Ruoka

Torni, joka tekijänsä ahneuteen romahti

9.5.2015

aitienpaiva-(4-of-6)

Olen täällä jo vähän äitienpäivätunnelmissa. En tosin tiedä, miksi vaaleanpunaisissa – en hethätäseen keksi väriä, joka toisi vähemmän mieleeni oman äitini. (Kutsun häntä selän takana nimellä rautarouva – vahvin ja viisain nainen, jonka tunnen.)

aitienpaiva-(3-of-6)

Tämä kakku vilahti Instagramissa ja pari tyyppiä ehtikin jo toivoa sen ohjetta. Aluksi ajattelin, etten jaa sitä, koska homma meni vähän sekoiluksi – tein ahneuksissani täytettä niin paljon että en tiennyt mihin sen laittaa.

Laitoin sitten kakkuun, ja sotkuhan siitä seurasi. Niin kaatui kakkutorni leipojansa ahneuteen…

aitienpaiva-(6-of-6)

Muutakin sekoilua tämän kakun tekemiseen liittyi, kuten se, että leivonnan tuoksinnassa avasin oven lähettipojalle alusvaatteisillani kädet täynnä tummanruskeaa taikinamönjää – paniikissa ensimmäinen ajatukseni oli, että en varmasti sotke puhtaanvalkoista aamutakkiani suklaaseen.

Lähetti ei hätkähtänyt tippaakaan näystä, mikä saa minut hieman huolestuneeksi siitä, mitä nuo ihmispolot joutuvat päivästä toiseen kohtaamaan…

(Niin ja jos joku ihmettelee, miksi leivon alusvaatteisillani: liedellä kökkiminen on hottia hommaa.)

aitienpaiva-(5-of-6)

Mutta! Tässä nyt kuitenkin ohje – kokeilkoon ken ei sotkua pelkää. Itse asiassa lautasella horjuvassa, suorastaan groteskin yltäkylläisessä kakussa oli jotain varsin viehättävää. Puolitin kuitenkin ohjeeseen kuorrutuksen määrän siitä mitä itse tein. Jos haluat kokeilla onneasi, voit tehdä kuorrutusta vaikka 1,5-kertaisen määrän.

aitienpaiva-(2-of-6)

Ehdoton ykkösvinkkini kaikille kakkuleipureille: hanki kaksi pientä, halkaisijaltaan 20-senttistä kakkuvuokaa mieluummin kuin yksi iso. Saat paljon näyttävämpiä kakkuja (halkaisijaltaan pienempi vuoka = korkeampi kaakku). Täytekakkuihin voit vain paistaa kaksi lättyä sen sijaan että lähtisit sahaamaan yhtä isoa moneen osaan.

Vadelma-suklaatäytekakku

Pohja:

4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
4  dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl pikakahvijauhetta
2 1/2 dl maitoa
1 dl rypsiöljyä
2 munaa
2 tl vaniljauutetta tai 1 tl aitovaniljajauhetta
2 1/2 dl kiehuvaa vettä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita leivinpaperi kahden halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoan pohjalle. Voitele ja jauhota vuoat.

Sekoita keskenään jauhot, kaakaojauhe, sokeri, leivinjauhe, suola ja pikakahvijauhe. Käytä mieluiten sähkövatkainta ja lisää joukkoon maito, öljy, munat ja vaniljauute. Sekoita maltillisella nopeudella kunnes ainekset ovat sekaisin. Lisää viimeiseksi joukkoon kiehuva vesi ja vatkaa nopealla teholla 1 minuutti.

Jaa kakkutaikina kahteen vuokaan. Paista 25-35 minuuttia (kypsyyden voit testata hammastikulla). Varo paistamasta liian kuivaksi.

Anna kakkujen jäähtyä vuoissa vartin verran ennen kuin poistat ne vuoista. Jäähdytä täysin ennen täytteen lisäämistä. Voit joko tehdä 2-kerroksisen kakun, tai leikata toisen tai kummatkin kakkupohjat vielä puoliksi, jolloin saat 3- tai 4-kerroksisen kakun.

Täyte:

100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyt)
1 rkl sitruunamehua
4-6 dl tomusokeria
1 rasia (125 g) vadelmia

koristeluun:

tuoreita vadelmia
tomusokeria

Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön puolisen tuntia tai tuntia ennen. Kuutioi. Vatkaa voi kuohkeaksi sähkövatkaimella ja lisää joukkoon tuorejuusto. Tuorejuusto kannattaa lisätä suoraan jääkaapista, niin kuorrutuksesta tulee jämäkämpää. Lisää joukkoon sitruunamehu. Lisää tomusokeria sen verran, että maku on mieleesi ja koostumus levitettävä, mutta ei valuva. (Tomusokerin määrä riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka notkeaa tuorejuusto on vatkatessa.) Vatkaa lopuksi joukkoon vadelmat ja tarkista sen jälkeen vielä tomusokerin määrä. Pakastevadelmista tulee täytteeseen todella paljon nestettä, joten niitä en suosittele käyttämään tähän tarkoitukseen.

