Lapsena Leafin englanninlakut olivat ehdoton lempikarkkini. Sain niitä joka joulu jättilaatikon lahjaksi.
Lakujen syömiseen liittyi sama metodi kuin Domino-kekseihin – ennen syömistä namit kuului purkaa osiin. Revin aina lakukerrokset irti toisistaan, samaten siitä pyöreästä lakusta naputtelin mustan keskustan pois. Joskus kokosin kerroksista uusia, jättimäisen korkeita lakublokkeja (kun palasia nuolaisi, ne liimautuivat hyvin yhteen, ja samalla varmisti sen, että kukaan muu ei takuulla halunnut käydä varkaissa karkkipussillani).
Kerran sain aitoja englanninlakuja tuliaisena Englannista ja nehän olivat ihan perseestä. Myöhemmin tehtyäni laajempaakin kvalitatiivista tutkimusta huomasin, että Suomessa myytävät englanninlakut olivat toden totta poikkeusyksilöitä. Pehmeitä, täyteläisiä, kirkkaamman värisiäkin. Paljon parempia kuin missään muualla.
Jossain nostalgiapuuskassa aloin himoita englanninlakuja ja ostin monen monen vuoden tauon jälkeen pussillisen.
Mikä HUIJAUS!
Reseptiä (tai no, todennäköisesti myös tehdasta ja tuotantomaata) on muutettu ja lakut olivatkin ihan sitä samaa hailakanväristä bulkkikamaa jota myydään kaikkialla maailmassa. Eivät enää niitä lapsuuteni pehmeitä ja täyteläisiä ja värikkäitä.
Eikä näissä ole enää edes mukana sitä viisikerroksista lakua. Sehän oli koko pussin paras nami!
Ei ole enää Leafin karkkitehdasta eikä lapsuuden lakuja. Koville ottaa. Tunnen oloni petetyksi ja jätetyksi.
Pitää varmaan syödä enemmän suklaata.
itse en tiennyt etta englanninlakut eivat maistu Englannissa samalta kuin Suomessa. Tama selvisi vasta kun muutin Lontooseen ja Suomi-ikavoissani innostuin suuresti kun loysin tutun pussin kaupassa… Pettymys oli suunnaton, maku on tosiaan ihan eri ja pussin feikki-laku ei edes vienyt ulkosuomalaista alati vaivaavaa salmiakki/laku-himoa pois. pyh!
Olen huomannut saman etteivät lakut ole enää niin pehmeitä ja ennen niin kirkas kanariankeltainen on vaihtunut hailakkaan keltaiseen. 🙁
Sama! Onneksi eivät ole tajunneet suklaan makua muuttaa.
Niinpä, myös minua on harmittanut tämä muutos, kenties kaikessa hiljaisuudessa tehty päätös.
Monen kaverin kanssa ollaan jo todettu että Suomesta löytyy maailman parhaimmat karkit. Missään muualla ei päästä lähellekään! Ah Makuuni.
Vieläkö on Makuuneja? Missä? Paljasta heti!
Ainakin Vaasassa on. 🙂
Helsingissä on muutama!
Lahdessakin!
Rovaniemellä myös 🙂
Oulusta löytyy kans, ainakin kaksin kappalein!
Vasta harmittelin samanlaista muutosta värikkäiden Aakkoset-karkkien kohdalla. Raskausmieliteko sai haluamaan (erityisesti punaisia) Aakkosia, mutta pussin karkit olivat koostumukseltaan ihan erilaisia kuin ennen muinoin, ja kaikki värit maistuivat vain sokerilta. Mihin voi pieni ihminen enää nykypäivänä luottaa ja turvata!
