Ruoka & juoma

Täydellisen juustotarjottimen anatomia

14.11.2017

Jumalille (ja ranskalaisille) kiitos juustoista. Millä muulla voisi käden käänteessä loihtia näin näyttävät tarjoilut pikkujouluihin ilman, että tarvitsee osata itse tehdä yhtään mitään? Juustot pelastavat kaikki juhla- ja illanistujaisten tarjoilut. Vain jotain pientä naposteltavaa tai alkupala aterialle? Juustoja. Jälkiruoka? Juustoja! Tuliaisia illalliskutsuille? Jep, juustoja. Ne ovat myös kiireisten, laiskojen, kokkaustaidottomien ja mielikuvituksettomien paras ystävä. Riittää kun osaa avata muovikääreen ja käyttää veistä, muita keittiötaitoja ei sitten tarvitakaan.

Tavallisena viikonloppuna suosin simppeliä esillepanoa (yksi juusto ja pieni kulhollinen oliiveja riittää – yksinkertaisen tyylikästä), mutta aavistuksen juhlavampaan tilaisuuteen panostan enemmän. Täydellisessä juustotarjottimessa on mielestäni kirjo koostumuksia, makuja ja vahvuuksia – kovaa, pehmeää, mietoa, vahvaa, raikasta, ikääntynyttä.


juustot-2-of-6.jpg

Kokosin tähän juttuun unelmieni juustotarjottimen osaset.Yksi kaikkien kaveri -juusto. Juusto, josta pitävät sekä snobit että nynnyt. Se on kiinteä mutta pehmeä, ei kovin vahva, ei kovin ikääntynyt – eikä homeessa. Turvallisimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi nuorehkot cheddar ja gouda. Usein myös tuhkaraitajuusto eli morbier, taleggio ja appenzeller maistuvat melkein kaikille.

Yksi mieto, kermainen (valkohome)juusto. Kaikki eivät ole vahvojen haisevien juustojen ystäviä, mutta melkein kaikki ovat pehmeiden, kermaisten valkohomejuustojen ystäviä. Brie on aina takuuvarma hitti. Omia suosikkejani ovat lampaanmaidosta tehty brebiou ja vuohenmaidosta tehty chabichou.

Yksi kova, vahva juusto. Nämä ovat aivan erityisen herkullisia hillojen kanssa. Esimerkiksi comté, manchego, gruyère tai vanha gouda.

Yksi sinihomejuusto. Roquefort, gorgonzola, aura, mistä sitten tykkäätkin. Tähän aikaan vuodesta ostan itse aina englantilaista stiltonia. Se on sinihomejuustoista kiistaton suosikkini ja sitä myydään Suomessa usein vain joulun alla, joten omassa elämässäni siitä on tullut erottamaton osa pikkujoulukautta. Täydellistä piparin ja viikunahillon kera.

Yksi yllättäjä. Maailmassa on tuhansia erilaisia juustoja, ja monilla niistä on varsin omituinen historia, tarina tai valmistustapa. On aina hyvä party trick, jos juustotarjottimella on varmojen hittien lisäksi yksi musta hevonen, josta riittää juttua ja uusia makuelämyksiä (aina ei välttämättä miellyttäviä – ystäväni toi kerran bileisiin ranskalaisen homejuuston, joka maistui ja haisi aivan lannalta. Juusto oli kammottava, mutta ainakin meistä jokainen muistaa sen edelleen). Tässä asiansa osaava juustotiskin myyjä on korvaamaton apu. Pyydä myyjää valitsemaan sinulle “oudoin juusto, jota teillä on”, ja hän ottaa todennäköisesti haasteen vastaan silmät kiiluen.


juustot-4-of-6.jpg

Ota juustot huoneenlämpöön ainakin puoli tuntia ennen tarjoilua! Lämpö tuo maut paremmin esiin ja tekee juustoista mukavan pehmeästi leikkaantuvia.Jotain rapeaa. Leipä ja suolaiset keksit ovat ovat käteviä paitsi juustojen syömiseen, myös neutraloimaan suu vahvojen makujen välillä. Leipää, suolaisia keksejä tai leipätikkuja eli grissinejä. Juuri nyt olen vähän koukussa Tescon oikeaan voihin tehtyihin leipätikkuihin. Kekseistä lemppareitani ovat Kantolan Valitut Perinnekeksit, jotka on leivottu hapanjuureen. Niin hyviä! Myös erilaiset pähkinät ja mantelit – maustetut tai maustamattomat – sopivat hyvin juustopöytään.

