Ruoka & juoma

Talven täyttävät salaatit

27.1.2019

 

Kaupallinen yhteistyö: Bonduelle


bonduelle (3 of 9).jpg

Opiskeluaikoina keksin, että voisin säästää rahaa ostamalla jättipusseja kuivattuja papuja ja herneitä. Niitä tarvitsi vain liottaa vuorokausi ja sen jälkeen keitellä muutama tunti, huuhtoa ja valuttaa. Hirveän näppärää. Käytännössähän papuja ei koskaan ollut valmiina silloin, kun niitä olisi tarvinnut.

Nyt naurattaa tuokin. Pavut ovat muutenkin todella edullisia ollakseen niin laadukasta ravintoa, ja ennen kaikkea käyttövalmiit pavut ovat juurikin mitä parhainta pikaruokaa ja hätäevästä. Nykyään kaapissani on aina muutama purkki heti käyttövalmiita papuja ja linssejä – niistä saa aina kehiteltyä lounaan silloinkin kun edellisestä kauppareissusta on päässyt vierähtämään viikko poikineen.


bonduelle (1 of 1).jpg

Viime aikoina repertuaariini on tullut yksi huippuhyvä pikatuote lisää: käyttövalmis kvinoa. Käytän kvinoaa ihan liian harvoin, koska sen keittäminen on minusta ärsyttävää (kvinoahan on pakko huuhdella ennen keittämistä ja menee hermo niihin siivilään kiinni jääviin tai siivilän rei-istä karkaaviin pikkujyväsiin!)

En ajatellut että tölkkipavuissa olisi mitään eroa, kunnes viime syksynä sain toimeksiannon kehittää Bonduelle-brändille reseptiikkaa ja yllätyin – säilykkeiden selkeä ykkönen. Bonduellen pavuissa ja linsseissä on minimaalisesti lientä. Tölkki on täyttä tavaraa ja pavut voi kaataa safkan sekaan sellaisenaan ilman valuttamista ja huuhtelua.


bonduelle (9 of 9).jpg

Bonduellen pavut, linssit ja kvinoa on keittämisen sijaan kypsennetty höyryttämällä, mikä auttaa säilyttämään maun ja rakenteen. Pavut ovat pulskia ja napakoita, freesin värisiäkin. (Vannon käsi sydämellä, että tämä ei ole pelkkää markkinointipuhetta – testaa vaikka itse.)

Uusimpana kivana juttuna Bonduellelta on tullut tavallista pienemmät pakkaukset, joista saa näppärästi yhden hengen annoksen kvinoaa, linssejä tai erilaisia papuja ilman jämiä. Näiden tuotteiden valikoima tulee ilmeisesti kevään aikana vielä laajenemaan. Sinkkukeittiö kiittää, ruokahävikki vähenee.

Tässä kaksi reseptiä hyödyntäen uusia pikkupakkauksia: kvinoaa ja oriental style-papumixiä (edamameja, kikherneitä ja vihreitä kidneypapuja – sellaisista en ollut ennen tätä kuullutkaan). Erityisesti tuota lehtikaalisalaattia olen syönyt koko tammikuun, en vaan näytä kyllästyvän siihen millään. Se sopii niin lounaaksi, lisukkeeksi kuin brunssipöytäänkin ja syntyy helposti.


bonduelle (5 of 9).jpg

Talvinen kvinoa-lehtikaalisalaatti

(yhdelle sellaisenaan tai kahdelle lisukkeena)

100-150 g lehtikaalia
reilu loraus hyvää neitsytoliiviöljyä
1 tlk Bonduellen käyttövalmista kvinoaa
1 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1 dl pekaanipähkinöitä
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1 dl parmesanlastuja

Poista lehtikaalista ruodit ja silppua lehtikaali pieneksi (melkeinpä mitä pienempää silppua, sen parempi). Laita lehtikaali kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä. Hiero lehtikaalia öljyllä minuutti tai pari, niin rakenne pehmenee. Lisää joukkoon kvinoa, sitruunan mehu, suola ja mustapippuri.

Rouhi pekaanipähkinät kevyesti. Paahda paistinpannulla keskilämmöllä ilman rasvaa muutama minuutti, kunnes pähkinät alkavat tuoksua paahteiselta.

Lisää lehtikaalin joukkoon pähkinät, karpalot ja parmesanlastut.


bonduelle (8 of 9).jpg

Tässä salaatissa maistuvat vietnamilaisista kesärullista tutut raikkaat maut. Pavut tuovat annokseen täyttävyyttä ja pienen proteiinibuustin.

Vietnamilaistyylinen papu-nuudelisalaatti

(yhdelle annoksena, kahdelle lisukkeena)

50 g riisinuudeleita
1 porkkana
1/2 kurkku
2 kevätsipulia
1 tlk Bonduelle Oriental Style-papusekoitusta
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta korianteria

kastike:

1 rkl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
1 limen mehu
hyppysellinen chiliä
(halutessasi hieman ruokosokeria tai hunajaa)

Valmista riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Kuori porkkana ja siivuta ohueksi vihannesleikkurilla tai kuorimaveitsellä. Siivuta samalla tavalla kurkku ja tarvittaessa puristele hieman nestettä kurkusta pois. Silppua kevätsipuli ja yrtit. 

Sekoita kaikki ainekset keskenään. 

 

Ui mun haaviin
Talvibrunssille

Saattaisit pitää myös näistä