Ruoka

Saapui syys: soppaa ja sieniä

10.9.2015

cbsyksy-(1-of-7)

Yhteistyössä Crème Bonjour

Okei kamut, syksy on täällä, koska keitin juuri keittoa. En ole päässyt sienimetsälle tänäkään vuonna, ikuinen haaveeni joka ei näemmä koskaan toteudu. Kuka paljastaisi sienipaikat ja veisi kaupunkilaistollon kädestä pitäen metsään?

Ehkä sitten ensi syksynä… sanoi hän joka syksy.

Vielä toistaiseksi joudun tyytymään kaupunkilaisen sienipaikkaan eli Stockan herkun vihannesosastoon, josta poiminkin mukaani ison säkillisen muhkeita jumboherkkusieniä.

cbsyksy-(5-of-7)

Tein herkkusienille kaksi juustoista täytettä, toisen kauden vegeillä ja toisen pikantimman chorizolla. Kyytipojaksi keitin sopan inkivääristä, porkkanasta ja kookoskermasta. Oli oikeastaan aika ihana päästä tähän syyskokkailumoodiin… Tämähän on syksyssä parasta, kotona ja keittiössä viihtyy taas.

cbsyksy-(3-of-7)cbsyksy-(7-of-7)

Täytetyt sienet ovat varsin ruokaisia ja menevät sellaisenaan ateriana esimerkiksi salaatin tai juuri tällaisen simppelin kasviskeiton kanssa.

Keitto on tosi yksinkertainen ja helppo tehdä, mutta ihanan maukas ja lämmittävä.

Olen löytänyt vahingossa ihan mahtavan pikku kikan sosekeittoon: kun sen soseuttaa tehokkaassa blenderissä, koostumuksesta tulee paitsi silkkisen sileä, myös lähes vaahtomaisen kuohkea! Blenderi ilmeisesti vatkaa mukaan ilmaa sauvasekoitinta paremmin.

Kuvassa vilahtavat valkosipulileivät tein maailman parhaalla – ja yksinkertaisimmalla – ohjeella: leipä viipaleiksi, viipaleet paahtimeen. Hangataan puoliksi leikattua valkosipulia leivän pintaan ja sipaistaan päälle hyvää oliiviöljyä. Ne sopivat mainiosti sekä (kookos)kermaisen keiton että täyteläisen makuisten sienten kylkeen.

cbsyksy

Tuorejuustolla täytetyt herkkusienet

Kummastakin ohjeesta tulee riittävästi täytettä n. 6-8 jumbokokoiselle herkkusienelle. (Täytettä saa olla reilusti!)

Valmista ensin täyte allaolevien ohjeiden mukaisesti. Laita sen jälkeen sienten lakit paistonkestävään vuokaan ja lusikoi täyte lakkien sisään. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Chorizo-chilitäyte

6-8 jumboherkkusienen jalkaa
50 g vahvaa chorizomakkaraa
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
loraus oliiviöljyä

100 g chilituorejuustoa (Crème Bonjour)

Irrota herkkusienistä jalat. Kuutioi sienten jalat, sipuli, valkosipuli ja chorizo. Loraua paistinpannulle öljyä ja kuullota sieniä, sipuleita ja chorizoa kunnes sipuli on läpikuultavaa. Sekoita kulhossa sienet, sipulit ja chorizo chilituorejuustoon.

Kasvis-juustotäyte

6-8 jumboherkkusienen jalkaa
puolikas paprika
puolikas kesäkurpitsa
1 valkosipulinkynsi
loraus oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

100 g ruohosipulituorejuustoa (Crème Bonjour)

Irrota herkkusienistä jalat. Kuutioi paprika, kesäkurpitsa, valkosipuli ja sienten jalat. Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä ja kuullota kasvikset ja sienet. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita kulhossa keskenään kuullotetut kasvikset ja sienet sekä ruohosipulituorejuusto.

cbsyksy-(6-of-7)

Inkiväärinen porkkana-kookoskeitto

(kahdelle)

500 g porkkanaa
reilu peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
loraus öljyä
5 dl kana- tai kasvislientä
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl kurkumaa
cayenne-pippuria maun mukaan
suolaa
mustapippuria
2 dl kookoskermaa

Kuori ja pilko porkkana ja inkivääri. Kuumenna kattilan pohjalla loraus öljyä ja kuullota porkkana ja inkivääri. Lisää kanaliemi, kiehauta ja keitä kunnes porkkanat ovat kypsiä, vajaa puolisen tuntia. Lisää kookoskerma ja mausteet. Soseuta. Kuumenna tarvittaessa uudestaan ennen tarjoilua.

Vinkki: saat erityisen kuohkeaa keittoa, kun soseutat sen tehokkaassa blenderissä. (Tarkista käyttöohjeista, että blenderisi kestää kuumaa.)

Leffaillan ykköseväs: quesadillat
Vohvelikestit Museokadulla

You Might Also Like

 • Anni 10.9.2015 at 8:03

  Huomaathan, että creme bonjour sisältää liivatetta :/ Vai olisiko sisältöä jo muutettu?

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:45

   Itse en ole vegaani, joten mulla ei ole ongelmaa liivatteen suhteen. Itse asiassa liivatteen sisältämä kollageeni on tosi terveellistä 🙂

 • Anni 10.9.2015 at 8:07

  Eipä sisälläkään! Ehkä pelkät levitteet sisältää, vai oiskohan he jo saaneet sen pois sieltäkin..