Joulun alla kannattaa tietenkin muistaa myös piparit, jotka sopivat hyvin sinihomejuustolle ja vuohenjuustolle. Semperin gluteenittomat piparit ovat suosikkini juustojen kanssa, niissä on vehnäpipareita rapsakampi koostumus, joka ei tarraa sellaisena ällönä mössönä kitalakeen.

Jotain suolaista. Leikkeleitä tai oliiveja, kenties? Ilmakuivattu kinkku toimii aina.


juustot-5-of-6.jpg

Jotain tuoretta. Viinirypäleet ovat klassikko, viikunat näyttävät superkauniilta ja sopivat monien juustojen kanssa. Päärynäsiivut ovat ihana kombo esimerkiksi sinihomejuustolle. Näin joulun alla kannattaa muistaa myös persimonit – ne ovat sesongissa, näyttävät kauniilta ja sopivat juustojen kanssa.Jotain makeaa. Kuivatut hedelmät sopivat juustojen kanssa, mutta hilloke, kompotti tai chutney kruunaa juustotarjottimen ja vie sen nextille levelille. Kompotit sopivat oikeastaan ihan kaikenlaisille juustoille. Kermaiset, miedot juustot rakastavat pientä hapokkuutta, esimerkiksi hapankirsikkahillo ja brie on yksi lempiyhdistelmistäni. Koville, ikääntyneille juustoille ja sinihomejuustoille puolestaan sopivat aromaattiset ja makeat kompotit. Lähtökohtaisesti kuitenkin melkein mikä vain hilloke ja mikä vain juusto menevät käsi kädessä.

Hyviä saa kaupastakin, mutta jos olet viitseliäällä tuulella, keittele kasaan vaikkapa helppo viski-viikunakompotti (ohje alla), jossa on vuodenaikaan sopivat mausteet. (Tästä myös lahjaidea, jos lähipiiristäsi löytyy ahkeria juustonsyöjiä!)


juustot-3-of-6.jpg

Jotain juotavaa. Okei, tietyt viinit ja juustot yhdessä ovat kieltämättä tajunnanräjäyttävä pari, mutta jos tarjolla on montaa sorttia ja tarkoitus ennen kaikkea seurustella, en ottaisi turhaa stressiä juustojen ja juomien yhdistelemisestä. Juustot maistuvat glögin, valkoviinin, punaviinin tai vaikka oluen kanssa eli juo, mitä haluat juoda. Aterian päätteeksi voi myös testata jälkiruokaviinejä juustojen kanssa – port, sauternes, muscatit ja sherry ovat kaikki hyviä kumppaneita juustoille.

Viskillä maustettu viikunakompotti

(noin litra valmista kompottia)

400 g kuivattuja viikunoita
4 dl kiehuvaa vettä
3 rkl viskiä
4 kardemummankotaa*
1 kanelitanko
2 tähtianista
1 klementiinin kuori raastettuna (vain oranssi osa)
1/2 sitruunan mehu ja kuori raastettuna (vain keltainen osa)
2-3 rkl sokeria
ripaus suolaa

Leikkaa viikunat pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon viikunat ja kaada päälle viski ja kiehuva vesi. Laita kansi (tai vaikka lautanen) kulhon päälle ja anna viikunoiden turvota vedessä noin tunti.

Laita kardemummankodat, kanelitanko ja tähtianikset kattilaan ja kuumenna sellaisenaan muutama minuutti, kunnes mausteet alkavat tuoksua. Lisää viikunat liemineen sekä appelsiininkuori, sitruunankuori ja -mehu, sokeri ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja sen jälkeen anna porista keskilämmöllä usein sekoittaen noin puolisen tuntia, kunnes seos on paksua. Anna jäähtyä (koostumus tiivistyy vielä jäähtyessään).

Säilytä kannellisessa purkissa jääkaapissa. Jos käytät desinfioituja purkkeja, kompotti säilyy hyvänä pitkään.

*kardemummankotia myydään luomukaupoissa sekä etnisissä ruokakaupoissa. Jos et löydä, voit korvata hyppysellä jauhettua kardemummaa.

Teksti ja kuvat: Eeva Kolu

Omena-inkivääriglögi ja ginitujaus
Matkalla Champagnessa

You Might Also Like