Kaupallinen yhteistyö: Food Market Herkku
Maaliskuun viimeisiä päiviä viedään. Aivan kreisiä, että pian on jo huhtikuu – tuntuu, ettei tämä vuosi ole kunnolla vielä edes alkanut.
Sitä suuremmalla syyllä olen iloinnut pääsiäisen tulosta: kaikki mikä tuo samanlaisina toistuviin päiviin vaihtelua ja vieläpä pientä juhlan tuntua, on nyt enemmän kuin paikallaan.
Olen syönyt pääsiäisrakeita melkein koko maaliskuun, ja viime viikolla ostin kotiin pajunoksia.
Virpojia ei odotetusti toissapäivänä ovelle ilmestynyt, joten toivotin itse itseni tuoreeks terveeks ja söin aika monta marsipaanimunaa.
Viime viikolla suunnittelin pääsiäismenun. Huomasin, että se piti sisällään viitteitä niihin paikkoihin, joita kovasti näin keväällä ikävöin: on vähän Kreikkaa, vähän Italiaa, vähän Ranskaa.
Kaipuu sinne jonnekin on tällä hetkellä kova – ikävöin lämpimiä pikkukiviä jalkojen alla, rosmariinin tuoksua, vahvaa kahvia auringossa, korvissa melodisina soljuvia sanoja.
Onneksi ruoka on yksi tapa matkustaa poistumatta omasta keittiöstä – paitsi ehkä olkkariin, ruokapöydän ääreen.
Menu on simppeli ja helppo, kuten tapoihin kuuluu.
Kokosin alkuun tällaisen keväisen napostelulautasen, jossa oli:
deviled eggs (ohje alla)
parsaa
retiisejä
endiiviä (eli salaattisikuria)
hummusta
lampaanmaitojuustoa
siemencrackereita
Juuri nyt janoan väriä ja raikkautta, joten napsin tähänkin niitä kauden vihanneksia, joita alkaa pikku hiljaa tipahdella keväisestä Euroopasta Suomeen. Herkkuun oli jo saapunut pulskia retiisipuntteja Italiasta, ja ilokseni löysin myös sitä ihan ohuenohutta parsaa, johon ihastuin viime vuonna.
Keitin ohuita parsoja kiehuvassa vedessä muutaman minuutin, niin että ne jäävät vielä napakoiksi. Parsat sopivat tarjoiltavaksi myös kylmänä etenkin, jos ne jättää sopivan napakoiksi.
Retiisit vain pesin ja pilkoin, rakastan noita rapsakoita ja pikkuisen pippurisia pinkkejä tapauksia ihan sellaisenaan.
Endiivi eli salaattisikuri jakaa mielipiteitä – toiset inhoavat sen vähän kitkerää makua, minä rakastan, etenkin täytettynä. Lehdet ovat täydellisen malliset siihen, kuin luonnon omia tacokuoria.
Napsin endiiveistä lehdet irti, jolloin ne on helppo täyttää hummuksella, tsatsikilla tai muulla dipillä. Esimerkiksi murusteltu feta tai pehmeä vuohenjuusto sopii myös mainiosti endiivin kanssa!
Koska on pääsiäinen, löytyi lautaselta tietenkin kananmunia. Deviled eggs on cocktail-palojen klassikko, vähän niin kuin keitetyt kananmunat kaikilla mausteilla. Keitetystä keltuaisesta, majoneesista, dijon-sinapista ja etikasta sörssätään täyte, ja lopuksi maku viimeistellään paprikajauheella. Itse käytän tähänkin savupaprikaa, koska mihinpä en?
Deviled eggs
(10 kpl)
5 isoa kananmunaa
3 rkl majoneesia
reilu 1 tl dijon-sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
savupaprikajauhetta
Keitä kananmunat täysin kypsiksi, 14 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kuori kananmunat ja leikkaa ne pituussuunnassa kahtia. Kaiva lusikalla keltuaiset irti ja siirrä kulhoon. Sekoita keitettyihin keltuaisiin majoneesi, sinappi, etikka, suola ja mustapippuri. Testaa maku ja lisää tarvittaessa sinappia tai mausteita.
Täytä kananmunat seoksella (helpoiten tämä käy pursottamalla, mutta onnistuu myös pikkulusikalla). Ripottele päälle savupaprikajauhetta.
Herkun juustotiskistä valikoin tällä kertaa lampaanmaitojuustoja, onhan pääsiäinen. Tällä kertaa lautaselle päätyi ranskalainen brebriousse d’argental sekä espanjalainen rosmariinilla maustettu lampaanmaitojuusto, joka muistutti aika lailla manchegoa. Rosmariini ja lammas ne yhteen sopii…
… mistä pääsemmekin pääsiäisaterian kruunuun, eli näihin kreikkalaisiin karitsavartaisiin eli souvlakiin.
Olen siinä mielessä kovin perinteinen, että haluan aina pääsiäisenä syödä lammasta. Sen sijaan missä muodossa – se vaihtelee vuodesta toiseen. Viime vuonna tein marokkolaistyylistä lammaspataa, toissa vuonna karitsankaretta.
