Ruoka

Huevos à la mexicana

18.4.2015

Olen liittynyt siihen uskovaisten lahkoon, joiden mielestä joka aterialla kannattaa syödä proteiinia. Kuinkahan monta vuotta tuotakin minulle jankattiin, ennen kuin uskoin…

Nyt tiedän, että se on totta – olo on energisempi, jaksaa treeneissä eikä makeanhimo ja naposteluvimma iske.

Tämän vuoksi olen jättänyt puurot ja myslit iltaan ja alkanut syödä kananmunia aamiaiseksi. Vaikka tykkäänkin kananmunista niin alkoivathan ne kieltämättä jo vähän kyllästyttää.

huevosalamexicana-(1-of-1)

Meksikon-matka ei siis olisi voinut tulla parempaan saumaan, sillä jos siinä maassa jokin osataan niin kananmunien kekseliäs käyttö. Sain ehkä tuhat uutta ideaa aamupalapöytään.

Tässä yksi meksikolainen klassikko-ohje, todella yksinkertainen sellainen.

Huevos à la mexicana

kananmunia
hyvin kypsynyttä tomaattia
vihreää tuoretta chiliä
sipulia
laadukasta suolaa
tuoretta korianteria
öljyä paistamiseen

Kuutioi tomaatti, sipuli ja tuore chili. Kuumenna pannulla öljy ja kuullota kasviksia muutama minuutti. Pienennä lämpö melko matalalle ja riko pannulle munat. Liikuttele munia kuten tavallista munakokkelia tehdessä. Varo paistamasta liian kuivaksi (muista että kananmunat jatkavat kypsymistään vielä hetken kun otat ne pois pannulta). Mausta suolalla ja silppua päälle tuoretta korianteria.

Vinkkivinkkinen: jos haluat aamupalastasi astetta maukkaamman, voit myös lisätä kananmunien päälle tulista salsaa tai esim. srirachaa.

Vinkkivinkkinen 2: tiedän että tähän aikaan vuodesta tuntuu suorastaan vinoilulta puhua Suomessa “hyvin kypsyneistä tomaateista”, mutta kannattaa ostaa terttutomaatteja tai miniluumutomaatteja, ne ovat yleensä kesän ulkopuolella vähän maukkaampia kuin muut.

Take away
Viime päiviä

You Might Also Like

 • d 18.4.2015 at 12:03

  Näkökulmana vaan jotain mielestäni huomioimisen arvosta, mitä kuulin eräältä vaihtoehtoihmiseltä. Hiilihydraatit ja etenkin haudutetut puurot ovat iltaruokaa myös koska rauhottavat, nukuttavat, eivät ns. herätä. Rasva on kuulemma herättävintä ruokaa ja sitäkin saisi olla aamuateriassa erityisesti. Itselleni tuo ajatus sopii, minun ei esimerkisi oikein tee aamuisin puuroa mieli. No hiilihydraatit ovat kyllä tärkeä energian lähde myös, jos niitä välttelen, en jaksa myöskään. Passeleimmalta tuntuu edelleen, että joka aterialla on kaikista ravintoryhmistä jotain.

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:47

   Mulla sama, puuro illalla nukuttaa ihanasti! Aamulla hiilariksi riittää mehu tai riisikakku, mut hiilariakin pitää kyllä olla joka aterialla, muute ei jaksa.

 • vierailija 18.4.2015 at 1:50

  Jaksaisitkohan kirjoitella tänne vähän lisää ruokavaliostasi? Kaikki fitness-blogit toki pursuavat ravintovinkkejä, hiilari- ja protskutietoutta sekä ruokaohjeita, mutta lukisin niin mielelläni näistä jutuista sinun kertomanasi!

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:46

   Hmm, en tiedä onko mun ruokavaliossa mitään mistä kenenkään kannattaisi ottaa oppia 😀 Mutta toki voin joskus aiheesta kirjoitella!

 • Maijha 18.4.2015 at 2:29

  Tuo ah-niin-trendikäs rahka on kans maistuva proteiinin lähde, vaikka ne nykyajan tuhannet fitness-blogit ja median huomio onkin tehneet sen kittaamisesta nykyään ainakin itselleni tympeämpää. Jotenkin en vaan tykkää asioista, joita kaikki muut just silloin hehkuttavat 😀

  Koska maustetut rahkat sisältää niin paljon turhaa, eivätkä omaan makuuni edes maistu niin hyviltä, syön itse rahkan mieluiten vähäsokerisen mustikkakeiton kera, yleensä myös pakastemarjoilla ja ruishiutaleilla tai myslillä: tietty jos vielä enemmän haluaisi proteiinia, sopii myös soijarouhe sekaan ihan hyvin. Eikä siitä tarvitse mitään hypertrendikästä smoothieta väsätä, ainekset vaan suoraan aamiaiskulhoon ja hyvä tulee!

