Ruoka & juoma

Omena-inkivääriglögi ja ginitujaus

15.11.2017


omenaglogi (1 of 2).jpg

Joko siellä on korkattu glögikausi? Itse yritän yleensä sinnitellä marraskuun alkuun asti, mutta tänä vuonna sorruin jo lokakuun lopussa. Pahan flunssan keskellä en kertakaikkiaan pystynyt vastustamaan ruokakaapissa majailleen glögipullon kutsua – ne ryytynyttä mieltä hellivät mausteet, se karheaa kurkkua silittävä lämpö, tukkoisen nenän avaava huuru… Ja kun ensimmäinen pullo oli korkattu, oli junaa enää mahdoton pysäyttää.

Siitä päivästä lähtien olen istunut joka ilta glögimukin kanssa sohvalla, välillä ottanut mukillisen mukaan koirapuistoonkin. Olen jo juonut kaikki valmiit suosikkiglögini läpi moneen kertaan ja ehtinyt kyllästyä niihin. Kyllästyä, vaikka ollaan nippa nappa marraskuun puolivälissä! Sellainen on kärsimättömän palkka. Oli siis astuttava itse hellan ääreen ja keiteltävä glögi, joka on jotain ihan muuta.

Idea tähän glögiin tuli eräästä tilaisuudesta, jossa tummaa giniä tarjottiin kuuman omenamehun kanssa. Lisäsin reseptiin mojovasti inkivääriä sekä jouluisia mausteita ja vaihdoin ginin kirkkaaseen. Lopputuloksena oli tänä talvena paras juomani glögi. Maukas, mutta ei yhtään liian makea. Lämmittävä, mutta raikas.


omenaglogi-2-of-2.jpg

Olen tehnyt tätä omenaglögiä myös ilman giniä ja maku on oikein hyvä silloinkin. Ehkä kuitenkin lisäisin ensi kerralla joukkoon vaikka alkoholitonta valkoviiniä (tai kiehuttelisin tavallisesta valkkarista tai siideristä alkoholin pois), jotta makuun tulee lisää syvyyttä. Eihän glögin idea kuitenkaan ole maistua vain kuumalta mehulta. Huomaa muuten, että kun käytät glögin maustamiseen kokonaisia kanelitankoja ja tähtianiksia, voit hyvin kerätä ne keittelyn jälkeen talteen, huuhdella, kuivata ja käyttää uudestaan seuraavaan satsiin.

Ginillä terästetty omena-inkivääriglögi

(noin litra)

1 litra suodattamatonta omenamehua (esim. Tropicana tai Lidlistä)
5 cm pätkä tuoretta inkivääriä
1 kanelitanko
2 tähtianista
3 kardemumman kotaa
giniä, maun mukaan  (laitoin itse noin desilitran)

(tarjoiluun: omenasiivuja, kanelitankoja)

Kaada omenamehu kattilaan. Kuori inkivääri ja leikkaa viipaleiksi. Lisää joukkoon kanelitanko, tähtianikset ja kardemummankodat. Kuumenna kiehuvaksi ja anna sen jälkeen porista keskilämmöllä ainakin 15 minuuttia. Mausteiden mausta tulee sitä vahvempi, mitä pidempään annat glögin porista – huomaa toki, että mitä pidempään kiehuttelet, sitä enemmän myös nestettä haihtuu.

Anna glögin jäähtyä hieman ja siivilöi halutessasi mausteet ja inkiväärinpalaset pois. Lisää joukkoon gini. Kaada glögilaseihin tai mukeihin ja koristele halutessasi omenasiivuilla ja kanelitangoilla.

Lue myös: Vuoden 2016 suuri glögitesti

Kuva ja teksti: Eeva Kolu

Zero waste -viikko: Ajatuksia
Täydellisen juustotarjottimen anatomia

You Might Also Like