Nyt halusin tehdä ennen kaikkea helpon reseptin, jota ei tarvitsisi haudutella tuntikaupalla tai muutenkaan ihmeemmin jännittää.
Souvlaki on juuri sellainen ruoka – lihan marinoimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa, mutta juuri muuta ihmeellistä tässä ei sitten olekaan. Liha leikataan paloiksi, pujotellaan vartaisiin ja kypsennetään. Se siitä!
Olen kokeillut souvlakia sekä karitsan paahtopaistista että ulkofileestä. Ulkofilee on toki hiukan mureampaa, mutta paahtopaisti on edullisempi vaihtoehto ja toimii myös aivan erinomaisesti.
Karitsa-souvlaki
(neljälle)
500-600 g karitsan paahtopaistia tai ulkofileetä
2 punasipulia
marinadi:
1/2 dl oliiviöljyä
1/2 dl punaviiniä
1 sitruunan mehu ja kuori raastettuna
2 tl kuivattua oreganoa
2 valkosipulinkynttä silputtuna
mustapippuria
lisäksi:
suolaa
varrastikkuja
Leikkaa liha lihassyiden vastaiseen suuntaan vartaaseen sopivan kokoisiksi paloiksi. Sekoita keskenään marinadin ainekset (älä laita vielä suolaa). Pyörittele liha marinadissa ja anna marinoitua suljetussa astiassa tai pussissa jääkaapissa vähintään muutaman tunnin tai mieluiten yön yli.
Ota liha noin tuntia ennen kypsentämistä huoneenlämpöön. Jos käytät puisia vartaita, liota niitä noin tunnin verran vedessä.
Leikkaa sipuli reilun kokoisiksi paloiksi. Pujottele varrastikkuihin marinoitua lihaa ja sipulia. Mausta suolalla.
Vartaat voi kypsentää monella tavalla:
-
Grillissä n. 10-12 minuuttia välillä käännellen
-
Parilapannulla n. 10-12 minuuttia välillä käännellen
-
Uunissa grillivastuksella 220 asteessa n. 15 minuuttia, käännä puolessavälissä
Lampaanliha saa jäädä punaiseksi sisältä.
Tarjoile chimichurrin, tsatsikin ja rosmariiniperunoiden kera.
En voinut vastustaa, kun huomasin että Herkkuun olivat jo tulleet ensimmäiset italialaiset uuden sadon perunat. Tiedän että tämä on suoranaista maanpetturuutta, mutta kyllä italialaisilla uuden sadon perunoilla ja espanjalaisilla mansikoilla saa jo kohotettua tunnelmaa, kun kevät Suomessa vieläkin antaa odottaa itseään.
Paahdoin perunat rosmariinin ja oliiviöljyn kera uunissa. Klassinen lisuke, joka sopii lähes kaikkien lammasruokien pariksi.
Esteettisistä syistä käytin tuoretta rosmariinia, mutta maun puolesta voit käyttää myös kuivattua.
Paahdetut rosmariiniperunat
(neljälle)
1 kg (mieluiten pienikokoisia) perunoita
1/2 ruukkua tuoretta rosmariinia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Pese perunat hyvin – ei tarvitse kuoria. Leikkaa lohkoiksi. Silppua rosmariini.
Levitä perunat uunipellille leivinpaperin päälle. Lorauta päälle reilusti oliiviöljyä. Ripottele päälle rosmariini, suola ja mustapippuri. Sekoita.
Paahda perunoita 200-asteisessa uunissa (mieluiten kiertoilmalla) 20-30 minuuttia, kunnes ne ovat paahtuneet kauniin ruskeiksi ja pehmeiksi. Hämmennä perunoita kerran paistoajan puolivälissä.
Minttuhyytelöstä en perusta, mutta itselleni on kehkeytynyt jonkinlaiseksi pääsiäistraditioksi tehdä lampaanlihan kanssa minttuista chimichurria. Tämän ohjeen olen jakanut ennenkin, mutta sietääpä jakaa uudestaankin.
Chimichurri on argentiinalainen soosi, joka tehdään tuoreista yrteistä, oliiviöljystä, chilistä ja valkosipulista, ja se on täydellistä grillatun lihan kanssa. Voittaa tunkkaiset minttuhyytelöt mennen tullen!
Minttu-chimichurri
1 ruukku tuoretta minttua
1 ruukku lehtipersiljaa
1 tuore punainen chili
1-2 valkosipulinkynttä
n. 4 rkl neitsytoliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
Hienonna yrtit, chili ja valkosipuli pieneksi hakkelukseksi sipulileikkurilla tai hyvällä keittiöveitsellä. Sekoita kaikki aineet keskenään. Testaa maku ja lisää tarvittaessa etikkaa, oliiviöljyä, suolaa tai pippuria. Voit tehdä chimichurrin myös tehosekoittimessa, mutta jätä koostumus hieman karkeaksi.
Toisena kastikkeena souvlakille ja perunoille tarjoilin tsatsikia. Ostin hummuksen ja tsatsikin valmiina. Nämä ovat sellaisia kohtia, joissa oikaisen varsin mielelläni silloin kun kokattavaa on paljon. (Ja oikeastaan silloinkin, kun ei ole.)
