Ruoka & juoma

Ihan ihme leipä

21.2.2020

siemenleipa (3 of 6).jpg

Nyt esittelen teille taikatempun.

Tämä on leipä, jonka ei pitäisi olla mahdollinen. Se on nimittäin paitsi gluteeniton, myös täysin viljaton, hiivaton, maidoton, kananmunaton, itse asiassa täysin vegaaninen, ja vieläpä niin vähähiilihydraattinen, että se sopii jopa ketogeeniseen ruokavalioon. Varsinainen erikoisruokavalioiden moniottelija, siis!

Ja siitä huolimatta se näyttää, tuntuu ja maistuu oikealta leivältä.

Noituutta? Hallusinaatio? Ihme?

En ymmärrä, miten tämä toimii. Mutta se toimii!

siemenleipa (6 of 6).jpg

Saatuani tietää keliakiastani viime kesänä kokeilin muutaman kerran gluteenitonta leivontaa. Lopputulokset vaihtelivat kevyestä fiaskosta täyteen katastrofiin. Ostan silloin tällöin gluteenitonta leipää (nykyään saa jo hyviä!) mutta arjessa syön aika vähähiilihydraattisesti, koska siitä tulee minulle kaikista paras olo.

Olen siis aina utelias, kun jossain on viljaton ja vähähiilarinen leipäohje… mutta lähes aina ne lähtevät siitä, että otetaan kuusi kananmunaa ja puoli kiloa juustoa. Tuollaisillakin resepteillä on varmasti omat faninsa, mutta itseäni ajatus ei kyllä houkuttele.

Sitten törmäsin Pinterestissä tähän With Food + Love -blogin ohjeeseen hyvännäköisestä siemenleivästä. Hetkonen! Sehän näytti ihan… oikealta leivältä?!

Tietenkään leipä ei maistu ihan samalta kuin oikea viljaleipä – miten voisikaan – mutta se on lähellä, mieleen tulee Real-ruisleipä. Luulen, että jos tätä tarjoaisi kertomatta mistä on kyse, monelle menisi täydestä!

Suosikkitapani syödä tätä on paahtaa leipä ja levittää päälle piparjuurituorejuustoa ja ohueksi siivutettua kurkkua tai kylmäsavulohta. Perinteinen voi+juusto-meininki toimii myös!

Resepti oli itsessään jo simppeli, mutta omassa keittiössäni siitä on jalostunut vieläkin yksinkertaisempi versio. Leipä on lapsellisen helppo tehdä – ainoa juju on, että tarvitset joko tehokkaan blenderin tai monitoimikoneen, jolla voit jauhaa kurpitsansiemenet jauhoksi.

siemenleipa.jpg

Pari huomiota:

Leipä on erittäin tuhtia ja paljon tavallista leipää täyttävämpää. Syön usein yhden palan kevyen lounaan lisänä, kahdesta palasta lähtee jo nälkä.

Leikkaan leivän valmiiksi viipaleiksi, pakastan viipaleet ja otan sieltä paahtimeen tarpeen mukaan. Saan yhdestä vuoasta n. 16-18 palaa ja yleensä yksi leipä riittää minulle noin kuukaudeksi. (Eli vaikka raaka-aineet ovat paljon viljaleipää kalliimmat, leipä on paljon riittoisampaa!)

Resepti on hyvin anteeksiantava ja sovellan raaka-aineita ja määriä usein sen mukaan, mitä kaapissa on. Psylliumia ja chiansiemeniä ei kuitenkaan kannata jättää pois, koska niitä tarvitaan sitomaan nestettä niin, että leipä pysyy kasassa.

Psyllium on ratamokasvista saatava kuitu, jota käytetään sekä kuitulisänä että gluteenittomassa leivonnassa koostumuksen vuoksi. Psylliumia myydään eri muodoissa. Tähän leipään käytetään kokonaisia psylliuminkuoria, ei siis hienoksi jauhettua jauhetta! Hieno jauhe sitoo eri määrän nestettä kuin käsittelemättömät kuoret, joten reseptin mittasuhteet eivät toimi psylliumjauheen kanssa. Käytän itse tätä psylliumia. Yhdestä pussista tekee monta leipää.

Suolan määrässä ei kannata pihistellä!

siemenleipa (5 of 6).jpg

Viljaton siemenleipä

(1 kpl, n. 16-18 palaa)

3 ½ dl kurpitsansiemeniä
1 dl psylliuminkuoria (ks. huomio ylempää)
2 ½ dl auringonkukansiemeniä
1 ½ dl chiansiemeniä
½ dl seesaminsiemeniä
3 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1 tl suolaa
3 dl lämmintä vettä

Ota 2 ½ dl kurpitsansiemeniä ja jauha ne monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa jauhoksi. (Loput 1 dl kurpitsansiemeniä käytetään kokonaisina). Sekoita jauhetut kurpitsansiemenet, kokonaiset kurpitsansiemenet ja kaikki muut ainekset kulhossa.

Vuoraa suorakaiteen mallinen leipävuoka leivinpaperilla ja taputtele taikina tasaisesti ja tiiviisti vuokaan.

Laita vuoka leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 175-asteisessa uunissa 45 minuuttia. Kumoa sen jälkeen leipä vuoasta leivinpaperin päälle ja paista vielä 15 minuuttia ilman vuokaa.

Leikkaa leipä siivuiksi ja tarvittaessa pakasta siivut. Leipä on mielestäni parasta paahdettuna.

Juttu sisältää affiliate-linkin.

Karanteenikokkailua: Misokeitto
Gulassi!

Saattaisit pitää myös näistä