Kulttuuri Ruoka

Paras croissant-ohjeeni

4.9.2015

Olen aina haaveillut, että osaisin tehdä itse croissanteja. Osittain koska, noh, croissanteja, osittain koska haaveilen, että elämäni olisi juuri sellaista kuin Meryl Streepin hahmolla elokuvassa Pientä säätöä. (Rakastan erityisesti juurikin sitä kohtausta, jossa leivotaan keskellä yötä suklaacroissanteja.)

Olen kuitenkin aina ajatellut, että croissantien teko on jotenkin ihan ylivoimaisen vaivalloista ja vaikeaa. Eilen selailin Hanna Stoltin uutta (ihanaa, by the way) aamupalakirjaa ja mietin, että no hitto! Olisiko tämä syksy se, kun vihdoin opettelen leipomaan croissanteja?

croissantit-(2-of-6)Katsokaa miten hyvän näköisiä!

croissantit-(3-of-6)

Okei, ohje on kaksi sivua pitkä, mutta se on takuulla sen arvoista.

croissantit-(4-of-6)Hetkinen. Se olikin vasta ohjeen ensimmäinen aukeama…

… tässä alkaa päivä kaksi.

croissantit-(5-of-6)

Jaha. Vielä jatkuu…

croissantit-(6-of-6)… kolme päivää ja kahdeksan sivua myöhemmin croissant on valmis.

croissantit-(1-of-6)

Onneksi muistin, että itse asiassa minullahan on jo tosi hyväksi todettu croissant-ohje: kävele leipomoon, osta croissant.

Valmista viidessä minuutissa!

Ilta oopperassa
Vielä ehtii Lätylle

Saattaisit pitää myös näistä

 • Marisha 4.9.2015 at 8:06

  Eeva, älä lannistu. Kuulin yhdeltä aika isolta leipomoyrittäjältä, että tekevät kaikki itse ja suosivat kotimaista paitsi… croissantit tulee pakasteena Belgiasta tai Ranskasta, koska monien vuosien kokeiluista huolimatta eivät vain ole itse saaneet niistä niin hyviä. Eli jos ammattilaisilla on tää tilanne niin itse en viitsi edes vaivautua. Käyn hyvällä omallatunnolla kahvilassa nauttimassa croissanttini. Bon appétit!

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:32

   Joo, croissantien vaikeudesta kertonee se kuinka harvoista leipomoistakaan saa hyviä…!

 • CR 4.9.2015 at 8:08

  Hahahhaaaa!!! 😀
  Sulla on parhaat ohjeet!!!

 • Ode 4.9.2015 at 8:18

  Koska leipomoa ei ole lähellä, Lidlin paistopiste pelastaa 🙂 Croissantien teko näyttää olevan yhtä työlästä kuin kunnon ruisleivän tekeminen. Jo pelkästään juuren hengissä pitäminen on oma duuninsa, puhumattakaan leipomisesta…Ei ole hätäsen hommaa!

 • applepie 4.9.2015 at 8:22

  Haha, WORD!

 • heheb 4.9.2015 at 8:48

  Myös toimiva croissant-ohje: Pirkan ja S-ryhmän omat pakastetut croissantit. Vartiksi uuniin ja sinulla on lämmin croissantti, kaikki tämä yöpaita päällä. Olettaen toki että olet ollut kaukaa viisas ja pidät aina croissantteja pakkasessa, niitähän voi sitten paistaa vain yhden kerrallaan. Niistä tölkkihommeleista tosin kannattaa pysyä kaukana, ne on ihan kauheita, mutta pakasteet oikein hyviä.

 • Heini 4.9.2015 at 8:59

  Ehdottomasti paras mun saama croissanttivinkki on ollut ostaa paistopisteeltä kaupasta tai leipomosta jäisiä valmiita croissantteja pakkaseen pussillinen. Omaan uuniin, voita väliin, kuumana brunssipöytään. Avot.

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:31

   Eipä oo tullut mieleenkään kysyä jäisiä! Suostuvatko siis myymään? Hienoa!

   • Laura KJ 4.9.2015 at 2:29

    Totta kai. Mä olen monesti ostanut ennen joulua ja juhannusta gluteenitonta saaristolaisleipää pakasteena ja paistanut itse kun h-hetki on lähestynyt. Myös silloin kun etsimäni tuote on ollut loppu paistotiskiltä, sitä on löytynyt kuitenkin jäisenä. Ovat jopa kirjoittaneet paisto-ohjeet paketin kylkeen 🙂

    • -T- 5.9.2015 at 1:22

     Hei, mistä oot löytäny gluteenitonta saaristolaisleipää? Ja mikä yritys sitä valmistaa? Tahtoo kans 🙂

 • SoFia 4.9.2015 at 10:30

  Apua! Mahtavalta näyttää!
  Oma parhain kroissanttienvääntö- muisto on ehdottomasti Toscanasta muutama vuosi takaperin kun väänsin tuhottoman vanhan kivitalon pienessä keittiössä kroissantteja yö toisensa jälkeen. Matkakumppanit eivät tosin tätä järjetöntä proseduuria ymmärtäneet, mutta nauttivat toki tuoreista kroissanteista aamuisin!

