Kapselivaatekaappi Tyyli

Kapselivaatekaappi, osa 2: oman kapselivaatekaapin koostaminen

7.11.2023
artikkeli sisältää affiliate-linkkejä

Kiitos aivan ihanista ja erittäin runsaista palautteista koskien kapselivaatekaappi-juttusarjan ensimmäistä osaa. Olen tosi iloinen, että aihe kiinnostaa näin monia, koska olen itse saanut siitä arkeeni niin paljon selkeyttä ja helpotusta – ja ennen kaikkea iloa ja inspiraatiota.

Tänään haluan jakaa kanssanne kehittelemäni prosessin, jolla voi alkaa hahmotella oman kapselivaatekaapin sisältöä.

Kuvituksena taas asuja, jotka on koostettu alla olevasta 11 vaatteen, 4 kenkäparin ja muutaman asusteen kapselista. Toivottavasti saatte niistä ideoita siihen, miten monipuolisia asuja voi koostaa varsin maltillisella määrällä vaatteita.

Linkit vaatteisiin: musta neule | silkkipaita | villatakki
raidallinen neule | harmaa neule | musta bleiseri
satiinihame | vaaleat housut | nahkahousut
nilkkurit ballerinat | tennarit
villakangastakki pilkullinen mekko | korvakorutkaulakoru
iso laukkupieni laukkupitkät saappaat

Koska kyseessä on E. Kolun prosessi, se on varsin perusteellinen ja sisältää useamman vaiheen – ja pitää tietenkin sisällään LISTOJA. Se on prosessi isolla P:llä, mutta onneksi varsin hauska ja inspiroiva sellainen. Se auttaa paitsi hahmottamaan oman kapselivaatekaapin sisältöä, myös kirkastamaan omaa tyyliä ja ehkä jopa vähän miettimään, millaista elämää haluaa elää.

Paikoillanne, valmiina… Pinterest!

nahkahousut | silkkipaita | villatakkiballerinat | korvakorut

Oman tyylin terävöittäminen auttaa kapselivaatekaapin koostamisessa

Mitä selkeämpi käsitys sinulla on siitä, millainen on oma tyylisi, sitä helpompaa on:

 • koostaa kapselivaatekaappi
 • pitää vaatteiden määrä helposti hallittavana
 • välttää hutiostoksia
 • löytää vaatteita, joita haluat käyttää pitkään
 • keksiä aamukiireessä päällepantavaa
 • uskaltaa pukeutua omannäköisesti riippumatta siitä, miten ihmiset ympärillä pukeutuvat tai mikä on trendikästä.

Pukeutumiseen voi saada inspiraatiota ihan mistä vain: ohikulkijoilta, elokuvista ja sarjoista, aikakauslehdistä, Instagramista, joskus jopa taidenäyttelyistä ja historiankirjoista. Mutta kun haluaa hiukan järjestelmällisemmin miettiä, miten haluaisi pukeutua, ei ole parempaa työkalua kuin Pinterest.

Olen auttanut monia ystäviäni vaatekaapin siivoamisessa ja ehdotan kaikille aina ihan ensimmäiseksi Pinterest-kansion tekemistä.

harmaa neule | tennarit | laukku | nahkahousut
nilkkurit | laukku | korvakorutharmaa neule | mekko

