Elämä Kulttuuri

Kuvausvinkki: Mikä ihmeen aukko?

13.9.2015

Kuvistani kysytään usein samoja juttuja: Millä objektiivilla saa taustan noin kivasti sumenemaan? Miten kuvista saa noin valoisia? Miten kuvaat hämärässäkin ilman salamaa? 

Kaikissa kysymyksissä vastaukseen liittyy aukko. Se on ihan valokuvaamisen perusasioita, joka tuntuu kuitenkin todella monelle olevan aivan vieras käsite. Siksipä päätin nyt avata aukon käsitettä amatööriltä toiselle -hengessä.

aukko (1 of 4)

f/1,6

aukko (2 of 4)f/3,5

Aukolla tarkoitetaan objektiivissa olevaa reikää, josta valo pääsee kameran sisään. Aukon kokoa voi säätää kameran asetuksista, mutta objektiivin rakenne määrittää sen kuinka iso tai pieni aukko on mahdollista valita. Tämän enempää aukon mekaniikkaa ei tarvitse perusharrastelijan ymmärtää, kunhan muistat: mitä isompi aukko, sitä enemmän valoa pääsee läpi. Mitä enemmän valoa, sitä valoisampi kuva. Tämän vuoksi objektiivilla, jossa on iso aukko, pystyy kuvaamaan melko hämärissäkin olosuhteissa ilman salamaa. (Kuvan valotukseen vaikuttaa toki moni muukin asia, mutta keskitytään nyt aukkoon.)

Valotuksen lisäksi toinen asia, johon aukko vaikuttaa, on syväterävyys. Tällä viitataan juuri siihen ”sumeaan taustaan” eli siihen, kuinka suuri alue kuvasta on tarkkana sen kohteen lisäksi, johon olet tarkentanut.

Nämä kolme kuvaa ikkunalaudalta (yllä ja alla) on otettu samalla 50 mm objektiivilla, mutta eri kokoisella aukolla. Huomaatko, miten kuva muuttuu? Kiinnitä huomiota kuvan alla olevaan f-lukuun.

aukko (3 of 4)f/10

Aukon suuruus mitataan f-luvulla. Esimerkiksi objektiivin nimessä  f/1.8 tarkoittaa sitä, että objektiivin suurin mahdollinen aukko on 1.8. Kun puhutaan ”valovoimaisista objektiiveista”, tarkoitetaan nimenomaan objektiiveja, joissa on suuri aukko. Jotta homma ei olisi liian helppoa, mitä pienempi f-luku on, sitä suurempi on aukko. 

Ensimmäisessä ikkunanlautakuvassa f-luku on 1.6 eli kyseessä on jo hyvin suuri aukko. Kuten näet, mitä suurempi aukko, sitä lyhyemmäksi jää syväterävyys.

Eli, aukon perusasiat kerrattuna:

 • Mitä pienempi f-luku, sitä isompi aukko.
 • Mitä isompi aukko, sitä enemmän valoa pääsee läpi.
 • Mitä isompi aukko, sitä lyhyempi syväterävyys.

Syväterävyyteen vaikuttavat aukon lisäksi myös kuvausetäisyys ja linssin polttoväli (tässäpä toinen termi toiselle kertaa…)

Syväterävyys liikkuu nimensä mukaisesti syvyyssuunnassa. Allaolevat kuvat on kaikki otettu 1.8 aukolla. Tarkennus on aina violetissa lakkapullossa, mutta viimeisessä kuvassa kaikki pullot ovat tarkkoja, koska ne ovat samassa linjassa syvyyssuunnassa.

aukko (1 of 3)aukko (2 of 3)

aukko (3 of 3)Aukon tajuaminen on minusta ensimmäinen askel kohti kuvaamista ilman automaattiasetuksia. Vaikka ei osaisi kuvata täysin manuaalilla, jo pelkällä aukon hallinnalla saa paljon enemmän kontrollia kuvien lopputulokseen. Saa sellaisia kuvia joita itse haluaa ottaa eikä sellaisia, joita kameran automaattiasetukset haluavat ottaa.

Kameroissa aukonhallintatila on yleensä nimeltään A tai Av. Tällöin sinä säädät aukon, mutta kamera säätää automaattisesti valotusajan.

Haastan sinut tänään hylkäämään täysautomaattiasetukset ja kokeilemaan, miten erilaisia kuvia saat pelkkää aukkoa säätämällä!

nikonlogo2

Syksyn sarjatapaus
"You know the truth by the way it feels"

Saattaisit pitää myös näistä

 • mervi 13.9.2015 at 10:32

  Mahtavaa, sait selitettyä nämä asiat selkeämmin yhdessä postauksessa kuin mitä ammattivalokuvaaja ammattikorkeakoulun valokuvauskurssilla viikkojen aikana! Kyseisen kurssin jälkeen olin enemmän pihalla kameran toiminnoista kuin ennen kurssia…

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:39

   Jee, huippua! Joskus on selkeempää kun amatööri opettaa toista 🙂

 • Nina 13.9.2015 at 12:22

  Kiitos tästä tietoiskusta, oon melko uuden kameran (Nikon D3200) omistaja ja haluaisin oppia kuvaamaan manuaaliasetuksilla. Tästä pääsin heti hyvään alkuun! Laitahan lisää tietoja, kiitos! 🙂

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:38

   Kerro vaan jos on jotain tiettyjä toiveita 🙂

 • Mineralogie | Purkkimafia 13.9.2015 at 12:48

  […] että meikäläisenkin kamerassa on aukkoarvo, jota voi säätää? Sain nimettömän vihjeen täältä ja tämän pakahduttavan löytämisen riemun kunniaksi ilmoitauduin välittömästi paikallisen […]

 • lukija 14.9.2015 at 1:17

  Harvoja yhteistyöpostauksia, joista voi aidosti sanoa KIITOS!

 • Heidi 15.9.2015 at 11:06

  Kiitos, tästä oli apua! Seuraavia vinkkejä odotellessa.

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:37

   Huippua, kiva kuulla!

 • HANNA 19.9.2015 at 2:22

  Aukko oli mulle ennenstään tuttu, mutta jos tulossa on enemmänkin simppeleitä vinkkejä, odotan innolla! T. Nikon D300

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:32

   Tulossa on, ja toiveita saa esittää 🙂

 • Eeeeva 25.9.2015 at 7:04

  Aivan mahtava postaussarja, kiitos! Kuten joku edellä sanoi, kerrankin yhteistyöpostaus, josta olen aidosti innoissani.
  Tämä photography for dummies -dummy kiittää 🙂

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:28

   Kiva kuulla! 🙂