Ruoka & juoma

Kaapintyhjennystalkoot: toscanalainen kaalikeitto

24.10.2019


papukeitto (3 of 3).jpg

Noin vuoden välein se tapahtuu – kaaos hiippailee keittiön kaappeihin ja alkaa vallata alaa. Se alkaa sillä, ettei enää löydä etsimäänsä, tai että ovet eivät enää mene kiinni koska kaapit ovat liian täysiä. Kun avaan oven, kaapista lehahtaa ilmoille huonot feng shuit kuin lepakkoparvi luolasta.

Silloin tiedän, että on aika ryhtyä kaapintyhjennystalkoisiin. Tehdä inventaario kaappien sisällöstä, syödä pois kaikenlaiset vajaat riisipussit, nahistuneet juurekset, kaapin perälle unohtuneet säilyketölkit ja leipoa jauhopussien jämistä jotain.

Tämä on loistava tapa paitsi pitää paikat siisteinä ja vähentää ruokahävikkiä, myös säästää rahaa. Olen viime viikolla käyttänyt ruokakauppaan yhteensä neljä euroa.


papukeitto (2 of 3).jpg

Kaapintyhjentäjäiset saattavat kuulostaa ankealta, mutta minusta se on oikeastaan hauskaa. Vähän kuin haaste tai peli. Yritän keksiä mielikuvituksellisia tapoja hyödyntää avattuja paketteja tai pakastimesta löytyneitä viimevuotisia marjoja ja sieniä. Koetan keksiä mahdollisimman paljon sellaisia ruokalajeja, joita varten ei tarvitse käydä kaupassa. Tunnen tyydytystä aina, kun yksi paketti tyhjenee tai yksi nahistunut vihannes katoaa kattilan uumeniin, mutta kaikkein tyydyttävintä on keksiä ruokalaji, johon voi hyödyntää monta eri asiaa.

Tämä keitto oli sellainen. Kaapissa oli sekä nahistunut savoijinkaali että vielä nahistuneempi selleri, puolikas pussi porkkanoita, säilyketölkillinen valkopapuja sekä pieni kuivunut parmesaaninkanta.

Tämä on vähän niinkuin oma versioni toscanalaisesta ribollitasta. Ribollita on itse asiassa eräänlainen kaapintyhjennyssoppa sekin, koska siihen käytetään yleensä kuivunutta leipää. Itselläni sellaista harvoin on, koska syön leipää tosi vähän, mutta soppa toimii paremmin kuin hyvin myös ilman.

Teen tämän keiton yleensä palmukaalista tai lehtikaalista, mutta tällä kertaa käytin savoijinkaalia, kun sellainen odotti jääkaapissa pääsyään pataan.

Keiton juju on herkullinen liemi, jolle makunsa antavat pekoni, selleri, tomaattipyree, timjami ja valkoviini. Jos haluat tehdä kasvisversion keitosta, toiminee se oikein hyvin ilman pekoniakin.

Ja kyytipojaksi tietenkin jokin pohjoisitalialainen valkkari.


papukeitto (1 of 3).jpg

Toscanalaistyylinen papu-kaalikeitto

(3-4 annosta)

1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
4 siivua pekonia
4-5 dl silputtua savoijinkaalia, lehtikaalia tai palmukaalia
1 sellerinvarsi
3 porkkanaa
oliiviöljyä
10-12 dl kasvis- tai kanalientä
1 rkl tomaattipyrettä
reilu loraus valkoviiniä
1 tl timjamia
1 tlk isoja valkoisia papuja
suolaa
mustapippuria

tarjoiluun:

tuoreita yrttejä (esim. lehtipersiljaa)
raastettua parmesania

Kuori ja pilko sipuli ja porkkana. Pilko pekoni ja selleri. Silppua kaali.

Kuumenna kattilassa reilu loraus olliiviöljyä. Ruskista pekoni ja kuullota sipuli ja valkosipuli läpikuultavaksi. Lisää porkkana, selleri ja kaali ja kuullota hetki. Lisää sitten kasvis- tai kanaliemi, tomaattipyre, valkoviini, timjami ja pavut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kiehauta ja anna porista keskilämmöllä 20-30 minuuttia kunnes vihannekset ovat sopivan kypsiä.

Raasta päälle parmesania ennen tarjoilua. Halutessasi voit myös silputa päälle tuoreita yrttejä, esim. persiljaa.

Tunnelman tuojat ja luojat
Balsamico-hunajaruusukaalit

You Might Also Like