Ruoka

Mausteinen bataatti-kookoskeitto

1.1.2015

Koska blogini lukijoista merkittävä osuus koostuu entisistä ja nykyisistä turkulaisista, uskallan esittää kysymyksen: kuka muu muistaa Turun Kauppakorkeakoulun ruokalan legendaariset keittolounaat?

Eurolla sai syödä keittoa, salaattia ja leipää niin paljon kuin jaksoi. Lopulta ruokala oli niin täynnä lähialueen opiskelijoita keiton perässä (kerrankin sen ihan oikean keiton), että hinta jouduttiin tuplaamaan pahimman ryysiksen taltuttamiseksi.

Söin opiskeluaikoina niin paljon kasvissosekeittoja – viisi kertaa viikossa – että minun ei tehnyt niitä vuosikausiin mieli. (Sen sijaan muistelen edelleen kaiholla sitä Amican Onnenleipä-ruisleipää – miksei sitä voi ostaa kaupasta?)

Alan ilmeisesti päästä hiljalleen traumoistani yli, sillä eilen tuli mieleen tehdä pitkästä aikaa kasvissosekeittoa. Himotti erityisesti jokin mausteinen, joten väkersin tällaisen Thaimaa-inspiroituneen bataattisopan. Tulipa hyvää!

reseptit3

Sosekeiton konsepti on minusta edelleen vähän riskaabeli – tosi hyvästä horroriin on lyhyt matka. Omat henkilökohtaiset sosekeittoteesini ovat:

1. Sosekeitto saa olla reteästi juoksevaa – paksusta tönköstä sopasta tulee mieleen vauvanruoka.

2. En ole äärivaihtoehtojen ystävä, paitsi keitoissa. Joko se on pureskeltava keitto tai sitten ei. Tiukka ei sattumille sosekeitoissa, joten sauvasekoittimet täysille ja sileäksi koko roska!

3. Tarpeeksi mausteita, suolaa ja happoja – liian mieto maku yhdistettynä sileään koostumukseen on yhtä kuin vauvanruoka.

4. KUUMAA kiitos. Koska väljähtänyt keitto on yhtä kuin…  no arvasitte tämän jo… vauvanruoka.

Mausteinen bataatti-kookoskeitto 

(2:lle pääruuaksi, 4:lle alkuruuaksi)

400-500 g bataattia
1 porkkana
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä
1 tuore chili (tai maun mukaan)
paistamiseen kookosöljyä (tai muuta ruokaöljyä)
2 tl punaista thai-currytahnaa
5 dl kana- tai kasvislientä
suolaa
2 dl kookoskermaa**
1 limen mehu
tuoretta korianteria

Kuori bataatti, porkkana ja inkivääri. Kuutioi bataatti ja porkkana ja silppua chili ja inkivääri. Kuumenna kattilassa öljy ja kuullota chiliä, inkivääriä ja currytahnaa minuutti tai pari. Lisää porkkana ja bataatti ja kuullota hetki. Lisää kana- tai kasvisliemi ja suola.

Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä n. 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Poista liedeltä ja soseuta täysin sileäksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja kuumenna tarvittaessa keitto uudestaan. Lisää halutessasi myös hieman vettä tai lientä, jos keitto on kiehunut liian paksuksi.

Purista joukkoon limen mehu ennen tarjoilua ja silppua kunkin annoksen päälle tuoretta korianteria.

**kookoskerma on ikään kuin kermaisempaa ja paksumpaa kookosmaitoa ja sitä myydään yleensä 2 desin pahvipakkauksissa. Merkki on useimmiten joko Kara tai Blue Dragon. Jos et löydä, niin voit korvata kookoskerman kookosmaidolla.

Kanelinen ginitoti
Talvicocktail: Verigreippi gin&tonic

You Might Also Like

  • Tiinu 22.1.2015 at 6:21

    Tein tätä tänään ja oli kyllä tosi hyvää, paitsi, ettei mielessäni käynyt, että tämä voi olla todella tulista. Tein oikein tupla-annoksen suorilta ja vaikka laitoin vain reilun yhden chilin, niin polttaa kyllä vielä syönnin jälkeen kauan vatsassa 😀 curry tahnaa laitoin 4 teelusikallista ja ehkä peukalon pään kokoinen inkivääri olikin 2 peukalon kokoista inkivääriä.. Huh. Harmittaa, kun hyvää soppaa menee hukkaan, kun en ihan tajunnut tsekkaa tulisuusastetta tarkemmin 😀 toki nämä on yksilöllisiä tottumiskysymyksiä, mutta mulle oli vissiin liikaa.. Oikein yllätyin, että onnistuin tekemään noin tulista ruokaa 😀