Elämä

Räps räps

17.6.2015

kuvailta-(13-of-17)

Olen tehnyt monta vuotta hommia kuvausjärjestelijänä ja ruokastailistina ja vannon ennen jokaisia kuvauksia, että en enää ikinä ota yhtään stailaus- tai kuvausjärjestelykeikkaa. Tavaroiden metsästäminen ja roudaaminen, etenkin näin autottomana, vie kohtuuttomasti aikaa ja aiheuttaa naurettavan paljon stressiä ottaen huomioon, mistä on kyse: ruuan kuvaamisesta.

kuvailta-(16-of-17)

Mutta joka kerta kun esivalmistelut on tehty ja pääsen oikeasti rakentamaan kuvaa – siis asettelemaan sitä ruohosipulinvartta tai kahvikupin korvaa ja pohtimaan olisiko tuo esine parempi tuossa vai tuossa – pääsen flow-tilaan, melkein meditatiiviseen sellaiseen. Unohdan kaiken muun, hykertelen ja hihkun innosta.

Kaipa minä vain tykkään siitä, kun asiat löytävät paikkansa.

kuvailta-(5-of-17)

kuvailta-(6-of-17)

Arvannette siis, että olin melkoisen innoissani maanantai-iltana, kun järkkäsimme Stellan luona Nikonin kuvauskoulun, jossa paikalla oli kymmenen bloggaria, röykkiöittäin ihania tavaroita, kauniita herkkuja, kukkia ja rajattomasti tilaa rakennella omia asetelmia. 

kuvailta-(9-of-17)

kuvailta2

Yllätyttekö, jos kerron että omat asetelmani olivat melko ruokakeskeisiä:

kuvailta-(7-of-17)

kuvailta3

(Maailman kuvauksellisimmasta kakusta tuli Instagramin puolella paljon kysymyksiä – minä en siis suinkaan ole leiponut sitä. Asialla on leipomo Frangipani, jonka kakkuja myydään ainakin Anton&Antonissa.)

kuvailta-(10-of-17)

kuvailta-(12-of-17)

Paikalla oli tietenkin myös nelijalkaisia kuvausassistentteja. Kuvassa Pahis, yksi lempikoiristani, joka ehdottomasti ansaitsee joskus kokonaan oman postauksensa.

kuvailta

Kiinnostavimmat asetelmat syntyvät yleensä itsestään – olin ihan fiiliksissä tuosta räjähtäneestä juustotarjottimesta.

Oikealla pieni osa kuvausrekvisiittavarastoa – kerrankin oli mistä valita.

kuvailta-(2-of-17)

Tässä photographer extraordinaire Rasilan Mikko selostaa bloggaajille pro-vinkkejään, kuten sitä että ”salama kannattaa lussauttaa seinän kautta niin että PLOTS”, ja että ”talven pimeydessä kauniita kuvia saa, kun muuttaa maasta”.

kuvailta-(3-of-17)

Kuvaan itse tällä hetkellä ekaa kertaa koskaan täyskennokameralla, Nikonin D750-rungolla. Kyseessä on oikeastaan jo ammattilaistason kamera, ja sepä vasta motivoi kehittymään ja opettelemaan uusia juttuja – hävettää ottaa huonoja kuvia, jos kädessä on noin hyvä kone. Objektiivina käytän pääasiassa kiinteäpolttovälistä 50-millistä.

Kuvaamisesta ja kameroista tulee tosi paljon kysymyksiä, ja ajattelinkin että voisin silloin tällöin jakaa omia vinkkejäni – olen tietenkin amatööri, mutta joskus toisen amatöörin on helpompi omaksua vinkkejä kaltaiseltaan kuin ammattilaiselta. Jos teillä on siis tiettyjä toiveita kuvaukseen liittyvien vinkkien suhteen niin huikatkaa, pistän niitä sitten korvan taakse.

Olisitko valmis mut kohtaamaan
Pehmeämpi päivä

Saattaisit pitää myös näistä

 • Heidi 17.6.2015 at 10:06

  Ihana tuo musta lamppu. Rakastuin siihen! Mistä mistä se on :)?

 • Minna 17.6.2015 at 10:09

  Minua kiinnostaisi saada vinkkejä valkoisten tilojen kuvaamiseen/kuvien käsittelyyn. Kuvistani tulee usein sinertäviä, kellertäviä tai punertavia ja varsinkin vaaleiden kohteiden kanssa se häiritsee. Miten valkoisesta saa oikeasti kirkasta ja raikasta valkoista?

  • miu 18.6.2015 at 7:11

   Kuvatessa se onkin vaikeaa, varsinkin jos kuvaa automaattisella valkotasapainoasetuksella. Useissa kameroissa valkotasapainoasetusta voi säätää ja tallentaa erilaisille valoille sopivia asetuksia, jotka löytää kokeilemalla. Perussääntö on, että luonnonvalo on sinistä ja keinovalo keltaista, joten epämieluisaa värisävyä valkoisessa voi vähentää lisäämällä sen vastaväriä kuvaan kuvankäsittelyssä.

   • Anna 21.6.2015 at 4:39

    Järjestelmäkameroista pitäisi myös löytyä asetus, jolla valkotasapainon saa säädettyä kuhunkin tilanteeseen sopivaksi. Canonilla tämä asetus on nimeltänsä ’oma’. Sen saa aktivoitua ottamalla kuvan jostain puhtaanvalkoisesta pinnasta, menemällä kuvan kohdalle ja etsimällä menu-valikosta ”määritä valkotasapaino”. Sen jälkeen valkotasapainon tulisi olla kohdallaan juuri kyseisessä valaistuksessa.

