Ajatuksia Koti

Käytetty lahja on aivan ok

10.11.2019

Kaupallinen yhteistyö: Tori


Talvitunnelmaa. Tässä kuvassa melkein kaikki on ostettu käytettynä.

Talvitunnelmaa. Tässä kuvassa melkein kaikki on ostettu käytettynä.

… tai itse asiassa erittäin jees!

Muistan, kuinka lapsena kaikilla oli tapana laskea saamansa joululahjat. Jostain syystä juuri lahjojen numeerinen määrä oli tosi tärkeä. Se raportoitiin koulussa joululoman jälkeen.

Meidänkin perheessä lahjoja oli, mutta paljon maltillisemmin kuin kavereilla. Olen siitä vanhemmilleni tosi kiitollinen (vaikka lapsena ei ehkä tuntunutkaan siltä, heh). En ole kasvanut ajattelemaan joulua kulutusjuhlana, ja siksi minun on vanhempanakin ollut aika helppo irtisanoutua kaikenlaisesta paineesta ostella kauheasti lahjoja kaikille vain siksi, että jotain pitää antaa.


Olen haalinut Marimekon Sukat makkaralla -juomalaseja Torista ja muilta kirppiksiltä. Tällä hetkellä metsästän saman sarjan kuohuviinilaseja ja Marimekon Urna-maljakkoa.

Olen haalinut Marimekon Sukat makkaralla -juomalaseja Torista ja muilta kirppiksiltä. Tällä hetkellä metsästän saman sarjan kuohuviinilaseja ja Marimekon Urna-maljakkoa.

En kerta kaikkiaan pysty ymmärtämään sitä tietynlaista krääsää, jota ilmaantuu joulun alla kauppoihin – tavaroita, joiden ainoa tarkoitus on olla joululahja. Kaikkia ihme lahjapakkauksia ja polyesteristä tehtyjä yöpaitoja ja keinokuitutohveleita jotka näyttävät hyvältä tasan jouluaaton ja sen jälkeen muuttuvat hiostaviksi nukkapalleroiksi. Englanninkielisissä maissa aletaan joulun alla aktiivisesti markkinoida stocking stuffereita, eli pienikokoisia tavaroita, jotka mahtuvat perinteisiin joulusukkiin, joihin siellä päin on tapana laittaa lahjoja. Epäilemättä tosi tarpeellista, kun jo nimessä on sana “stuffer”.

Älkää ymmärtäkö väärin – rakastan lahjoja! Tiedän, että monille ihmisille, joiden on ehkä vaikea sanoa tiettyjä asioita ääneen, lahjat ovat tärkeä tapa näyttää välittämistä. Siksi ymmärrän hyvin, että ne ovat monille tosi tärkeitä.

Minustakin lahjoja on ihana saada ja varsinkin antaa. Mutta en halua ostaa mitään vain siksi, että “jotain pitää keksiä”. Jos en keksi mitään, mikä aidosti ilahduttaisi saajaansa, en anna mitään. Sitten pitää vain keksiä jokin toinen tapa kertoa, että rakastan ja välitän silti.


Kokoelma outoja ja rakkaita lempiesineitä. Tätä fiilistä ei vain saa kaupasta uutena ostamalla.

Kokoelma outoja ja rakkaita lempiesineitä. Tätä fiilistä ei vain saa kaupasta uutena ostamalla.

Lempisaitiltani Torista kysyttiin haluaisinko olla mukana Kestävä joulu -kampanjassa, joka kannustaa ostamaan ainakin osan joulun lahjoista käytettynä. No tietenkin haluan!

Käytettynä hankitut lahjat ovat nimittäin loistava tapa nauttia joululahjojen antamisesta ja saamisesta kestävämmin. Antamisen ja saamisen ilo, vähemmällä kuormituksella ympäristölle ja lompakolle.

Tiedän että monilla on jäänyt lapsuustrauma siitä kuinka sai aina isosiskon tai -veljen vanhat kamat eikä koskaan saanut mitään uutta ja hienoa ja ihan omaa, ja siksi käytetyn lahjan antaminen voi tuntua vähän siltä kuin ei arvostaisi lahjan saajaa ihan niin paljon. Höpsistä pussiin. Jos käytetty lahja on toimiva, ehjä ja ennen kaikkea oikeasti ajatuksella valittu, se varmasti ilahduttaa saajaansa ihan yhtä paljon kuin uusikin.

