Ajatuksia Elämä

Ehkä tämäkään kesä ei ole kaikkien aikojen kesä

24.6.2024

Pari vuotta sitten päätin lakata odottamasta Kaikkien Aikojen Kesää.

Huomasin lataavani joka vuosi kesälle hirveät odotukset, ja sitten olevani samaan aikaan kauhuissani ajan kulusta (kun oli jo heinäkuu eikä Kaikkien Aikojen Kesä vieläkään ollut alkanut) sekä pettynyt itseeni kun elämä tuntui kesälläkin kuitenkin enimmäkseen… ihan tavalliselta. Hyvältä, toki! Mutta ei mielettömältä.

Kuvasta kiitos Mari Waegelein

Annan itselleni anteeksi taipumukseni tällaisiin odotuksiin, kuten annan anteeksi kaikille, jotka ovat kasvaneet Suomessa. Kun suurimman osan vuodesta sää on surkea ja ihmiset hiljaisia jurottajia, on ymmärrettävää, että alamme rakentaa kaiken kesän varaan. Kesällä on ihanaa, kesällä juhlitaan, kesällä nauretaan, kesällä tutustutaan uusiin ihmisiin, kesällä antaudutaan spontaaneille seikkailuille.

Useimpina kesinä ainakin jotain tämänsuuntaista onkin tapahtunut, mutta harvemmin aivan siinä mittakaavassa kuin olin odottanut. Salaa toivoin aina, että (Sisko Savonlahden sanoin) ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu. 

Pari vuotta sitten päätin tietoisesti lakata lataamasta kesään liikaa odotuksia. Tai ehkä pikemminkin päätin alkaa uskoa, että elämä voi muuttua myös lokakuussa. Toisin kuin ympäristö antaisi olettaa, vastaantulijoille voi hymyillä myös tammikuussa, ja spontaanin seikkailun mahdollisuus itää niissäkin hetkissä, kun jalassa on sandaalien sijaan saappaat.

Kaikki on kiinni asenteesta, mutta usein me Suomessa olemme omaksuneet sellaisen ajatuksen, että vain kesällä voi olla oikeasti elossa. Vain kesällä voi tapahtua kaikkea ihmeellistä ja ihanaa. Vain pimeässä kasvaneet ajattelevat, että aurinkosella säällä ei saa olla sisällä.

Siksi tietysti kesään alkaa kasaantua hirvittävästi paineita. Jos koko vuoden seikkailu- ja kauneus- ja ihanuus- ja lämpö- ja aurinko- ja vieraille ihmisille puhumisen kiintiö on täytettävä parissa kuukaudessa, alkaahan siinä olla kiireen ja hädän tuntua. Eipä ole yksi eikä kaksi tuttavaa, jotka ovat viime päivinä huudahtaneet pienoista pakokauhua äänessään: en voi uskoa, että kesäkuu on kohta jo ohi!

No, se että olen päättänyt jotakin, ei tietenkään tarkoita, että aina onnistuisin siinä. Viime viikolla kaaduin lenkkeillessä melko pahasti, minkä ansiosta minulla on nyt musta silmä, suupieli halki ja valtavat ruhjeet molemmissa säärissä.

Ensimmäinen ajatukseni oli tietysti: kesä on pilalla! Juuri nythän minun piti tehdä kaikkea ihanaa ja näyttää upealta ja käydä liehumassa kaupungilla ja mennä treffeille ja tutustua uusiin ihmisiin ja rakastua ja mainitsinko jo että ajattelin näyttää upealta uudessa kesämekossani?

Arvatkaa, kuinka paljon tekee mieli lähteä treffeille, kun on musta silmä? Ei tee mieli lähteä edes lähikauppaan ostamaan kahvimaitoa.

Viime aikojen huvituksia (joita voi tehdä mustan silmän kanssa): leipominen ja metsäretket. Pidän kuulokkeet taskussa, kuuntelen lintuja, lehtien rapinaa ja omia ajatuksiani.

Joten olen ollut omissa oloissani. Tehnyt pitkiä kävelyretkiä metsässä ja juonut kahvia termarista mättäillä ja lukenut puiden alla ja luuhannut kotona (kyllä, myös aurinkoisina päivinä). Ja kaiken kivun ja harmituksen ja turvotuksen ja mustelmien ja jäägeelipussien keskellä joudun myöntämään, että taas kerran tämäkin epäonni oli siunaus valepuvussa. 

Vasta vetäytymisen myötä tajusin, että juuri tätä olen kiperästi tarvinnut: omaa aikaa, omien ajatusteni kanssa. Vapautumista ihan kaikenlaisista odotuksista – muiden odotuksista, mutta ennen kaikkea omistani. Ne ovat aina ankarimmat, niissä on aina kovimmat panokset ja tiukimmat deadlinet.

