Ruoka & juoma

Sitruunainen ruusukaalisalaatti pecorinolla ja manteleilla

9.1.2019

 


ruusukaalisalaatti (2 of 2).jpg

Kermassa haudutetut ruusukaalit tulivat ja valloittivat. Olen saanut viime viikkoina tulvan viestejä, kuvia ja videoita niihin liittyen. Niitä on syöty joulupöydissä ympäri Suomen, niillä on käännytetty ruusukaalien inhoajia niiden rakastajiksi, niitä on kokattu uudestaan ja uudestaan.

Kiitos kaikille viesteistä – toivottavasti tiedätte, että luen ja arvostan jokaista, vaikka en aina vastaakaan kaikkiin, jotta kännykällä ja tietokoneella viettämäni aika pysyisi aisoissa.

Jos et ole vielä saanut tarpeeksesi ruusukaalista, tässäpä resepti sitruunaiselle ruusukaalisalaatille, johon mehevyyttä tuovat pecorinojuusto ja mantelit.

Näin kuvan tämäntyyppisestä annoksesta BasBas-viinibaarin somessa ja halusin heti kehitellä vastaavan reseptin omassa keittiössäni.


ruusukaalisalaatti (1 of 2).jpg

Tässä reseptissä käytin ruusukaalit kypsentämättöminä – ne sopivat oivasti syötäväksi myös sellaisina, mikä monelle ei ehkä tule mieleen.

Manteleista. Ruusukaali on itsessään hieman kitkerää, joten halusin käyttää salaattiin manteleita, joissa olisi aivan erityisen pehmeä maku. Etsin kissojen ja koirien kanssa salaattia varten marconamanteleita. Marcona on jumalaisen herkullinen espanjalainen lajike, jonka maussa ei ole lainkaan manteleille tyypillistä hienoista karvautta. Niitä on yleensä saanut välimerellisistä herkkukaupoista ja luontaistuotemyymälöistä. Onkohan tuottajilla ollut huono vuosi vai mistä lie kyse, kun en onnistunut löytämään pussiakaan koko Helsingin keskustasta? Jos siis näet niitä, tartu tilaisuuteen (etenkin, jos matkustelet Espanjassa)!

Pienen tuotevertailun jälkeen totesin, että lähimmäksi tavoiteltua makua ja koostumusta pääsivät Anyday Nuts -merkin ilman öljyä paahdetut mantelit (pussissa lukee Dry Roasted Almond Mix). Niitä myyvät ainakin isommat marketit.

Kun ruusukaalit syö kypsentämättöminä, on suotavaa poistaa ruusukaaleista kokonaan kannat, mikä vaatii hiukan vaivannäköä veitsen kanssa. Muuten resepti on helppo ja nopea.

Sitruunainen ruusukaalisalaatti pecorinolla ja manteleilla

(2 isoa tai 4 pientä annosta)

300-400 g ruusukaalia
1 luomusitruunan kuori ja mehu
2-3 rkl neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
2 isoa kourallista pecorinojuustoa (tai parmesania) hienoksi raastettuna
2 kourallista manteleita

Poista ruusukaaleista päällimmäiset, nuupahtaneet lehdet. Leikkaa kaalit puoliksi pystysuunnassa ja poista puolikkaista kannat V:n mallisella viillolla. (Ks. havainnollistava kuva ylempää).

Leikkaa ruusukaali ihan ohueksi silpuksi ja laita kulhoon. Lisää joukkoon oliiviöljy, sitruunan kuori ja mehu sekä suola ja mustapippuri. Anna makujen tekeytyä huoneenlämmössä vähintään 30 minuuttia. Tämä pehmentää myös ruusukaalin koostumusta. Mielestäni salaatista tulee oikeastaan sitä parempaa, mitä pidempään se saa tekeytyä.

Jos et käytä valmiiksi paahdettuja manteleita, voit halutessasi paahtaa manteleita öljyämättömällä paistinpannulla muutaman minuutin. Lisää pecorino ja mantelit salaatin joukkoon juuri ennen tarjoilua.

 

Pikkuisen parempaa
Marsipaanit ja ruusukaalit

You Might Also Like