Kauneus Koti

Huolenpitoa arjen sankareille

19.11.2020

Kaupallinen yhteistyö: LV

Taas verkkareissa, heh.

Taas verkkareissa, heh.

Elämme kuivia aikoja, ystäväni. Siis noin niin kuin ihon kannalta.

Kovimmalle tässä joutuvat kädet, nuo arjen todelliset sankarit jotka toimivat kosketuspintanamme maailmaan, tekevät suuren osan jokapäiväisistä askareista, ruokkivat meidät ja ison osan meistä elättävätkin. (Niin, minäkin olen ajatustyöläinen, mutta kyllä ne ovat kädet jotka tässä nytkin näppistä nakuttavat.)

Itselleni talvella kuivuva iho ja varsinkin kuivat kädet ovat aina olleet aikamoinen riesa. Nyt näinä aikoina kun käsiä pestään ja desinfioidaan koko ajan, kännyparat ovat tietysti vielä tavallistakin kovemmilla. Käsien kuivuminen ei ole pelkästään esteettinen haitta vaan hilseilevät ja jopa halkeilevat kädet voivat olla aika kivuliaat ja haavat kynsinauhoissa altistavat myös infektioille.

lv_kadet-10.jpg

Olen kuitenkin viimeisen parin talven aikana onnistunut selättämään ongelman! Tässä keinot, joilla se onnistui – moni näistä auttaa myös kasvojen ja vartalon kuivan talvi-ihon kanssa:

Käytä hanskoja! Hillun usein pakkasellakin ilman hanskoja, koska hanskat (kuten myös sukat) tuntuvat ahdistavilta kahleilta, tekevät sormista kömpelöt ja hidastavat menoa. Mutta olen nyt yrittänyt tosissani skarpata tässä, koska kylmä ilma ja viima ovat iholle melkoinen koettelemus.

Suosittelen hankkimaan suosiolla sellaiset hanskat, joissa on kosketusnäytön kanssa toimiva materiaali sormenpäissä. Siis tietysti sitä voi ajatella että hanskat ovat hyvää mindfulnessia, koska niitä käyttäessä ei voi räplätä puhelinta, mutta käytäntö on osoittanut että oikeasti sitten vain räplää puhelinta ilman hanskoja.

lv_kadet-17 copy.jpg

Käsirasvapurkkeja kaikkialla. On olemassa koulukunta jonka mukaan ihon jatkuva rasvaaminen vain saa sen kuivumaan enemmän, ja varmaan siinä on jotain perää. Mutta kun ajattelee miten monta kertaa päivässä kädet pestään tai tätä nykyä desinfioidaan, on ihan selvää ettei varmaan kovinkaan monen iho luontaisesti kestä sellaista rääkkiä. Olen itse huomannut, että mitä enemmän rasvaan käsiä, sitä paremmin ne voivat ja sillä selvä.

Paras tapa muistaa rasvata käsiä tarpeeksi on pitää käsirasvapurkkeja vähän kaikkialla käden ulottuvilla. Kriittisimmät paikat ovat:

– vessassa käsisaippuapullon vieressä
– työpöydällä
– yöpöydällä
– käsilaukussa.

(Kantamalla talvella käsirasvaa laukussa saa myös aina hyvä kaveri -pisteitä, koska joku valittaa aina kuivia käsiä vessasta tultuaan.)

lv_kadet-9.jpg

Ilmankostutin. Talvella lämmitetty sisäilma voi tuntua rutikuivalta, mikä puolestaan tuntuu ja näkyy ihossa ja limakalvoilla. Ilmankostutin on ehkä tehokkain tapa helpottaa hilseilevää ja kutisevaa ihoa, vuotavia silmiä ja tukkoista nenää. Uskon, että se voi ehkäistä myös flunssaa, koska kuiville limakalvoille bakteerit tarttuvat helpommin.

Pienennä pattereita. Kun patterit eivät hohkaa täysillä, huoneilma ja sen myötä myöskään iho ei pääse kuivumaan yhtä pahasti. Samalla säästää sähkölaskua ja ympäristöä. Mieluummin vähemmän lämpöä ja enemmän vaatetta päälle.

Nuku hanskat kädessä. Tämä niksi on aivan ykkönen todella kuiville, ehkä jopa jo halkeileville käsille. Joskus kun mikään muu ei tunnu auttavan, tämä auttaa. Ennen nukkumaanmenoa levitä paksu – siis oikein läträä – kerros hyvin ravitsevaa käsivoidetta käsiin ja vedä päälle puhtaat, ohuet puuvillahanskat. (Tällaisia hanskoja myydään esim. apteekeissa.) Hanskat auttavat rasvaa todella imeytymään yön aikana käsiin, idea on vähän sama kuin sheet maskeissa.

