Ruoka

Himo

19.11.2015

Marraskuussa olen himoinnut avokadopaahtoleipää sekä nauranut Nigellan avokadopaahtoleipäkohua.

Tiivistettynä: Nigella Lawson valmisti uudessa ruokaohjelmassaan avokadopaahtoleipää ja kansa raivostui. Kun on liian yksinkertaista. Kohusta kirjoittivat kaikki isot brittimediat Telegraphista Daily Mailiin.

Paljastan nyt salaisuuden: avokadopaahtoleivän pointti on juuri se, että jokin niin yksinkertainen voi olla niin täydellistä.

avokado-(1-of-1)

Avokadopaahtis on saatava joka aamu. Siksi minut on nähty lähiseudun kaupoissa usein epätoivoisena kymmeneltä illalla puristelemassa avokadoja ja pohtimassa, ehtisikö juuri tämä yksilö kypsyä aamuun mennessä.

Avokado tohjoksi haarukalla, päälle reilu loraus hyvää oliiviöljyä ja laadukasta sormisuolaa. Son siinä. Ehkä retiisiä, kurkkua tai tomaattia, tai joskus pistaasiöljyä jos sille päälle sattuu…

Avokado ja paahtoleipä ovat molemmat kiellettyjen listalla fodmap-ruokavaliossa, mutta en enää jaksa kieltää itseltäni mitään. Jos ihminen himoitsee avokadoa, kai siihen on syy…? Ehkä rakkaus (avokadoihin) parantaa tämänkin (vatsa)haavan. Kokeillaan. Katellaan.

Kivaa torstaita!

Mainio marraskuu
Pikkujoulukauden korkkaus: Baileys-piparijuustokakku

You Might Also Like

 • H 19.11.2015 at 11:01

  Heipähei! Rohkaistun viimein jättämään ensimmäisen kommenttini hienoon blogiisi. Olisi pitänyt jo monta kertaa antaa positiivista palautetta, viimeksi Joku kuulee -postaukseen. Kyyneleet silmässä luin sitä ja koin, että ehkä tästä alhosta ja epätoivon tunteesta noustaan. Kiitos siis siitä, että muistutat näistä pienistä ja yksinkertaisista jutuista, juuri nyt ne ovat tärkeitä. Mutta asiaan, oma lempparileipä on seuraavanlainen: Paahdetaan ruisleipää (esim. Puikula) sopivan rapsakaksi paahtimessa, sen päälle vihreää pestoa, muussattua avokadoa, pippuria, leikkelettä ja salaattia. Täydellistä! 🙂 En muista enää mistä tämän bongasin, mutta on ollut suosikki jo pari kolme vuotta. (Eihän nuokaan ainekset ibs-potilaalle sovi, mutta mitä sitten.) 🙂

 • Pikkuseikkoja 19.11.2015 at 11:23

  Itsekin fodmap-valiota kannatan, mutta ei pari leipäviipaletta ja avokado onneksi yleensä vielä vatsaa turmele 🙂

 • Tarja 19.11.2015 at 11:23

  No, onhan se suorastaan järkyttävää, että joku yksinkertainen ja helppo voi olla täydellistä 😀 Mutta tunnustan junttiuteni, että en moista kompoa ole koskaan maistanut eli eipä liene vaikea arvata, mitä lähtee tänään kaupasta mukaan…
  Ja kiitos, että olet olemassa ja kirjoitat tätä blogia! Et usko, miten monta kertaa sanasi ovat tuoneet lohtua minulle. Elämä on hyvää! <3

 • Hanna 19.11.2015 at 11:25

  Fodmap-ruokavalio on toisaalta sopeutettava yksilöllisesti sitten, kun tietää mitkä fodmapit oikeasti just sulle on haitallisia. Harvalle kai ne kaikki. Eikä välttämisen ole edes tarkoitus olla elinikäistä. Kun tietää, mitkä ruoka-aineet triggaa oman oireilun, voi miettiä päivän syömiset niin ettei fodmapit kasaannu samalle päivälle. Avokado on ihanaa. Mä en voi syödä kuin pienen palan, mutta sen syönkin sitten nautiskellen.

