Ruoka

Kolme asiaa, jotka näyttävät kaljalta mutta eivät ole sitä

24.6.2015

Olen tässä toteuttanut ihmiskoetta nimeltä alkukesä ilman alkoholia.

Ongelma ei ole niinkään se, ettei juo viiniä, vaan se, että mitä sitten juo? Vissyn lipittäminen alkaa kyllästyttää jossain vaiheessa, makeat limpparit ja huonot mehut eivät nappaa. Omaan makuuni alkoholittomat juomat ovat melkein aina liian makeita, eikä teetäkään nyt oikein huvita baarissa tilata.

Onneksi nykyaikana ei ole valinnanvarasta pulaa, joten neuvokas kankkusenvälttelijä löytää kyllä keinot.

kesakuu15-(8-of-11)

Olen ihan rakastunut tähän kotimaiseen kombuchaan, jota onnekseni saa vakkaripaikastani. Tein viime vuonna itsekin ahkerasti kombucha-teetä (hippihuurulasta hei!), mutta banaanikärpästen vallattua viljelmäni jouduin harmikseni sulkemaan tehtaani.

Tämä Kellaripanimon kombucha on ensimmäinen kohtaamani kaupallinen versio, joka maistuu kotitekoisen etikkaiselta (lue: terveelliseltä, kuten kombuchan kuuluukin) eikä epäilyttävän makealta. Myös etiketti on varsin kotitekoinen designiltaan, mikä herättää hilpeyttä ja toimii keskustelunavauksena, jos et uskalla jutella ihmisille selvinpäin.

Saa: ainakin Ruohonjuurista sekä valveutuneista kahviloista.

kesakuu15-(7-of-11)

Kaffa Roasteryn Cold Brew on varmasti kesän erikoisin uutuus. Tämä eroaa tavallisesta jääkahvista siten, että kahvi on valmistettu kylmään veteen uuttamalla, ei vain viilentämällä jälkikäteen tavalliseen tapaan valmistettua kahvia.

Maku on tosi erilainen kuin tavallisessa kahvissa – jouduin oikein tsekkaamaan etiketistä, että eikö tässä tosiaan ole sokeria. Kylmäuuttaminen tuo ilmeisesti kahvista jotain jänniä makeita aromeita esiin. Toimii myös selvinpäin keskustelunavauksena: ajattele, jos meidän isovanhemmille olis tarjottu kahvia pullosta ja kylmänä?

Saa: Kaffan baarista Helsingissä, valveutuneista lähikaupoista ja kahviloista.

tonic-(1-of-1)

Fentimansin tonic-vedestä tykkään kovasti (myös Fever Tree on hyvä). Fentimansin tonic valmistetaan yrttejä ja muita kasveja uuttamalla, jolloin maku on paljon moniulotteisempi kuin perus-Schweppesissä, eikä tämä ole myöskään ihan yhtä makea. Sitä voi siis hyvin juoda sellaisenaankin ilman giniä, sekaan vain sitruunasiivu ja avot!

Saa: valveutuneista marketeista ja Punnitse & Säästä-kaupoista. Ikävä kyllä ei ole baareissa näkynyt. 

Näissä suosikeissani on maun lisäksi kohdillaan myös ulkomuoto: jokainen näyttää nopealla vilkaisulla kaljalta (yksi jopa niin paljon, että etiketissä lukee NOT A BEER), joten oma alkoholittomuus ei herätä kanssajuhlijoissa jatkuvaa kyselytuntia.

Onko teillä hyviä alkoholittomia drinkkivinkkejä ei-niin-makeiden juomien ystävälle?

Kesäherkkuja kuistilla
Suuri lakuhuijaus, eli hyvästi lapsuuden ystävä

You Might Also Like

 • Hanna 24.6.2015 at 4:27

  Kaikki nayttaa superhyvalta. Tai siis kuulostaa. Erityisesti kiinnostaa toi kahvi! Kombuchaa en ole ikina maistanut.. pitaisi varmaan. Onko se siis hyvanmakuista? 😀
  Muuten: Onks Kola-Kolua olemassa enaa vai onks hanet kuopattu?