Muita olennaisia viime päiviltä: päiväkirjan kirjoittaminen, teen juominen.

Musta silmä tuli muistuttamaan kahdestakin tärkeästä asiasta. Ensinnäkin siitä, että minun elämässäni on nyt selvästi aika hienoiselle vetäytymiselle. Olen ollut kaikenlaisten asioiden ja energioiden vietävänä. Nyt on aika palata tukevasti omalle maankamaralle, kuuntelemaan omaa itseään ja miettimään tarkasti, mihin suuntaan haluan seuraavaksi lähteä. On tuntunut hyvältä ja tärkeältä viettää aikaa ilman kiirettä ihan vain itsensä kanssa, seurata omia impulsseja, kirjoittaa ajatuksia päiväkirjaan, kävellä loputtomiin, hiljentää kaikki ulkoinen meteli.

Toisekseen, uskon, että tälläkin töytäisyllä elämä haluaa muistuttaa minua siitä, mihin minun on kaikkein vaikeinta uskoa: sinulla on aikaa. Ei ole liian myöhästä. Mikään juna ei ole vielä mennyt.

Vuodessa on 365 päivää, ja jokaisena niistä voi tapahtua jotain ihmeellistä ja ihanaa. 

Ajatuksia Elämä

Minäkin ansaitsen kokonaisen elämän

31.5.2024

Suuntasin alkuviikosta viettämään kesän ensimmäistä rantapäivää. (Viime kesältä jäi kaduttamaan yksi asia – se, että en uinut tarpeeksi. Tänä kesänä aion ottaa kaiken takaisin korkojen kera.)

Uimarannalla viereisellä viltillä oli kolme naista. Kaksi heistä oli bikineissä, yksi pitkissä hihoissa ja lahkeissa. Hänen olonsa näytti… tukalalta.

Enkä tarkoita pelkästään sitä, että hänellä oli luultavasti tukalan kuuma. Vaan sitä tukalaa oloa, joka on seurausta siitä, että asettaa itselleen kamalan ahtaat raamit: tässä ovat rajat, ja näiden sisällä – mutta vain näiden sisällä – sinä saat olla ja elää.

Ajattelen, että ne raamit ovat muureja oman itsen ja elämän välissä. Miten voi tuntea elävänsä täyttä elämää, jos aina jokin ääni päässä sanoo, että sinä ansaitset vain puolikkaita kokemuksia?

Saat mennä rannalle, mutta et olla uimapuvussa.
Saat mennä juhliin, mutta et tanssia.
Saat syödä, mutta miettiä jokaista suupalaa. 
Saat nauraa, mutta et liian äänekkäästi.
Saat olla olemassa, mutta et ärsyttää ketään. 
Saat haaveilla, mutta et toivoa liikoja. 

Sanoin itselleni: tänä kesänä sinä et ole tuo nainen.

Tiedän nimittäin tasan tarkkaan, millaista on olla se nainen – olen ollut se nainen melkein koko elämäni. Lapsena olin vapaa. En koskaan ajatellut kehoani, sen kokoa tai näköä tai sitä, millaisia kokemuksia sellainen keho ansaitsee. Elin vain kokonaista elämää ja kokonaista kesää, kirmasin menemään, aina paljain jaloin, useimmiten uimapuvussa, joskus ilman, aina järvessä.

Teininä aloin käyttää kesälläkin mustia sukkahousuja, koska inhosin sääriäni niin paljon. Nykyään olen sentään siirtynyt pellavahousuihin ja maksimekkoihin, mutta toisaalta en enää käytä hihattomia yläosia – vanhemmiten olen alkanut inhota myös käsivarsiani.

Kesä tekee hyvin tietoiseksi omasta kehosta, yhtä lailla hyvässä että pahassa.

Jos haluaa keskittyä ikävään, voi ajatella käsivarsia ja reisiä ja mahoja. Hikisiä otsia ja turvonneita jalkoja ja palaneita olkapäitä. Hyttysenpistoja ja nokkosihottumaa.

Jos haluaa keskittyä hyvään, voi ajatella – ei vaan tuntea – sen, miltä ruoho tuntuu paljaiden jalkojen alla. Miltä tuntuu pulahtaa vilvoittavaan mereen kuumana päivänä. Terassilla ensimmäinen kulaus roseeviiniä, joka on niin kylmää, että lasi hikoilee. Syreenien tuoksu kesäsateen jälkeen. Puraisu täydellisen kypsää persikkaa. Aurinko, aurinko, aurinko! Aurinko kaikkialla, ja se jumalainen lämmin tuulenvire paljaalla iholla. Se tuntuu silitykseltä, joka parantaa kaiken.

