Ruoka

Helppo kesäruoka: kalaa ja vihanneksia ”en papillote”

1.8.2015

Eräs lukija toivoi uusintana tätä pari vuotta sitten julkaistua kesäohjetta.

Tämä ohje on kaikille, jotka haluaisivat syödä enemmän kalaa, mutta jotenkin jännittävät sen valmistamista itse. Tätä ei voi mokata. Kalatiskistä valmiiksi fileroitua ahventa, kuhaa tai muuta vaaleaa kotimaista kalaa, sitten vaan kääräistään paperiin tai folioon. Loppu hoituu itsestään, ei pelkoa kuivaksi paistamisesta tai raa’aksi jäämisestä.

Kyytipojaksi tietenkin lasi raikasta valkkaria ja sepä on siinä: tyylikäs mutta helppo ateria elokuun iltaan.

reseptit2

Kotimaiset uuden sadon vihannekset, kuten tässäkin ohjeessa käytetyt porkkanat, pavut ja herneet, ovat nyt aivan parhaimmillaan. Hyödynnä ehdottomasti uuden sadon rouskuvia – kellarijuureksia ja espanjalaisia vihanneksia ehdit syödä talvellakin.

Kääreessä paistettua kalaa ja kesävihanneksia

(kahdelle)

2-4 kotimaista vaaleaa kalafilettä
1 rkl voita
1 porkkana
1-2 salottisipulia
iso kourallinen ohuita vihreitä papuja
kaksi kourallista kuorittuja herneitä
2 rkl silputtua persiljaa
loraus valkoviiniä
2 lohkoa sitruunaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Kuori ja viipaloi salottisipuli. Kuori ja suikaloi porkkana ohuiksi tikuiksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota sipulia, porkkanaa ja papuja n. 5-10 minuuttia, kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet, mutta ovat vielä napakoita. (Vihannekset kypsyvät vielä hieman uunissa.)

Leikkaa leivinpaperista tai foliosta kaksi reilunkokoista arkkia ja sipaise keskelle hieman voita tai öljyä. Asettele arkeille kalafileet, paistetut vihannekset, herneet sekä silputtu persilja. Lorauta päälle tilkka valkoviiniä ja taittele kääreet kiinni. (Jos käytät leivinpaperia, ole huolellinen, ettei saumakohdista pääse valumaan mehuja ulos!)

Laita kääreet paistonkestävään vuokaan ja paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Purista tarjoillessa päälle sitruunamehua.

Illallista taivaan alla
Ei turuil mut toreil

Saattaisit pitää myös näistä

 • lukija 2.8.2015 at 5:38

  Hei! Kirjoitit jokin aikaa sitten Konmarista. Kiinnostaisi tietää, toteutitko lopulta tavaran karsimisen sen mukaan, millaisia kokemuksia siitä oli, ja onko järjestys pysynyt?
  Itsellä tuo kirja on nyt juuri lainassa ja pikapuoliin aion kokeilla sen oppeja käytännössä. Mutta olisi kiva lukea, jos tekisit jonkinlaisen update-postauksen Konmari-kokemuksestasi, että oliko toimiva systeemi 🙂

  • Eeva Kolu 6.8.2015 at 9:33

   Juu toteutin kyllä, sen olin itse asiassa tehnyt jo siinä vaiheessa kun kirjoitin jutun. Järjestys on pysynyt 🙂 Voisin kyllä tosiaan tehdä vielä päivityspostauksen, kiitos ideasta!

 • Anna 2.8.2015 at 6:58

  Oi wau, miten hyvännäköinen annos! Haastan itseni ja kokeilen, onnistuisinko tekemään nämä nyytit pallogrillin uumenissa.

  • Eeva Kolu 6.8.2015 at 9:34

   En näe mitään syytä mikseivät toimisi myös grillissä! Kerro onnistuiko 🙂

 • Sanni 3.8.2015 at 5:37

  No niin, nyt oli asiaa! Kotimaiset vihannekset ja kalat ovat upeita. Itsepä tein eilen illalla ruoaksi myös kalaa, kuhaa. Väsäsin kuhafileille ensin mausteita, suolaa, pippuria, yrttejä, ainakin ruohosipulia, tilliä ja persiljaa ja vuohen tuorejuustoa. Sitten käärin rullalle, kiinnitin ne hammastikuilla ja laitoin kasariin, jossa oli voita ja valkkaria, ja kypsensin hellästi kypsäksi. Maistui myös tämä satsi ihanalta. Tuota sun käyttämää foliosysteemiäkin olen joskus kokeillut, ja hyvin toimii sekin. Kiitti vinkistä, otetaan sekin käyttöön. Meillä kun on yksi kalastava tuttu, joka tuo valmiiksi ruodottomiksi fileiksi puhdistamiaan kaloja tuliaisina, niin uusia ohjeita kaivataan!

  • Eeva Kolu 6.8.2015 at 9:34

   Voi onnekasta, olispa mullakin tuollaisia tuttuja. Nauti!

 • A 4.8.2015 at 1:15

  Nälkä.