 • Elina 19.11.2015 at 11:52

  Eräs kaverini jakoi kerran Facebookissa kuvan, kun oli laittanut avokadoa karjalanpiirakan päälle ja totesi kuvatekstissä, ettei ole ruokaa, johon avokado ei sopisi.

 • Nannil 19.11.2015 at 12:12

  Itsekin noudatan Fodmappia, mutta kummakseni kaurahapankorput (sillä avokadolla) kävivät vatsalleni kun otin ne muutama viikko sitten testaukseen. Liputan muuten Gastronel+:aan ja Strath-valmistelleen, monen vuoden vatsakivut helpottivat hetkessä!

 • katiaviron 19.11.2015 at 1:05

  Ulkomaan elävä kysyy mikä on fodmap-valio?

  • Hanna 20.11.2015 at 9:54

   Tiettyjen fermentoituvien hiilihydraattien välttämisdieetti. IBS-potilaat saavat usein tästä ruokavaliosta apua. Lyhyesti ensin vältetään kaikkia fodmapeja, sitten aletaan palautella niitä yksitellen ja haetaan oma sietotaso. Se on siis dieetti sairauden/vaivan täsmähoitoon.

 • k 19.11.2015 at 1:43

  Totuus on se että useat tuoreet kasvikset aiheuttaa vatsaoireita useillakin ihmisillä, esimerkiksi itsellä erityisesti kaikki kaalet, pavut, herneet ja sipuli. Periaatteessa minun pitäisi vältellä valmisruokaa kaikkialla.
  Mutta uskon, että ruuansulatusta voi auttaa esim. mausteilla. Huomasin eron, kun söin kasvisruokaa intialaisessaravintolassa, joka sisälsi runsaasti kukkakaalta ja herneitä. Yllätykseni nämä kasvikset, joita yleensä vältän syömästä, jos joudun ihmisten keskuudessa olemaan, eivät aiheuttaneet sen jälkeen mitään oireita. Tästä viisastuneena olen pystynyt syömään lautasellisen hernekeittoa ilman oireita, kun sen jälkeen söin teelusikallisen aniksensiemeniä. Yleensä popsinkin niitä ruuanjälkeen ja eron huomaa.
  Ilmeisesti mausteet eivät ole vain maun vuoksi, vaan niitä käytetään myös edistämään ruoansulatusta. Perinteinen suomalainen ruoka vaan on niin mausteköyhää eikä ilmeisesti ymmärretä, että mausteilla on toinenkin tehtävä. Ilmeisesti muita ruoansulatusta edistäviä mausteita ovat kai kumina ja fenkoli (?).

  • Marja 19.11.2015 at 2:11

   Olen huomannut ihan saman eli anis, fenkoli ja kumina vähentävät oireita. Esim. tee, joka sisältää kyseisiä yrttejä, on ruuan päälle hyvä juttu!

   • Sanna 19.11.2015 at 11:52

    Myös inkivääri tehostaa ruoansulatusta (ja sopii lisäksi mausteeksi melkeinpä mihin tahansa!) Nimi. Inkiväärifanaatikko 😀

 • Viola 19.11.2015 at 3:02

  Oma avokado-leipä koostuu kauraleivästä, avokadosta, ruususuolasta ja tärkein juttu: pikku tirauksesta tuoretta sitruunamehua! Ahh!

 • Iida 19.11.2015 at 4:30

  Avokadopaahtoleipä on äärettömän hyvää. Itse teen kahta versiota: toisessa paahdetun leivän päällä on pelkkää avokadoa, suolaa, pippuria sekä hieman oliiviöljyä ja sitruunamehua, kun taas toisessa “herkutteluversiossa” on em. lisäksi vielä sulatejuustoa. Ai että!