Jos haluat reilusti täytettä ja kuorrutetta ja aiot tehdä esimerkiksi 3-kerroksisen kakun, voit tehdä täytettä 1,5-kertaisen määrän.

Täytä kakku tuorejuustotäytteellä ja lisää lopuksi kakun päälle tuoreita vadelmia ja tomusokeria.

Vinkki: Saat kivan ekstralisän täytteen makuun lorauttamalla siihen tilkan ruusuvettä.

Kuvausastiat ja tekstiilit: Edblad (paitsi vati kirppikseltä)

Saaristokausi korkattu
2 x helppo ohje vappupiknikille

You Might Also Like

 • RiikkaR 9.5.2015 at 1:33

  Ihanan näköinen kakku! Päätin juuri, että leivon tuollaisen sitten kun pääsen sairaalasta… 🙂 Luuletko että täyte onnistuisi, jos korvaisin tuorejuuston rahkalla?

  • Eeva Kolu 9.5.2015 at 2:08

   Heippa, uskoisin että voi käyttää rahkaa, toki koostumus ja maku ei silloin ole yhtä täyteläinen. Lisäksi voi olla että tomusokeria tarttee rutkasti enemmän jotta kuorrutus pysyy jämäkkänä.

 • Laura - Made by me 9.5.2015 at 1:42

  Oi,oi, näyttää herkulliselta! Täytynee laittaa kokeiluun vielä kevään mittaan 🙂

  • Eeva Kolu 9.5.2015 at 2:08

   Kerro miten onnisti, jos kokeilet 🙂

 • S 9.5.2015 at 3:30

  Hei Eeva. Missä mahdat käydä balettitunneilla? Oon ymmärtänyt että käyt, jos en väärin muista? Lähinnä siks kysyn kun päätin alkaa harrastaa tanssia, ei vielä mitään hajua minkä laista mutta jotain ja johonkin ois pakko päästä harrastamaan.. Mutta miten valita tanssikoulu, öh, en tiiä… Siks vasn kyselen..

  • Eeva Kolu 9.5.2015 at 3:40

   Heippa, oon käynyt parissakin paikassa mutta aloittelijalle voin suositella tosi lämpimästi Karin tunteja Sörkän Etnofitnessillä! Siellä on ihan kaikkea mahdollista muutakin tanssia 🙂

   • S 9.5.2015 at 6:29

    Haha kiitos vinkistä! Nopeana naisena ilmoittauduin kuitenkin jo tanssiopiston jazztanssitunneille, huippuuuu, en malta oottaaa (Jos en saa sydäriä innostuksesta!!!!)

 • Aura 9.5.2015 at 3:57

  Ai hitsi, näyttääpäs hyvältä! Suklaa ja vadelmat on lempikakkuyhdistelmäni, pitää ottaa harkintaan tällaisen vähän uuden lähestymistavan kokeileminen. Mietin kuitenkin, uskaltaisinko kysyä mitähän tälle reseptille tapahtuisi, jos jättäisi kananmunat pois? Tai osaisitko arvioida, olisiko niitä mahdollista korvata jollain muulla?

  • Eeva Kolu 9.5.2015 at 4:12

   Heippa Aura, voi hitsi, kananmunaton leivonta ei ole ollenkaan mun osaamisaluetta… Tässä munat tuovat kyllä rakenteeseen kuohkeutta ja toimivat toki myös sidosaineena, en tiedä miten taikina käyttäytyisi ilman niitä.

 • mari 9.5.2015 at 4:59

  Hei ihanan näkönen kakku- pakko kokeilla! pakko nyt vielä sanoo, että oli ihana nähdä teitä siellä radiogaalassa! Olitte niin nätteinä 🙂 sori jäinen moikkaus ja kamala kiire, ehkä ens kerralla kerkii jutella pidempään:-D

 • Tuuvetti 9.5.2015 at 6:12

  Nam! Taidan uhmata kohtaloa ja kokeilla tehdä tätä, vaikka onnistuneet leipomiskokemukseni koostuvat lähinnä erilaisista muffinseista. Mutta joskus elämässä pitää ottaa haasteita ja tä saa olla mun The Haaste. Mission impossible. >:)

 • kik 9.5.2015 at 7:10

  Kakku on komea, mutta taisi lähettipojallakin olla näky… vieläkö pipo on käytössä. Ajatus yhdistelmästä alusvaatteet, suklaa ja pipo saa hymyn korviin.

 • Marski 9.5.2015 at 9:13

  Voi, mikä herkkutorni! Ja täällä toinen alusvaatteissa leipoja, haha.

 • hheidi 9.5.2015 at 9:23

  Aivan ihanan näkönen kakku! Taidankin leipoa tämän miehelleni hääpäiväylläriksi. Kiitos ohjeesta. 🙂

 • Vierailija Kate 11.5.2015 at 9:35

  Joskus lähetinkin pokka pettää. Aamu-uniseen talouteemme tuotiin kerran paketti, ja menin avaamaan yöpaidassa. Kun mies vielä tuli makkarista ilman paitaa, ei virnuilusta tullut loppua.