Aloin kertoa teille tarinaa kananmunatuottajien valistusvideosta, joka piti katsoa yläasteella terveystiedontunnilla. Yritin googlata josko löytäisin videon jostain arkistojen syövereistä. En löytänyt, mutta sen sijaan Google kertoikin, että olen jo joskus kirjoittanut kyseisestä videosta. Näin voi käydä kun on blogannut seitsemän vuotta… Kaikesta päätellen video on tehnyt minuun nuorena syvän vaikutuksen.
No, joka tapauksessa, videon nimi oli Muna on mukava juttu, jos joku kaipaa tälle päivälle tietoiskua.
Ja hommahan on niin, että muna on mukava juttu. Vielä mukavampi on munakas.
Teen usein omeletin lounaaksi tai illalliseksi sellaisina hetkinä, kun en keksi muuta tai kun kaapissa ei ole “mitään”. Ihan täydellinen yhden hengen ruoka – ei jää jämiä ja saa vatsan täyteen terveellisesti.
Munakas on näppärä – jos kaapissa vain on munia, suolaa, pippuria ja joku kuiva juustonkannikka, sinulla on illallinen. Mieluiten kuitenkin täytän sen vihanneksilla, tai joskus perinteiseen tyyliin kinkulla.
Jos haluaa proteiinibuustin, voi munakkaaseen lisätä yhden ylimääräisen munanvalkuaisen. Se parantaa myös koostumusta.
En ole mikään mestarimunakkaanpaistaja, mutta osaan nykyään tehdä aika mehevän ja maukkaan omeletin.
Jos olet kuten minä ennen ja munakkaastasi tulee aina lähinnä munakokkelia, sinulla on todennäköisesti liian kuuma pannu. Itseltäni homma alkoi onnistua kun älysin että munakkaalle pitää antaa aikaa, jotta se saa rauhassa hyytyä ilman että paistopinta kuitenkaan kärähtää. Tässä piileekin Suuri Munakasparadoksi: se valmistuu nopeasti, mutta ei ole hätäsen ihimisen hommaa.
Mutta tässäkin, kuten elämässä yleensä, on kyse tasapainosta – munakas kannattaa kääntää ennen kuin se on hyytynyt kokonaan, sillä mikään ei ole ankeampaa kuin liian kuivaksi paistunut munakas.
Vihannes-vuohenjuustomunakas
(yhdelle pääruuaksi)
2 dl pieneksi kuutioituja vihanneksia (esim. paprika, parsakaali, lehtikaali, kesäkurpitsa)
2 kananmunaa (+ halutessasi lisäksi 1 valkuainen)
pieni pala vuohenjuustoa
voita tai oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuumenna pannulla loraus oliiviöljyä tai nokare voita. Kuullota vihannekset (jos käytät hitaammin kypsyviä vihanneksia kuten parsakaalia, voit lisätä pannulle lorauksen vettä). Poista pannulta ja väännä levy melko miedolle lämmölle.
Riko pieneen kulhoon kananmunat ja vatkaa rakenne kevyesti haarukalla rikki. Lisää suolaa ja mustapippuria. Lisää pannulle voita tai öljyä ja kaada pannulle kananmunat. Ripottele toiselle puolelle kananmunien päälle vihannekset ja juusto. Anna paistua melko miedolla lämmöllä, kunnes pohja on kauniisti ruskistunut ja munat ovat hyytyneet pohjalta mutta eivät vielä kokonaan päältä. Käännä varovasti toinen puoli vihannesten päälle. Nosta pannu pois levyltä ja anna tekeytyä hetki ennen tarjoilua.