Ruoka

Sitruuna-vaniljapannukakku

1.1.2015

Todiste siitä, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä tyhmemmäksi muuttuu: Osasin kypsässä neljän vuoden iässä tehdä yksin alusta asti täydellisen perinteisen suomalaisen uunipannukakun, mutta nykyään onnistun vain sen täydellisessä mokaamisessa. Se jää joko aina jostain kohti kiinni tai sitten tulee puuroiseksi koostumukseltaan.

reseptit25

Onneksi olen hiffannut, että pannarin voi tehdä uunissa, mutta silti paistinpannulla! Uunipannarin tiivis ja tuhti koostumus ilman uunipeltiin liittyviä riskejä. Eikä tarvetta kökkiä hellan edessä kääntelemässä lättyä puolelta toiselle.

Kun taikinankin pyöräyttää blenderissä, on käsillä jo niin helppo brunssiherkku, että laiskaa kokkia naurattaisi, jos suu ei olisi vääntynyt tyytyväiseen virneeseen. Tämän pannarin koostumus on hieman perinteistä tuhdimpi ja tiiviimpi ja maku amerikkalaiseen tyyliin vähemmän makea.

reseptit26

Maustoin pannukakun sitruunalla ja vaniljalla ja tein vielä kylkeen sitruuna-mustikkasoosin. Senkin ohje löytyy tuosta alta.

Jos näin vapun kynnyksellä on mielessä brunssiajatuksia, suosittelen pistämään korvan taakse.

Sitruuna-vaniljapannukakku

(4-6 annosta)

6 kananmunaa
2 1/2 dl maitoa
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 (luomu)sitruunan kuori raastettuna
1 tl vaniljauutetta tai vastaava määrä vaniljajauhetta
2-3 rkl voita

Lämmitä uuni 220 asteeseen.

Laita kaikki raaka-aineet voita lukuunottamatta tehosekoittimeen ja surruttele sekaisin. (Toki voit myös vatkata, mutta minusta tämä on kaikista näppärin tapa.)

Kuumenna isolla uuninkestävällä valurauta- tai hiiliteräspannulla voi. Voin tulee peittää pohja kokonaan. Kaada taikina pannulle ja laita pannu uuniin. Paista 20-30 minuuttia, kunnes pannari on kauniisti ruskistunut päältä ja kypsä sisältä.

Mustikka-sitruunasoosi

200 g (pakaste)mustikoita
3 rkl sokeria
1/2 sitruunan kuori raastettuna
1/2 sitruunan mehu

Laita kaikki aineet kasariin, kiehauta ja anna porista hissuksiin noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä joko haaleaksi tai täysin huoneenlämpöiseksi. Soosi jähmettyy hieman jäähtyessään.

Sitruunainen valkopaputahna
Muun maan mansikat: mansikka-vuohenjuusto-bruschetta

Saattaisit pitää myös näistä