Jos haluaa tehostaa vaikutusta, voi käsivoiteen alle laittaa vaikka seerumin! Itse käytän välillä halpaa hyaluronihapposeerumia käsivoiteen alla sitomaan käsiin vieläkin enemmän vesikosteutta rasvan lisäksi.

Jos kynsinauhojen kuivuminen ja halkeilu on erityisongelma, voi niihin hieroa öljyä ennen käsivoiteen levitystä. Tähän tarkoitukseen käy vaikka oliiviöljy, vaikka toki on olemassa kaikenlaisia kynsinauhaöljyjä.

lv_kadet-6.jpg

Käsien ihon kuoriminen. Kädet kannattaa myös muistaa silloin tällöin kuoria! Mikä tahansa rakeinen vartalokuorinta kelpaa tähän tarkoitukseen. Kuorintavoiteen hierominen käsiin muuten tuntuu myös todella rentouttavalta ja hemmottelevalta, vähän kuin kävisi hierojalla. Jos kuorinnan tekee ennen yllä mainittua hanskajippoa, saa herätä aamulla unelmanpehmeillä vauvanpyllykätösillä!

Sisäinen rasvaaminen. Nyt kaikki yhteen ääneen: omega 3, omega 3, omega 3! Ja lisäksi tietenkin ruokavalioon hyviä rasvoja.

Älä nypi kynsinauhoja. Itsestäänselvyys, mutta ansaitsee tulla mainituksi. Itse olen huomannut, että kun kynsissä on kaunis lakka, kynsinauhoja tulee ronkittua vähemmän. Olen säästökuuristani huolimatta sallinut itselleni sellaisen pienen ylellisyyden, että käyn kynsihoitolassa kestolakkauksessa. Se on juttu, joka rahalliseen panostukseensa nähden suo minulle lähes kohtuuttoman paljon iloa.

Valitse tuotteet, jotka eivät ärsytä ihoa. Mieluiten herkälle iholle soveltuvat, hajusteettomat tuotteet. Varsinkin käsisaippuan on hyvä olla hellävarainen, koska liian tujusti pesevä saippua kyllä tuhoaa ihon oman lipidikalvon hyvin tehokkaasti. Ihon kiristely pesemisen jälkeen on merkki siitä että lipidikalvolle ja ihon omalle suojabarriäärille on tehty hallaa, ja tämä pätee sekä käsiin että kasvoihin.

lv_kadet-14.jpg

Olen itse jo vuosia käyttänyt LV:n hajusteettomia, herkän ihon tuotteita pyykinpesussa ja kodinsiivouksessa – en vain näe mitään syytä miksi altistaisin huoneilman, elimistön ja ympäristön potentiaalisesti ärsyttäville aineille kun hellemmilläkin keinoilla tulee puhdasta.

Nyt viime aikoina olen vaihtanut kosmetiikassakin kokonaan hajusteettomiin tuotteisiin (poikkeuksena hajuvedet, niistä en vain voi luopua! Mutta niitäkään en pahemmin suoraan iholle suihkuttele).

lv_kadet-15.jpg

LV:ltä löytyy hajusteettomana kevyempi ja ravitsevampi käsivoide, nestesaippua sekä käsidesi kahdessa koossa. Myös ne ovat kaikki Allergia- ja astmaliiton hyväksymiä.

Itse kuljetan tuota minikokoa käsidesistä ja ohuempaa käsivoidetta mukana laukussa. Paksumpi käsivoide on yöpöydällä ja sitä läträän paksun kerroksen yöksi. Hanskajippoa en ole vielä tänä talvena tarvinnut, mutta uskosin että paksumpi versio käsivoiteesta soveltuu tosi hyvin myös siihen tarkoitukseen.

Olen jo pitkään käyttänyt LV:n Eco-sarjan biohajoavia pyykinpesu- ja tiskiaineita, ja oli kiva huomata että noita biohajoavia tuotteita on tullut nyt myös henkilökohtaisen hygienian puolelle. Tuon biohajoavan käsisaippuan lisäksi löytyy myös suihkugeeli ja shampoo. On rauhoittava ajatus, että se mikä menee viemäristä alas, myös joskus hajoaa eikä jää kuormittamaan ympäristöä.

Talvi on monellakin tavalla joskus ankaraa aikaa, joten pidetään huolta itsestämme, toisistamme ja käsistämme!

Valo ikkunassa (ja marraskuussa)
Potagerin ensimmäinen sato

Saattaisit pitää myös näistä