Kohti kapselivaatekaappia, askel 1: Pinterest-kansio

 1. Tee Pinterestiin kokonaan uusi kansio (vaikka sinulla olisi jo tuhat tyylikansiota entuudestaan, nyt aloitamme puhtaalta pöydältä).
 2. Pinnaa kansioon asuja, jotka edustavat sitä miten haluaisit pukeutua arjessasi. Tähän kansioon pinnaamme siis vain asuja, joihin voisit kuvitella pukeutuvasi vaikka heti, juuri tässä elämässä, jota juuri nyt elät. (Kannatan ehdottomasti myös kreisien unelma-asujen ja kaikenlaisten fiilistelyjen pinnailua, mutta niille voi olla omat kansionsa.)
 3. Huom. arkiasujen ei tarvitse tarkoittaa tylsiä asuja tai samanlaisia vaatteita, joita käytät juuri nyt. ”Käytännöllinen ja mukava” voi vaatteista puhuttaessa olla mitä vain verkkareista räätälöityihin housupukuihin. Ole realistinen, mutta uskalla myös vähän haastaa vanhoja tottumuksia. Jos haluaisit olla ihminen joka käyttää mekkoja farkkujen sijaan tai menee joskus korkkareissa töihin, mikset voisi olla? Kun miettii, miten haluaa pukeutua arjessa, tulee samalla miettineeksi, millaista arkea haluaa elää. Itselleni elämä näyttäytyy ihan erilaisena niinä päivinä, kun olen pukeutunut ajatuksella verrattuna niihin päiviin, kun lähden ulos joogahousuissa ja kymmenen vuotta vanhoissa uggseissa.
 4. Yritä tallentaa ainakin 30 lookia, mutta mieluummin enemmänkin. Pinterestin algoritmin ansiosta kiinnostavia asukuvia on suorastaan pelottavan helppo löytää aina lisää ja lisää, kun olet pinnannut muutaman sopivan.
 5. Jos mahdollista, koeta löytää ainakin jonkin verran kuvia ihmisistä, jotka ovat vartalotyypiltään lähellä itseäsi. Koska suurin osa tyylikuvaston ihmisistä on laihoja, sorrun esimerkiksi itse usein kuvittelemaan, että jokin tiety vaate voi näyttää hyvältä vain laihan ihmisen päällä. Käytäntö on onneksi osoittanut, ettei asia useinkaan todellisuudessa ole niin.
 6. Muista pinnata myös päällysvaatteita (saat luvan skipata tämän kohdan, jos asut Balilla).
 7. Nauti pinnailusta ja pidä hauskaa! Kansiota ei tarvitse saada valmiiksi heti, vaan voit rakentaa sitä hissuksiin. Olen itse huomannut, että jos otan kännykän metrossa tai ratikassa käteen, on paljon rentouttavampaa scrollailla Pinterestiä kuin vaikka uutissivustoja tai somea.
harmaa neule | housut | tennarit | korvakorut

Askel 2: Listan laatiminen

Kun sinulla on riittävä määrä asuja pinnattuna, on aika nähdä isompi kuva. Ota hetki aikaa, keitä kuppi kahvia ja ala katsoa pinnaamiasi kuvia hiukan analyyttisemmin.

Mikä tallentamiasi kuvia yhdistää? Toistuuko niissä tietynlainen fiilis tai tyyli? Yritä keksiä kuvien perusteella 3-5 adjektiivia kuvaamaan unelmiesi vaatekaappia ja sitä, miten haluaisit pukeutua. Tämä oikeasti auttaa esimerkiksi vaateostoksilla, koska aina jotain uutta harkitessasi voit miettiä, sopiiko kyseinen vaate kuvaukseen.

Seuraavaksi kiinnitä huomio siihen, millaisista silueteista pinnaamasi asut koostuvat. Oletko selvästi tyköistuvien tai oversize-vaatteiden ystävä? Vetoavatko sinuun esimerkiksi pitkät helmat, vyötäröltä istuvat vaatteet tai leveät lahkeet? Pidätkö röyhelöistä vai selkeän virtaviivaisista linjoista?

musta neule | bleiseri | housut | ballerinat | korvakorut

Lopuksi käy läpi jokainen pinnaamasi asu ja tarkastele, millaiset yksittäiset vaatekappaleet, kengät ja asusteet niissä toistuvat. (Esimerkiksi: ”muhkeat neuleet, ballerinatossut, valkoiset t-paidat, leveälahkeiset housut” jne). Kirjoita ne ylös.

Onneksi olkoon! Sinulla on lista, jonka pohjalta voit luoda ensimmäisen kapselivaatekaappisi.

Kirjoita lista puhtaaksi paperille tai vaikka puhelimen muistiinpanosovellukseen. Huomioi, että lista on vain alkusysäys ensimmäiselle kapselivaatekaapillesi. Sen ei tarvitse olla lopullinen – voit ja varmasti tuletkin päivittämään sekä vaatekaappiasi että listaasi sen mukaan, millaisia tarpeita arjessa nousee esiin, miten tyylisi ja elämäntapasi muuttuu jne.

villatakki | satiinihame | ballerinat | kaulakoru

Kapselivaatekaapin koostaminen, askel 3: Ostoslista

Nyt sinulla pitäisi siis olla lista vaatteista, joihin haluat arjessasi pukeutua.

Todennäköisesti omistat jo monia listan vaatteista. Ne, joita ei vielä löydy kaapistasi, voit lisätä erilliselle ostoslistalle, jonka pohjalta voit tehdä hankintoja itsellesi sopivaan tahtiin.

raidallinen neule | villakangastakki | housut | nilkkurit | laukku

Ostoslista kannattaa tehdä esimerkiksi puhelimen muistiinpanosovellukseen. Se auttaa välttämään hutiostoksia ja heräteostoksia.

