Tiedän, tiedän.
Mietitte siellä, että ei voi olla totta. Taas se bloggaa avokadopaahtoleivästä.
Mutta. Malttakaa hetki. Tämä on oikeasti hyvä ohje!
En ole vuosikausiin ostanut tonnikalaa. Mieleeni on iskostunut sen olevan öbauttiarallaa epäeettisin ruokatuote heti kuivasuolattujen pandavauvojen jälkeen. (Pliis älkää kertoko, jos jossain oikeasti syödään suolattua pandaa.)
Tällä ei ole mitään tekemistä sen kanssa että olisin joku eettisen kuluttamisen mallioppilas, mutta meillä kaikilla lienee nämä omat maailmanpelastusjutut, joista tulee fiksaatioita. Esimerkiksi minä lennän useamman kerran vuodessa ulkomaille eli olen kaiken pahan alfa ja omega, mutta en voisi kuvitellakaan ottavani yli 4 minuutin suihkua tai valuttavani hanaa samalla kun harjaan hampaita tai heittäväni pahvia roskikseen.
Nyt taho, johon luotan tällaisissa asioissa, kertoi että MSC-sertifioidun tonnikalan ostaminen on ihan ok. Mene ja tiedä, haluaisin uskoa tähän.
Joten ostin kaksi purkkia tonnikalaa ensimmäistä kertaa 8 vuoteen. Ensimmäistä purkkia hurmostelin. Hurmostelin tosissani. Toisen unohdin kaappiin. No niin… ehkä olen tosiaan 8 vuodessa oppinut elämään ilman tonnikalaa.
Sunnuntaina sain kätevä emäntä -kohtauksen ja päätin kokata kaikki kaapista löytyvät pastapussien jämät, nahistuneet vihannekset, juustonkannikat ja säilyketölkit.
Tässä hötäkässä syntyi yksi illallinen kavereille, pakastimellinen ruokaa tämän ja ensi viikon tarpeisiin, kaksi litraa mehua ja purkillinen tätä avokado-tonnikalalevitettä, jota olen nyt syönyt joka päivä aamupalaksi paahtoleivän päällä. Hyvää ja täyttävää!
(Kannattaa tehdä tästä myös kolmioleipiä, niitähän on paljon hauskempaa syödä. Väliin sopii myös vaikka siivutettu tomaatti ja keitetty kananmuna.)
Avokado-tonnikalalevite
2 kypsää avokadoa (1 isokin voi riittää)
1 purkki tonnikalaa vedessä (MSC-sertfiioitua, tietty)
puolikas omena
puolikkaan sitruunan mehu
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 tl dijon-sinappia
1/2 tl jauhettua juustokuminaa
suolaa
mustapippuria myllyssä
Halkaise avokado ja kaavi lusikalla hedelmäliha kulhoon. Valuta tonnikala ja laita samaan kulhoon köllöttelemään avokadon kanssa. Pistä koko komeus haarukalla mössöksi. Leikkaa omena pienenpieniksi kuutioiksi ja lisää joukkoon. Lisää sitruunamehu, auringonkukansiemenet, sinappi ja mausteet.
Seos säilyy ilmatiiviisti pakattuna jääkaapissa muutaman päivän. Päällimmäinen kerros tummuu, kuten avokadolla on tapana, mutta se ei haittaa syömistä.
Oi että mikä ohje! Tätä pitää heti kokeilla!
Kuulostaapa hyvältä tämä levite. Täytyy kokeilla.
Minä luotan kala-asioissa WWF:n kalaoppaaseen ja sielläkin “annetaan lupa” MSC-sertifioituun tonnikalaan (boniitti, keltaevä- tai valkotonnikala). http://wwf.fi/kalaopas/
No hei hienoa! Tuo taho lienee luotettavimmasta päästä 🙂
Hei kivaa. Kertokaas vielä valveutumattomalle, mistä löytää MSC-sertifioitua tonnikalaa? Onko jokin tietty merkki? Löytyykö lähimarketista?
Pirkalla ja John Westillä näyttää ainakin olevan MSC-tonnikalaa, joten luulisin lähimarketeista (ei varmaan ihan Alepasta tai muista pienemmistä?) löytyvän.
Joo mun ostama merkki oli John West ja löytyi Alepasta! Kiva kuulla, että myös Pirkalla on MSC-sertifikaatti!
Purkin kyljessä on siis pieni MSC-logo. Ei muuta kun sellaisia bongailemaan 🙂
Mitkä olisivat tuollaisia ruokia, joita voisi tehdä viikonloppuna suuren satsin ja laittaa pakastimeen? Itselle ei tule ikinä muuta mieleen kuin makaronilaatikko, ja ei sitäkään nyt montaa viikkoa syö :D. joku pastakastike kun ei taida olla ihan parhammillaan pakastuksen jälkeen…
Pastakastiketta voi ihan mainiosti pakastaa, toki riippuen mitä se sisältää. Mutta vaikka jotain perustomaattipohjaista. Mä tein bataatti-linssi-kookoscurrya, kanakeittoa, mustapapupihvejä ja kasvis-pasta-juustovuoan, jonka pakastin suoraan paistovuokaan niin sen voi vaan nakata sit uuniin kun haluaa syödä 🙂 (pasta esikeitettynä of course!)