Ajatus siitä, että kaiken pitäisi olla uusinta uutta, on sellaista vanhanaikaista 80-luvun juppiajattelua, joka ei yksinkertaisesti enää istu vuoteen 2019. Nyt pitää löytää asioiden merkitys jostain muusta.


Yksi parhaista Tori-löydöistä: TONin 30-tuoli. Myös talja ja työpöytä ovat löytyneet käytettyinä.

Yksi parhaista Tori-löydöistä: TONin 30-tuoli. Myös talja ja työpöytä ovat löytyneet käytettyinä.

Tietyt lahjat on kiva saada uusina (kuten nyt vaikka pikkuhousut. Tai konvehtirasiat, trololoo). Mutta monet sopivat käytettyinä hankittaviksi aivan yhtä hyvin, erityisesti sellaiset joissa käytön jäljet eivät näy – tai haittaa. Tässä muutamia ideoita, millaisia lahjoja Torista kannattaa metsästää!

Suomalainen design. Esim. Iittalan, Arabian, Marimekon ja Artekin esineet ovat monien toivelistalla, ja niitä on Torissa paljon liikkeellä. Muista varsinkin vintage-esineet, erikoiserät ja jo tuotannosta poistuneet tuotteet.

Lautapelit, lelut ja lastentarvikkeet. Lapset kasvavat aika nopeasti yli paitsi vaatteista ja polkupyöristä, myös leluista, joten näitä löytää paljon Torista. Lautapeli taitaa olla monissa perheissä perinteinen joululahja. Toriin vain kyselyä, että onhan kaikki nappulat tallella!

Talviurheiluvälineet. Sukset, luistimet, laskettelutakit, jääkiekkomailat… Myös klassiset, laadukkaat talviasusteet kuten huivit ja untuvatakit!

Elektroniikka. Kamerat, pelikonsolit, tabletit, lukulaitteet, kaiuttimet, kuulokkeet… On tietty ihmisryhmä joka päivittää kaiken elektroniikan heti uuteen kun jotain uutta on saatavilla, ja sen takia Tori on täynnä todella hyväkuntoista, vähän käytettyä elektroniikkaa. Itsekin ostin juuri viime viikolla Torista modeemin, ihan saman mallin jota myydään edelleen kaupassa. Säästin 70 euroa ja kaiken lisäksi myyjä vielä toi modeemin kotiinkuljetuksella!


Tämän pienen puukaapin löysin pari vuotta sitten Torista kympillä. Se toimi vanhassa kodissa yöpöytänä, sitten viinilasikaappina, ja nyt taas yöpöytänä.

Tämän pienen puukaapin löysin pari vuotta sitten Torista kympillä. Se toimi vanhassa kodissa yöpöytänä, sitten viinilasikaappina, ja nyt taas yöpöytänä.

Keittiötarvikkeet ja kodinelektroniikka. Kahvimyllyt, mehulingot, espressokoneet, pippurimyllyt, vohveliraudat, baaritarvikkeet, hienot veitset, kihartimet ja suoristimet…

Jos haluaa ostaa käytettyä, täytyy tietysti varata hieman enemmän aikaa siihen, että löytää juuri sen mitä haluaa. Siksi käytettyjen lahjojen metskaaminen kannattaakin aloittaa ajoissa, mieluusti vaikka… öö, nyt.

Juuri nyt moni etsii Torista lahjoja ja joulukoristeita, joten jos itsellä on sopivia juttuja tarpeettomana niin kannattaa laittaa myyntiin, koska juuri nyt tavara liikkuu. Esim. jouluvaloille, kyntteliköille ja kuusenjaloille on varmasti tähän aikaan vuodessa ostajia!

Sitten vielä pari vinkkiä Torin käyttöön kokeneelta käyttäjältä!

Ensinnäkin kannattaa ladata Torin kännykkäsovellus. Sen selaaminen ratikassa on paljon kivempaa kuin Instagramin. (Yksi lempitavoistani rentoutua on maata kylpyammeessa ja selata Toria.)

