Kulttuuri

Ilta oopperassa

5.9.2015

Kävin eilen Kansallisoopperassa katsomassa Oopperan kummituksen. 

Oopperan kummitus ei ole koskaan ollut oma lempimusikaalini, mutta tämä oli kyllä hieno elämys. Tunnussävel isossa oopperasalissa, oikean orkesterin soittamana oli veret seisauttava kokemus – ensimmäisen tahdin alkaessa koko kroppa meni kananlihalle. Tuotanto oli iso, enemmän oli tässä musikaalissa tosiaankin enemmän ja lavalla oli porukkaa pienen kylän verran.

kummitus3

Yleensä maailmalla esitettävät Oopperan kummitukset ovat tarkkoja kopioita Lontoon alkuperäisesityksestä, mutta tämä Tiina Puumalaisen ohjaus oli kuulemma täysin uudenlainen tuotanto. En ole koskaan nähnyt alkuperäistä versiota, joten en tiedä kuinka paljon tämä poikkesi siitä. Esityksessä oli mukana aika paljon oopperaa ja balettia, joten se sopi Kansallisoopperan lavalle mainiosti.

Väliajalla kuulin, kuinka joku oopperan työntekijä kertoi parille katsojalle, että esityksen valmistelut on aloitettu neljä vuotta sitten. Tämän kuultuani tuntui vielä hienommalta, että sain nähdä musikaalin sen ensimmäisenä iltana. Aplodien alkaessa kiinnitin erityistä huomiota näyttelijöiden, tanssijoiden ja muiden tekijöiden kasvoihin. Kuvittelin, miltä heistä mahtoi tuntua, kun näin pitkän työn tulos vihdoin esiteltiin maailmalle.

Yritin painaa kasvot ja ilmeet tarkasti mieleeni. Ilon, helpotuksen, ylpeyden ja hämmästyksen. Mietin, että vaikka en varmaan koskaan nouse Kansallisoopperan lavalle, tuota minäkin haluan. Tuon tunteen, kun uurastus vihdoin palkitaan.

(Toinen kuva Kansallisooppera)

Kuvausvinkki: Mikä ihmeen aukko?
Paras croissant-ohjeeni

You Might Also Like

  • Kata 5.9.2015 at 4:05

    “Oopperan kummitus ei ole koskaan ollut oma lempimusikaalini,”
    Suosittelen näkemään joskus sen Lontoon version, koska sille ei riitä yhtään mitkään ylistyssanat. Oon nähnyt elämässäni varmaan kymmeniä musikaaleja ja teatteriesityksiä, mutta se esitys on silti reippaasti kaiken muun yläpuolella, ehkä upeinta mitä oon teatterin lavalla koskaan nähnyt. Siihen ei pääse mitenkään samalla lailla sisälle pelkästään musiikkia kuuntelemalla. Harmi että musikaalista tehty leffakin on ihan kamala. Mutta joo, tää Suomen versio kyllä kiinnostaa! Onko biisit suomeksi vai englanniksi?

    • Eeva Kolu 5.9.2015 at 4:09

      Englanniksi on tämä, oopperatekstityksillä 🙂