Ruoka & juoma

Kesän juhlapöytiin

26.5.2019

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku


kesakemut (9 of 13).jpg

Rakastan toukokuuta, luultavasti siksi että kaikkein eniten rakastan kesää. Toukokuussa kesä on ihan ovella mutta vasta edessä, ja joskus asioiden odottaminen on ihanampaa kuin niiden tapahtuminen. Kesän tapauksessa ei, koska kesää ihanampaa ei voi olla, mutta melkein yhtä ihanaa.

Toukokuu alkaa lähestyä loppuaan, joten on aika miettiä mitä kesällä syödään. Mitä katetaan pöytään kesän juhlissa, isoissa ja pienemmissä. Mökkivieraille ja grillikemuihin, piknik-koreihin ja sen sellaisiin.

Myös keittiössä paras aika on alkamassa. Tähän aikaan vuodesta ruokakauppaan tai torille meneminen tuntuu vähän samalta kun lapsena joulukalenterin avaaminen – ihan jännittää, mitä tällä kertaa löytyy. Joko laareista löytyy kauden ekat mansikat, uudet perunat, herneet, varhaiskaalit?

Tähän juttuun suunnittelin muutaman reseptin kesän kemuihin. Helppoa ja yksinkertaista, kuten tapoihin kuuluu. Kaikki reseptit ovat helposti skaalattavissa isompiin tai pienempiin kemuihin ja sopivat myös seisovaan pöytään.


kesakemut (1 of 3).jpg

Rakastan erilaisia perunasalaatteja uudesta perunasta. Tämä on yksi suosikeistani – tyyliltään perinteinen, mutta raikkaampi ja sopivan simppeli. Se sopii tosi hyvin lisukkeeksi erilaisille pitopöytien herkuille kuten lohelle ja paahtopaistille, ja yhtä hyvin rentoihin grillijuhliin makkaran tai maissin kylkeen.

Ensimmäiset kotimaiset uudet perunat ovat jo kaupoissa, mutta vielä ne eivät ole parhaimmillaan ja kilohintakin on tähän aikaan vielä melkoinen, joten näihin resepteihin käytin italialaisia Mamma Mia -pottuja, joissa ei ole parjaamista niissäkään.

Mutta pian, pian… Siikli!


kesakemut (8 of 13).jpg

Perunasalaatti uudesta peruunasta ja kesäretiiseistä

(4-8 annosta)

1 kg pieniä uusia perunoita
nippu retiisejä
150 g creme fraichea
2 rkl majoneesia
1 rkl täysjyväsinappia (Dijon)
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
koristeluun versosalaattia (Mimis) tai vesikrassia

Keitä perunat suolavedessä. Älä keitä liian pehmeiksi. Anna perunoiden jäähtyä täysin.

Halkaise perunat kahtia. Viipaloi retiisi.

Sekoita keskenään creme fraiche, majoneesi, sinappi ja etikka. Sekoita perunat, retiisi ja kastike keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla ja koristele versosalaatilla ennen tarjoilua.


kesakemut (3 of 3).jpg

Toast skagen, jonkun mielestä kasaria, minulle ehdoton osa kesää. Isompana simppeli mutta hienostunut kesälounas kuohuviinin ja vihreän salaatin kera, pienempänä aterian alkupala, suupaloina sopii pitopöytään.Skagensalaatin teen joskus itse, useimmiten ostan Herkun palvelutiskistä. (Valmistelustressin minimoimiseksi isompiin kemuihin tykkään aina miettiä pari juttua jotka voi ostaa valmiina, joten hyödynnän palvelutiskejä ja leipomoita.)

Sitten vain hyvää paahtoleipää, tilliä ja sitruunaa. Astetta runsaampaan versioon voi lisätä mätiä.


kesakemut (4 of 13).jpg

Tässä salaatissa yhdistyvät kaikki kesän maut: lohi, parsa, uudet perunat ja kirsikkatomaatit. Salaatista saa kivan näköisen ja maukkaan käyttämällä erivärisiä ja erimuotoisia kirsikkatomaatteja. Itse käytin tähän Närpiön Trioa – Närpiön tomaateilla nyt harvoin muutenkaan menee kauhean pieleen.

Olen viime aikoina yrittänyt käyttää yrttejä monipuolisemmin enkä aina vain samoja tuttuja. Tähän salaattiin silppusin tuoretta oreganoa, mikä toi kivan vivahteen makuun.

Kesäinen lohisalaatti

(4-8 annosta)

200 g loimulohta tai lämminsavulohta
1 puntti vihreää parsaa
500 g pieniä uusia perunoita
200 g erivärisiä kirsikkatomaatteja (esim. Närpiön Trio)
50 g parsakaalin tai alfalfan ituja (Silmusalaatti)
oliiviöljyä

kastike:

2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
2 rkl silputtua tuoretta oreganoa

suolaa
mustapippuria

Pese uudet perunat ja parsat huolellisesti. Halkaise perunat kahtia. Poista parsojen tyvestä muutama sentti ja leikkaa varret kolmeen osaan.

Laita perunat uunipellille, lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Lisää sen jälkeen parsat pellille ja paahda vielä n. 10-15 minuuttia, kunnes parsat ovat kauniisti ruskistuneet. Ravista pannua pari kertaa paahtamisen aikana.

Halkaise kirsikkatomaatit ja paloittele lohi.

