Ruoka & juoma

Helppo kurkkukimchi

8.9.2020

Tuliaisia mökiltä: leikkokukkia, herkkutatteja ja iso kasa avomaankurkkuja!

Tuliaisia mökiltä: leikkokukkia, herkkutatteja ja iso kasa avomaankurkkuja!

Viime kevään koronaeristyksissä, jäätyäni ilman ystäviä, perhettä, töitä ja elämän tarkoitusta, aloin tehdä kimchiä.

Laitoin kimchin tekemiseen kaiken sen energian, tarmon, päättäväisyyden ja intohimon jolle ei tuona omituisena keväänä tuntunut löytyvän kauheasti muita kohteita.

Olen jatkanut siitä asti ja laajentanut repertuaariani kiinankaalista myös muiden vihannesten hapattamiseen. Nykyään keittiössäni ja jääkaapissani on aina jokin vihannes likoamassa, marinoitumassa tai tekeytymässä.

Olen saanut paljon kyselyitä siitä voisinko jakaa kimchireseptini. Perinteisen kiinankaalikimchin tekeminen on aika vaikea selittää pelkkien kuvien ja tekstin perusteella, ja toisekseen suhtaudun tähän ikiaikaiseen traditioon aika nöyrästi enkä koe olevani oikea ihminen neuvomaan siinä. Itsekin vasta harjoittelen, kun ei ole sitä korealaista isoäitiä opettamassa suvun satavuotiaalla reseptillä.

Pilkotutut kurkut ja kimchitäyte valmiina hapatettaviksi.

Pilkotutut kurkut ja kimchitäyte valmiina hapatettaviksi.

Mutta tämän kurkkukimchin ohjeen uskallan jakaa! Kurkkukimchi on pehmeä lasku kimchin tekemisen ja hapattamisen maailmaan. Siinä missä perinteisen kimchin tekeminen on aika työlästä ja hidasta, kurkkukimchi syntyy helposti ja nopeasti, ja se on valmista syötäväksi jo seuraavana päivänä.

Tätä on juuri nyt oikea aika tehdä, kun kaupoista ja toreilta saa vielä avomaankurkkuja. Mielestäni kimchi vaatii ehdottomasti raikkaan ja rapsakan avomaankurkun, taviskurkku menee liian löllöksi. Kurkkukimchi ei kestä ikääntymistä yhtä hyvin kuin kiinankaalikimchi, joten se kannattaa syödä noin viikon kuluessa.

Tämä resepti on yhdistelmä useammasta lähteestä, ja tavoilleni ominaisesti olen tietenkin vähän oikonut mutkia suoriksi.

Kurkkukimchin ainoa “eksoottinen” raaka-aine on gochugaru eli korealaiset chilihiutaleet. En osaa kuvitella kimchiä ilman gochugarua enkä usko että sitä voi korvata millään muulla chilillä – siinä on aivan erilainen koostumus, väri ja maku kuin missään muussa kohtaamassani chilijauheessa. Gochugarua myydään itäaasialaisissa ruokakaupoissa, ja tietysti sitä voi tilata netistä jos sellaista ei kotikulmilta löydy. Täällä Helsingissä ostan korealaiset tuotteet yleensä Hakaniemen Jiahe Asian Marketista.

Huomaa että tarvitset kimchin tekemiseen tiiviisti suljettavan, kannellisen rasian tai purkin, jotta maitohappokäyminen käynnistyy.

Meille tuli tänä vuonna mökin kasvimaalta aika suuri avomaankurkkusato ja ah mikä ilo on ollut tehdä kimchiä oman maan kurkuista. Ihan kuin olisin vihdoin se ihminen, joka olen aina halunnut olla.

kurkkukimchi (3 of 3).jpg

Kurkkukimchi

3-4 isohkoa avomaankurkkua (jos kurkut ovat tosi pieniä, käytä useampi)
1 porkkana
muutama ruohosipulin tai kevätsipulin varsi

1 rkl karkeaa merisuolaa

kimchitäyte:

1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
puolikas (pieni) omena
2 rkl gochugarua (korealainen chilihiutale)
1 rkl sokeria
1 tl kalakastiketta**

**korealainen kalakastike eroaa hieman thaimaalaisesta, mutta tähän reseptiin voi mainiosti käyttää ihan sitä peruskalakastiketta jota saa lähikaupan Thaimaa-hyllystä.

Leikkaa kurkuista päätypalat pois ja leikkaa sen jälkeen kurkut n. 4-5 cm mittaisiksi ja 2 cm paksuisiksi paloiksi. (Itse leikkaan kurkut leveyssuunnassa kolmeen osaan ja sen jälkeen jokaisen palasen pystysuunnassa suunnilleen neljään osaan.)

Laita kurkunpalat kulhoon ja pyörittele sekaan karkea merisuola. Jätä tekeytymään 20 minuutiksi. Pyyhi sen jäljeen kurkuista enimmät suolat pois keittiöpyyhkeellä ja laita kannelliseen astiaan.

Leikkaa porkkana ohuiksi tikuiksi tai siivuta kuorimaveitsellä. Lisää kurkkujen sekaan ja silppua joukkoon sipulinvarret.

Valmista täyte: silppua valkosipuli aivan hienoksi. Raasta puolikas omena ja puristele hiukan nestettä pois omenaraasteesta. Sekoita keskenään hienonnettu valkosipuli ja inkivääri, raastettu omena, gochugaru, sokeri ja kalakastike. Pyörittele kurkkujen sekaan.

Laita kurkut tiiviillä kannella suljettavaan astiaan ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Tämä käynnistää hapatusprosessin. Siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kurkkukimchi ei kestä ikääntymistä yhtä hyvin kuin kiinankaalikimchi, joten se kannatta syödä noin viikon kuluessa.

Potagerin ensimmäinen sato
Kesäruoka ja pyhä yksinkertaisuus

You Might Also Like