Hummusosastolla itselleni kiva uusi tuttavuus oli tuo Sevanin basilikahummus, joka oli vähän perushummusta näyttävämpi lisä ruokapöytään – ja maku sopi täydellisesti tuoreilla vihanneksilla dippailtavaksi.
Jälkkärin suhteen mietin, mikä olisi ihanaa, kepeää, keväistä… mieluiten keltaista… keltainen, hmm… sitruunat… limoncello!
Tein tällaiset helpot jälkiruokamaljat limoncellosta ja lemon curdista. En ole muutenkaan mikään himoleipuri, mutta erityisesti aterian päätteeksi suosin tällaisia superhelposti syntyviä jälkkäreitä. Tässäkään mitään ei tarvitse kypsentää, leipoa tai keitellä – ainekset vain kootaan yhteen ja laitetaan jääkaappiin odottelemaan, että souvlakit ja perunat on syöty.
Lemon curd, jos se ei ole tuttu, on sitruunatahnaa ja sitä löytää valmiina hillo-osastolta. Sitäkin voi tehdä toki itse keittelemällä sitruunaa, sokeria ja keltuaisia.
Tämä jälkkäri on aika tujun makuinen, joten pieni määrä riittää. Käytä mieluiten pieniä jälkiruokamaljoja tai vaikka cocktail-laseja!
Limoncello-jälkkärit
(neljälle)
pari ruokalusikallista limoncello-likööriä
8-10 kpl savoiardi-keksejä (tai esim. gluteenittomia mantelikeksejä)
puolikas purkki lemon curdia
2 dl kuohukermaa
200 g maitorahkaa
1 rkl sokeria
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
Sekoita keskenään maitorahka, sokeri ja sitruunan kuori. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele kermavaahto rahkan joukkoon.
Murra savoiardikekseistä sen kokoisia paloja, että saat peitettyä niillä jälkiruokamaljojen pohjan. Kostuta keksit noin teelusikallisella limoncelloa. Jos rakastat limoncellon makua, voit laittaa sitä hieman reilumminkin!
Lusikoi tai pursota keksien päälle kerros lemon curdia ja sen jälkeen kerros rahka-kermavaahtoseosta. (Siisteimmin ja kätevimmin tämä hoituu pursottamalla!) Laita sen jälkeen uusi kerros keksejä, limoncelloa, lemon curdia ja rahkaseosta.
Anna jälkkäreiden tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti tai hyvin peitettynä vaikka yön yli. Koristele raastetulla sitruunankuorella.
Jälkkäreistä ylijäänyt limoncello menee ruoan päätteeksi jälkiruokana sellaisenaankin.
Ja jos haluaa päästä oikein helpolla, jälkkärin sijaan voi tarjoilla pelkästään suklaata. Minulle sekä joulussa että pääsiäisessä yksi lempihetkistä on se, kun pääsee valitsemaan juhlakarkit Herkusta. Se on aina pullollaan jännittäviä ja kauniita rasioita, kaikkea spessua mitä ei löydä muualta.
Rakastan myös ihan noita perinteisiä pääsiäisrakeita, enkä edes tohdi laskea kuinka monta pussia olen jo syönyt vaikka vielä ei edes ole pääsiäinen.
(Ostin myös Herkun Bakeryn palvelutiskistä tuollaisia hupsuja marsipaanitipuja ja -pupuja, joita olen ripotellut koristeiksi juustolautasille ja karkkikulhoihin. Ne vaan saavat hymyilemään.)
Perinteisten rakeiden lisäksi ostin eksoottisempia herkkuja – Lindtin suklaaporkkanat naurattivat, joten ne päätyivät ilman muuta pääsiäispöytään ja pääsivät jopa osaksi kattausta.
Minulle joulukarkkien ykkönen on Niedereggerin marsipaani, joten totta kai myös pääsiäispöytään valkkasin Niedereggerin marsipaanimunia kauniissa rasiassa.
Suklaamunia oli jos mitä, pientä, suurta, yllätyksellä ja ilman. Ostin nyt vain pikkuisia aikuiseen makuun suunniteltuja, mutta ehkäpä varsinaiseksi pääsiäissunnuntaiksi haen itselleni jonkin överin yllätysmunan.
Just sellaisen, jollaista lapsena aina kärtin mutten koskaan saanut. Aikuisena karkkiosastolla – oi se valta ja vapaus!
Vielä viimeisenä vinkkinä, että jos haluat välttää pääsiäisen ruuhkat tai muuten vaan hoitaa ruokaostokset kotoa koronaturvallisesti, Herkun verkkokauppa toimii ja toimittaa, ja sieltä pystyy tilaamaan myös palvelutiskin tuotteita kuten karitsanlihoja ja juustoja haluamansa määrän.
Tämän myötä toivotan kaikille inspiroivaa pääsiäisen odotusta. Toivotaan, että ensi viikonloppu on herkullinen ja aurinkoinen. Ja jos ei, hyvä ruoka auttaa siihenkin.