Ruoka & juoma

Kesäruoka ja pyhä yksinkertaisuus

21.7.2020

Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku

herkkukesa (24 of 28).jpg

Mitä syvemmälle kesään mennään, sitä simppelimmäksi elämä muuttuu. Tarvitsen koko ajan päiviltäni vähemmän ollakseni tyytyväinen. Aamulla juon kahvia ja illalla käyn meressä uimassa. Mitä siinä välissä tapahtuu – eipä paljon mitään. Enimmäkseen olen maannut puun alla ja ajatellut ajatuksia. Katsellut taivasta, haistellut ilmaa.

Tiedän että pian alkaa taas tapahtua. Siihen asti haluan nauttia tästä. Tyhjästä tilasta, pyhästä yksinkertaisuudesta, ajasta jonka kuluminen ei ahdista.

Kesällä kaikki yksinkertaistuu – aikataulut, ajatukset, pukeutuminen, rutiiinit, ruoka. Varsinkin ruoka.

Kun raaka-aineet hipovat täydellisyyttä, kuten kesällä tuppaa olemaan asiain laita, kaikki ylimääräinen tuntuu vain tunkkaiselta.

herkkukesa (13 of 28).jpg

Rakastan käydä kesällä ruokaostoksilla, koska melkein joka viikko alkaa jonkin uuden herkun sesonki. Pudistelen päätäni ensimmäisille kivikoville persikoille, mutta ilahdun niistäkin, koska ne ovat merkki siitä, että pian

Kalvakat mansikat muuttuvat viikko viikolta makeammaksi, kunnes lopulta katoavat tiskistä – mutta ei se mitään, sitten alkaakin jo viikunasesonki.

Lempiajatukseni Henry David Thoreaulta:

“Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the earth.”

herkkukesa5.jpg

Viime päivinä olen fiilistellyt erityisesti porkkanoita. Uuden sadon porkkanat ovat ehkä vähän aliarvostettu herkku, koska peruna vie kaiken huomion (ansaitusti, toki). Kesäporkkanat ovat niin raikkaita ja makeita, niissä maistuu kesä ja jotenkin mystisesti myös aurinko, vaikka ne kasvavatkin maan alla.

Itse syön niitä enimmäkseen Väiski Vemmelsääri -tyyliin: kunnon ote naatista ja ääntä kohti. Ne ovat tietenkin korvaamaton raaka-aine kesäkeitossa, mutta itse teen niistä aika usein myös tällaista ranskalaistyylistä salaattia.

Tämä salaatti on todella simppeli, varmaan jonkun mielestä liiankin simppeli. Minusta se on tähän aikaan vuodesta täydellinen, koska se antaa porkkanoiden oman maun loistaa. Pieni mausteisuus kastikkeessa tuntuu vain korostavan porkkanoiden makeutta ja mehukkuutta.

herkkukesa (22 of 28).jpg

Ranskalaisittain tämä salaatti tehtäisiin itse asiassa porkkanaraasteesta. Itselläni kummittelevat edelleen mielessä koulu/työpaikkaruokalamuistot liikaa, jotta haluaisin tehdä porkkanaraastetta kotona, joten leikkaan porkkanan ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä.

Jos et käytä naattiporkkanoita heti, varret kannattaa katkaista, niin porkkanat säilyvät pidempään. Varret jatkavat ravinteiden ja nesteen imemistä juureksesta senkin jälkeen, kun ne on nostettu maasta!

herkkukesa (21 of 28).jpg

Ranskalainen porkkanasalaatti

(kahdelle)

1 nippu kesäporkkanoita (n. 5 kpl)
muutama ruohosipuli tai 1 vihreä kesäsipuli

kastike:

1 rkl hyvää oliiviölljyä
1/2 sitruunan mehu
1 tl dijon-sinappia
1-2 tl hunajaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
suolaa
mustapippuria

Pese porkkanat, yleensä uuden sadon porkkanoita ei tarvitse kuoria. Leikkaa porkkana ohuiksi siivuiksi kuorimaveitsellä tai julienne-leikkurilla. Silppua ruohosipuli/vihersipuli hienoksi.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita porkkanan joukkoon.

herkkukesa (17 of 28).jpg

herkkukesa (7 of 28).jpg

Mutta siis – tietenkin perunat ovat kesällä tärkeitä. Hyvin, hyvin tärkeitä.

Voisin syödä kesän jokaisena päivänä uusia perunoita, loimulohta ja salaattia ja olisin maailman onnellisin nainen. Joskus teen avomaankurkusta ja kermaviilistä kastikkeen, jos oikein laiskottaa ostan palvelutiskistä valmista skagenröraa.

Olen huomannut että uudet perunat ovat yksi niistä asioista, joissa kannattaa antaa itselleen lupa ostaa parasta laatua. Vaikka ostaisi kaupan kalleinta perunaa, kyseessä on kuitenkin varsin halpa luksusherkku. Sesonki on niin lyhyt ja perunat niin hyviä silloin, kun ne ovat hyviä.

herkkukesa2.jpg

Tällä hetkellä suosikkejani ovat Anssi Väättäsen Annabelle-perunat, joita olen ostanut keskustan Food Market Herkusta. (Annabelle on muutenkin lempilajikkeeni.)

Tykkään tosi paljon Herkun hevi-osastosta, koska siellä on paljon paikallisten pientuottajien kasviksia. On ihanaa että myös me kaupungissa asuvat pääsemme tukemaan lähistön pientuottajia ja nauttimaan vähän maatilatorin fiiliksestä. Ja tietysti syömään oikeasti lähellä tuotettuja, puhtaita ja laadukkaita sesonkiraaka-aineita.