  • Eeva Kolu 24.6.2015 at 4:34

   Kola-Kolu elää ja voi hyvin, pitää vaan rajottaa se kolan kittaaminen yhteen pieneen tölkkiin silloin tällöin – jos kokista jous koko illan niin olotila on pahempi kuin krapulassa 😀

   Tuollainen kotitekoisen makuinen kombucha ei varmasti ole kaikkien makuun, itse tykkään tosi paljon! Kannattaa maistaa 🙂

 • S 24.6.2015 at 4:28

  Mulle tuli mieleen Italian soda, voihan sitä pyytää vaikka hieman tavallista vähemmällä määrällä jotain kirpsakkaa siirappia, jos on makeudelle arka? Ainakin M-barista saa, ja luultavasti monesta muustakin paikasta koska ainesosat ovat melko simppelit. Mun mielestä toi on oikein kiva raikkaampi vaihtoehto limulle. 🙂

  • Eeva Kolu 24.6.2015 at 4:35

   Totta! Yleensä sekin on mun makuun liian makeaa, mutta voisihan sitä pyytää oikein isoon lasiin paljolla soodalla ja vähemmällä siirapilla.

 • Essi 24.6.2015 at 4:44

  Milli Migliassa taisi olla ainakin viime kesänä Fentimansin tonicia 🙂

 • -TT- 24.6.2015 at 6:01

  Teatterin baarimestari teki todella hyvän alkoholittoman mojiton. Oli kyllä melko makea, mutta erittäin aidon makuinen.

 • Sanna 24.6.2015 at 6:22

  Joistakin baareista saa hyviä alkoholittomia drinkkejä, esimerkiksi Cockista. Mutta sen varmaan tiesitkin.
  Kuohuva kuusenkerkkäjuoma ja Lehtikuohu ovat ihan hyviä, nekin tosin hieman makeita, mutta pari lasillista menee hyvin. Niitä saa ainakin Ruohonjuuresta sekä joistakin ravintoloista ja alkoistakin. Old Jamaica Ginger Beer on hyvää, mutta sekin sen verran makeaa, että yksi tölkillinen riittää.
  Ja jos tykkää oluesta, niin Nikolai on yksi vaihtoehto.

 • I May Say 24.6.2015 at 6:45

  Ves. Vanhin voitehista.
  Mä en välitä oikein muista mauista; etenkään alkoholittomana. Tai sitten soodavesi.

  • eveliina25 25.6.2015 at 7:22

   Mullaki se on joko alkoholi tai vesi 😀 mut ehkä näistä vinkeistä saa jotain ideaa!

 • Merja Katriina 24.6.2015 at 7:04

  Omenamehu ja kivennäisvesi jääkylmänä, itse pistän omenamehua about 1/3 lasista ja loput kivennäisvettä. Alle 18-vuotiaana siskon luona Berliinissä vieraillessa tuli tuota sekoitusta juotua aina kahviloissa ja ulkona istuessa. Viime kesänä tuli taas testailtua monen vuoden tauon jälkeen ja virkistää kyllä hyvin kuumana kesäpäivänä.

 • Populus 24.6.2015 at 7:52

  Kuplavesi ja mustaherukka mehu toimii myös. Vetäisin sitä eräänä krabulaisena aamuna aikas ja paljon. Itsekin ollut nyt jo kolmatta viikkoa juomatta.. mikähän lie vaivaa ! Tänään tosin söin aasilaista olut pestoa.. pesto kännit. Hih hih.

 • naanamiia 24.6.2015 at 8:52

  Brewdogin Nanny State, paras melkein alkoholiton olut (0,5% alkomahoolia).

 • Hannu Räty 25.6.2015 at 3:35

  Todella mielenkiintoisin postaus pitkään aikaan (johtuu varmaan osittain minusta, koska olen niin laiska lukumies), sillä parempia vaihtoehtoja parempiin juominkeihin saa aina etsiä kissojen ja koirien kanssa. Valmistin fuusiokeittössäni hiljakkoin puolukka-kuusenkerkkähilloa, sitruunahapolla uutettua kuusenkerkkä-sitruunajuomaa (erinomaista kuplaveden kanssa, kuten marja-aroniamehu samoilla menetelmillä) ja loput “perskat” kuusenkerkistä olivat vielä niin maukkaita (kelpaa vaikka kesäisen salaatin sekaan tai savukalan seuraksi), että laitoin ne pakastimeen odottelemaan uusia ideoita. Niin ja meinasi melkein unohtua, sillä kylmä kirsikkaolut on numero 1.

 • sara 25.6.2015 at 4:27

  Hienoa, että keskustellaan alkoholittomista drinkeistä! 😀 Ei ole kyllä antaa hirveästi vinkkejä kahviloiden tai ravintoloiden alkoholittomiin, mutta ite tehty raparperi-vaniljamehu + kivennäisvesi!! Aivan parasta.