  Siis jos jotain vinkkiä muihin proteiinirikkaisiin aamiaisiin kaipailisit 😉

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:46

   Mä yritän syödä mahdollisimman vähän maitotuotteita, muuten rahka olisi kyllä toki mainio proteiinin lähde 🙂

 • mepe 18.4.2015 at 3:11

  Hei Eeva! Minua kiinnostaisi tietää, oletko vielä jatkanut oil pullingia, josta kirjoitit suunnilleen vuosi sitten. Sitä hypetettiin silloin niin kovin, ja minua kiinnostaa, ovatko kaikki olleet tuohon aamurutiiniin yhtä tyytyväisiä vielä alkuhuumankin jälkeen 🙂

  • Meeri 18.4.2015 at 6:33

   Muakin kiinnostaa! Mä lähdin tähän hömpötykseen mukaan vasta vajaa pari kuukautta sitten, mutta aion näillä näkymin kyllä jatkaa. Yhtenä aamuna jäi purskuttelematta, ja suu oli inhottavan tunkkainen koko päivän. Oli pakko purskutella illalla, että sai sen maun pois 😀

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:45

   Heippa, oon tehnyt oil pullingia vähän säännöllisen epäsäännöllisesti. Edelleen olen sitä mieltä että se on ihan huippujuttu, aamut alkaa vaan olla niin täynnä kaikenlaista mitä haluaisi tehdä että toisinaan karsin tuosta.

 • Summergirl 18.4.2015 at 3:47

  Silmiini pisti kommentti tomaateista ja niiden mausta. Itse asiassa Suomessa kasvatettavien tomaattien paras satokausi on alkamassa/alkanut. Kaikkia tomaatteja ei viljellä ympärivuotisesti vaan aika monelle viljelijälle kustannussyistäkin tomaatin kasvattaminen ajoitetaan valoisimpaan vuodenaikaan. Useat kasvihuoneet kun auringonvalon myötä alkavat pikkuhiljaa lämmitäkin itsestään. Useat luomutomaatit ovat juuri tällaisia. Samoin aika monet pienempien tuottajien tomskut. Minusta niissä on hurjan hyvä maku verrattuna esim hollantilaisiin terttutomaatteihin. Kandee katella tomaattilaatikon kylkiä noilla vinkeillä jos epäilee hyvää makua.

 • Jonna 19.4.2015 at 8:22

  Osaan samaistua tohon tekstiin niin hyvin, ja itsekkin olen siirtänyt puurot iltaan, kun jotenkin aamusin ei tunnu oikein sen voimin heräävän kunnolla. Mutta tosiaan mulla ois tähän yks pikku kyssäri, mikä ei sinänsä liity tähän postaukseen. Eli olen tosiaan etsinyt jotain hyvää (niin maultaan kuin ravintoarvoiltaankin olevaa) jogurttia, jota voisi käyttää vaikka smoothieissa tai granolan (tai niinkuin itse sanoisit, myslin) kanssa. Kuitenkin etsintä on jatkunut kieltämättä hyvinkin kauan. Ja vaikka aina jankutan, etten netissä tule keneltäkään mitään tälläistä kysymään, vaan etsin itse, niin blogia luettuasi ymmärsin kuitenkin, että ehkä kysymällä selviäis tämäkin ongelma. Meinaa vaikutat hyvinkin paljon kyseisistä asioista tietävän.

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:44

   Heippa, mun lemppari on Lidlin 2 % kreikkalainen. Henk. koht. en tykkää syödä arkena paksua täysrasvaista turkkilaista/kreikkalaista jugurttia, se on mun suuhun liian rasvaisen ja raskaan makuista. Mutta tiedän että moni kyllä rakastaa 🙂

   • yassumaria 22.4.2015 at 7:25

    Nam, se Lidlin 2 % on munkin lempparijogurtti! 🙂

 • Marski 19.4.2015 at 10:34

  Tästä inspiroituneena tein äsken munakokkelia uudella twistillä; heitin mukaan eilisten tortilloiden välistä jäänyttä tomaatti-punasipuli-korianteri”salsaa”. Nippu korianteria ja lusikallinen ranskankermaa päälle. NAM!

 • Vierailija1 19.4.2015 at 4:22

  Ohjeessa pistää silmään, että pitäisi laittaa laadukasta suolaa. Hmm.. onko olemassa huonolaatuista suolaa? Suola on suolaa. Usein pansuolaa omassa keittiössäni. Eikä niissä mitään makueroja ole. Ei vaan oikeasti ole. Hifistelijät haluavat vain kuvitella niin..

  • Eeva Kolu 19.4.2015 at 5:42

   Haha, vai niin. Olen eri mieltä.