Ruoka

Ihana oliiviöljymysli

20.2.2015

Olin aamulla herätessäni aivan täpinöissäni – aamupala-aika! Keittiössä nimittäin odotti pussillinen eilen illalla tekemääni mysliä.

Tällä kertaa tein tosi simppelin myslin, jonka juju on oliiviöljy.

oliivioljymysli-(1-of-2)

(Joku muuten kysyi taannoin, mikä on granolan ja myslin ero. No minä sanoisin, että granola on sama asia kuin muromysli, mutta sille on vain pitänyt lainata englannista uusi nimi, koska muromyslillä on huono maine. Joten sovitaanko, että granola on myslin alalaji, ja siksi on ihan ok kutsua tätä tuotetta mysliksi, vaikka se kai virallisesti onkin granolaa. Satun vain tuntemaan täysin irrationaalista vihaa tuota sanaa kohtaan! Pitää varmaan tutkiskella sisintäni ja kysyä, mikä tässä granola-sanassa on sellaista mitä en voi sietää itsessäni.)

Usein lisään mysliin kuivattuja hedelmiä ja mausteita, mutta nyt halusin tehdä todella yksinkertaisen version, jossa oliiviöljyn maku pääsisi paremmin esille.

Tästä tulikin suosikkini tähän mennessä. Ilman hedelmiä ja muita kommervenkkejä maku on ihanan yksinkertainen eikä liian makea.

oliivioljymysli-(2-of-2)

Tällä ohjeella ei tule sellaista kokkareista, karamellisoitunutta granolaa – siihen tarvittaisiin huomattavasti enemmän sokeria ja rasvaa.

Sen sijaan tällä ohjeella tulee herkullisesti paahtunut, simppeli ja rouhea mysli, jota voi hyvin syödä aamupalaksi vaikka joka aamu.

Niin ja hei, tämänkin tuotoksen maku riippuu siitä, millaista oliiviöljyä käytät. Ei siis kannata käyttää tähän sitä kitkerintä ja halvinta, vaan jotain tosi ihanaa.

Oliiviöljymysli

(vajaa litra)

5 dl kaurahiutaleita (ei pikaversiota)
1/2 dl kuorettomia auringonkukansiemeniä
1/2 dl kuorettomia kurpitsansiemeniä
1 1/2 dl erilaisia pähkinöitä
1/2 dl hyvänmakuista neitsytoliiviöljyä
3/4 dl vaahterasiirappia
1/2 tl hyvää suolaa
1/2 tl jauhettua kanelia

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Käytä kiertoilmatoimintoa, jos uunistasi sellainen löytyy.

Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos tasaisesti leivinpaperin päälle.

Paahda mysliä uunissa 10 minuuttia. Sekoita, levitä uudestaan tasaisesti paperille ja paahda vielä 10-15 minuuttia. Loppuvaiheessa mysliä kannattaa tarkkailla tiiviisti, koska se kärähtää helposti.

Anna myslin jäähtyä pellillä puolisen tuntia ja siirrä purkkiin tai uudelleensuljettavaan pussiin.

Perjantai-Pueblo
Torstailounas

Saattaisit pitää myös näistä

  • Anni 20.2.2015 at 8:33

    Hei, kiitos houkuttelevasta reseptistä! Mitä oliiviöljyä suosittelisit? 🙂

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 8:52

      Mulla on varmaan 15 pulloa oliiviöljyä keittiössä, mutta kyllä suosikki taitaa olla Cutrera 🙂

  • mia k. 20.2.2015 at 8:48

    🙂
    no, juurikin eilen mietin Myslejä, ja en keksinyt itse mitään!? Tadaa, ja sun sivuille aamulla mennessäni: Ah, ihanuus odotti ;)))
    Kiitos ♡

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 8:52

      Hei mahtavaa! Kerropas miten onnistui jos innostut kokeilemaan!

  • Aino 20.2.2015 at 9:18

    Ihanan näköinen ihana oliiviöljymysli! Tällaiset simppelit ohjeet tuppaa olemaan parhaita. Kokeiltavaksi menee 🙂

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 9:50

      Kiva, toivottavasti tykkäät!