  • Suska 29.6.2015 at 4:45

   Kuulostaa hyvältä tuo raparperi-vaniljamehu, oisko sulla reseptiä? 🙂

 • Miia 25.6.2015 at 5:30

  Suomessa on kyllä käsittämätön tapa, että usein ravintolassa alkoholittomia juomia ei ole edes kirjoitettu juomalistaan. Tarjoilijatkaan eivät aina osaa suhtautua kysymykseen “mitä limsoja teillä on” – on niin itsestäänselvyys, että hanassa on ruskeaa, oranssia ja läpinäkyvää limsaa. Kun taas esim. Brittilässä esittää saman kysymyksen pubissa niin ans katto, monesti saa ihan kunnollisen selityksen siitä, minkälaisia lähiseuduilla tuotettuja limonaadeja näteissä pulloissa on tarjolla. Kyllähän punnarilta tai ekokaupasta voi kotiin tai piknikille hakea jonkun ihan kivan tuontijuoman, mutta saisivat ravintolatkin skarpata. Luulisi että niillä on kuitenkin aina välillä asiakkaita, jotka ei halua alkoholia. Luulisi että nekin asiakkaat on arvokkaita. (Semminkin kun ne voi olla niitä jotka jonain toisena päivänä sitten maksaa siitä alkoholista taas.)

  • Ninni 25.6.2015 at 1:23

   Touché, Miia!

   Ja sitten vielä jos haluaisi jotain sokeritonta, niin aivan varmasti myydään ei-oota!

   Kyllästyttää niin se ikuinen vesituoppi. Joskus edes joku sitruunan viipale mukana, pöh…

 • Titta 25.6.2015 at 5:48

  Mielenkiintoisen kuuloisia, pitääkin testata kesäillan iloksi tulee törmättyä noihin jossain.
  Minäkään en limun litkimisestä pidemmän päälle juuri välitä, joten jos alkoholitonta baarissa kaipaan niin itse suosin nykyään yksinkertaisesti soodaa limellä. Käsittämätöntä mitä taikatemppuja se simppeli lime tekee normi soodaan! Näyttää drinkiltä ja maistuu freesiltä!

 • Heini 25.6.2015 at 5:49

  Raskausaikana varsinkin tuli testattua alkoholittomat valikoimat. Viinipuolella en löytänyt yhtään hyvää ja alkoholittomat oluet ovat yleensä aika vetisen makuisia, mutta jotkut vehnäoluet ovat tosi hyviä! Meidän lähi-s-marketista saa ainakin yhtä erittäin maukasta holitonta vehnäolutta, harmi vaan että merkkiä en muista. Sitä tulee välillä vieläkin ostettua ruoka- tai saunajuomaksi. Tuo kahvijuoma kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta!

 • Jjjohanna 25.6.2015 at 7:00

  Minäkin suosittelen Saksassa suosittuna Schorleja, siis täysmehun ja kivennäisveden sekoitusta. Sekoitussuhde fifty-sixty tai oman maun mukaan 😉

  • fassbrause 25.6.2015 at 1:58

   Mun kesän lemppariviilentäjät on radler, eli 50/50 kaljaa ja sitruunalimua, toimii niin normi oluella kuin alkoholittomallakin, tai sitten fassbrause, joka on alkoholiton käytetty? limuntapainen – suosittuja makuja ovat mm. sitruuna, raparperi ja seljankukka. Maistuu ihanan luonnolliselta, poreilee kivasti ja on vain miedosti makea ja vähemmän kaloreita kuin normi limsassa. http://www.bitburger.de/produkte/fassbrause-rhabarber/

 • Krisse 25.6.2015 at 7:03

  Loistavia vinkkejä! Itsekin olen vähän samanlaisen ihmiskokeen äärellä, joten postaus tuli hyvään saumaan. Tykkään kyllä alkoholin mausta, mutta en vaikutuksista. Helmikuussa vähensin kofeiinin ihan minimiin (syön silloin tällöin pieniä määriä suklaata ja teetä menee n. 2 kuppia/kk) ja se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä. Jaksamiseni parani huimasti. Kahvia on kyllä kamala ikävä, olihan se ihan olennainen osa identiteettiäni!! 🙂

 • Ylva 25.6.2015 at 9:34

  Fentimansia saa myös Alkosta!

 • Nina 25.6.2015 at 9:52

  Chocochilin ohjeella tehty inkiväärijuoma on mahtavaa! Joissain kaupoissa myytävä pina colada -limu (O:lla alkava panimo) on myös hyvä alkoholittomien drinkkien pohja.