 • Kriti 10.9.2015 at 9:17

  Sienestysaikahan ei missään nimessä ole vielä ohi! Suppilovahveroita löytyy parhaiten loka-marraskuussa, myös silloin vaikka välissä olisi satanut puoli metriä lunta. Kantarellitkin alkoivat nousta vasta uudelleen loppukesän kuivuuden jäljiltä, vaikka niitä elokuun alkupuolella oli vielä runsaasti löydettävissä. Joten metsään vain GPS:n kanssa ihmettelemään!

 • Aino 11.9.2015 at 6:42

  Mitä kana/kasvisliemeä käytät? Kuutioita en halua ostaa kun sisältävät vain kalliissa paketissa suolaa ja arimivahventeita :/

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:44

   Mä käytän niitä fond du chef -hyytelökupposia, ne on ihan ok vaihtoehto kun ei itse jaksa keitellä liemiä eikä raaski ostaa tölkkiliemiä (miten ne voi olla niin kalliita?!). Kuutiot on tosiaan ihan buu!

 • Aukka 12.9.2015 at 4:23

  Moro,
  jos sieneen tarvii päästä, niin mä voin viedä sut. Sienessähän on kivaa se että siellä ei tarvi puhua, senkun kerää sieniä. Vielä niitä ei juuri ole, mutta jos kohta saadaan sadetta niin asia muuttuu. Metsä sijaitsee Loviisassa ja about parin viikon päästä alkaa olla ajankohtaista. Ota yhteyttä, jos siltä tuntuu. Voi hyvin!

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:40

   Kiitos Aukka! Jos tänä syksynä vielä kerkiää sienimetsälle, niin saatan ottaa tilaisuudesta kopin 🙂

 • Tuikkunwn 12.9.2015 at 5:12

  Kiitos ohjeista! Näitä tuli tänään testattua ja voi hitsi miten hyvää oli! Lisäksi vähän valkoviiniä viinipäiväntasauksen kunniaksi. 🙂

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:39

   Kiva kuulla! 🙂

 • Anniina 14.9.2015 at 10:23

  Kuule, mene Nuuksioon! Siellä oli viime vuonna ainakin ihan hirveästi suppilovahveroita (aika ei ole ihan vielä). Tai voin määkin sut viedä! Mun kummitätini, joka on sienijumala, tosin sanoo, että on melko huono sienivuosi, kun on ollut vääriin aikoihin kuivaa… :–((

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:38

   Mutta sit siellä Nuuksiossakin pitäisi tietää MISSÄ ne sienet on 😀

 • Anna 14.9.2015 at 12:53

  Kiitos herkullisesta muistutuksesta! On taas se aika vuodesta jolloin siirrytään kirkkaankeltaisten ja tulipunaisten keittojen luo lämmittelemään. Nam!

  • Eeva Kolu 26.9.2015 at 2:38

   Niinpä, kattilat tulille!

 • Samettinen inkivääri-porkkana-kookoskeitto ja uunituore herkkuleipä | Taste of goodness 18.9.2015 at 9:43

  […] Keittoreseptit eivät yleensä kauheasti houkuttele, ellei niissä ole jotain spesiaalia ja houkuttelevaa. Perinteiset keitot ovat mielestäni äärettömän tylsää syötävää, lukuunottamatta joitakin sosekeittoja, jos raaka-aineet ja mausteet ovat hyviä. Tässä on inkivääriä ja kookosta, ja se riittää. Se ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta kookosmaidolla mistään ei voi tulla kovin huonoa, mikäli siis tykkää kookoksesta. Porkkana, inkivääri ja kookos plus muut mausteet tekevät tästä keitosta aivan taivaallisen makuisen, ja makukokonaisuus toimii todella hyvin eikä ole tylsän tavallinen ja mieto, kuten sosekeitot joskus ovat. Tässä keitossa on mukavasti potkua, mutta cayennepippurin kanssa kannattaa olla todella varovainen! Jos sitä laittaa sopivasti (eli todella vähän), se toimii, mutta mauste on hyvin voimakasta, eikä keiton ole tarkoitus olla liian tulinen. Alkuperäinen ohje poimittu täältä. […]

 • Samettinen inkivääri-porkkana-kookoskeitto ja uunituore herkkuleipä | Taste of goodness 18.9.2015 at 4:39

  […] Keittoreseptit eivät yleensä kauheasti houkuttele, ellei niissä ole jotain spesiaalia ainesosaa tai maustetta. Perinteiset keitot ovat tylsää syötävää, lukuunottamatta joitakin sosekeittoja, jos raaka-aineet ja mausteet ovat hyviä. Tässä on inkivääriä ja kookosta, ja se riittää. Se ei sinänsä ole mitään erikoista, mutta kookosmaidolla mistään ei voi tulla kovin huonoa, mikäli siis tykkää kookoksesta. Porkkana, inkivääri ja kookos plus muut mausteet tekevät tästä keitosta aivan taivaallisen makuisen, eikä maku ole tylsän tavallinen ja mieto, kuten sosekeitot joskus ovat. Tässä keitossa on mukavasti potkua, mutta cayennepippurin kanssa kannattaa olla varovainen! Jos sitä laittaa sopivasti (ehkä lusikan kärjellinen), se toimii, mutta mauste on hyvin voimakasta, eikä keiton ole tarkoitus olla liian tulinen. Alkuperäinen ohje poimittu täältä. […]