Ruoka & juoma

Pari reseptiä joulukuuhun

16.12.2019


Making of: Punaviinissä haudutetut päärynät. Kokonaisista mausteista tulee juhlan ja joulun tuntu. Ja ihana tuoksu.

Making of: Punaviinissä haudutetut päärynät. Kokonaisista mausteista tulee juhlan ja joulun tuntu. Ja ihana tuoksu.

Jouluidoliani Mariah Careyta lainatakseni: I’m in a festivating mood, dahlings!

Tuntuu että viime aikoina en ole osannut edes aivastaa ilman että aivastuksestakin tulee jollain tavalla jouluinen. Ei siis liene kumma, että viime viikkojen kokkailuissakin on ollut melkein aina jotain sellaista, joka pistää ajattelemaan: hmmm, tämähän sopisi myös joulupöytään…

Kokosin pari viime aikoina keittiössä syntynyttä juttua tähän samaan postaukseen: alkusalaatti ja jälkkäri ja cocktail. Kaikki simppeleitä, sesongin raaka-aineita hyödyntäviä reseptejä, jotka voisivat olla kiva lisä myös pikkujoulujen tai joulun pyhien menuun.


stilton salaatti (2 of 2).jpg

Minun jouluuni kuuluu kaksi juustoa: englantilainen Stilton ja ranskalainen Chabichou. En edes muista mistä tämä perinne on saanut alkunsa, mutta nykyään en osaa tai ainakaan halua kuvitella enää joulua ilman niitä. Juustot ovat tietenkin sellaisenaan täydellisiä syötäväksi (nooo josko lasi portia kylkeen…), mutta erityisesti Stiltonia tykkään käyttää myös ruoissa.

Tämän salaatin juju on kuivattua aprikoosia sisältävä kastike, joka on samaan aikaan hapokas ja makea, sekä ärhäkkä Granny Smith -omena, joka tuo rapeaa raikkautta täyteläisen juuston kera.

Talvinen Stilton-salaatti

kastike:

1 kuivattu aprikoosi
1 rkl hienonnettua salottisipulia
1 rkl vaahterasiirappia (tai hunajaa)
1 tl dijon-sinappia
1-2 rkl valkoviinietikkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

salaattiin:

1 pieni sydänsalaatti
1 pss (70-100 g) baby-pinaattia

kourallinen pekaanipähkinöitä

1 Granny Smith -omena
100 g Stilton-juustoa

Valmista ensin kastike: hienonna aprikoosi ja salottisipuli silpuksi. Laita tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen kaikki muut kastikkeen ainekset paitsi öljy. Hienonna. (Jos blenderi ei tässä vaiheessa saa kaikkea hienonnettua, nou hätä). Anna blenderin pyöriä ja lisää joukkoon oliiviöljy ohuena nauhana. Sekoita tasaiseksi. Tarkista maku: jos kaipaat enemmän happoa, lisää etikkaa. Jos kastike on liian tujua, lisää öljyä.

Silppua sydänsalaatti ja revi tarvittaessa pinaatinlehdet paloiksi. Leikkaa omena mahdollisimman ohuiksi siivuiksi (tässä kannattaa käyttää mandoliinileikkuria, jos sellainen löytyy). Leikkaa Stilton-juusto siivuiksi.

Paahda pekaanipähkinöitä öljyttömällä paistinpannulla muutama minuutti, kunnes ne alkavat tuoksua.

Sekoita kastike huolellisesti salaatinlehtien sekaan. Lisää joukkoon pekaanipähkinät, omenasiivut ja juusto.


punaviinipaarynat (1 of 1).jpg

Punaviinissä haudutetut päärynät on klassinen ranskalainen jälkiruoka, joka, hauskaa kyllä, sisältää myös suomalaisesta joulusta tutut mausteet. Laitan itse sekaan aina klementiinin tuomaan vielä hieman ekstrajouluista tunnelmaa.

Tämä on varsin näyttävä jälkkäri, joka saa poikkeuksetta illallispöydässä aikaiseksi ooh ja aah -huokailujen kuoron. Ulkonäkö pettää – punaviinissä haudutetut päärynät on varsin helppo tehdä eikä vaadi mitään ihmeempiä taitoja. Nämä voi tehdä reilusti etukäteen, mikä on aina jälkkärin suhteen plussaa.