Kokoa salaatti parsasta, perunoista, kirsikkatomaateista, lohesta ja iduista. Sekoita keskenään kastikkeen ainekset ja sekoita salaatin joukkoon.


kesakemut (12 of 13).jpg

Juhlapöydän showstopper – kesäpäivääkin keveämmät marengit. Ne ovat näyttävästä ulkomuodostaan huolimatta tosi helppo tehdä, kunhan marengin malttaa vatkata kunnolla. Seisoviin pöytiin ne ovat mainio valinta myös siksi, että marenki on luontaisesti gluteenitonta eikä tunnu “korvikkeelta”.

Pidin aikaisemmin syötäviä kukkia vähän sellaisena näpertelynä joka omassa keittiössä ei kiinnosta yhtään, mutta viime vuonna Milanossa yhdessä ravintolassa eteeni kannettiin simppeli salaatti erilaisista salaatinlehdistä, syötävistä kukista ja vinegretistä. Tajusin, että syötäviä kukkia voi käyttää myös yksinkertaisessa ruoassa vähän kuin yrttejä tai marjojakin. Päätin, että kunhan saan puutarhan, alan kasvattaa syötäviä kukkia – siihen asti ostan niitä erityistilanteisiin Herkun vihannesosastolta.


kesakemut (10 of 13).jpg

Mascarponella ja marjoilla täytetyt marengit

(16 kpl)

3 kananmunan valkuaista (huolellisesti eroteltuna!)
2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 tl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa

täyte:

150 g mascarponejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 luomusitruunan kuori raastettuna
1 tl aitoa vaniljasokeria tai hyppysellinen vaniljajauhetta

koristeluun:

tuoreita marjoja
syötäviä kukkia

Lämmitä uuni 120 asteeseen. Laita kahdelle uunipellille leivinpaperi.

Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kunnes massaan muodostuu kovia huippuja. Lisää joukkoon noin neljäsosa sokerista ja vatkaa sileäksi ja kiiltäväksi. Lisää sen jälkeen loppu sokeri vähitellen joukkoon ja vatkaa erittäin kiiltäväksi. Kääntele lopuksi joukkoon maissitärkkelys/perunajauho sekä sitruunamehu/etikka.

Lusikoi kummallekin leivinpaperille kahdeksan marenkimöykkyä ja tasoita pinta lusikalla.

Paista noin 45 minuuttia, kunnes marengit ovat rapeita pinnalta, mutta pehmeitä sisältä. Marenkien ei tarvitse ruskistua. Irrota veitsellä leivinpaperista ja anna jäähtyä ritilän päällä.

Vatkaa kerma kevyesti vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, sitruunankuori ja vanilja ja vatkaa melko jämäkäksi vaahdoksi.

Lusikoi jäähtyneiden marenkien päälle mascarponevaahtoa. Koristele tuoreilla marjoilla ja syötävillä kukilla.


kesakemut (1 of 13).jpg

Näin Herkun hillohyllyllä ruusunterälehtihilloa ja mieleni vaelsi välittömästi unelmieni englantilaiseen puutarhaan. Puutarhajuhlat, kukkamekko, skonsseja ja ruusuhilloa. Ruusun eteerinen öljy jakaa mielipiteet – toiset rakastavat sen parfyymista tuoksua ja makua yli kaiken, toiset eivät voi sietää, mutta kukaan tuskin voi kieltää että mistään ei tule yhtä kepeän ylellinen olo kuin ruusujen syömisestä. Tai tässä tapauksessa juomisesta.


kesakemut (3 of 13).jpg

Kuohuva ruusudrinkki

vajaa 1 tl ruusunterälehtihilloa
kuivaa roseekuohuviiniä hyvin viilennettynä

Laita kuohuviinilasin pohjalle vajaa teelusikallinen ruusunterälehtihilloa ja kaada päälle hieman kuivaa roseekuohuvaa. Sekoita hillon kanssa ja kaada päälle lisää kuohuvaa. Tarjoile heti esimerkiksi juhlien alkumaljana.


kesakemut (6 of 13).jpg

Ja niille, joille kuohuviini ei maistu syystä tai toisesta, kannattaa muistaa varata alkoholittomia vaihtoehtoja. Olen huomannut, että ihmiset ovat yleensä todella otettuja siitä jos niihin on laitettu edes pikkuisen tavanomaisempaa enemmän ajatusta. Herkussa on tosi hyvä valikoima jännittäviä erikoislimppareita, mehuja, kombuchaa, alkoholittomia viinejä ja oluita ja vaikka mitä, ja moni niistä on vieläpä tosi kauniissa pullossa. (Pakko muuten tässä välissä vähän hehkuttaa tuota San Pellegrinon veriappelsiinilimpparia – ehkä maailman paras limu oikean punaisen cokiksen rinnalla.)

Toivon meille kaikille paljon ihania juhlia kesään, nautinnollisia hetkiä niiden suunnitteluun ja ennen kaikkea suunnitelmien unohtamiseen.

Eikä haittaa, vaikka tiedossa ei olisi yksiäkään häitä tai rippijuhlia tai mökkibileitä. Kaksi ihmistä, pullo kuplivaa ja lautasellinen perunasalaattia on minun kirjoissani jo merkki hyvistä bileistä. (Kacey Musgravesin sanoin: who needs a crowd when you’re happy at a party for two?)

Toukokuun murusia
Vihreän himo

You Might Also Like