Ruoka & juoma

Viskidrinkki, jonka sinäkin juot

27.1.2017

Ote toimituspalaverista:”Kun meillä on se miesviikko Uudessa Muusassa, niin mikä ruoka- tai juomajuttu tehtäis?” ”Hmm… mikä olis tosi miehekästä?” ”Viski.” ”Joo! Viskiä! Ja partoja ja tatuointeja. Ja moottoripyöriä.” ”Mutta halutaanko me juoda viskiä? Tai meidän lukijat?” ”Whiskey sour?””WHISKEY SOUR! Kaikki haluaa juoda whiskey souria!!”(seuraa ihastunutta huutamista ja käsien taputusta)

Whiskey sour on klassikkodrinkki, joka jokaisen kannattaa osata sheikata. Ai miksi? Se maistuu niin viskin ystäville kuin niillekin, jotka eivät James Joycen sanoin nauti viskin musiikista.

Pyysimme tietenkin tatuoitua miestä (moottoripyörästä unohdimme kysyä) kertomaan meille ja teille, miten se tehdään.whiskeysour-3-of-5

whiskeysour-3-of-5

Baarimestari Sami Benamedin mukaan whiskey sour on paitsi klassikko, myös tällä hetkellä kovassa huudossa niin maailmalla kuin Suomessakin. Milloin sitä kannattaa tarjota? ”All day every day! Erityisesti aperitiivina, mutta illan mittaan myös välicocktailina.”

”Whiskey sour on pohja kaikkiin sour-perheen juomiin. Kun opettelee tämän ohjeen, osaa tehdä kaikenlaisia sour-variaatioita. Niille kaikille yhteistä on yksinkertaisesti sitruuna, sokeri ja munanvalkuainen.”whiskeysour-2-of-5

whiskeysour-2-of-5

Whiskey sour tehdään yleensä amerikkalaisesta bourbon-viskistä, joka on hieman muita viskejä makeampaa. Jos haluat hankkia baarikaappiisi drinkkeihin hyvin soveltuvan bourbonin, Sami kehottaa tsekkaamaan tunnetuimman Jack Danielsin lisäksi Maker’s Markin sekä Bulleit Bourbonin.

Parhaat vinkit kotibaarimikolle? ”Käytä paljon jäitä! Jäissä pihistely on se syy, miksi kotona drinkeistä ei tule yhtä hyvän makuisia kuin baarissa, vaikka kuinka seuraisi ohjeita ja käyttäisi hyviä raaka-aineita.”


whiskeysour-5-of-5
whiskeysour-5-of-5

Näin helposti whiskey sour syntyy, kotonakin:

Whiskey sour

(yksi annos)

4 cl bourbonia
2 cl tuorepuristettua (!!) sitruunamehua
2 tl sokeria*
1 kananmunanvalkuainen**
reilusti jäitä
koristeluun appelsiininkuorisuikaleita

*Baarimikot käyttävät cocktaileihin sokerisiirappia, mutta jos et jaksa keitellä sellaista kotona, voit tehdä drinkin tavalliseen hienosokeriin.
** Jos teet kerralla useamman drinkin, riittää yhdestä valkuaisesta 2-3 cocktailiin. Valkuainen ei vaikuta juoman makuun, vaan koostumukseen ja ulkonäköön, joten yhtä drinkkiä varten valkuaista ei tarvitse lähteä puolittelemaan.

Lisää sokeri ja sitruunamehu sheikkeriin (jos et omista sheikkeriä, kannellinen hillopurkki tai pakasterasia ajaa asian). Pyörittele lusikalla ennen kuin lisäät alkoholin, jotta sokeri liukenee sitruunamehuun.

Lisää bourbon ja valkuainen ja ravista 12 sekuntia. Lisää reilusti jäitä ja ravista 14 sekunta.

Tarjoile jäiden kanssa grogilasista appelsiininkuorisuikaleiden kera.whiskeysour-4-of-5

whiskeysour-4-of-5

Appelsiininkuorisuikaleet näyttävät hienolta, mutta ne syntyvät iisisti. Veistele kuorimaveitsellä appelsiininkuoresta kunnon siivu ja leikkaa sen jälkeen hedelmäveitsellä palanen pieniksi suikaleiksi. That’s it!

Kiitos Son of a Punchin Samille opeista, ja Books & Antiquesille kuvauspaikasta!

Teksti & kuvat: Eeva Kolu

Höyryävät kattilat: Ranskalainen linssisoppa
Testissä: Alle 30 euron samppanjat

Saattaisit pitää myös näistä