  • Emilia 20.2.2015 at 9:34

    Oi kuulostaa hyvältä! Mä taas käytän oliiviöljyä muutenkin niin paljon, että mietin miten tähän sopisi vaikka saksanpähkinä- tai manteliöljy…

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 9:50

      Varmaan sopii hyvin, mutta mietin että menevätköhän ne vähän hukkaan kuumennettuina…?

  • mikko 20.2.2015 at 9:39

    it is amazing how fulfilled you can feel after a small bowl of muesli. näyttää ihanalta, pakko hakee lisää cutreraa ja hätäseen.

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 9:51

      It is amazing how many bowls of muesli you can eat when you are a greedy pig!

      • Teran 24.2.2015 at 11:44

        <3

  • Essi 20.2.2015 at 10:13

    Näyttää tosi hyvältä, pitää kokeilla!
    Ps. Muakin ärsyttää suunnattomasti tuo granola granoüüla-sana.. 😀 en kyllä tiedä miksi

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 1:43

      Pitää varmaan perustaa tukiryhmä ihmisille jotka tuntee irrationaalista vihaa granola-sanaa kohtaan…

  • Eerika 20.2.2015 at 10:47

    Tänään Hesarissa oli jutun otsikossa ”jukurtti”. Viereisellä sivulla oli K-Supermarketin mainos ja tarjouksessa oli ”jogurtti”. Eipä liity aiheeseen niin mitenkään, mutta ärsytti suunnilleen yhtä paljon kuin tuo mainitsemasi granola-sana.

    Oi, pitääkin tehdä mysliä (huom!) taas pitkästä aikaa! Itse olen tehnyt aina rypsiöljyyn, koska kokeilin kerran oliiviöljyllä ja noh…ei ollut hyvää. Jotenkin tulkitsin, ettei oliiviöljy tykännyt kuumentamisesta.

    Ps. Tutoriaali banaanilettujen paistamisesta olisi kovin toivottu. Nimimerkillä, banaanikokkelia aamupalaksi.

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 1:43

      Mä inhoan tota jukurtti-kirjoitusasua! Toisaalta inhoan kyllä jogurttiakin. Miksei se vaan voi olla jugurtti, eihän kukaan sano jukurtti tai jogurtti. Seuraavaksi ehkä jokurtti?

  • Hanna 20.2.2015 at 12:13

    Granola on kai paahdettu, ja mysli ei. Näin muistan lukeneeni jostain 😀 Mä oon tehnyt myös herkullista mysliä seuraavalla ohjeella: http://www.lily.fi/blogit/hanna-maria/herkkumysli Siinä tosin on noita lisukkeita aikalailla, seuraavaan satsiin ajattelin laittaa vähän vähemmän.

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 1:38

      Joo, granola on paahdettu ja siinä on makeutusta ja rasvaa. Siis toisin sanoen se on sama asia kuin muromysli 😀

  • Heeeeei i 20.2.2015 at 12:34

    Heh mun nykyinen mysli muistuttaa hyvin paljon tätä, mutta sen innoittajaresepti onkin poimittu aikoinaan sun voisilmäpeliä-blogista että ehkä se ei ole ihme

  • tuuli 20.2.2015 at 1:02

    varmaan ihanaa mysliä! vaan ei taida laihduttajalle sopia, vaikka terveellistä toki onkin 🙁 taidan silti kokeilla ja ehkä laitan vähän vähemmän öljyä ja pähkinöitä…

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 1:41

      Kyllä laihduttajakin tarvii rasvaa, ja toisaalta eihän myslin ideakaan ole että sitä syötäisiin paljon, vaan ripotellaan pari lusikallista jugurtin päälle 🙂 tuosta satsista tulee tosi monta annosta kun pysyy kohtuudessa! Tsemppiä laihikseen!

  • AnnaBella 20.2.2015 at 3:22

    Ihanaa, muitakin jukurtti-sanan vihaajia. Mulla menee kylmiä väreitä, kun kirjoitan ko. sanaa… 😀
    En ole itse tehnyt koskaan mysliä/granolaa, mutta olen lukenut, että jos haluaa siitä kokkareista muromyslin tapaan, mutta ei halua pilata terveysvaikutuksia hirveellä sokerisatsilla, niin kannattaa sekoittaa myslin joukkoon ennen uunin laittoa pari vatkattua valkuaista. Plussana on, että valkuaisen proteiini-koostumus on mitä ideaalein, eli fitness-kissatkin tykkää. 🙂

    • Eeva Kolu 20.2.2015 at 3:29

      Tosi hyvä idea, kokeilen tota ensi kerralla!