KYLLÄ!! Olen huomannut saman! Kiitos kun kirjoitit tästä. 😀 tunnen myös itseni petetyksi…
Neljä vuotta sitten söin ostin aina viikonlopuksi viinipullon ja englanninlakuja, joten huomasin heti kun lakut muuttuivat. Lähetin samantien reklamaationa minun mielestäni viallisen pussin Leafille ja vastaus oli että jotain aineita (ehkä väri), oli muutettu luonnonmukaisemmiksi. Kamala vääryys! 😀
Myös tv-mixin karkeille on käyny sama. Ne punaiset kiekot oli mun lemppareita ja nykyään ne maistuu ihan öplöltä. Kyllä minä niin mieleni pahoitin.
Kyllä! Ne uudet kiekot on ihan huijausta!
kun muut avautuu nyt aiheen vierestä niin mäkin: mitä nää nykyisen vuosikymmenen sekotuspussit on olevinaan?? kaikki uudet tv-mixit, aakkospussit, tuttifruttipussit jne – ihan yhtä ja samaa täysin esanssisen makuista kuraa. 🙁 ysärillä karkista sentään maistoi sen jonkun tietyn hedelmäisen maun, nyt suuhun jää vain täysin määrittelemätön ällömakea aromi. en ole enää vuosiin voinut ostaa suklaan ohessa muuta kuin makuunin irttareita tai turkinpippureita, jokaisen uuden sekoituspussin kohdalla pettymys on taattu ja lakkasin yrittämästä jo pari vuotta sitten.
Tämä on tosiaan törkeyksien törkeys! Olen, samoin kuin Lms, valittanut tästä suoraan Leafille ja sieltä vedottiin juurikin näihin luonnonmukaisempiin ainesosiin, jotka ovat muuttaneet karkkien koostumuksen ja maun. Koska juuri siksihän karkkia syön, että se on terveellistä ja tekee hyvää keholle luonnonmukaisilla ainesosillaan. Not. Maku ja koostumus on sitä olennaisinta. Ei pidä syödä niin paljon, että terveys kärsii, jos mukana on vanhoja kunnon esansseja.
En usko sekuntiakaan tuota selitystä luonnonmukaisuudesta 😀 salettiin oikea syy on se että karkit tehdään nykyään ulkomailla, jossain tehtaassa jossa ne pussitetaan erilaisiin pusseihin ympäri Eurooppaa siinä missä ennen kyseessä oli Leafin oma resepti.
Voi Eeva, että mua naurattaa nämä sun jutut:). En todellakaan halua olla vahingoniloinen vaan ihmettelen miten tuttuja juttuja näistä löydän. Olen sinua paljon vanhempi lakunpurkaja 🙂 ja niin vain yhteistä löytyy, ikävuosista viis, mutta olenko minä nyt tässä “viisaampi/aikaamme edellä vai jäljessä” :), vai sinä? Eiköhän olla kumpikin tässä ja nyt, ja nautitaan kaikista mukavista hassuista tavoistamme ja etsitään hyviä uusia herkkumakuja.
Niin samaistun Eeva kirjoitukseesi! Muistatteko vanhat kunnon Dumlen venyvät toffeetikkarit? Ostin niitä joku aika sitten ja voi mikä pettymys! Venyvän perinteisen kirkkaan toffeen sijaan tikusta löytyi sameaa vehnäjauholla höystettyä sokerimössöä, pthyi. Dumle-patukastakin löytyy tätä samaista “mössöä” valuvampana versiona, joten varokaa sitäkin. Reklamoin asiasta järkyttyneenä Fazerille, mutta eipä sieltä mitään kunnon vastausta tullut, tyyliin “jos haluat perinteistä Dumlea niin osta niitä punaisia käärenameja”. Huijausta sanon minä!
