Ruoka & juoma

Kaalin aika

19.5.2020

89708D99-B2ED-4108-B33A-C49136054B9D.JPG

Elämän pieniä iloja viime aikoina: kevät, uudet juoksulenkkarit, krysanteemit.

Elämän suuria iloja viime aikoina: kaali.

On varhaiskaalin aika, ja nappaan kerän mukaani jokaisella kauppareissulla. Varhaiskaali on niin hyvää, että yleensä pilkkoessani sitä jotain ruokaa varten puolet katoaa leikkuulaudalta suoraan suuhun. Yhtenä iltana leffaa katsoessani napostelin kaalinlehtiä suoraan kerästä kuin hyvin suuria, hyvin terveellisiä sipsejä.

Tällä hetkellä kaupoissa oleva varhaiskaali tulee Unkarista, mutta kotimaisen aika koittaa pian.

Varhaiskaalikauden kunniaksi jaan tänään kaksi kaalireseptiä, joita itse kokkaan kaikkein eniten.

Teen näitä kumpaakin usein ympäri vuoden ihan varastokaalista, mutta tietysti nämäkin maistuvat paremmalta varhaiskaaliin tehtynä – kuten kaikki muukin.

kaali (1 of 2).jpg

Ensimmäinen on tällainen wokki, joka maistuu ihan kiinalaisen kevätkääryleen täytteeltä (ilman sitä epäterveellistä käärylettä). Olen poiminut reseptin joskus jostain amerikkalaisesta low carb -ruokablogista ja se on soveltunut osaksi vakiorepertuaariani. Teen tätä usein, koska se on helppo, halpa ja ihana! Minulle tämä on lohturuokaa…

… ja hyvä tapa säästää rahaa. Ostan nykyään take-awayta vain erityistilaisuuksissa säästääkseni ruokakuluissa. Jos tekee mieli jotain ihanaa rasvaista take-awayta, usein teen sen sijaan tätä ja se tyydyttää saman himon pikkurahalla.

Käytän tähän possu-nauta-jauhelihaa, koska possusta tulee se oikea dumpling-täytteen maku. Olen joskus lisännyt safkaan myös muista resepteistä yli jäänyttä tofua sekä sieniä, ja ne toimivat tässä loistavasti. Ehkä pelkällä tofulla maku saattaisi olla vähän blaah, mutta jos joku kokeilee, kertokaa!

Jos sovellat reseptiä, älä jätä pois srirachaa tai kananmunaa. Kananmunasta tulee se ihana lohturuoan rakenne, ja sriracha syventää maun.

Kevätkääryle ilman käärylettä

(2 annosta)

400 g possu-nautajauhelihaa
300 g kaalia
pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala tuoretta inkivääriä
1 rkl soijakastiketta
hyppysellinen valkopippuria
2 kananmunaa
sriracha-kastiketta maun mukaan
kevätsipulia
seesaminsiemeniä
tarvittaessa suolaa

paistamiseen (seesam)öljyä

Suikaloi kaali ja pilko sipuli ja valkosipuli. Hienonna inkivääri silpuksi.

Ruskista jauheliha wokkipannussa tai isossa paistinpannussa. Siirrä odottamaan (jos lihasta irtoaa paljon nestettä, kaada neste pois).

Lisää pannulle öljyä ja kuullota sipuli läpikuultavaksi. Lisää inkivääri ja valkosipuli ja kuullota noin minuutin verran. Lisää jauheliha, kaali, soijakastike ja valkopippuri. Paista kunnes kaali on sopivasti pehmennyt mutta purutuntumaa on jäljellä. Jos kaali ei meinaa kypsyä, voit lisätä pannulle tilkan vettä. Jos pannu ei ole riittävän suuri, kaalin voi lisätä kahdessa osassa, kypsyessään se menee kasaan.

Kun kaali on sopivan kypsää, työnnä liha ja kaali lastalla pannun reunaan ja riko pannulle kananmunat. Anna paistua hetki, riko sen jälkeen kananmunan rakenne lastalla (kuin tekisit munakokkelia) ja sekoita kananmuna kaalin ja lihan joukkoon. Sekoittele, kunnes kananmuna on täysin kypsynyt.

Sekoita joukkoon srirachaa ja halutessasi suolaa. Ripottele päälle kevätsipulia ja seesaminsiemeniä.

kaali (2 of 2).jpg

Tätä salaattia olen tehnyt vähintään kerran viikossa sen jälkeen kun varhaiskaalit saapuivat kauppoihin. Maku on niin raikas ja koukuttava!

Täsmätärppinä: tämä salaatti on erityisen hyvä lisuke grillikemuihin, koska se sopii loistavasti grillatun lohen, kanan, possun tai punaisen lihan kanssa. Se viihtyy erinomaisesti tulistenkin marinadien seurana.

Olen yrittänyt keksiä tälle salaatille nimeä, joka kuvaisi mistä on kyse. Maussa on vähän Japania, vähän Thaimaata ja vähän Vietnamia. Mutta “aasialainen coleslaw” tuntuu vähän epäkunnioittavalta, koska Aasia on aika hiton iso käsite. Ehkä pitää laittaa pystyyn lukijakilpailu – mikä nimeksi salaatille?

Nimetön, mutta todella hyvä epämääräisen aasialaishenkinen varhaiskaalisalaatti

(4 annosta)

1 varhaiskaali (n. 500-600 g)
2 porkkanaa
1 ruukku korianteria
2-3 kevätsipulia

kastike:

3 rkl kylmäpuristettua seesamöljyä (muukin öljy käy, jos et löydä tätä)
1 rkl riisietikkaa
1 rkl hunajaa
1 rkl soijakastiketta
2 rkl seesaminsiemeniä
1 pieni valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
hyppysellinen kuivattua chiliä

Leikkaa varhaiskaali ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Silppua kevätsipuli ja korianteri. Sekoita kaikki keskenään.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää halutessasi öljyä, hunajaa, etikkaa tai soijaa. Lisää vihannesten joukkoon.

Meksikon maissit, grillattu munakoiso ja muita kesäkasviksia
Marokkolainen lammaspata

You Might Also Like