  • Miia 20.2.2015 at 5:14

    Punnitse & Säästä -puljun kranola (kyllä, tuo on kirjoitusasu ja fennisti tykkää, hah) on sokeriton ja valmistettu paahtamisen sijaan kuivattamalla. Nyt voi tietysti sitten pohtia, että mikä tekee granolasta granolan, ehkä tuo paahtamattomuus on tehnyt tästä granolan sijaan kranolan. Mutta pointti on se, että tuo on hyvvää! Kivasti kokkareista ja kookoksesta ja vaniljasta veikeä maku. Aineksina taitaa olla muuten auringonkukansiemenet ja cashewpähkinä. Toki varmasti itse tehtyä hintavammaksi tulee, mutta hätäapuna nyt ainaskin kelpo.

  • Anniina 20.2.2015 at 7:13

    Siis määkin vihaan granola-sanaa! 😀 Tosi ärsyttävä. En myöskään ymmärrä että mikseivät ihmiset voi sanoa ihan rehellisesti ”lenkkarit”, vaan niistä on tullut ”juoksukengät”… Mutta ohje kuulostaa toteuttamisen arvoiselta!

    • Juoksija 24.2.2015 at 4:11

      Koska on eroa lenkkareilla ja juoksulenkkareilla/juoksukengillä 😀 Itse ajattelen sanojen eron niin, että lenkkarit ei ominaisuuksiltaan sovellu juoksuun, vaan enemminkin kävelyyn ja iisimpään menoon. Juosta taas ei voi ihan millä tahansa lenkkareilla, vaan niissä tarvitaan jo erityisiä ominaisuuksia. Oli pakko tarttua tähän aiheen vierestä, sori!

  • Eeva 21.2.2015 at 7:23

    Vuosituhannen vaihteessa IC2 juniin ilmestyi minibistro. Kauhea pettymys kun se olikin ihan tavallinen kärry.

  • Sara 21.2.2015 at 8:24

    Kokeiltu ja tuli hurjan hyvää :)! kiitos reseptistä!

  • Tiina / Kakkupuutarha 21.2.2015 at 9:11

    Kuulostaapa hyvältä! Minulla on vähän liikaa historiaa myslin käräyttämisestä, joten pitääpä kokeilla tuolla lämpötilalla ja ajalla. Onko sinulla käytössä kiertoilmauuni vai ns. tavallinen?

    • Eeva Kolu 21.2.2015 at 9:17

      Käytin kiertoilmaa, tulee kuivempi ja rapeampi mysli. Tuolloin kannattaa olla erityisen tarkka, kiertoilmalla kärähtää helpommin.

  • Anna 21.2.2015 at 12:31

    Yummy!! Looks delicious for breakfast <3

    https://aspoonfulofnature.wordpress.com/

  • irina 21.2.2015 at 8:25

    Kiitos kahdesta uusimmasta reseptistäsi! Molemmat ovat onnelliseksi tekeviä!

  • Helmikuun inspiroivimmat – Uusia tuulia 22.2.2015 at 6:02

    […] Vaikka ajattelen olevani varsin etevä granolantekijä, en ole koskaan tajunnut tehdä sitä oliiviöljyyn. […]

  • vera 22.2.2015 at 8:48

    Pitää varmaan tutkiskella sisintäni ja kysyä, mikä tässä granola-sanassa on sellaista mitä en voi sietää itsessäni.)

    luettuani tän teki mieli huutaa mutta sen sijaan löin kädet pöytään ja tuijotin ikkunasta suu ammollaan auki, ehkä hölmistyneenä tai rimastuneena, en yhtään ees tiedä minkä tunteen tai reaktion toi nyt aiheutti mutta aiheutti kuitenkin! ihan parasta!

  • Kaisu 23.2.2015 at 11:05

    Tätä kokeilen heti tänään.

  • Itse tehty mysli hurmasi sittenkin | Sopankeittäjä 12.6.2015 at 7:44

    […] Osassa häiritsi jokin hallitseva maku ja osassa voimakas paahteisuus. Lopulta bongasin Eeva Kolun ihanan oliiviöljymyslin, jonka pohjalta kehittelin oman herkkuni. Sitä tulee tehtyä kerta viikkoon – ja nivelet […]