Hyvinvointi Koti

Makuusopen muodonmuutos – alkovista minihotelliksi

23.2.2023

Kaupallinen yhteistyö: Familon

Uudessa kodissa on ensimmäinen valmis tila! Olohuoneen alkovi muuntautui hotellityyliseksi makuuhuoneeksi. Tai, kuten tykkään itse ajatella: minulla on nyt kotonani oma minihotelli.

(Tai no, milloin mikään nyt on koskaan valmista… mutta uudessa kodissa on siis ensimmäinen tila, joka on sekä remontoitu että sisustettu.)

Tuntui luontevalta aloittaa kodin laittaminen makuutilasta. Se oli alkuverryttelyksi sopivan pieni ja helppo tila, ja toisaalta arjen kannalta ehkä kaikkein tärkein – tässä talossa kun priorisoidaan hyvää unta.

Asunnossani on kaksi huonetta, joista isomman päädyssä sijaitsee alkovi. Päätin laittaa nukkumapaikan alkoviin, jolloin toinen huone (virallisesti makkari) jääkin ihan muuhun käyttöön. Tällä hetkellä rempan ollessa kesken se toimii lähinnä varastona, mutta visioin siitä työskentely- ja harrastustilaa. Sinne olisi tarkoitus löytää pitkä pöytä, joka tarpeen vaatiessa – toivottavasti usein – muuntuu myös illalliskutsujen ja muiden kemujen keskipisteeksi.

Alkuun päässäni risteili jotain hölmöjä, opittuja ajatuksia siitä kuinka kyllä nyt aikuisella ihmisellä pitää makuuhuone olla, mutta onneksi luovuin niistä nopeasti. Olen nimittäin huomannut, että nukun alkovissa paremmin kuin isossa makuuhuoneessa! Alkovi tuntuu pesämäisen suojaisalta ja on ihanaa, että tilassa ei todellakaan mahdu tekemään mitään muuta. Se on siis täysin omistettu hyvälle unelle.

Visioni makuutilalle oli alusta asti selvä:

  1. Tumma ja harmoninen sävymaailma ruokkimaan rauhoittumista
  2. Hotellitunnelmaa
  3. Minkä makuusoppi koossa häviää, sen se saa ylellisyydessä voittaa!

Suunnitelmissa oli siis hyvän unen linnake, joka tuntuisi sopivasti kodilta ja sopivasti siltä, että saa lähteä joka yö luksushotelliin nukkumaan.

Alkovi kävi läpi melkoisen muodonmuutoksen – jos haluat nähdä matskua remontoimattomasta tilasta, kurkkaa Instagramiini (@eevakolu) . Alkovin varustukseen kuului puukuvioitu paneeli, joka oli DC Fixiä tai jotakin vastaavaa ohutta muovia. Yritin aluksi irrottaa sitä, mutta kun koko seinä uhkasi lähteä mukana, totesin että olkoon. Maalasin paneloinnin valkoiseksi ja asensin brittiläistyyliset koristelistat, jotka omalta osaltaan lisäsivät hotellifiilistä.

Paneloinnin yläpuolelta maalasimme seinän syvällä laivastonsinisellä. Maalin sävyn löytäminen oli jälleen varsinainen E. Kolun erikoinen: oikeaa sävyä ei löytynyt mistään värikartasta, joten lopulta muunsin erään netistä löytämäni täydellisen laivastonsinisen CMYK-arvot NCS-koodiksi ja tilasin maalisävyn NCS-sävykartasta. Minkäs teet, nyanssit ovat tärkeitä!

Sängynpääty antaa makkarille viimeistellyn, hotellimaisen ilmeen. Vinkkinä kohtuuhintaista ja kaunista sängynpäätyä etsivälle: tämä Familonin sängynpääty on palvellut minua monta vuotta (olen kirjoittanut siitä aikaisemmin täällä). Verhoilimme sen uudestaan raitakankaalla, sillä kissani tykkäsi pentuna terottaa siihen kynsiään, ja olin itsekin vuosien saatossa ehtinyt kaataa siihen useammat aamukahvit. Tämän sängynpäädyn ehdoton plussa on kevyt paino ja helppo liikuteltavuus!

Alkovin tärkein huonekalu on tietenkin sänky. Familonin Hotel-jenkkisänky on palvellut minua edellisessä kodissa hyvin jo neljä vuotta, joten sitä ei ollut syytä vaihtaa. Päätin freesata fiiliksen uusimalla vain petivaatteet, jotka olivat kaikki jo seitsemisen vuotta vanhoja. (Näin pitkää käyttöikää ei petivaatteille edes suositella, mutta itse pesen peittoja ja tyynyjä usein.)