 • ReetaJohanna 19.11.2015 at 5:45

  Avokado on ihanaa, mutta itse en voi sitä syödä (goddammit!). Pienestäkin palasta tule helvetilliset vatsakivut, kuin joku vääntelisi puukolla vatsaa (kyllä vaan, niin hauskaa). Millekään muulle ruoka-aineelle en ole allerginen, mutta – oi miksi – sen täytyy olla avokado.

 • Maira 19.11.2015 at 8:39

  Aijai mun suosikki! Ja ihan itse keksin. Lidlin rustico sämpylä ja avokado, purista päälle sitruunaa, ripaus suolaa ja rapsaus mustapippuria

 • Lusikka 19.11.2015 at 9:19

  Eniten korostaisin fodmap-ruokavaliossakin stressittömyyttä! Eli jos päivän ahdistukset ja stressi karkoitetaan avokadoleivällä, niin suuhun vaan! Vaikka kolme palaa… Ja itse suosin päälle vielä balsamicoa; se saa päivän paistamaan!

 • Suvi55 20.11.2015 at 6:49

  Hah, juuri eilen illalla puristelin itsekin marketin avokaadot läpi, mutta kaikki oli niin kovia ettei niistä olisi aamupalaleivälle tänään ollut. :I

 • EvaL 20.11.2015 at 7:57

  Oletko lukenut Paula Heinosen Vihdoinkin hyvä olo -kirjan? Monet ystäväni joilla on masun kanssa ongelmia ovat saaneet apua kirjasta. Itse luen juuri Marjoja ja maskaraa missä käydään myös läpi suolisto ongelmia. 😀

  Pitää ehkä antaa mahdollisuus avokadoleivälle, en ole avokadofani.

 • Maija 20.11.2015 at 8:05

  Iltapalaksi: Paahdettu leipä, päälle harissaa, siivutettu avocado ja paistettu kananmuna. Suolaa ja pippuria.

 • Sennu 20.11.2015 at 9:25

  Ehkä tämä mielihyvä liittyy myös vihreän värin tuomaan iloon marraskuun harmaudessa? Itse syön roquefortilla voideltua (!) täysjyväeväsleipää, jonka päällä on isoja lohkoja kotimaista (ahvenanmaalaista) vihreää päärynää. Ainakin täällä Turun kaupoissa niitä on juuri ja juuri vielä saatavana. (Ja päärynä ja homejuustohan on muutenkin klassikko.)

 • rapu 20.11.2015 at 9:41

  Oisko ollut Truly Kirasta vai mistä blogista löysin superhyvän avokadoleivän ohjeen. Pari ruisleipää paahdetaan, päälle voita, salaattia ja avokadoa sitruunalla, suolalla ja pippurilla maustettuna, uppomuna ja koko komeuden päälle srirachaa. Törkeän hyvää eikä uppomunan tekeminen ole lainkaan vaikeaa.

 • Lissu 20.11.2015 at 11:13

  Avocado kaikissa muodoissaan on ihanaa! Mun suosikki on avocado-tomaattileipä tummalla tai vaalealla leipäpohjalla (joku Rezen herkullinen leipä olisi se paras) eli viipaloidaan avocadoa ja mahdollisimman kypsää tomaattia paahdetun leipäpalan päälle ja lorautetaan sitten höysteeksi oliiviöljyä sekä ripotellaan vähän suolaa ja mustapippuria.

 • Petra 20.11.2015 at 6:05

  Älkää puristelko niitä avokadoja. Minulle opetti Köpiksessä vihanneskauppias, että kannan jämä pitää irroittaa navasta ja jos napa on vihreä on avokado raaka ja jos sen tummunut on avokado ylikypsä, oikea väri on vihertävän keltainen. Ja Eeva ekan kerran kommentoin sun blogia, vaikka lukija olen ollut vaikka kuinka kauan.