  Parastahan niiden leipomisessa on se, että isomman satsin voi pakastaa ja nappasta jääkaappiin sulamaan vaikka la- iltana ja olla kaikkien suosikki sunnuntaibrunssilla!

  Ps. Oli tosi kiva tavata keskiviikkona 🙂

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:30

   Niin oli! Ja ohhoh, taidat olla melkoinen leivontamaestro jos saat nämä onnistumaan! Toivottavasti seuraavan kerran kun törmätään sulla on taikina tulossa… 🙂

 • alseplö 4.9.2015 at 10:56

  Jep, resepti on ”kävele lähimpään Lidliin”.

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:29

   Lidlin kroissantti on tosi jees!

 • Jenna Y 4.9.2015 at 11:14

  Minä kokeilin keväällä. 5,5 tunnin uurastuksen jälkeen lopputulema ja -päätelmä oli tämä: http://mattopiiska.blogspot.fi/2015/04/voi-taikina.html

 • Pirre 4.9.2015 at 12:55

  Saako pääkaupunkiseudulta leipomoista kunnollisia croissantteja? Ranskalaisten leipomoiden tuoreiden croissanttien jälkeen ei oikein nämä kehä kolmen ulkopuolisten paikkojen tekeleet ole vakuuttaneet. Mut tuo Lidlin paistopiste on kyllä vielä kokeilematta… Ah, ihana crossaint, haaveissa vainko oot mun?

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:15

   Saa! Patisserie Petitpas. Myydään ainakin Anton&Antonilla ja joissain K-kaupoissa. Ainoa OIKEASTI loistava croissant johon olen törmännyt koko cityssä. Lidlin paistopisteen kroissantterit on kyllä myös hintaansa nähden mainioita ja voittaa monet kalliimmatkin leipomocroissantit.

   • Pirre 4.9.2015 at 8:42

    Kiitos vinkeistä, laitetaan korvan taakse Helsingin visiittejä varten ja sitä ennen Lidliin siis! 🙂

 • p 4.9.2015 at 1:21

  Hmm…oonkohan mä ainut ihminen maailmassa, jossa croisantit ei aiheuta mitään erityisiä väristyksiä. Tosin en myöskään ymmärrä pullan merkitystä, vaikka moni muu herkku katoaa nopeasti tuulen suojaan.

  • Eeva Kolu 4.9.2015 at 1:29

   En pysty kommentoimaan tähän mitään! :O paitsi ehkä: enemmän meille! 😀

  • anna-liisa 4.9.2015 at 6:29

   Et ole :). Mutta HYVÄÄ pullaa ei kyllä voita mikään…

 • Tiina S. 4.9.2015 at 1:39

  Oi croissantit ovat elämän pieniä iloja!
  Lueskelin tässä blogeja ja bongasin sut ”oma koti valkoinen” -blogin postauskuvista ja videosta. Olit saanut eturivin paikan Stockan muotinäytökseen 🙂
  T. Tiina

 • Miira 4.9.2015 at 8:22

  Sunnuntaiaamuun paistettu Pirkan pakaste-croissant kastettuna Fazerin sulatettuun Siniseen – elämä h a r v o i n maistuu paremmalta!

 • Milla 6.9.2015 at 2:03

  Melko mäihällä olen innokkaan leipurin tyttöystävä eli meillä on arkipäivää se, että croisantteja valmistetaan se perinteinen kolme päivää. Vaan on ne hyviä. Onneksi sillä on kohta oma leipomo kasassa jottei aina tartte tyhjentää koko jääkaappia tekeytymisen ajaksi

  Tervetuloa Melbourneen syömään kunnon croisantteja pian Eeva!

 • Sanna 6.9.2015 at 12:19

  Croisantteja mmmmm….tummaa ja kuumaa kahvia… Sounds like heaven to me or at least foodheaven. Pirkan pakastevoicroissantit on todella hyviä. On ihana paistaa niitä itelleen ja miehelle tuoreet lämpimät aamukahvin seuraksi. Pussissa on kuus kpl, joten riittävät hetkiseksi.

 • M-K 6.9.2015 at 2:40

  Itsekin katson välillä koko Pientä säätöä sen vuoksi, että saan kokea sen yö-aamupalakohtauksen. Yhtä pinnallisista syistä katson elokuvaa Jotain annettavaa, siinä tehdään ainakin yövohveleita (vai oliko ne lettuja, täytynee katsoa taas) ja herkkukauppa on ihana. Kiitos kaikista kommentiboksinkin vinkeistä! Minusta tuntuu, että pakastecroissantit onnistuvat paremmin kun antaa niiden ensin sulaa.

 • Emilia 8.9.2015 at 12:09

  Hei Eeva,
  joskus vuosia vuosia sitten kirjoitit Trendiin artikkelin hyvästä ruoasta halvalla tms. Bongasin silloin ihanan ohjeen linssipataan/curryyn/muhennokseen, mutta olen hukannut sen! Siihen tuli tomaatteja, porkkanaa, vihreitä linssejä, kookosmaitoa, juustokuminaa… Jos sinulla on jossain se ohje tallella, olisi ihana saada se!!