Kannattaa muuten huomata, että kaikki Pirkan tonnikala ei ole MSC-sertifioitua, eli purkin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota 🙂 Samoin Abballa löytyy sekä MSC-merkittyjä että merkitsemättömiä tuotteita. Mutta lähes kaikista kaupoista löytyy jo MSC-merkittyä tonnikalaa, jos jaksaa vaan tutkailla hetken hyllyä.
Hei kiitos tästä ohjeesta. Huomenna testaan.
Aivan i h a n a a, että kirjoitat eettisestä tonnikalasta! Tuntuu välillä ettei kukaan ole kuullutkaan, että tonnikala tosiaan on yhtä uhanalainen laji kuin panda. Iso kiitos <3
Nyt on pakko kysyä, että olethan kokeillut tätä tumman paahdetun leivän päällä? (Siis ei ruispaahtoleivän :D)
Ja saattanut laittaa vielä nokareen juustoakin…
Minä tunnustan: olen syönyt avocadopaahtiksia joskus tonnikalalla (ja joskus sillä juustollakin) vain tummalla leivällä.
Jostain syystä olen aikoinaan mieltänyt avocadon ja tumman leivän maut vahvasti yhteen.
Olen ehkä vähän fiksoitunut, koska en pysty kuvittelemaan että vaalea paahtis avocadolla on hyvää. Näin kaavoihin kangistunut ei saa olla! Lupaan kokeilla vaalealla paahtiksella myös! 🙂
Rakastan tonnikalaa ( tai siis en, sillä rakastan sen syömistä), mutta mulle ongelma on noi säilyketölkit, sillä nehän on kuolemaksi. Olen nähnyt tonnikalaa myös muoviin pakattuna, mutta muovihan on kuolemaksi. Tetrapakitkin on alkaneet epäilyttää minua, sillä joissain on omituinen valkoinen muovinoloinen kalvo sisäpuolella ja muovihan on kuolemaksi.
Sai naurahtamaan tämä Sannan kommentti, foliohattu päähän vaan (ellei sekin ole kuolemaksi). Eihän kohta voi syödä mitään, jos noin ajattelee. Elintarviketeollisuuden muovit tutkitaan hyvinkin tarkkaan – tosin, kierrätyksellisesti muovi ei ole paras vaihtoehto. Täytyy kuitenkin muistaa, että muovinkin kierrätystä edistetään koko ajan. Jos taas mietitään esimerkiksi kartonkia pakkauksissa: kaikkien kemikaalien terveysvaikutuksia ei tiedetä, mutta paperi ja kartonki ovat helppoja kierrättää.
Koskaan ei voi voittaa, mutta elää meidän kaikkien pitää siitä huolimatta. Kaikkea kohtuudella ja kierrätetään parhaamme mukaan! Suomessa kierrätys on kuitenkin jo aika hyvällä tolalla verrattaen moniin muihin maihin.
No luin kyllä tuossa Sannan kommentissa aika paljon sarkasmia…. 🙂
Nyt oli pakko kommentoida, kun otit sertifikaatit puheeksi 😉 kannattaa katsoa dokkari “cowspiracy”, jossa sivutaan myös liikakalastusta ja sertifikaatteja. Pointtini kuitenkin on, että lihan- ja maitotuotteiden tuotanto on yksi ilmastonmuutoksen pahimmista tekijöistä, joten itse ajattelen niin, että kun pitää niiden käytön mimimissä, voi silloin tällöin herkutella myös niillä “huonommilla” jutuilla ja lentää lämpimään! 🙂 muuten loppuu luonnonsuojelijankin energia, jos ei välillä pääse nauttimaan aurinkoenergiasta!
Lentäminen, varsinkin säännöllinen sellainen, on sen verran suuri ilmasto”rikos” että sitä on erittäin hankala kompensoida, vaikka kuinka koittaisit muuten elää ilmaston kannalta oikein.
Mutta itse juttuun, kuulostaa (ja näyttää!) erittäin hyviltä moiset leivät. Menee kokeilulistalle.
Itseasiassa se ei ole suurikaan rikos lihansyöntiin verrattuna, se kun yksittäin on ehdottomasti maailman suurin maapalloa tuhoava asia.
Komppaan tätä Cowspiracyn katsomista, olisi kiva kuulla Eevan kommentteja siitä!
Miten teet mustapapupihvit? Ohje, pliis!
Hei Eeva! Kiitos mahtavasta blogista – olen itse löytänyt tieni avokado-leipien ihmeelliseen maailmaan juuri blogisi innoittamana! Sattumoisin tänään pisti silmään juuri sinulle suunnattu artikkeli tuolla Buzzfeedissa: http://www.buzzfeed.com/alisonroman/19-most-important-avocado-toast-moments-of-2015#.mvm8aK9EB
Hyvää oli! Suosittelen myös avocadon, katkarapujen, sitruunapippurin ja sitruunamehun yhdistelmää paahtoleivällä. Jos katkarapuja siis saa syödä. 😉