Uudet perunat eivät tietenkään kaipaa juuri muuta kuin suolaa ja vähän voita, mutta kokeilen mielelläni silloin tällöin uusia tapoja maustaa niitä. Bongasin Herkun kesäreseptivihosta maestro Eero Vottosen reseptin fenkolilla maustetuille grillatuille uusille perunoille. Varastin idean fenkolinsiemenistä ja tein oman versioni keitetyistä perunoista.

herkkukesa (6 of 28).jpg

Fenkolinsiemenet eivät jyränneet perunoiden makua vaan toivat vain kivan, hienovaraisen ja vähän uudenlaisen lisän. Tykkäsin näistä perunoista erityisesti lohen parina!

Fenkolilla maustetut uudet perunat

(3-4 annosta)

600 g pienikokoisia uusia perunoita

1/2 dl voisulaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
sormisuolaa
tuoretta tilliä

Pese perunat ja keitä suolatussa vedessä kypsiksi, mutta niin että perunat ovat vielä hieman napakoita.

Paahda fenkolinsiemeniä keskilämmöllä paistinpannulla (ilman rasvaa) sekoitellen minuutti tai pari, kunnes ne alkavat tuoksua.

Sekoita kulhossa lämpimät uudet perunat, voisula, fenkolinsiemenet ja suola. Silppua joukkoon tilli.

herkkukesa (16 of 28).jpg

Just nyt olemme tietenkin myös keskellä parhainta hernesesonkia. Herneet ovat tietysti ihania, mutta pidän jopa ehkä vielä enemmän herneiden kuorimisesta kuin niiden syömisestä. Se on lempikesäpuuhaani, ihanan meditatiivista. Ehkä siksi käytänkin herneitä kesällä aika paljon ruoanlaitossa, jotta saan kuoria ison kasan kerralla, heh!

Tämä sitruunainen hernepasta on ruoka, joka on ihan pakko tehdä vähintään kerran kesässä. Hyvin koukuttava.

Lisään itse pastaan pekonia (herneet ja pekoni ovat esim. Italiassa aika klassinen yhdistelmä), mutta pasta toimii tosi hyvin myös kasvisversiona ilman sitä. Sitruuna ja crème fraîche on liitto, jolla ei voi mennä pieleen!

herkkukesa (8 of 28).jpg

Sitruunainen hernepasta

(kahdelle)

200 g spagettia

1 litra herneitä
6 siivua pekonia
1 sitruunan kuori ja mehu
1 dl crème fraîchea

oliiviöljyä

suolaa
mustapippuria

Kuori herneet.

Leikkaa pekoni paloiksi. Lorauta pannulle hieman oliiviöljyä ja lisää pekoni ja herneet. Paista n. 5 minuuttia kunnes pekoni on suht rapeaa ja herneet hieman kypsyneet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan runsaasti suolatussa vedessä. Valuta pasta ja sekoita joukkoon pekoni ja herneet, sitruunamehu, sitruunankuori ja crème fraîche. Tarjoile heti.

herkkukesa (4 of 28).jpg

Ja jälkkäriksi? Persikoita, tietenkin. Jokaiselle oma pieni lautanen ja veitsi, ei siinä sen kummempaa tarvita. Ehkä vähän viiniä. Ehkä paljon viiniä, jos sattuu olemaan yksi niistä kesäilloista.

Juuri nyt elämme parasta persikkasesonkia ja syön niitä ehkä viisi päivässä. Olen huomannut, että tavalliset persikat ovat sesonkiaikaankin Suomessa yleensä aika huonoja joten olen todennut että niitä kannattaa syödä vain siellä missä ne kasvavat. Mutta nuo litteät donitsipersikat eli paraguayot tuntuvat sietävän kuljetusta paremmin. Ne ovat täällä pohjoisessakin ihania, kun niitä ostaa juuri oikeaan aikaan. Eli nyt!

Jos heittäydyn fancyksi, saatan tarjoilla persikat viiniin upotettuna. Sen “reseptin” olen jakanut aikaisemmin täällä.

herkkukesa (1 of 28).jpg

herkkukesa3.jpg

Herkusta on tänä kesänä saatavilla Satokausikasseja, jotka sisältävät paikallisten pienviljelijöiden satokauden tuotteita. Kassin myötä pääsee kivasti tutustumaan lähituottajien tuotteisiin ja se olisi ihana tuliainen vaikka mökille mennessä!

Viimeksi kassi sisälsi mm. porkkanaa ja kukkakaalia. Ajattelin ensin tehdä niistä kesäkeiton, mutta ennen kuin tajusin mitä oli tapahtunut, olin napostellut kokonaisen pöydälle jääneen kukkakaalin ihan sellaisenaan.

(Niin, en olekaan vielä maininnut sitä miten hyvää on uuden sadon kotimainen kukkakaali… näköjään hyvää.)

herkkukesa (11 of 28).jpg

Herkku on viime kuukausina avannut myös verkkokaupan, ja koodilla EEVA5 saa 5 euron alennuksen verkkokauppaan. Mutta tällaisena parhaana sesonkiaikana suosittelen kyllä mieluummin piipahtamaan paikan päällä inspiroitumassa. Myymälöiden esillepano on tosi kiva ja pidän siitä että sesongin parhaat kasvikset on aina selkeästi nostettu esiin. Usein päätänkin vasta kaupassa, mitä tänään syödään sen mukaan mikä näyttää erityisen hyvältä!

(Tosin en ole vielä kertaakaan poistunut kaupasta ilman Väättäsen perunoita. Tai sitä loimulohta. Tai niitä persikoita.)

Kuvat minusta: Mikko Rasila

Helppo kurkkukimchi
Meksikon maissit, grillattu munakoiso ja muita kesäkasviksia

Saattaisit pitää myös näistä