Kaikki nuo asiat ovat elämän parhaita asioita, eikä niillä ole mitään tekemistä sen kanssa, minkä kokoinen, muotoinen tai näköinen on. Paitsi jos itse pystyttää muurin niiden ja itsensä väliin. Päättää, että nuo asiat kuuluvat muille, mutta eivät minulle.

Päätän nyt toisin: tänä kesänä en ole sivustakatsoja.

Minäkin ansaitsen kokonaisia kokemuksia, ja kokonaisen kesän, ja kokonaisen elämän. 

Kapselivaatekaappi Tyyli

Vaate-ehdokkaiden pääsykokeet

13.5.2024

Minulla on nykyään pieni pääsykoe, joka (melkein) jokaisen vaate-ehdokkaan täytyy läpäistä, ennen kuin sillä on mahdollisuutta päästä osaksi vaatekaappiani. Toimiakseen kapselivaatekaappi tarvitsee ennen kaikkea vaatteita, jotka ovat monikäyttöisiä, yhdisteltävissä vaatekaapin muuhun sisältöön sekä muunneltavissa tilanteen ja tunnelman mukaan. 

Jokaisen vaatteen ei tarvitse olla joka paikan ja joka tilanteen vaate. (Itse asiassa sallin itselleni jopa muutamia hupsutuksia, joita voi käyttää vain kerran pari kertaa vuodessa – esimerkiksi juhlamekot tai juhlalaukut. Tällaiset vaatteet ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu.)

Ihan joka tilanteeseen ei tarvitse uuden ehdokkaan taipua, mutta moneen tarvitsee! Haluan, että suurin osa vaatteistani on säännöllisessä käytössä ja helposti yhdisteltävissä kaikkeen muuhun, mitä kaapistani löytyy.

Kesäkaupungille – tässä hameen seuralaisena Vincen pusero, Mifukon korikassi ja Wondersin sandaalit.

Siksipä nykyään aina, kun harkitsen uuden vaatteen ostamista – olipa se jotain uutta ja kallista tai vitosen löytö kirppikseltä – esitän vaatteelle ja itselleni nämä kolme pääsykoekysymystä:

1. Keksinkö heti ainakin 3 (mutta mieluiten 5) erilaista tapaa pukea vaatteen?

2. Keksinkö ainakin 3 (mutta mieluiten 5) eri tilannetta, jossa voin käyttää vaatetta?

3. Onko vaatekaapissani jo vaatteita, kenkiä ja asusteita jotka sopivat tämän vaatteen kanssa, vai vaatisiko sen käyttäminen sitä, että ostan myös jotain muuta uutta?

Jos vastaus mihinkään näistä kysymyksistä on ei, en osta vaatetta.

Ainoa poikkeus sääntöön on, jos vaate on todella erityinen aarre, joka pääsee vaatekaappini harvojen ja valittujen paikalle, sinne jäävuoren huipulle. Sen jälkeen kun ryhdyin noudattamaan kapselifilosofiaa, en ole kylläkään ostanut vielä yhtään jäävuoren huippu – vaatetta. Mutta pidän option auki!

Vähän siistimpään työtapaamiseen – seurana H&M Premium -malliston bleiseri, Arketin ballerinat ja A.P.C.:n laukku.
Lauantaitorille (ihanaa, Hakaniemen torisesonki käynnistyy pian!): seurana &Other Storiesin puuvillaneule, Birkenstockit ja Mifukon korikassi.
Työpäivään: seurana Arketin kauluspaita, Adidaksen tennarit ja Whistlesin laukku.
Illalliselle: seurana Arketin kauluspaita, Hèrmesin kengät ja A.P.C.:n laukku.

Näin viime viikolla Marimekon liikkeessä tämän hameen. En oikeastaan joutunut miettimään lainkaan sen ostamista, koska olin etsinyt kesään sopivaa, mutta kuitenkin astetta siistimpää täyspitkää hametta jo useamman vuoden. (Yleensä maksihameet ovat aika hippi boho chic, mikä on tietenkin sinänsä ihanaa, mutta tyylillisesti ei aivan minua.) Tiesin siis, että tällaiselle hameelle on paikka auki kaapissani!

Kävin kuitenkin mielessäni läpi ylläolevan listan, ja uusi hame läpäisi pääsykokeet kirkkaasti. Itse asiassa minusta on jopa vähän huono merkki, jos uuden vaatteen hankittuaan ei heti halua mennä kotiin sovittelemaan sitä kaiken mahdollisen kanssa.

Tässä viisi tapaa, joilla ainakin aion käyttää hametta tänä keväänä ja kesänä.

Syksylläkin hame menee sitten nilkkureiden ja villapaitojen kanssa, mutta sitä ei onneksi tarvitse miettiä nyt. Halleluja!


Osa sivuston linkeistä on affiliate-linkkejä.