 • Angora 25.6.2015 at 12:05

  Mä pyydän aika usein limeä ja minttua soodaan… jolloin monet luulevat juoman olevan mojito tms. On huijausdrinkkini numero yksi. Muuten menen aika usein tylsästi joko mate colalla tai perus-cokiksella. Mate cola on monissa paikoissa kyllä hyvä huijausdrinkki, koska kaikki olettavat, että sinne on lisätty shotti. 🙂 Eikä se myöskään ole älyttömän makeaa.

  • Jenni 25.6.2015 at 4:33

   Hmm.. onkohan muissa maissa käsitettä huijausdrinkki? Aika surullisen kuvan antaa kulttuuristamme. No ehkä muutosta tapahtuu pikkuhiljaa, toivottavasti.

   Fentimansin inkiväärijuoma on hyvä myös, joskin kovin makea. Tuota tonicia en ole kokeillutkaan – täytyy ehdottomasti maistaa.

   • huijari 27.6.2015 at 9:57

    Ainakin käsite “mocktail” – kirjaimellisesti muka-drinkki / piladrinkki – on ihan yleisesti käytössä baarien menuissa ulkomailla.
    Koen kyllä kaikki huijausdrinkki-nimikkeet melko leikkimielisinä, harvemmin sitä tulee baareissa muihin kuin omaan tuoppiin tuijoteltua (?).

 • Babylon 25.6.2015 at 12:19

  Whole Earthin inkiväärilimppari on ainoa kelpo: varsin inkiväärinen. Muut koittamani ginger beerit äklöjä. Ja sitten mitä tahansa puristettuna vichyyn, yleensä (paljon) limejä.

 • miina 26.6.2015 at 6:18

  Nanny Stateakin parempi alkoholiton bisse on Mikkellerin Drink in the Sun, jos sitä nyt saa vielä:

  http://www.ratebeer.com/beer/mikkeller-drinkin-the-sun-13-03/217026/

 • kriti 26.6.2015 at 10:39

  Nokian Panimon Puolukkapore oli aivan ehdoton suosikkini, ei yhtään liian makea ja bonuksena kiva lasipullo, joka sai monet luulemaan sitä siideriksi. Harmillisesti Postitalon K-Supermarketin valikoimista sitä ei enää löydy, joten Helsingistä ei taida saada enää mistään. Pitänee tyytyä sekoittelemaan itse puolukkamehua ja kivennäisvettä, Schorlet (tai itävaltalaisittain Spritzit) maistuvat täälläkin!

 • Sansku 26.6.2015 at 10:54

  Fentimansin ginger beer on ihan paras inkiväärilimu, inkivääriä on aikasta napakasti! Ainakin k-kaupasta ja punnarista olen sitä löytänyt. Paras alkoholiton vaihtoehto omaan makuun tällä hetkellä.

 • Yo 26.6.2015 at 8:34

  Fentimansilla on vaikka mitä hyviä! Rose lemonadea, victorian lemonadea, tonicia, ginger beeriä, colaa… Ja viel kivoissa pulloissa. Myös sitä inkivääriolutta saa alkoholillisena ja onkin parasta kastissaan. Saatavuus toki vissiin hiukan niukka mutta kantsii toivoa baareissa ja kaupoissa, tukuis niitä usein kyllä on.

 • PikkuPilvi 29.6.2015 at 9:34

  Helou,

  täällä samanlainen ihmiskoe menossa “jumalan armosta”. Fentimansit ovat meikäläisenkin listoilla. Suosikkijuomani on tällä hetkellä alkoholiton Hugo á la minä;
  1/2 lasia Fentimansin seljankukkalimpparia (saa mm. postitalon k-marketista)
  1/2 lasia vissyä
  tuoretta minttua (pohjalle, vähän murskattuna).
  Halutessa jäitä ja limeä (joko siivu tai suoraan puristettuna).

 • nata 29.6.2015 at 9:52

  Hoi! Pyydä ens kerralla kyypparilta ausseissa suosittua holitonta drinksua:
  puolikas lime murskattuna, angosturaa muutama tippa, puolet spritea, puolet soodaa jäillä. Se oli mun vakkari juoma baarimikkoaikoina työvuoron aikana.

 • Satu 4.7.2015 at 1:45

  Karpalosooda on meidän porukan ravintolatyöntekijöiden suosiossa (ja tunnetusti tällä alalla ei kauheasti makeita juomia nautita), helppo ja saa lähes mistä vaan ja oman maun mukaan suhde. Ja lirauksella minkä tahansa makuista esanssia saa soodaan uusia ulottuvuuksia, jos esim. sattuu istumaan ravintolassa, jonka valikoima ei ole kovin kummoinen. Ja se lime mukaan.