Jos tietää aivan spesifisti mitä etsii, kannattaa ottaa käyttöön hakuvahti. Silloin saa ilmoituksen, kun joku laittaa hakua vastaavan esineen myyntiin.

Yleensä kuitenkin kaikkein parhaat löydöt Torista tekee ihan vain selailemalla, ei tarkoilla hakusanoilla. En esimerkiksi olisi koskaan osannut kirjoittaa hakukenttään “tummansininen keramiikkapatsas, joka esittää kiinalaista sotaratsua”, mutta sellainen kuitenkin tuli vastaan ja niin vain se on yksi rakkaimmista esineistä (jonka kaikki yrittävät aina pölliä käydessään meillä).

Itse olen tehnyt seuraavan tyyppisillä hauilla ihan mahtavia löytöjä:

Laitan hakuehdoksi lähialueen postinumerot, ja katson mitä ihmiset myyvät omassa naapurustossa.

Selaan yleisesti Koti-kategoriaa koko Uudenmaan alueella.

Kirjoitan hakuehdoksi jonkin laadukkaan materiaalin, esim. marmori tai kashmir, tai tietyn brändin nimen. Jos ei etsi huonekaluja, tällaisia hakuja voi tehdä koko Suomen alueella, koska usein ihmiset ovat valmiita myös postittamaan tavaroita.


Yksi suosikki Tori-löytöjäni on tämä vanha kiinalainen jakkara. Se seilaa kotona huoneesta toiseen ja toimittaa milloin mitäkin asiaa.

Yksi suosikki Tori-löytöjäni on tämä vanha kiinalainen jakkara. Se seilaa kotona huoneesta toiseen ja toimittaa milloin mitäkin asiaa.

Kannattaa klikkailla kiinnostavia ilmoituksia ja katsoa mitä muuta myyjällä on myynnissä! Jos joku vaikka myy unelmiesi kenkiä, kannattaa klikata ilmoitusta vaikka kengät olisivat väärässä koossa. Myyjällä saattaa hyvinkin olla hyvä maku muidenkin asioiden suhteen 😉

Ihmiset eivät aina kauheasti ajattele kirjoittaessaan ilmoituksia, joten kannattaa yrittää mennä myyjän pään sisälle ja miettiä millä sanoilla ihminen voisi kuvailla tätä asiaa. Onko hän saattanut nojatuolin sijasta kirjoittaa tuoli, laiskanlinna, lepotuoli tai jotain muuta? Ja myykö joku vaikka Arabian Paratiisi-sarjan kannua ihan vain Arabian kannuna tai Birger Kaipiaisen kannuna?

Ja tärkein vinkki jonka olen oppinut sekä ostajan että myyjän näkökulmasta: lähesty myyjiä niin että sinusta tulee hyvä fiilis! Jos olen itse myymässä jotain ja saan kaksi viestiä, jotka ovat:

meniks tää jo

tai

Moi Eeva! Haluaisin ostaa tämän. Milloin ja mistä sopisi nouto? T: Leena

niin tietenkin myyn tuotteen jälkimmäiselle viestittelijälle. Myyjä haluaa tunteen siitä, että olet tosissasi, ystävällinen sävy auttaa aina, ja oman nimen kertominen tekee heti siitä anonyymistä viestittelijästä “oikean ihmisen”.


Ruokailutilassani kaikki valaisinta lukuunottamatta on löytynyt käytettynä. Torista olen löytänyt lehmäntaljan ja wieniläistuolit.

Ruokailutilassani kaikki valaisinta lukuunottamatta on löytynyt käytettynä. Torista olen löytänyt lehmäntaljan ja wieniläistuolit.

Tämän vuoden käytettyjen joululahjojen metsästäminen on jo käynnistynyt! Jaan lähiviikkoina omia löytöjäni Instagram-tililläni (@eevakolu).

Jos teet itse lahjalöytöjä Torissa, voit jakaa löytösi Instagramissa tunnisteella #torilahja. Kaikkien kestäviä lahjalöytöjä jakaneiden kesken arvotaan 400 € siivouslahjakortti!

Ehkä ei ole mitään täydellistä tasapainoa
Lokakuussa

Saattaisit pitää myös näistä