Lista on kätevä myös esimerkiksi kirppiksillä, joissa tavaranpaljous on joskus pökerryttävää. Silloin voi vilkaista ostoslistaa, valita sieltä yhden tai kaksi juttua ja keskittyä metsästämään tavaranpaljouden seasta pelkästään niitä.

Ja koska useinkaan ei ole varaa ostaa kaikkea mitä haluaisi, listan olemassaolo auttaa priorisoimaan niissä tilanteissa, kun pitää valita, panostaako tämän vai tuon asian hankintaan. Jos toinen niistä on listalla ja toinen ei, peli on selvä!

Itse olin esimerkiksi tosi pitkään ostamatta perusvaatteita, koska kaupassa tuli aina vastaan jotain jännempää, johon verrattuna tuntui tylsältä käyttää rahaa vaikka mustaan mekkoon tai valkoiseen t-paitaan. Sitten löysin itseni jatkuvasti tilanteesta, jossa olisin tarvinnut mustaa mekkoa tai valkoista t-paitaa… mutta vaatekaapissani oli pelkästään jänniä vaatteita, jotka eivät sopineet yhteen.

mekko | villakangastakkinilkkurit laukku

Kapselivaatekaapin koostaminen, askel 4: Vaatekaapin karsinta

Nyt kun sinulla on lista vaatteista, kengistä ja asusteista, jotka haluat kapselivaatekaappiisi, voit tutkailla omaa vaatekokoelmaasi sen valossa.

Jotta pääset oivaltamaan kapselivaatekaapin hienoudet ja haastamaan vanhoja ajatustapojasi, suosittelen aluksi melko radikaalia lähestymistapaa: Karsi arkivaatekaapistasi kaikki, mitä ei löydy listaltasi.

1.Laita harvoin käytettävät juhlavaatteet, harrastusvaatteet yms. omaan paikkaan erilleen arkivaatteista. Itselläni ne ovat kokonaan eri kaapissa, mutta jos säilytystilasta on pulaa, erillinen paikka voi olla myös vaatekaapin sisällä erillinen hylly tai kulmaus vaaterekistä. Pääasia on, että olet selkeästi erotellut ne arkivaatteiden seasta pois. Aamulla, kun ehkä kiireessä mietit mitä laittaisi päälle, on helpompaa, selkeämpää ja inspiroivampaa, kun näkyvillä on vain oikeasti valittavissa olevat vaihtoehdot.

2. Pakkaa väärään sesonkiin kuuluvat vaatteet (villapaidat, hellevaatteet jne) pois näkyviltä odottamaan oikeaa sesonkia. Itse vien vain isot talvitakit varastoon ja muuten käytän sesonkivaatteille Ikean superkäteviä neliskanttisia kasseja, jotka istuvat täydellisesti vaatekaapin ylähyllylle. (Samoja kasseja ei ilmeisesti enää myydä, mutta tämä vaikuttaisi olevan lähimpänä.)

3. Jos listallasi lukee ”valkoinen kauluspaita” ja vaatekaapissasi niitä on viisi, mieti riittäisikö yksi tai kaksi.

nahkahousut | ballerinat | bleiseri | silkkipaita | kaulakoru

4. Kaikki aivan selvät nou-nou-tapaukset voit suoraan kiikuttaa Fidan laatikkoon tai naputella nettikirppikselle myyntiin.
Tällaisten vaatteiden säilyttämistä ei kannata kahdesti miettiä:

 • vuosia sitten liian pieniksi jääneet vaatteet
 • vaatteet, jotka saavat sinut tuntemaan mitään seuraavista: syyllisyys, itseinho, epäonnistuminen
 • fyysisesti epämukavilta tuntuvat vaatteet ja erityisesti kengät
 • vaatteet, jotka pitävät sinut (huonolla tavalla) kiinni menneisyydessä
 • ja tietysti: vaatteet joita et tosiaankaan koskaan käytä

Jos kaipaat inspiraatiota siihen, miksi tietyistä tavaroista kannattaa luopua, lue vaikkapa tämä aikaisempi kirjoitukseni.

raidallinen neulesatiinihamenilkkurit | laukkukaulakoru

5. Vaatteet, jotka eivät ole kapselilistallasi mutta joista et halua luopua, voit pakata varastoon. Jos huomaat kaipaavasi jotain varastoon pakkaamaasi vaatetta useamman kerran, hae se takaisin – sille on selvästi paikka kapselivaatekaapissasi. Jos taas vaatteet saavat kuukausia lojua varastossa koskemattomina, on varmaankin aika lahjoittaa tai myydä ne pois.

