Ruoka

How do you like them apples?

8.10.2015

(Katsoin viikko sitten pitkästä aikaa Good Will Huntingin – kuka muistaa mistä kohtauksesta otsikon lause on? Hahaa.)

En tiedä miksi, mutta viime viikkoina minulla on ollut jatkuva himo omenoihin. Sellainen rapsakka jääkaappikylmä omena houkuttaa tällä hetkellä enemmän kuin mikään suklaapatukka tai lakupussi.

En ole vuosiin ”saanut” syödä omenoita vatsani vuoksi, mutta nyt päätin, että ihan sama, kai tämäkin himo kumpuaa jostain kehon oikeasta tarpeesta. (Ja kyllä, tajuan tilanteen huumorin… kiellettyä hedelmää himoitseva Eeva…)

tuorepuuro-(1-of-1)

No, joka tapauksessa. Toinen juttu, josta olen viime aikoina ollut innoissani, on tuorepuuro. Olen puurofani (sanonta ”tykkää kuin hullu puurosta” pätee meikäläiseen), ja tämä on kivaa vaihtelua peruspuurolle. Ja niin näppärää – illalla voi tehdä vaikka miten monimutkaisen herkkuviritelmän jääkaappiin valmiiksi, ja aamulla saa mielettömän aamupalan vaikka aikaa olisi vain viisi minuuttia.

Tämän puuron lusikoin tänä aamuna. Siinä on tietenkin omenaa.

Omena-kanelituorepuuro

(yksi annos)

1 punainen omena
1 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl (manteli)maitoa
2 tl hunajaa tai vaahterasiirappia
1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl raastettua tuoretta inkivääriä (voit käyttää myös jauhettua kuivattua inkivääriä)
hyppysellinen aitoa vaniljajauhetta
(1 rkl chia-siemeniä)

tarjoiluun: pähkinöitä ja halutessasi hunajaa/vaahterasiirappia

Raasta omena ja sekoita kaikki ainekset keskenään lautasella tai purkissa. Peitä kannella ja laita jääkaappiin vähintään muutamaksi tunniksi (näppärintä on tehdä puuro edellisenä päivänä). Jos puuro tuntuu liian tönköltä, voit lisätä hieman maitoa ennen tarjoilua. Chia-siemenet tuovat lisää rakennetta puuroon, mutta eivät ole pakollinen ainesosa.

Tarjoile kylmänä pähkinöiden ja halutessasi hunajan tai vaahterasiirapin kera.

 

Viime aikojen hyviä
Kahvipäivä

Saattaisit pitää myös näistä

 • kateliini 8.10.2015 at 11:12

  Oih, samojen ongelmien kanssa painitaan kun FODMAP-ruokavaliota yrittää noudattaa. Saako kysyä mitä vatsa on omenoista tuumannut?

  • Eeva Kolu 8.10.2015 at 1:57

   Haha no sanotaanko että se on hieman eri mieltä kuin minä… Mutta oon aatellut että tän himon on pakko kertoa jostain, ehkä tällainen laissez faire -asenne on lopulta ratkaisu vatsajuttuihinkin 😉

 • Lindis 8.10.2015 at 12:28

  Yksi lempileffoistani! Kohtaus on selkee: ben iskee puh.numero-lapun ikkunaan, sen ärsyttävän ”mukamas-know-it-all”-kundin naaman eteen. Ja hey eeva, sun reseptit ovat aina niin kliffoja – kiitos paljon!

  • Eeva Kolu 8.10.2015 at 1:54

   Ei Ben vaan MATT! 😀 mut muuten hyvä 😉 ja hei kiitti, toivottavasti tykkäät tästä! xx

   • Lindis 8.10.2015 at 5:02

    Classic mix-up 😉

 • Nopnop 8.10.2015 at 2:14

  Söin varmaan koko viime vuoden tuorepuuroa omenalla, kanelilla ja chia-siemenillä, niin hyvää! 🙂 Asuin ulkomailla, ja kun perusaamupalaani ruisleipää ei ollut saatavilla, opin minäkin puuroihmiseksi. Lähinnä kyllä vaan tuorepuuroihmiseksi, peruspuuro ei maistu niin hyvin! Tuorepuuroa kyllä menee sitten usein myös väli-/iltapalaksi. Ja nyt kun olen palannut Suomeen, huomaan himoitsevani aamupalaksi edelleen tuorepuuroa sen ruisleivän sijaan.

  Tällä hetkellä tuorepuurooni tulee useimmiten kaurahiutaleiden lisäksi pellavansiemenrouhetta, chia-siemeniä, banaania ja marjoja! Myös raejuusto sopii sekaan ihan kivasti (mielestäni paremmin kuin lämpimään puuroon), varsinkin kun seurana on vadelmia. 🙂 Usein myös laitan aika reilusti siemeniä ja puolestaan vähennän kauran määrää, jos hiilareita on tullut tankattua vähän liikaa esim. paheeni leivän muodossa…

  • Eeva Kolu 9.10.2015 at 12:19

   Kuulostaa hyvältä! 🙂

 • Ebbis 8.10.2015 at 7:25

  Omenat on kyl kinkkisiä. Mut oon huomannu, et suomalaisista omenoista maha ei tuu kipeeks. Miksi? Mysteeri!

 • j 9.10.2015 at 11:54

  Vatsan/suoliston kanssa oon joutunu ruokavaliojuttuja kokeilemaan, pohtimaan. Sanompahan vaan, että kaikenmaailman rajotussuositukset….joskus ei mitään järkee, niin suppeeks menee. Oon tässä miettiny, että täytyis rupee ”valoravinnolle” ku se näyttäis olevan kohta ainut vaihtoehto, kun kaikkia teorioita kuuntelee.

 • Niina 9.10.2015 at 7:51

  Kiirehdi huomenna ostamaan Silakkamarkkinoilta Kökarin omenia!! Sulta lähtee taju, niin hyviä ne on. Kökarilaiset myyjät lilluvat yhdessä niistä isoista purjelaivoista ns. sivulaiturissa (hallin lähellä).