Sananen päärynöistä: tämä on yksi harvoja kertoja, kun kehotan valitsemaan kovia, alikypsiä päärynöitä, jotta päärynät pysyvät hauduttamisenkin jälkeen kauniisti kasassa.

Nyt joulun alla sesongissa ovat poikkeuksellisen kauniit ja herkulliset Bartlett-päärynät, mutta niitä ei kannata valita tähän jälkkäriin (toki niistä kannattaa nauttia muuten). Bartlettit nimittäin ovat tavallista pehmeämpiä ja menevät hauduttaessa helposti sohjoksi. Käytin itse tähän ihan perus-Conferenceja.

Punaviinissä haudutetut päärynät

4-6 napakkaa päärynää

4 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 dl sokeria (käytin itse kookossokeria)
1 klementiini
1 kanelitanko
10 kokonaista neilikkaa
hyppysellinen aitovaniljajauhetta (tai vaniljatanko)

tarjoiluun: mascarponea tai laadukasta vaniljajäätelöä

Valitse kasari tai kattila, johon päärynät mahtuvat, mutta joka ei ole liian suuri. (Tämä siksi, että haluamme peittää päärynät nesteellä mahdollisimman hyvin.)

Laita kattilaan punaviini, vesi, sokeri, yhden klementiinin hyvin pesty kuori sekä mehu puristettuna, kanelitanko, neilikat ja vanilja. Anna kiehahtaa ja anna porista sen verran, että sokeri liukenee.

Kuori päärynät. (Päärynöitä ei kannata kuoria etukäteen, jotta hedelmäliha ei tummu.) Päärynät kannattaa kuoria huolellisesti jotta saat jälkkäristä mahdollisimman kauniin, sillä punaviinin väri ei tartu hyvin päärynään jääneisiin kuorenpalasiin.

Laita päärynät punaviiniseokseen ja anna porista keskilämmöllä n. 25 minuuttia (hyvin suuria päärynöitä voit keittää n. 30 minuuttia). Käännä päärynöitä nesteessä 5 minuutin välein, jotta väri tarttuu tasaisesti. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Nosta päärynät pois liemestä, laita kannelliseen astiaan tai kelmun alle ja jäähdytä jääkaapissa. Säästä punaviiniliemi.

Kun olet valmis tarjoilemaan päärynät, kiehauta punaviiniseos ja anna porista n. 10 minuuttia, kunnes seos muuttuu paksuhkoksi siirapiksi.

Tarjoile viilennetyt päärynät punaviinisiirapin ja mascarponen tai vaniljajäätelön kera. Saat päärynöihin kauniin kiillon valelelmalla ne kauttaaltaan siirapilla.


Jouludrinkki. Nämä kauniit lasit ovat Nachtmannin Noblesse-sarjan cocktail-lasit.

Jouludrinkki. Nämä kauniit lasit ovat Nachtmannin Noblesse-sarjan cocktail-lasit.

Poinsettia (suomeksi joulutähti) on klassinen joulunajan samppanjacocktail, mutta olen nyt jo parina vuonna tehnyt siitä oman versioni, jossa korvaan karpalomehun granaattiomenamehulla ja Triple Secin Cointreaulla. Kannattaa kokeilla kumpaakin versiota ja katsoa, kummasta tykkää eniten.

Tätä tarjoilen yleensä alkumaljana pikkujouluissa tai joulunpyhien aterialla silloin, kun seura on sekalainen – drinkki on mehukas, ei hurjan tuju ja sopii moneen makuun. Ja tietenkin erittäin festive!

Granaattiomenamehusta: käytä 100% täysmehua, jota löytyy kyllä nykyään jo kaikista vähänkään paremmin varustelluista marketeista. Jos et halua ostaa litran pönttöä, pikkupulloja saa ainakin Ruohonjuuresta ja Lidlistä.

Poinsettia à la Eeva

4 cl granaattiomenatäysmehua
2 cl Cointreauta
8-10 cl kuivaa kuohuviiniä
(cavaa, franciacortaa tai samppanjaa – prosecco on tähän liian heppoista)

Viilennä kaikki ainekset todella kylmiksi. Kaada kauneimpaan jalalliseen lasiisi granaattiomenamehu ja Cointreau, sekoita. Kaada päälle kuohuviini. Tarjoile joulumielellä.

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Jouluaaton viinikaava
Tunnelman tuojat ja luojat

You Might Also Like