  • ehehhees 21.11.2015 at 3:04

   Meetkö repimään vihannestiskille kaikista avokaadoista navat pois? Toivottavasti pysyt siellä mistä oot oppisi saanut. Antaa Eevan puristella!

  • ässä 23.11.2015 at 11:47

   No sehän onkin hienosti tehty, että nyppii kaikista kaupan avokadoista kannat irti. Toivon kovasti, että tämä oli huono läppä.

 • ehehhees 21.11.2015 at 2:42

  Minä haluaisin nyt syödä tuollaisen paahtoleivän. On avocadot, öljyt, leivät, mutta ei ole sitä sormisuolaa. Voisitko tunkea nyrkin perseesees ja lopettaa ton hienostelun ja paskanjauhamisen, Hädin tuskin sun postauksia jaksaa lukea, mutta tämä vähän kiinnosti 🙂 Tiesitkö, että suoloissa ei ole juurikaan eroa? Muutakun ulkonäössä.

  • Essiy 21.11.2015 at 1:27

   “Tiesitkö, että suoloissa ei ole juurikaan eroa? Muutakun ulkonäössä.”

   Joten mitäpä jos menisit nyt suolaamaan sitä avokadoleipääsi ja antaisit muitten käyttää ja suositella sormisuolaa, jos haluavat?

   Soveltaminen on sallittua ja sen voi tehdä vähin äänin ilman aggressiota.

  • Eeva Kolu 23.11.2015 at 6:59

   Heippa,

   voit hyvin käyttää mitä tahansa suolaa kaapista löytyy. Avokadon laittamista perseeseen en välttämättä suosittele, mutta uskon että siitäkin löytyy netistä tietoa jos sellainen kiinnostaa.

   Mulle ei tule enää kommentoijien vittuilusta paha mieli, koska tiedän, että jos joku vetää tuollaiset kilarit avokadoleivästä niin sillä on syystä tai toisesta tosi paha olla. Siksi toivon sulle ihan vilpittömästi parempaa uutta viikkoa ja uskon että mikä ikinä vaivaakaan, se menee kyllä ohi.

   Hyvää joulunodotusta!

 • Jenna 21.11.2015 at 6:56

  Miten on mahdollista, etten ole tätä ennen törmännyt blogiisi?! Tykkään tavastasi kirjoittaa sekä avokadopaahtiksesta, varmasti tulen tänne jatkossakin vierailemaan:)

 • Jenna 21.11.2015 at 6:58

  Miten on mahdollista, etten ole tätä ennen tiennyt blogisi olemassa olosta. Hyvä löytö näin lauantai aamulle.:) Pidän tavastasi kirjoittaa sekä avokadopaahtiksesta! Varmasti vierailen täällä jatkossakin:)

  • Jenna 21.11.2015 at 7:04

   Oho, olinkin lähettänyt kommenttini jo kertaallen. No varmistetaan nyt sitten vielä, jotta varmasti olen tehnyt asiani tiettäväksi: todella pidän blogistasi ja avokadopaahtiksesta! 🙂

   • Eeva Kolu 23.11.2015 at 7:02

    Kiitos Jenna! Ja tuollaista ilosanomaa sopii toki jakaa vaikka kahteen kertaan 🙂

 • mariia 21.11.2015 at 1:59

  Mun pitäs kans periaatteessa kuulemma noudattaa tuota fodmap-hommaa, mut mua stressas se niin paljo, et vatsahaava vaan paheni 😀 nyt oon jättäny vaan pois ne ruoka-aineet, joiden varmasti tiedän pahentavan oireita ja joiden välttely ei merkittävästi häiritse arkea.

 • Angela 21.11.2015 at 8:42

  Rakastan myös avokadoleipää! Myös makeampana versiona: vaaleaa leipää, siihen päälle voita ja päärynä- sekä avokadosiivuja (molempien täytyy toki olla kypsistä hedelmistä). Nam!