Koti Ruoka & juoma

Kimppu ja drinkki

22.3.2019

 


perjantai (3 of 3).jpg

Siitäkin huolimatta, että olen ollut freelancer tai yrittäjä melkein koko aikuisikäni ja teen melkein aina viikonloppuisinkin töitä, perjantai ei ole koskaan menettänyt hohtoaan silmissäni. Perjantaina ilmassa on eri tuntu, aina vain. Jotain taikaa.

Minulla on muutaman vuoden ollut perjantaitraditio nimeltä kimppu ja drinkki. Se on muotoutunut vuosien saatossa itsestään, perjantaihuumassa. Perjantaisinhan tekee usein mieli tehdä jotain vähän erityistä ja ehkä palkitakin itsensä kuluneesta viikosta.

Tradition nimi sinänsä kertoo melko tyhjentävästi, mistä on kyse. Viikonlopun startatessa haen kukkakimpun. Se saattaa olla rahatilanteesta ja fiiliksestä riippuen jokin kukkakaupan upeus tai kolmen euron tulppaaninippu marketista. Sillä ei ole väliä, tärkeintä on rituaali ja se, mitä se minulle merkitsee: sitä että olipa tilanne mikä tahansa, elämässäni on aina tilaa kauneudelle ja asioille, jotka ovat minulle tärkeitä. Olen päättänyt, että tiettyihin asioihin on aina varaa. Perjantaikimppu on yksi niistä.

Toinen tradition osuus on drinkki, ja se sisältää enemmän variaatiota. Se saattaa olla cocktail hienon hotellin aulabaarissa, tai pöytäviinit lähikuppilassa. Tai se saattaa olla sitruunalimppari tai Pellegrino kotisohvalla kylpytakissa. Aina fiiliksen ja tilanteen mukaan. Joskus juon sen seurassa, joskus yksin.

Juuri se, että perjantaidrinkki on toisaalta pysyvä traditio ja toisaalta joka viikko erilainen, antaa mahdollisuuden maksimoida sen tuoman ilon. Alan viimeistään perjantaiaamupäivällä fiilistellä drinkkiä. Missä juon sen? Kenen kanssa? Mitä lasissani on? Mitä laitan päälle? Mihin ilta johtaa?


perjantai (1 of 3).jpg

Olen etsinyt vaikka kuinka kauan muottia, jolla saisi tehtyä jättikokoisia jääkuutioita. Muutama viikko sitten löysin sellaiset viimein Granitista. Ne ovat mullistaneet juomaelämäni. Jäiden saaminen on Suomessa aina ongelma (en tajua miksei niitä myydä joka kaupassa) ja itse tekeminen on jotenkin ärsyttävää, suurin osa muoteista toimii tosi huonosti tai vähintäänkin aina unohtuu täyttää ajoissa (enkä nyt edes aloita niistä muovipusseista).

Jättikuutioita riittää yksi per lasi. Iso möhkäle sula ollenkaan niin nopeasti kuin tavalliset jääpalat, joten drinkki pysyy kylmänä pitkään vetistymättä eikä jäitä kulu yhtä paljon. Ostin saman tien kaksi muottia, joten vaikka unohtaisin täyttää toisen, pakastimessa on aina jäät ainakin neljään juomaan. Problem solved.

Jos teen kotona drinkin, se on melkeinpä aina negroni, lempidrinkkini. Tiukka, vähän kitkerä, kuitenkin mehukas.


perjantai (2 of 3).jpg

Negroni

1 osa Camparia
1 osa punaista vermuttia
1 osa giniä
jäitä
(suikale appelsiininkuorta tai appelsiiniviipale)

Lisää lasiin jäät ja kaikki ainesosat. Sekoita.

Jos haluat ekstramakua, voit hieroa appelsiininkuorisuikaleella lasin reunan. Itse lisään joskus myös kokonaisen appelsiiniviipaleen joukkoon.

Campari on tietenkin Negronin olennainen ja pyhä ainesosa, mutta rehellisyyden nimissä olen monesti käyttänyt Apérolia silloin kun Camparia ei ole ollut saatavilla, ja silläkin drinkistä tulee tosi hyvä.

 

Terveisiä maustekaapilta
(Maku)muistoja Galiciasta

Saattaisit pitää myös näistä