Muuten, hyvä idea tuoda sekä sängyn ulkonäkö että omat yöunet uudelle tasolle silloinkin, kun ei ole mahdollisuutta hankkia uutta sänkyä, on vaihtaa sänkyyn pelkästään muhkea ja laadukas uusi petauspatja!

Toinen hotellifiilistä tuova tekijä on sängyn korkeus – tästä syystä itse pidän korkeasta jenkkisängystä. Sängyn korkeutta voi tietenkin lisätä myös paksummalla petauspatjalla sekä vaihtamalla sänkyyn korkeammat jalat.

Olen ollut vuosia töissä hotellisiivoojana ja pedannut tuhansia hotellisänkyjä, joten minulla on aika hyvä tatsi siihen, mistä ylellinen hotellifiilis syntyy.

Ensinnäkin – peittojen kuuluu kahista. (Kyse on siis todellakin moniaistillisesta elämyksestä – ei vain siltä miltä asiat näyttävät ja tuntuvat, vaan myös siitä, miltä ne kuulostavat!)

Peittojen ja tyynyjen kuuluu olla ilmavia, kevyitä ja muhkeita, ja silti lämpimiä.

Sängyn täytyy olla kuin meri, joka houkuttelee sukeltamaan.

Salaisuus kaikkeen ylläolevaan on untuvapeitot. Niiden tuntumaa, muhkeutta ja ääntä ei vain mitenkään pysty jäljittelemään. Ja kun untuvapeitolla kerran tottuu nukkumaan, on vaikeaa ellei mahdotonta palata muuhun.

Viileinä vuodenaikoina tykkään nukkua tosi paksulla untuvapeitolla, joka on lämmin mutta hengittää. Kesäksi vaihdan ohuet kesäpeitot. Aina peittojen vaihdon yhteydessä pesen peitot – ihan kotona pyykinkoneessa 60 asteessa, tennispallon kanssa. Peittoni ovat säilyneet tällä tavalla hyvinä vuosikausia.

Tänne uuteen kotiin valitsin Familonin paksut Down Warm -peitot sekä muhkeat Down High -tyynyt. Untuvatuotteita valitessa, olipa kyse petivaatteista tai takeista, tarkistan aina valmistajan sivuilta, että untuva on joko kierrätettyä tai elintarviketeollisuuden ylijäämää. Jos tästä ei ole mainintaa, en osta tuotetta. Familon käyttää jäljitettävää ja eettisesti tuotettua RDS-untuvaa.

Vielä tyynyvinkki: jättityynyt! Jättityynyistä tulee petaukseen hotellitunnelmaa. Itselleni ne ovat ennen kaikkea koristetyynyjä, mutta niihin on kiva myös nojailla illalla kirjaa lukiessaan tai aamuisin, jos nauttii aamukahvia sängyssä. Jättityynyjen tyynyliinoja vaihtamalla saa helposti muutettua petauksen ilmettä.

Hotellifiilis syntyy tietenkin myös oikeanlaisista lakanoista. Hotellilakanoiden rapsakka kahina viestii pitkäkuituisesta puuvillasta, jossa on korkea langantiheys. Yleensä hotellit käyttävät satiini,- kampa-, tai perkaalipuuvillaa. Nämä ovat erilaisia kudontatapoja, jotka kaikki antavat hiukan erilaisen tuntuman puuvillaan. Itse pidän eniten perkaalista, joka tuo petaukseen tietynlaista ryhtiä ja näyttää skarpilta hieman rypistyneenäkin.

Omaan petaukseeni valitsin Familonin perkaalipuuvillaiset pussilakanat ja tyynyliinat, joissa langantiheys on 200. Lakanoista on saatavilla monia herkullisia värejä, mutta hotellifiiliksen suhteen mikään ei päihitä puhtaanvalkeaa. Sekoittelen kuitenkin mieluusti petauksissa eri värejä, tässä valitsin osaan tyynyistä harmaat liinat. (Rohkeaa, tiedän!)

Samaisesta Percale-sarjasta tilasin myös valkoiset muotoonommellut aluslakanat. Makuasioita: toiset eivät voi sietää muotolakanoita, itse taas valitsen ne aina kun mahdollista. Ne on minusta paljon helpompi ja nopeampi pedata! (Ja niiden viikkaamiseenkin on hotellisiivoojalla eräs niksi, mutta sen selittämiseen tarvitsin kyllä ehkä live-audienssin.)