Saman huomion tein kun nostalgiannälkään Dumle -tikkareita ostin. Suuri pettymys…
Ihanat lakut! Sitten söin kerran koko ison laatikollisen laivatuliaisina itselleni – en ole tuon koommin syönyt. Tuo oli vuonna -86
TÄÄ ON KAMALA JUTTU :::(((((( JO VUODEN PÄIVÄT OLEN TÄTÄ ASIAA SURRUT IHANAA ETTÄ SE TULI NYT ILMI ETTÄ SIIS EN OLE YKSIN ASIAN KANSSA </3 caps look koska niin kauan olen tätä pettymystä sisälläni pitänyt
Tämä on kyllä tosiaan ankea juttu. Kokemukseni mukaan lakujen maku on kuitenkin nyt parantunut aavistuksen siitä, mitä kammotusta se oli muutama vuosi sitten koostumuksen vaihduttua ekan kerran. Ennen muutosta ahmin aina lakuja pahaan oloon asti (hyvät muistot), mutta eipä ole tullut vuosiin ostettua. Ärsyttää.
TOTTA!
Itsekin rakastin englanninlakuja lapsena ja purin niitä osiin ennen kuin söin. Se vaaleanpunainen kerroslaku oli oma lempparini.
En ollut syönyt lakuja moneen vuoteen, mutta eilen työkaveri toi niitä toimitukseen ja itse ainakin kieli pitkällä heti rohmusin niitä vaaleanpunaisia… mutta kuten sanoit, niin semmoisia kovia ja mauttomia käppyröitä ne olivat. Melkein meni hampaat rikki kun sellaista puraisi 🙁
Yyh, haluan vanhat lakut takaisin.
Tämä on kyllä tosi surullista. Lapsuuden namit pilataan vähin äänin. Myös Budapest-konvehteja ja vihreää Royal-patukkaa on selvästi sormeiltu, juppi todellakin. Onneksi on vielä luottolakuja, siis niitä ihan perusversioita.
Joo siis Malaco on pilanut kaikki Leafin karkit >:/ ihan peestä ihan kaikki. Tässä taannoin tuli huijattu olo, kun ostin Malacon salmiakkisuolakarkkeja tms. ja ne oli ihan mauttomia! Yähk, pthyi.
Todellakin, Malacon myötä kaikki alkoi mennä alamäkeen! Useiden kommentoijien mainitsema Aakkos-kaappaus tapahtui juurikin niihin aikoihin, kun Leafin logon sijaan siihen tuli Malaco. Mun suosikkeja oli ennen ne Salmiakkiaakkoset – no eipä oo enää varmaan kymmeneen vuoteen olleet, kun lapsuuden ja varhaisteini-iän suloiset muistot on iäksi hävinneet Malacon takia!
Olen seurannut blogiasi jo iäisyyden mutta vasta tämä julkaisu kosketti niin syvällisesti, että on pakko viimeinkin kommentoida.
Olen niin samaa mieltä! Ennen saatoin syödä pahaan oloon asti englannin lakuja, erityisesti maistuivat siitä kilon pahviboksista puoli kiloa kerrallaan. Yhtäkkiä ne olivatkin ihan pilallisia. Laitoin myös asiasta palautetta ja sain saman vastauksen “luonnollisemmista” ainesosista.
Todellisuudessa taustalla täytyy olla salaliitto, jolla estetään keski-ikäisten karkkisuurkuluttajien verenpaineen nousu.
Pitäisikö tämä keskustelu lähettää kaikkiin karkkitehtaisiin ja vaatia niitä Oikeita Englanninlakuja takaisin. Ellei resepti sitten ole kadonnut ikuisiksi ajoiksi kaikkien fuusioiden yhteydessä kunnes se vuosisatojen kuluttua löytyy jostain ullakon kätköistä ilahduttaen tulevia sukupolvia.
Itse luulin että oma makuni vain muuttunut kun tää lapsuuden lemppari ei ollutkaan enää aikuisena hyvää! Näköjään oli lakut muuttunut 🙂 Mutta ekan kerran piiiitkään aikaan mielenhäiriön saaneena otin riskin ja ostin ruotsin laivalta pussin näitä lakuja ja ne oli NIIN hyviä! Ihan tuoreita ja pehmeitä, nopsaa hävis koko valtava pussi. Missäköhän ne sitten lienee tehty?