Jotkut tykkäävät pitää osaa vaatteista varastossa ja osaa vaatekaapissa. Kun vaihtelee vaatteita vaatekaapin ja varaston välillä, saa aina tasaisin väliajoin tavallaan ”uudet vaatteet” ja voi käydä shoppailemassa omassa varastossaan. Itse saan kyllä tuon samaisen fiiliksen aina kun keväällä kaivan pellavahousut ja syksyllä villapaidat varastosta. Muuten tykkään pitää kaikki vaatteet nähtävillä ja käden ulottuvilla.

villakangastakki | harmaa neule satiinihame | saappaatkorvakorut

Vielä muistutuksena: kapselivaatekaapin tarkoitus ei ole tehdä elämästä ankeaa, vaan päinvastoin innostavampaa ja sujuvampaa. Voit aina lisätä kapseliisi vaatteita, jos koet sen tarpeelliseksi tai mielekkääksi. Voit myös koostaa useampia erilaisia kapseleita eri tarkoituksiin, jos tykkäät pukeutua erilaisten tyylien mukaan tai tarvitset esimerkiksi töissä ja vapaa-ajalla täysin erilaisia vaatteita.

Tässä tarkoituksena on koota toimiva peruspuvusto, joka muodostaa tyylisi ja arkipukeutumisesi kivijalan. Kun olet päässyt kokeilemaan kapselivaatekaappia, voit tunnustella: tuntuuko tämä juuri oikealta määrältä vai haluatko lisätä jotakin – vai kenties karsia vaatemäärän vieläkin pienemmäksi? Kaikki vaihtoehdot ovat sallittuja.

Ei ole mitään tarkkaa numeroa johon pitäisi pyrkiä, eikä super minimalistinen vaatekaappi ole kaikille automaattisesti parempi ratkaisu.

villakangastakki | silkkipaita | housutvillatakki tennarit

Tässä siis vielä oman kapselivaatekaapin koostaminen, Prosessi isolla P:llä pähkinänkuoressa pienellä p:llä:

 1. Tee Pinterest-kansio, johon pinnaat sellaisia asuja, joihin haluaisit arjessasi pukeutua.
 2. Analysoi kuvat: millainen tyyli ja fiilis tai millaiset siluetit ja yksittäiset vaatekappaleet niissä toistuvat?
 3. Kirjoita Pinterest-kansiota hyödyntämällä lista niistä asioista, joita vaatekaapistasi pitäisi löytyä, jotta voisit pukeutua arjessasi niin kuin haluat. (Vaatteet, kengät, laukut ja muut asusteet.)
 4. Katso, mitkä listalla olevat asiat löytyvät jo vaatekaapistasi.
 5. Lisää loput ostoslistalle.
 6. Käy läpi vaatekaappisi listan pohjalta. Karsi turha pois, laita väärän sesongin vaatteet säilöön ja harvoin käytettävät juhla- ja harrastusvaatteet erilleen arkivaatteista.
villakangastakki | musta neule | nahkahousutlaukku | tennarit

Oma kapselivaatekaappini

Kun tutkin omaa Pinterest-kansiotani, huomasin että samankaltaiset vaatekappaleet ja kengät toistuivat usein tallentamissani asuissa: ylellisen näköiset villakangastakit, leveälahkeiset housut, mustat loaferit ja neuleet ja bleiserit perusväreissä.

Kirjoitin toistuvat vaatekappaleet ylös ja mietin niiden pohjalta listan vaatteista, joiden pitäisi löytyä vaatekaapistani, jotta voisin pukeutua niin kuin haluan.

Oma listani näytti tältä (kategorioittain organisoituna, tietysti – eihän tässä nyt mitään eläimiä olla):

Päällysvaatteet:
vaalea villakangastakki
tumma villakangastakki
beige trenssi
tumma välikausitakki
musta bleiseri
vaalea bleiseri
ruudullinen bleiseri

Alaosat:
mustat leveälahkeiset housut
vaaleat leveälahkeiset housut
siniset farkut
valkoiset farkut
pellavahousut
nahkahousut
satiinihame
villakangashame

Yläosat:
musta mekko
vaalea mekko
valkoinen kauluspaita
vaaleansininen kauluspaita
silkkipaita

valkoinen alustoppi
musta alustoppi
musta t-paita
valkoinen t-paita
harmaa t-paita
raidallinen t-paita
college-paita
neuletakki
musta pooloneule
valkoinen neule
harmaa neule
beige neule
raidallinen neule