 • Sini/Nautiskellen 17.6.2015 at 10:10

  Valokuvaus on aina kiinnostava aihe – siinä kun tuntuu olevan loputtomasti opittavaa! Minulla ainakin suurimmat haasteet (ruoan) valokuvauksen suhteen ovat aina olleet syväterävyyden hallinnassa, kameran perussäädöissä (aukko, suljinaika, ISO) ja valon riittävyydessä. Olisi kiva saada pieniä vinkkejä omien kuvien parantamiseksi. Olenkin harkinnut valokuvauskurssia, tuntuu että kuvaaminen junnaa välillä paikoillaan. Pitäisi vain olla aikaa kuvata, kuvata, kuvata…

 • Anna-Kaisa 17.6.2015 at 10:12

  Kaikenlaiset kuvausvinkit ovat kultaakin kalliimpia. Haluaisin myös saada vinkkejä ensimmäisen pokkaria paremman kameran hankintaan. Tarjolla on valtava määrä erilaisia järkkäreitä ja niiden sukulaisia. Mistä ihmeestä voi tietää, mikä on hinta-laatusuhteeltaan paras?

  Ihailen teidän porukkanne yhteishenkeä ja luovaa fiilistä postaus postauksen perään. <3

 • Reetta V. 17.6.2015 at 10:12

  Kuvausvinkkejä ihan ehdottomasti! Vaikka juurikin ruoan kuvaamisesta, tai ylipäätään fiiliksen luomisesta. 🙂

 • Bopo / Iakttagelser-Havaintoja 17.6.2015 at 10:55

  Hei Eeva,
  kuvasi ovat ihania ja inspiroivia.
  Olisin kiinnostunut kuvankäsittelystä. Mitä ohjelmaa käytät ja miten yleensä käsittelet kuviasi?
  Kiinnostaisi myös tietää, käytätkö salamaa vai pelkkää luonnon valoa. Sitäkin olen miettinyt, mihin kuvat kannattaa tallentaa eli pilvipalvelu yms vinkit myös tervetulleita.

 • Tiina 17.6.2015 at 11:39

  Kuvaan paljon, ja kotoa löytyy laakafilmikamera, polaroid, peilitön pikkujärkkäri sekä filmi- etttä digiversiona. Ja tietysti arjessa kuvaan paljon iPhonen kameralla. Silti, kaipaisin hyvää kurssia, jolla verestää taitoja. Kameran hallinta on se jossa haluaisin oppia. Sommitteu onnistuu. Ja sitten kaipaan näitä käytännön vihjeitä, miten juurikin lussauttaa salama seiniä, ja muuta hyödyllistä. Entä kun on pakko saada kuvia mutta on pimeää? Otan vihjeitä vastaan myös valokuvauskurssieista.

 • Janica 17.6.2015 at 3:52

  Voi vitsi miten houkuttelevat kuvausrekvisiitat! Valokuvausvinkit ovat tervetulleita. Erityisesti mulla on työstössä tällä hetkellä se, että kehittyisi sommittelussa. 🙂

 • Ina 17.6.2015 at 5:43

  Voi miten mahtavaa! Minäkin haluan tämmöiseen mukaan, hih !

 • La M 17.6.2015 at 10:44

  Valosta, valaistuksesta ja salaman käytöstä olisi kiva oppia lisää. Salamakuvat eivät koskaa tunnu onnistuvan. Ja joskus ilman salamaa kuvat jäävät epätarkoiksi. Siis ihan varmasti perusjuttua…

 • Ninni 18.6.2015 at 7:31

  Mulla tuli heti mieleen kysymys, että mikä on täyskennokamera? Oon pohtinu uuden kameran ostoa ikivanhan pokkarini tilalle, mutten tiedä mikä olis hyvä..omko esimerkiksi nyt yleistyneet minijärkkärit(esim.Olympus Pen) mistään kotoisin vai kannattaako sijoittaa heti parempaan? Kiitos kivasta blogista 🙂

 • Ihmisroskanen 18.6.2015 at 7:49

  Toi kuvausasetelmien järjestely on varmaan vähän samantyyppistä kuin kollaasien tekeminen. Siis ihan leikkaa ja liimaa -menetelmällä. Siihen voisin uppoutua vaikka kuinka pitkäksi aikaa, vaikka en kuvataiteita muuten harrasta.

 • Jaana B 19.6.2015 at 7:33

  Hei!
  KAIKKI kuvausvinkit kiinnostaa! :=) Sellainenkin DIY-juttu olisi kiva, että kuinka ne kuvat kehitetään niin hienoiksi, että voisi kehystää seinälle omat kuvansa edullisesti. Ikea on hyvä ja halpa vaihtoehto, mutta kuinka ne kuvat saadaan siihen paperikehikkoon suorassa pysymään? Teipataan, liimataan, kuinka??
  Terveisin, kauniiden kuvien ystävä

 • Piia Pai 20.6.2015 at 7:53

  Saitteko lopuksi syödä tuon kakun?

 • Bettina 20.6.2015 at 8:04

  Hienoa että sulla on Canon täyskennokamera, se on varmaan hyvä. Katsoin juuri että halvin sellainen maksaa 2 347 euroa.