Kiitos! Ihanaa, etten ole vain kuvitellut tätä muutosta vaan muutkin ovat huomanneet. Sama on käynyt myös Aakkosille – ne eivät ole enää sitä ihanaa sitkeää pureskeltavaa kuin ennen. Snif.
Ja ah, Leaf. Naapurimme oli siellä töissä ja sain aina jouluisin ison tonttulakillisen firman karkkeja. Syntymäpäivisin pienen pärekorillisen.
Totta, myös mulla on sama kokemus. Myös geisha maistuu nykyään järkyttävältä. 🙁 Parhaita englanninlakuja saa tällä hetkellä muuten Lidlistä (mistäs muualtakaan), vaikkakaan nekään eivät pärjää leafin alkuperäisille mauille.
Karkkien koostumus ja maku muuttuu, kun kalliimpia rasvoja korvataan halvemmilla rasvoilla. Samaten oikeaa makeutta korvataan juurikin glukoosi-fruktoosisiirapeilla.
Eli geishasta puuttuu se vanha täyteläinen maku. :/ Samalla lailla se uupuu alhaalla mainitusta Budapestista, eri rasvat käytössä.
Tulihan se mieleen, eli kaakaovoi korvataan shea- ja palmuöljyllä.
Täysin samaa mieltä! Onneksi vanhat autot maistuvat vielä kunnon supersalmiakilta ja lätkät& tuttifrutit aidoilta…mihin tämä maailma onkaan menossa?!
Mielestäni siinä Leafin enkunlakupussissa lukee, että “uusittu maku”. Eli eli, kyllä niihin karkkeihin on kajottu, voih…
No entäpä Tupla-patukka!! Sekin on menty pilaamaan !! Mikä ihme siunä on että vuosikymmenet hyviä olleet namit on päätetty muuttaa .. kuraksi!
Eipä tässä enää suklaata kummempaa tarvii syyä kun kaikki maistuu samalle moskalle ja sisältää vaan glukoosi-fruktoosisiirappia..
Pakko kommentoida, että maista ihmeessä Lidlin (sic!) englanninlakuja! Ne pääsee lähimmäksi vanhaa hyvää makua. Ihanan suolaisia.
Myös Budapestit on menty pilaamaan ihan täy-sin. Nuo lapsuuden joulukonvehtien kuningattaret, ylelliset ja hienostuneet, ovat nykyisin kuin varjo entisestään. Tuotanto siirrettiin kai ainakin aluksi Puolaan, missä lie nykyään tehdään. Snif.
Jututin kerran Kalajoen karkkipajan omistajaa heidän loistavan kovan salmiakin valmistuksesta. Hän sanoi koostumuksen ja maun ylläpitämisen olleen vuosien saatossa haasteellista. Muistaakseni syynä olivat elintarvikesäädökset tai ainesosien saatavuus. Heidänkin salmiakki on muuttunut kahdenkymmenen vuoden takaisesta, mutta onneksi vain vähän! Kyllä Malaco varmasti vaikutti kaikkiin Hellaksen /Leafin karkkien makuun. Karkit tehdään luultavasti eri raaka-aineista, tuollaisen yhtiön ollessa kyseessä syyt varmaankin yleensä ovat taloudellisia, eikä niinkään raaka-aineiden n
Lipsahti tuo viesti liikkeelle keskeneräisenä, loppuun tarkoitin sanoa että;
Malacon karkit tehdään varmasti paljolti eri raaka-aineista kuin samaiset namut Hellaksen ja Leafin aikaan. Tuollaisen ison yhtiön ollessa kyseessä syyt muutoksiin ovat luultavasti pääosin taloudellisia, eikä niinkään raaka-aineiden heikko saatavuus. Eihän voi olla niin, että kaikkia karkkeja on joutunut pakosta muuttamaan noin paljon! 🙁 Kyllä Hellaksen aikaiset aakkoset olivat rautaa 80-luvulla!