Ruoka & juoma

Helppoakin helpompi jäätee

1.8.2018


Löysimme ystäväni kanssa marmoriset pullonkorkit italialaisesta matkamuistomyymälästä. Ylellisin asia, jonka vitosella voi ostaa.

Löysimme ystäväni kanssa marmoriset pullonkorkit italialaisesta matkamuistomyymälästä. Ylellisin asia, jonka vitosella voi ostaa.

Huh hellettä.

Olen viime aikoina tehnyt jääteetä cold brew -menetelmällä eli kylmäuuttamalla. Kuulostaa hieman hifiltä, mutta prosessi on uskomattoman simppeli:

Kannuun laitetaan teetä ja kylmää vettä. Laitetaan jääkaappiin. Annetaan olla. 

Nyt tuntuu hassulta, että olen joskus tehnyt jääteetä jollain muulla tavalla, siis sillä jossa teetä täytyy keittää ja lisätä sokeria ja jäähdytellä ja lisätä vettä ja jäähdytellä uudestaan. Kylmäuuttamisessa on nimittäin ylivoimaisen helppouden lisäksi kaksi muutakin etua perinteisesti valmistettuun jääteehen nähden:

Siihen ei tarvitse lisätä ollenkaan sokeria, koska maku on paljon raikkaampi ja hedelmäisempi kuin ”keitetyssä” teessä,

eikä siitä saa kitkerää. Ei oikeastaan millään. Ei, vaikka unohtaisi teepussin ikuisiksi ajoiksi kannuun. 

Käyttämällä irtoteetä jääteestä tulee hieman parempaa, mutta teepusseilla prosessi on vieläkin yksinkertaisempi, koska teetä ei tarvitse siivilöidä. 

Sopiva määrä teetä riippuu halutusta vahvuudesta ja tietenkin myös hieman teestä. Kokeilemalla selviää. Pahaa tästä tulee harvoin, laihanakin maistuu. 

Ihan kaikkea voi kokeilla, rooibosta, mustaa teetä, valkoista. Nyt kesällä suosikkejani ovat olleet erilaiset maustetut vihreät teet: sitruunaruoho, minttu, erilaiset hedelmät. 

Jos käytän teepusseja, repäisen etiketin irti – kylmäuutan mielelläni teetä, mutta en painomustetta. 

Kylmäuutettu jäätee

1 litra kylmää vettä
2-3 tl haluamaasi irtoteetä tai 2-3 teepussia

Laita tee lasiseen kannuun tai purkkiin ja kaada päälle kylmä vesi. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia tai yön yli. 

Siivilöi tee, jos käytit irtoteetä, tai poista teepussit. 

Nauti sellaisenaan tai jäiden kanssa. 

 

Bon appétit ja amen
Voihan vinegretti

Saattaisit pitää myös näistä