Hyvinvointi

Rutiini nimeltä säläperjantai

9.1.2020

säläperjantai (1 of 2).jpg

Viime vuosina olen tajunnut ja hyväksynyt yhden asian: rutiinit ovat avain hyvään elämään.

Tätä ajatusta ei ollut helppo niellä.

Rutiinit ovat aina olleet minulle tosi vaikeita omaksua ja noudattaa. Itse asiassa olen koko ikäni suorastaan kapinoinut “tylsää, rutinoitunutta elämää” vastaan.

Nyt olen tajunnut, että ei rutiinien tarvitse tarkoittaa tylsää elämää, vaan ainoastaan vähemmän kaoottista ja kuluttavaa elämää.

Jos arki olisi talo, niin rutiinit ovat sen talon katto, seinät ja kivijalka. Kun ne ovat kunnossa, jää enemmän energiaa leikkiä sisustuksella ja pihalla. Talon rakenteet ovat tuki, eivät vankila.

Pääsin jo ihan hyvään alkuun viime vuonna, mutta vuonna 2020 aion keskittyä vieläkin enemmän toimivien, hyvää mieltä ja hyvää oloa tukevien rutiinien rakentamiseen.

Olen perusluonteeltani ongelmanratkaisija (se on sekä vahvuuteni että kompastuskiveni). Joten kun huomaan elämässä jonkin asian, mikä ei toimi, istun alas, käärin hihat ja koetan keksiä asiaan käytännöllisen ratkaisun. Kas näin syntyi myös rutiini nimeltä säläperjantai.

säläperjantai (1 of 1).jpg

Varaan kalenteriini aina perjantaiaamuisin kahden tunnin slotin kaikenlaisen sälän hoitamiselle. Pitkin viikkoa, kun mieleeni pulpahtaa ajatus jostain asiasta, joka pitäisi muistaa selvittää tai hoitaa, lisään sen to do -listalle. Käytän tähän puhelimelle lataamaani Todoist-sovellusta. Lista voi olla paperillakin, mutta olennaista on että kaikki muistiinpanot ovat samassa paikassa. (Todoist on kätevä, koska se synkkaa läppärin ja puhelimen välillä.)

Esimerkiksi tämän viikon listassani lukee:

  • soita yrityksen X takuuhuoltoon

  • varaa aika verikokeisiin

  • maksa laskut

  • selvitä henkilökortin uusiminen

  • vie lahjoitus Fidaan

  • käy postissa

  • lähetä kirjanpitäjälle tiliotteet

  • tarkista, onko palautus mennyt perille yritykseen X

  • lähetä lasku asiakkaalle X

Tälle listalle ei laiteta työprojekteja, vaan nimenomaan kaikki se sälä, joka vie huomiota työprojekteilta – ja muulta elämältä.

Aina perjantaiaamuna käyn listan läpi ja hoidan kaikki asiat kerralla. Tähän menee 10 minuutista pariin tuntiin riippuen, vaatiiko tehtävälista jossain paikan päällä käymistä (ja kuinka kauan mihinkin asiakaspalveluun pitää jonottaa, kröhöm…).

Ryhtyminen on yleensä työläin ja aikaavievin vaihe pikkusälän hoitamisessa, joten kun kaikki asiat hoitaa kerralla, niihin kuluu myös paljon vähemmän aikaa.

Kaikki tällainen sinänsä helppo ja harmiton sälä vie helposti kaistaa mielessä, kun se pulpahtelee mieleen pitkin viikkoa: “ai niin, sekin pitäisi hoitaa”, “äh, olin ihan unohtanut sen ja sen”.

Arkeen tulee valtavasti lisää tilaa ja selkeyttä, kun voi luottaa siihen, että kaikki hoidettavat asiat ovat tallessa samassa paikassa. Ei tarvitse miettiä muistaako ne vai ei, eikä tarvitse jahkailla milloin ne tulee hoidettua. Voin unohtaa ne koko viikoksi ja luottaa siihen, että kaikki hoituu perjantaina.

Tämä rutiini on myös vähentänyt kiireen ja hätäisyyden tunnetta elämässä. Olen huomannut, että hyvin harva asia elämässä on sellainen, joka ei voisi odottaa seuraavaan perjantaihin. Ja jos onkin, sitten ne vain hoidetaan ennen perjantaita. No big deal.

Tätä rutiinia ei tietenkään tarvitse tehdä juuri perjantaina, mutta olen itse huomannut että on mukavaa saada pitkin viikkoa ilmaantuneet asiat hoidettua saman viikon aikana, ja vieläpä sopivasti juuri ennen viikonloppua.

Tärkeintä on kuitenkin päättää jokin tietty viikonpäivä ja aika ja pitää siitä kiinni – koko jutun pointti on siinä, että voit luottaa siihen, että kaikki tulee hoidettua säännöllisesti ja ajoissa. Päiväksi kannattaa valita arkipäivä, koska asiakaspalvelut ja virastot eivät yleensä ole viikonloppuisin auki.

Säläperjantai on loistava esimerkki siitä, että rutiinit eivät ole tylsiä kahleita, vaan ne nimenomaan vapauttavat lisää aikaa ja energiaa itselle tärkeisiin asioihin. (Uskokaa tai älkää, postissa jonottaminen tai asiakaspalvelupuhelimen pimpelipom-taustamusiikin kuuntelu ei nimittäin ole meikäläisenkään lempihommaa!)

Kohtuus kaikessa?
Ehkä ei ole mitään täydellistä tasapainoa

Saattaisit pitää myös näistä