Muhkeat peitot ja laadukkaat lakanat saavat sängyn näyttämään kivalta myös petaamattomana. Olen aina luottanut tähän taktiikkaan, joten vaikka useimpina aamuina kyllä petaan sängyn, en ole vuosikausiin omistanut päiväpeittoa. Mutta nyt, koska alkovi sijaitsee olohuoneen yhteydessä, tuntui hyvältä ajatukselta hankkia myös päiväpeitto ja pitää huolta siististä petauksesta.

Päiväpeittoonkin minulla on hotellisiivoojan vinkki: hotelleissa ei juuri koskaan käytetä koko sängyn peittävää päiväpeittoa, vaan päiväpeitto levitetään yleensä vain sängyn jalkopäähän. Tähän on nähdäkseni kaksi syytä – ensinnäkin petaus sitä on nopeampaa, kevyempää ja helpompaa tehdä, mitä pienempää päiväpeittoa täytyy käsitellä. Toisekseen sängystä tekee mielestäni kutsuvamman se, että osa lakanoista näkyy. Se houkuttelee pujahtamaan peiton alle vaikka kesken päivän.

Oma sänkyni on 160 cm leveä, mutta valitsin siihen 120 cm leveälle sängylle tarkoitetun Familon Ultra -päiväpeiton. Päiväpeiton toinen puoli on valkoinen ja toinen vaaleanharmaa, joten petauksen sävymaailmaa on helppo vaihdella.

Petivaatteita ja lakanoita lukuunottamatta en ole hankkinut makuusoppeeni mitään uutta, vaan sisustus on tehty sillä mitä vanhan kodin tavaroista löytyi – tällä hetkellä esimerkiksi yöpöytien virkaa ajavat jakkarat, joille olen kasannut kirjoja tuomaan lisää korkeutta. Jakkarat ja sängyn päädyssä petaamista merkittävästi helpottava penkki ovat kaikki vuosia vanhoja ja tarttuneet matkaan milloin mistäkin.

Kirppikseltä löytynyt lehmäntalja on olkkarin maton lisäksi ainoa jonka omistan, joten se oli varsin itsestäänselvä valinta. Ehkä sekin menee jossain vaiheessa vaihtoon, kun juuri tähän tilaan täydellinen matto tulee vastaan, mutta toimii näinkin. Cowboy-elementtien, raitojen ja laivastonsinisen yhdistelmä on itse asiassa très Ralph Lauren.

Tarkoituksena olisi jossain vaiheessa löytää oikeat yöpöydät (kenties vain seinään kiinnitettävät tasot) sekä hotellityyliset spottivalaisimet sängyn kummallekin puolelle. Haluan kuitenkin tehdä tänne kaikki sisustushankinnat hissukseen ja harkiten, joten tasot ja valaisimet tulevat vastaan kun tulevat.

Sisustuksessa kiinnitin huomiota erityisesti siihen, mitä herätessä ensimmäiseksi näkee. Alkovia vastapäätä sijaitsee itään päin oleva ikkuna, joten selältään herätessään onnekas ihminen saattaa kirkkaana aamuna hyvinkin herätä oranssiin auringonnousuun. Oikealta kyljeltään heräävä näkee kukkakimpun ja vasemmalta kyljeltään heräävää tervehtii rakastamani Eeva-Kaisa Takalan maalaus. Mikä tahansa näistä kolmesta on aika ihana tapa aloittaa uusi päivä!

Alkovin toinen, hallitsevampi maalaus on Heli Vepsäläisen, ja se on kulkenut mukanani kodista toiseen. Kattovalaisin on Artekista, Alvar Aallon klassinen ”nauris”. Lukuvalo on tarttunut mukaani jostain, en edes muista sen alkuperää!

Vaikka alkovi on vielä pientä viimeistelyä vailla, lopputulos on jo nyt juuri sellainen kuin toivoin: tunnelmallinen, turvallinen, pesämäinen hyvän unen linnake, jonne kömpiminen päivän päätteeksi tuntuu ihan palkinnolta. Sanonkin nykyään aina, että menen nyt hetkeksi hotelliin lepäämään. Ja huokaisen joka ilta onnesta, että saan nukahtaa ja herätä juuri täällä.

Jos olet haaveillut uusista untuvapeitoista, perkaalilakanoista tai vaikka sängyn tai petareiden päivityksestä, vinkkaan vielä että koko Familonin Hotel Style -sarja on 20% alennuksessa 28.2. asti. Lisäksi koodilla HOTEL23 saa ilmaisen toimituksen ja 10 € lisäalennuksen yli 90 € ostoksiin.

Kauneus kukkii keskeneräisyydessä
Ihmisen viikkohuolto

Saattaisit pitää myös näistä