Kengät:
loaferit
ballerinat
lenkkarit
Converse-tossut
korolliset nilkkurit
matalat nilkkurit
matalat sandaalit
korolliset sandaalit
pitkät saappaat

Asusteet:
iso käsilaukku
pieni käsilaukku
paksu kaulahuivi
ohut silkkihuivi
lippis
musta vyö
ruskea vyö
aurinkolasit

Lista näyttää kirjoitettuna hurjan pitkältä, mutta todellisuudessa se on vain murto-osa keskivertosuomalaisen omistamasta vaatemäärästä. Samaan aikaan se on enemmän kuin tarpeeksi, ja mahdollistaa myös vaihtelevan ja monipuolisen pukeutumisen.

Monet listalla olevista jutuista löytyivät jo kaapistani. Ne vaatteet, joita kaapistani ei jo löytynyt, laitoin ostoslistalle. Osa on siellä edelleen – odotan sekä täydellisten löytymistä että sitä päivää kun taivaalta alkaa yhtäkkiä sataa rahaa.

bleiseri mekko | kaulakoru | korvakorut saappaat

Listalle – kuten myös todelliseen vaatekaappiini – on toki tullut myös lisäyksiä. Elämä ja arki näyttää, mitä oikeasti tarvitsee. (Tuota listaa laatiessani en esimerkiksi ollut ajatellut niitä aamuja, kun lämpötila on -20 tai +30 astetta, tai sataa kaatamalla…)

Omistan tietysti myös alusvaatteita, kotivaatteita, juhlavaatteita, urheiluvaatteita ja ulkoiluvaatteita. Ja myöskin paljon enemmän neuleita ja takkeja kuin listalla on mainittu – neuleet ja takit olivat nimittäin jotakuinkin ne ainoat vaatteet, jotka eivät vuosi sitten jääneet pieniksi. Olin ehtinyt haalia kumpaisiakin vuosien saatossa aika paljon, enkä ole ainakaan vielä halunnut luopua niistä.

Senkin aika saattaa kyllä tulla. Olen vuoden sisällä ostanut tosi paljon uusia vaatteita juurikin vaatekokoni muutoksesta johtuen, mutta nyt kun peruspuvusto alkaa olla kasassa, en halua enää kauheasti kasvattaa omistamieni vaatteiden lukumäärää. Luultavasti jatkossa tulen noudattamaan ”yksi sisään, yksi ulos” -sääntöä, eli jokaisen lisäyksen myötä kaapista on lähdettävä jotain kiertoon. Kaikki kaapissani oleva ei ole ihan niin hyvin istuvaa, laadukasta tai kaunista kuin toivoisin, mutta aivan käyttökelpoista siihen saakka, kunnes löydän tilalle jotain parempaa.

villakangastakki laukku | musta neule | nahkahousut | tennarit

Tämänkin olen hyväksynyt: vaikka kuvittelenkin rakentavani Täydellistä Vaatekaappia, vaatekaappi ei oikeasti koskaan tule valmiiksi. Elämäntilanteet ja vartalot muuttuvat, joskus muuttuu mielikin ja sekin täytyy itselleen sallia.

Kun oma sisäinen maailma muuttuu, on ihan loogista kaivata myös ulkoisia muutoksia – ja toisinaan muutokset omassa ulkoisessa olemuksessa voivat jopa vauhdittaa niitä muutoksia, joita toivoo näkevän itsessään tai omassa elämässään. (Ei ole sattumaa, että naiset ovat ammoisista ajoista asti istahtaneet kampaajan tuoliin, kun on aika jollekin uudelle.)

Olen siis antanut vaatekaapillekin luvan olla alati muutoksessa oleva asia, jonka täytyy joustaa ja mukautua sen mukaan, mitä milloinkin tarvitsen. Toisaalta juuri siksi on niin mahtavaa omistaa toimiva peruspuvusto – pienillä viilauksilla ja lisäyksillä siitä saa aina uuden ja freesin tuntuisen, uuteen tilanteeseen sopivan.

Tällä prosessilla syntyi siis kapselivaatekaappi, jonka ympärillä arkipukeutumiseni hyvin pitkälti päivästä ja kuukaudesta toiseen pyörii!

Lue myös:
Kapselivaatekaappi, osa 1: mitä, kenelle ja miksi?

Kapselivaatekaappi, osa 1 - mikä, kenelle ja miksi?

Saattaisit pitää myös näistä