteeni kynän ja aloin rustata muistikirjaani Be Do Have -harjoitusta. Kyseessä on melko klassinen harjoitus, joka auttaa hahmottamaan omia tavoitteita.
Homma toimii näin: ensin valitaan aikajänne. Se voi olla seuraavat x kuukautta tai vuotta, miksei koko elämäkin. Minulle motivoivinta oli ajatella seuraavaa 12 kuukautta – siinä ajassa ehtii paljon, mutta ei niin paljon, että tavoitteet tuntuisivat musertavan suurilta ja saavuttamattomilta. Toki vastaavan listan voi tehdä myös tietystä aiheesta, esim. tuleva matka tai projekti.
Sitten otetaan paperia ja piirretään kolme saraketta: Be, Do ja Have. Be-sarakkeeseen kirjoitetaan kaikki, mitä haluaisit olla. Do-sarakkeeseen se, mitä haluaist tehdä. Have-sarakkeeseen se, mitä haluaisit, että sinulla olisi. Tavoitteet voivat olla konkreettisia, fyysisiä asioita tai aineettomia ja henkisiä.
Ja sitten – go wild! Harjoitus tuntui aluksi vaikealta. Oli vaikea antaa itselleen lupa haluta ja toivoa niin paljon kuin huvitti. Syyllisyys ja suomalainen vaatimattomuus koputtelivat takaraivossa.
Sitten tajusin, että perkele, unelmointi ei maksa mitään. Paperi ei maksa juuri mitään. Listaa ei tarvitse näyttää kenellekään.
Kun pääsin vauhtiin, olotilani alkoi muistuttaa nousuhumalaa. Yhtäkkiä kaikki tuntui mahdolliselta. Kyllä! Minulla voi olla oma puutarha JA säästöjä JA talviloma jossain upeassa paikassa! Jokaisen kohdan myötä aloin hihitellä enemmän ja vatsanpohjassani kuoriutui yhä uusia ja uusia perhosia.
Tavoitteiden kanssa kannattaa olla melko spesifi, koska epämääräisten tavoitteiden eteen on vaikea alkaa ottaa askelia. Esimerkiksi:
“Pitää parempaa huolta terveydestäni” –> Mieluummin: “Nukkua 8 tuntia yössä / Juoda 3 litraa vettä päivässä / Meditoida joka päivä 10 minuuttia.”
“Tavata uusia ihmisiä” –> Mieluummin: “Tavata hauskoja ja aitoja ihmisiä, joiden seurassa voin olla oma itseni / Käydä treffeillä mielenkiintoisten miesten/naisten kanssa.”
“Enemmän rahaa” –> Mieluummin: “Säästötilillä 5 000 euroa / 10 % palkankorotus / yritykseni liikevaihto on x euroa.”
“Enemmän vapautta” –> Mieluummin: “Teen etätöitä joka perjantai / Pidän joka kuukausi viikonlopun, jolle en tee suunnitelmia. / Lähden jouluksi ulkomaille.”
Kun olet kirjoittanut kaikkiin sarakkeisiin listan kohtia, ympyröi niistä esimerkiksi 3-5, jotka tuntuvat erityisen tärkeiltä tai houkuttelevilta. Ne ovat päätavoitteesi seuraavalle 12 kuukaudelle (tai mikä sitten onkaan aikajänteesi). Kun tavoitteet ovat selvillä, voit alkaa miettiä, miten lähdet edistämään niitä. Mitään ei kannata jahdata hampaat irvessä – yleensä jo se, että kirkastaa itselleen tavoitteensa ja muistuttaa itseään niistä tasaisin väliajoin johtaa siihen, että elämä alkaa maagisesti kuljettaa niitä kohti.
Voit myös katsoa listaa kokonaisuutena ja etsiä yhtäläisyyksiä eri kohtien välillä. Ehkä niitä yhdistää tietty teema? Lisää vapautta, enemmän iloa, yksinkertaisempi elämä?
Tärkeintä tässä harjoituksessa on se, että antaa itselleen luvan innostua tulevaisuudesta. Listaa laatiessa ei kannata antaa liikaa sijaa rajoittaville tai kritisoiville äänille päässä – niille, jotka kyselevät no miten tuokin muka onnistuisi. Mitä hävittävää listan tekemisessä on? Vaikka jokainen toive ei toteutuisikaan, ainakin sinulla oli hauskaa miettiessäsi niitä.
Teksti ja kuvat: Eeva Kolu